ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΙΑΤΙΚΕΣ ΑΝΑΜΝΗΣΕΙΣ

KL7

Αν κάτι μένει έντονα χαραγμένο από τις παιδικές μνήμες των κόμικς είναι η ανυπομονησία και η αγωνία να αγοράσουμε τα νέα τεύχη κάθε εβδομάδα. Βλέπετε, η εξασφάλιση των αναγκαίων χρημάτων δεν ήταν αυτονόητη και επιπλέον όταν τα βρίσκαμε τα ξοδεύαμε συχνά στην αγορά παλαιοτέρων τευχών που μας λείπανε και τα βλέπαμε να κρέμονται στα περίπτερα. Τι πόθους ανάβανε όλα αυτά τα περιοδικά και πόσες φορές τα προσπερνούσαμε χωρίς να μπορέσουμε να τα αποκτήσουμε! Επιπλέον, υπήρχε και ένας μεγάλος κίνδυνος, γιατί τα κόμικς εκείνα γνώριζαν πολλές φορές απηνή διωγμό στο οικογενειακό περιβάλλον, μιας και στην ελληνική κοινωνία εκείνων των χρόνων θεωρούνταν περιθωριακό ανάγνωσμα και έπρεπε να πεταχτούν εις το πυρ το εξώτερον.

MIK52

Φυσικά τα ακριβότερα κόμικς ήταν και τα πιο πολύτιμα. Ανάμεσά τους οι δυο εκδόσεις Ντίσνεϋ των πρώτων χρόνων, το μηνιαίο ΜΕΓΑΛΟ ΜΙΚΥ των 10 δραχμών και τα τριμηνιαία ΚΛΑΣΙΚΑ ΝΤΙΣΝΕΫ των 15 δραχμών. Ήταν Χριστούγεννα, και εγώ ήμουν 7 χρονών όταν κατάφερα να αποκτήσω για πρώτη φορά ένα τεύχος τού Μεγάλου Μίκυ. Η χαρά μου ανείπωτη, δεν μπορούσα να το χορτάσω. Κάθε τόσο και λιγάκι το έβγαζα από το συρτάρι μου, μόνο και μόνο για να το αντικρίσω. Πού να φανταστώ ότι θα ήταν το μοναδικό τεύχος τού περιοδικού που θα αποκτούσα σε όλη την παιδική ηλικία μου! Με το πέρασμα του χρόνου χάθηκε, δεν θυμάμαι πώς, και έτσι στερήθηκα μια από τις πιο γλυκές αναμνήσεις των παιδικών μου χρόνων, περιτυλιγμένη μάλιστα με την αίγλη των Χριστουγέννων. Ας επανέλθω, όμως, σε εκείνα τα Χριστούγεννα. Τότε ήταν, επίσης, που κυκλοφόρησε και το χριστουγεννιάτικο τεύχος τών Κλασικών Ντίσνεϋ. Ήταν το Νο. 7, και στο εξώφυλλο εικονιζόταν η οικογένεια Ντακ με ένα ψεύτικο τάρανδο σε πράσινο φόντο. Το έβλεπα στη διαφήμιση του εβδομαδιαίου Μίκυ Μάους και αναστατωνόμουν κάθε φορά. Δυστυχώς δεν μπόρεσα ποτέ να εξασφαλίσω τις 15 δρχ. για να το αποκτήσω. Τα χρόνια πέρασαν και πού να το φανταζόμουν ότι,35 χρόνια μετά, θα κατάφερνα να ξαναβρώ το χριστουγεννιάτικο τεύχος του Μεγάλου Μίκυ και να αγοράσω για πρώτη φορά τα Κλασικά Ντίσνεϋ της ίδιας περιόδου! Δυο αποκτήματα τόσο πολύτιμα για μένα, έστω και σε αυτήν πια την ηλικία!

(Τα εξώφυλλα του άρθρου προέρχονται από το greekcomics.gr, όπως έχουν αναρτηθεί στο I.N.D.U.C.K.S.)

Άδεια Creative Commons
Αυτή η εργασία χορηγείται με άδεια Creative Commons Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση-Όχι
Παράγωγα Έργα 3.0 Μη εισαγόμενο
.

