Ινδιάνικη δοκιμασία

Οι ιδιαιτερότητες και ο εντελώς διαφορετικός κώδικας τιμής των ερυθρόδερμων, έτσι όπως αποτυπώθηκαν στο χαρτί στα κόμικς σενάρια που διαβάσαμε, παρουσίαζαν ανέκαθεν μεγάλο ενδιαφέρον για τον αναγνώστη. Είδαμε σκιτσαρισμένες πολλές από αυτές τις ξεχωριστές στιγμές, όπου κάποιοι εκ των λευκών πρωταγωνιστών ή απλά ινδιάνοι μεταξύ τους, κλήθηκαν να υπερασπιστούν τον λόγο τους και όχι μόνον, ενάντια στους αντιπάλους. Θανάσιμες μονομαχίες, όπου ο ένας εκ των δύο αντιπάλων συνήθως έχανε τη ζωή του. Οι δοκιμασίες αυτές διέφεραν από φυλή σε φυλή και είχαν για σήμα – κατατεθέν, την φαντασία τών  δημιουργών τους, είτε αυτοί ήταν οι πραγματικοί κανόνες των φυλών είτε προϊόν αυτών που έγραφαν τα σενάρια, για να γίνουν κόμικς.

Σήμερα θα δούμε μια από αυτές τις θανάσιμες μονομαχίες, η οποία ήταν κοινή για δύο διαφορετικούς κόμικς χαρακτήρες. Έχουμε δηλαδή μια δοκιμασία που επιλέχθηκε από διαφορετικούς δημιουργούς, για να αποτυπωθεί στο χαρτί και να αποτελέσει τμήμα τών ιστοριών που αφηγήθηκαν. Δεν το συναντάμε συχνά κάτι τέτοιο. Ασχέτως ποιου προηγήθηκε χρονικά η ιδέα, εμείς θα δούμε και θα συγκρίνουμε τις πολλές ομοιότητες μεταξύ τους.

Ανήκουν, όπως ήδη βλέπετε, σε Ιταλικά γουέστερν κόμικς, που διαβάσαμε και στην χώρα μας.  Η πρώτη, είναι αυτή του Aurelio Galleppini και αφορά στον διάσημο χαρακτήρα τού Tex Willer, όπως μας ήρθε στην Ελλάδα σαν ΡΟΚ, από τις εκδόσεις Νέος Παρνασσός, το 1969. Τα καρέ που επιλέξαμε είναι από το 19ο τεύχος (μεγάλο σχήμα), με τίτλο «Το πιστόλι δικάζει».  Αφορούν όμως σε έναν άλλο ήρωα, τον «Ασημόκαρδο», σχεδιασμένο από τον  Loredano Ugolini, που διαβάζαμε στις τελευταίες σελίδες του περιοδικού. Όπως μπορείτε να παρατηρήσετε, ο «Ασημόκαρδος» μονομαχεί με τον αντίπαλό του  σε μια πλατφόρμα, η οποία βρίσκεται σε ένα σχετικά μεγάλο ύψος από το έδαφος. Η ίδια ακριβώς δοκιμασία επιλέχθηκε και για τον Ζαγκόρ, στην ιστορία του “Contro Super Mike”, που μπορεί να μην κυκλοφόρησε ποτέ στη χώρα μας, όμως το Time Bandits την μετέφρασε για σας, πέρσι το καλοκαίρι. Στο σκίτσο της ιστορίας εκείνης, ο μεγάλος Gallieno Ferri.

———

Η πρώτη εκδοχή, με τον «Ασημόκαρδο», όπου οι αντίπαλοι έχουν δεμένα τα πόδια με ένα σχοινί, για να μη σκοτωθούν όταν πέσουν, πρέπει να είναι βασισμένη στην τελετουργία ενηλικίωσης στο Βανουάτου, όπου οι υποψήφιοι προς ενηλικίωση ανεβαίνουν σε έναν αυτοσχέδιο πύργο, με τα πόδια τους δεμένα με κληματίδες, και πηδάνε, προσπαθώντας να φτάσουν όσο πιο κοντά στο έδαφος (ει δυνατόν να το αγγίξουν με τους ώμους τους) χωρίς να σκοτωθούν.


(Προέλευση φωτογραφίας: wikipedia. Φωτογράφος: Paul Stein. Άδεια χρήσης εδώ.)

Βάλτε και «Vanuatu Land Diving» στη google, αν έχετε γερά νεύρα και θέλετε να δείτε και βίντεο.

Τη δοκιμασία αυτή αναγκάστηκε να υποστεί και ο Μίκυ Μάους, στην ιστορία το μυστικό τού πράσινου κόλπου (Μίκυ Μάους 7071 και Κλασικά Ντίσνεϋ 35, 95 και 156).