Posted on 28 Δεκεμβρίου 2012, in Comics, Comics Covers, Comics Trades, CT Exclusive, CT Xmas Articles 2012, Άρθρα Μελών, Άνθρωπος, Απόψεις, Αποκλειστικότητες, Αρχείο, Αναμνήσεις, Εξώφυλλα Κόμικς, Η Ζωή, Κάποτε στην Ελλάδα!, Καθημερινότητα, Κοινωνία, Μικρές Απολαύσεις, Τέλος Εποχής, Χριστουγεννιάτικα Άρθρα 2012 and tagged , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , . Bookmark the permalink. 11 Σχόλια.

  1. Τι κατάρα κι αυτή που αποδεικνύεται διαχρονική μάλιστα.
    Ο διωγμός των παιδικών κόμιξ και η αναζήτησή τους στο κάποτε.
    Ευτυχώς όμως υπάρχουν πάντα πιθανότητες να ξαναβρεθούν (ακόμα και όλοι) οι
    παιδικοί θησαυροί!

    Μου αρέσει!

    • Δε καταλαβαίνω αυτή τη λογική …Γιατί να πετάγονται τα κόμικς;Είναι κάτι το ανεκτίμητο για κάποιους και τους θυμίζουν παιδικές μνήμες,χαρές,λύπες,μαγεία και πολλά άλλα συναισθήματα….

      Μου αρέσει!

      • Άσε, Μάνο, γιατί αν αρχίσουμε να ξύνουμε τις πληγές εκείνων των ετών, …θα μας ρίξει ψυχολογικά… Ήταν απλά αχαρακτήριστες κινήσεις και μάλλον τις υπαγόρευε η φοβία, ότι αν διαβάζουμε κόμικς, δεν θα πάμε καλά στο σχολείο…

        Μου αρέσει!

  2. Σωστά…
    Βέβαια πιστεύω ότι η νέα γενιά γονέων το έχει πια υπόψιν της αυτό το τραυματικό φαινόμενο, (γιατί πιθανότατα το έχει ζήσει)…

    Μου αρέσει!

  3. Χαθηκαν δυστυχως ετσι πολλα κομικς. Αλλα και για αδειασμα χωρου, τα κομικς ηταν το ευκολο θυμα. Ποσοι και ποσοι δεν μου το εχουν πει αυτο στις συζητησεις μας…

    Μου αρέσει!

    • Πες τα, Παναγιώτη!

      Γιατί τα λέμε και δεν μας πιστεύουν οι νεότεροι, ή όσοι ζήσαν στο εξωτερικό! Τους φαίνεται σαν να αναβιώνει με υπερβολή, η εποχή της Τουρκοκρατίας, αλλά πιστέψτε μας είναι πέρα για πέρα καθημερινές ιστορίες, εικονογραφημένης τρέλας!

      Κάποια στιγμή μάλιστα, δεν θα ήταν άσχημη ιδέα να αφηγούμασταν μερικές, για να ψυχοθεραπευτούμε ομαδικά!

      Μου αρέσει!

  4. Χμμμ. Ακριβώς το ίδιο θέμα κι εδώ…
    Τουλάχιστον εν μέρει είχα να διαλέξω τι θα ξεφορτωθώ.
    Και το πιο εκνευριστικό απ’ όλα ήταν ότι αναγκάστηκα (όπως και πολλοί φαντάζομαι) να το κάνω «εθελοντικά» ουσιαστικά…

    Ευτυχώς πάντως μού έκοψε και κράτησα όλα μου τα «Συλλεκτικά τεύχη Κόμιξ». Τα υπόλοιπα με τον έναν ή άλλον τρόπο βρίσκονται εύκολα και σχετικά φθηνά (μιας και μιλάμε για μεγάλα νούμερα από Μίκυ, Κλασσικά κλτ κι άρα πιο εύκολο να τα βρεις).

    Μου αρέσει!

  5. Τέτοιοες αυτοτιμωρίες ευπρόσδεκτες!

    Μου αρέσει!

Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για την εξάλειψη των ανεπιθύμητων σχολίων. Μάθετε πως επεξεργάζονται τα δεδομένα των σχολίων σας.