Θα σας έχουμε κι άλλες, παρόμοιες συγκρίσεις καρέ, στη φετινή ανανεωμένη μας αρθρογραφία.

Θα βρείτε παρόμοιο υλικό έρευνας εδώ.

About Corto

Ασχολούμαι με το σκίτσο και τα κόμικς. Και στις δύο περιπτώσεις ακολουθώ το συναίσθημα. Θα προτιμούσα να μείνουν όλα αυτά στη σφαίρα του ερασιτεχνισμού, αλλά ...καμιά φορά η ζωή έχει άλλη γνώμη. Μισώ την υποκρισία και την αχαριστία και αρκούμαι στις μικρές στιγμές, που μπορούν να είναι παντού. Στη θέα ενός δέντρου, στον ήχο του κύματος...

Posted on 21 Νοεμβρίου 2012, in Arts, Comics, Comics Archive, Comics Characters, Comics Covers, Comics Creators, Comics History, Comics Legends, Comics Stories, Comics Strips, Comics Trades, Comics Treasures!, Comics Tributes, CT Exclusive, Culture, Greek Comics, Greek Magazines, Italian Comics, Άρθρα Μελών, Έρευνα, Απόψεις, Αποσπάσματα, Αποκλειστικότητες, Αρχείο, Αφιερώματα, Αναμνήσεις, Βινιέτες, Γουέστερν Κόμικς, Δημιουργοί, Εργασίες Κοινότητας, Εργασίες Μελών, Εσωτερικές Σελίδες, Εκδόσεις Εξωτερικού, Εκδόσεις Νέος Παρνασσός, Ελληνικά Κόμικς, Εξώφυλλα Κόμικς, Ζαγκόρ, Η Ιστορία των Κόμικς, Κόμικς, Κόμικς Έρευνα, Κόμικς Αναμνήσεις, Κόμικς Θρύλοι, Κόμικς Θησαυροί!, Κόμικς Ιστορίες, Κόμικς Καταγραφή, Κόμικς Χαρακτήρες, Κάποτε στην Ελλάδα!, Καρέ, Παραλειπόμενα, Πολιτισμός, Ροκ, Σκίτσο, Τέχνες, Τέλος Εποχής, Western Comics, Zagor and tagged , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , . Bookmark the permalink. 26 Σχόλια.

 1. Τώρα μόλις πρόσεξα τα παλούκια τα μπηγμένα στο έδαφος, στο εξώφυλλο του Ζαγκόρ, Ο χαμένος όχι μόνο πάει γκρεμοτσακισμένος αλλά και παλουκωμένος. Μπρρρ!

  Μου αρέσει!

 2. Πολύ ενδιαφέρον θέμα!Σίγουρα θα το παρακολουθώ!Και το καλύτερο απ όλα είναι ότι υπάρχει σε τρία διαφορετικά είδη κόμικς η ίδια ιστορία!

  Μου αρέσει!

  • Καλημέρα, Μάνο.

   Δεν είναι η ίδια ιστορία, αλλά η ίδια δοκιμασία. Αν δεις προσεκτικά στο άρθρο, την περιγράφουμε μάλιστα και ήταν υπαρκτή και όχι φανταστική. Μπορείς ψάχνοντας σε παλιά τεύχη κόμικς, να την ανακαλύψεις κι άλλες φορές, σαν στοιχείο που πρόσθεταν οι σεναριογράφοι και το οποίο αγγίζει τον ρεαλισμό με την μυθοπλασία, στα μάτια των αναγνωστών.

   Μου αρέσει!

 3. Ναι λάθος μου δεν πρόσεξα καλά…
  Τέλος Πάντων σημασία έχει το ότι μέσα από μια τέτοια δοκιμασία ουσιαστικά εξιλεώνονται
  μέσα από τέτοιους περίεργους τρόπους που σε εμάς εδώ στην Ευρώπη φαίνονται τρελά πράγματα γι αυτούς είναι κάτι το συνηθισμένο!!!

  Μου αρέσει!

  • Ακριβώς. Είναι ένας τρόπος που δεν μπορούμε να κατανοήσουμε, αλλά αυτό δεν σημαίνει τίποτα, στους λαούς εκείνους, που έχουν δομήσει με τέτοιο απλό τρόπο, την κοινωνία και τις λειτουργίες της. Μιλώντας πάντα για τον ινδιάνικο τρόπο σκέψης και αντίληψης.

   Μου αρέσει!

 4. Χαιρετώ σας!

  Πολύ ωραίο αυτό το στυλ άρθρου! Την ιστορία με τον Μίκυ τη θυμάμαι σαν τώρα, πολύ ευχάριστη η προσθήκη των καρέ!
  Στα πολεμικά δεν θυμάμαι να έχω δει κάτι τέτοιο ακόμα, αλλά δεν μπορεί, κάπου θα υπάρχει και σε αυτά ετούτο το όχημα εξέλιξης της ιστορίας…

  Μου αρέσει!

 5. Ναι!!Θέλω κι εγώ να κάνω εργασίες γιατί δεν μου αναθέτετε τίποτα?? 😦

  Μου αρέσει!

  • Αυτός που πρέπει να κάνει την ανάθεση είναι… ο εαυτός σου. Αν υπάρχει κάτι στα πλαίσια της θεματογραφίας μας, που σε ενδιαφέρει και θέλεις να το μοιραστείς με άλλους, αυτό είναι ένα καλό θέμα για άρθρο!

   Η αρθρογραφία ως εντεταλμένη υπηρεσία είναι απλώς αγγαρεία, τόσο γι’ αυτόν που γράφει το άρθρο, όσο και γι’ αυτούς που το διαβάζουν, οπότε το να σου πει κάποιος να γράψεις ένα άρθρο με θέμα, π.χ., η συμβολή τού μπαμπακοσπόρου στην κατασκευή τού αεροπροωθουμένου, δεν έχει και πολύ νόημα.

   Κουίζ για τους παλιούς: από πού είναι αυτός ο τίτλος;

   Μου αρέσει!

 6. Μάνο παιδί μου, μας αιφνιδιάζεις απροειδοποίητα και ευχάριστα.

  Τώρα είδα το σχόλιο και φαντάζομαι ότι δεν έχει τύχει να το δει κάποιος άλλος ακόμα για να το σχολιάσει (θέμα συγχρονισμού και δουλειές της ημέρας θα μου πεις, αλλά τι να κάνουμε!). Χώρια που για να σχολιάσει κανείς θέλει και κάποια ώρα και αρκετοί απλώς δεν πολυπρολαβαίνουν να σχολίασουν τα πάντα απ’ όσα λέμε στο κομιξ καφενείον και τρελοκομείον μας!

  Είναι το θέμα τι κόμικ διαβάζεις και τι θα ήθελες να δείξεις στους άλλους και νομίζεις ό,τι αξίζει τον κόπο. Βεβαια εσύ και οι φίλοι σου έχετε το πλεονέκτημα να διαβάζετε πιο γρήγορα και περισσότερα καινούρια πράγματα από εμάς.

  Σκέψου το και λίγο και η ανάθεση εργασιών θα προκύψει σχεδόν από μόνη της!

  Μου αρέσει!

 7. Συμφωνώ απόλυτα με όλους σας έχω είδη φτιάξει κάτι και έχω προτείνει στον corto αν θέλει να το ανεβάσει στην ιστοσελίδα και ακόμα η απάντηση εκκρεμεί για το πότε θα μπει στην σελίδα και αν θα μπει!Μέχρι να μπει εγώ και βέβαια θα ετοιμάζω άρθρα και τα λοιπά όπως έκανα εδώ και ένα μήνα περίπου και αν θεωρήσει ο Corto κάτι από αυτά αξιόλογο γιατί συνομιλούμε hotmail και του λέω τις ιδέες μου ας ανέβει στην σελίδα πολύ θα το ήθελα να δω κάτι δικό μου στην σελίδα!

  Μου αρέσει!

  • Έχει αρχίσει να βγαίνει, από το σακούλι με τις εκκρεμότητες και ίσως και σήμερα, να ξεπροβάλει εντελώς! Η υπομονή, είναι μέγας σύμβουλος και πολύτιμη αρετή, μαζί με την πίστη! Δεν είναι δικό μου! Κάπου το διάβασα!

   Μου αρέσει!

 8. Α Πολύ χαίρομαι!! Μακάρι να είναι έτοιμο!!!!!Να και ένα δικό μου ξέρετε στον ελεύθερό μου χρόνο όταν μου έρχεται καμιά έμπνευση την γράφω:Θυμήσου!Τα όνειρα είναι από τα μόνα πράγματα που δεν έχουν ημερομηνία λήξης…
  Και βέβαια κάποια μέρα θα τα εκπληρώσουμε τα όνειρα αλλά εγώ το εννοώ από την άποψη ότι δεν παύουμε να σκεφτόμαστε ποτέ!

  Μου αρέσει!

 9. Ναι το είδα και έστειλα και απάντηση και απ ότι βλέπω μόλις απαντήσατε στην απάντηση μου!

  Μου αρέσει!

Σχολιάστε

Συνδεθείτε για να δημοσιεύσετε το σχόλιο σας:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Αρέσει σε %d bloggers: