ΟΙ πιλότοι των BD – Μέρος δεύτερο

Ο Buck Danny είναι και αυτός δημιούργημα των Jean-Michel Charlier and Victor Hubinon και πρωτοδημοσιεύθηκε τον Ιανουάριο του 1947. Ο ήρωας είναι πιλότος είτε του United States Navy είτε της United States Air Force. Η σειρά είναι απόλυτα ρεαλιστική τόσο στο σκίτσο όσο και στις διαδικασίες ή πρακτικές που αναφέρονται. Τα πρώτα άλμπουμ αφορούσαν στην ιστορία του Β΄ Π.Π. (ξεκινάει με το Pearl Harbor) τα επόμενα τον πόλεμο της Κορέας, τον ψυχρό πόλεμο, τον διαστημικό ανταγωνισμό (space race) κ.ο.κ. μέχρι την πτώση των Σοβιετικών καθεστώτων, τους βομβαρδισμούς της Σερβίας και το Αφγανιστάν.

Μέχρι στιγμής έχουν εκδοθεί 52 albums από την εταιρεία που εξέδιδε το Spirou, την Dupuis editions, και μέχρι το 2008 συνέχιζαν να εκδίδονται νέα albums παρά την πληθώρα νέων ηρώων με την ίδια θεματολογία. Στην Ελλάδα δεν κυκλοφόρησαν ποτέ, ίσως λόγω του ότι το SPIROU δεν είχε πρόσβαση στην ελληνική αγορά, είτε λόγω ενός πνεύματος αντιαμερικανισμού / αντιμιλιταρισμού που επικράτησε στους εκδοτικούς κύκλους μετά την μεταπολίτευση, στερώντας μας επίσης την χαρά να δούμε στα ελληνικά το πρώτο άλμπουμ του ΤΕΝ-ΤΕΝ, το «Ο Τεν Τεν στην χώρα των Σοβιέτ».

Από το 1947 μέχρι το 1979, τα πρώτα 40 albums ήταν αποτέλεσμα συνεργασίας του Jean-Michel Charlier και του σκιτσογράφου Victor Hubinon. Μετά τον θάνατο του Hubinon συνέχισε ο εξαίρετος σκιτσογράφος Francis Bergèse. Το 1989 πέθανε και ο Charlier, και ο Bergèse συνεργάσθηκε 1 φορά με τον Jacques de Douhet. Μετά το 1996, έγραψε μόνος του 7 ακόμη ιστορίες μέχρι το 2008 (στο 52ο άλμπουμ) οπότε και ανακοίνωσε την παραίτησή του.

Όσον αφορά στο περιεχόμενο της σειράς, ο Βuck Danny σύντομα πλαισιώθηκε με δύο φίλους συμπολεμιστές, τον Jerry Tumbler και τον Sonny Tuckson. Οι πρώτες ιστορίες αφορούσαν κοντινά ιστορικά γεγονότα, όπως η αεροναυμαχία του Midway, αλλά σύντομα (μετά από 9 albums), η σειρά ασχολήθηκε με σύγχρονα (της ημερομηνίας συγγραφής της) θέματα. Ανάλογα εξελίχθηκαν και τα αεροπλάνα και έτσι ο αγέραστος ήρωας πέταξε με διάφορα αεροπλάνα από SBD Dauntless, p-39 και CORSAIR μέχρι Sabre, Panther, Cougar, Tiger, F14 Tomcats, F-18, ακόμη και F-22.

 

Και στις περιπέτειες του BuckDanny, ο αναγνώστης έπαιρνε πολλές πληροφορίες για τεχνικά θέματα που αφορούσαν στα αεροπλάνα των ηρώων.

links

Ο επόμενος πιλότος, που από πλευράς αρχαιότητος θα έπρεπε να είναι πρώτος, είναι ο Βρετανός Biggles  (παρατσούκλι του James Bigglesworth), ένας πιλότος και άνθρωπος της περιπέτειας,  που είναι ο κύριος ήρωας των βιβλίων του W. E. Johns.

Ο ήρωας πρωτοεμφανίσθηκε το 1932 στην ιστορία «The White Fokker«, στο περιοδικό Popular Flying. Το πρώτο βιβλίο της σειράς ήταν το «The Camels are Coming», που εκδόθηκε επίσης το 1932. Μέχρι το 1968, οπότε πέθανε ο συγγραφέας, εκδόθηκαν δεκάδες τίτλοι με τεράστια απήχηση στο νεανικό κοινό της Μ.Βρετανίας.

Αρχικά ο Biggles εμφανίσθηκε σαν έφηβος πιλότος καταδιωκτικού με το Royal Flying Corps  στην Γαλλία του Α΄Π.Π. Είναι κλασσικός Βρετανός ήρωας που συνδυάζει τοn επαγγελματισμό με τον «gentleman». Με την πείρα που αποκτά από τις επιχειρήσεις, γρήγορα μεταμορφώνεται από έφηβο σε ικανό πολεμιστή / ηγέτη. Άλλοι ήρωες στα βιβλία της σειράς είναι ο συνταγματάρχης (αρχικά ταγματάρχης) Raymond, ο εξάδελφος του Biggles, ο Algernon (‘Algy’) Lacey και ο μηχανικός του, ο Flight Sergeant Smyth.

Ο συγγραφέας της σειράς, ο W.E. Johns ήταν και ο ίδιος πιλότος στον Α΄Π.Π. και είχε πολεμήσει σαν αξιωματικός του πεζικού τόσο στην  Καλλίπολη όσο και στο μέτωπο της Θεσσαλονίκης. Το 1917 επέστρεψε στην Αγγλία για εκπαίδευση ιπταμένου και τοποθετήθηκε τελικά στο δυτικό μέτωπο το 1918, όπου και συνελήφθη αιχμάλωτος όταν κατερρίφθη το αεροπλάνο του. Ο Johns υπηρέτησε στην RAF μέχρι το 1927.

Ο Biggles, αγέραστος και αυτός, έχει μία τεράστια καριέρα και πετάει με διάφορα αεροπλάνα από Sopwith Camels και Hawker Hurricanes ή Supermarine Spitfires μέχρι και jets όπως Hawker Hunter κοκ. Τα βιβλία είχαν πολύ μεγάλη επιτυχία και μεταφράσθηκαν στα Γερμανικά, Ιταλικά, Τσέχικα, Δανέζικα, Ολλανδικά, Ουγγρικά, Ισλανδικά, Νορβηγικά, Πορτογαλικά , Ισπανικά και Σουηδικά. (Τελικά είμαστε Βαλκάνια)

Οι περιπέτειες του Biggles μετά τον πόλεμο αλλάζουν στυλ και τοn βλέπουμε να υπηρετεί την αντικατασκοπία ή να γίνεται «freelance charter pilot». Στην διάρκεια του Β΄Π.Π. υπηρετεί στην RAF, αρχικά στην Βαλτική και την Νορβηγία και τέλος γίνεται διοικητής της μοίρας 666 της RAF. Η παρέα τότε αποκτά και ένα νέο μέλος, τον λόρδο Bertram ‘Bertie’ Lissie, τον ‘Tex’ O’Hara, τον Ουαλό ‘Taffy’ Hughes, τον Cockney ‘Tug’ Carrington, τον απόφοιτο της Οξφόρδης Henry Harcourt και από τους δρόμους του Λίβερπουλ τον Ferris. Μετά τον πόλεμο, ο Biggles γίνεται «flying detective» για την Scotland Yard, αλλά εκτελεί και αποστολές στις χώρες του Ανατολικού Μπλοκ για λογαριασμό της υπηρεσίας πληροφοριών.

Ο μεγαλύτερος εχθρός του είναι ο Γερμανός κατάσκοπος / αξιωματικός Erich von Stalhein. Μετά τον πόλεμο, ο Von Stalhein προσφέρει τις υπηρεσίες του στο κομμουνιστικό μπλόκ, οπότε οι περιπέτειες συνεχίζονται. Στο τέλος, όταν ο Von Stalhein έρχεται σε σύγκρουση με τους κομμουνιστές εργοδότες του και φυλακίζεται στην Σαχαλίνη, ο Biggles το βοηθάει να δραπετεύσει και να εγκατασταθεί στο Λονδίνο.

Ο Biggles εμφανίσθηκε στην TV σε μία σειρά 44 ασπρόμαυρων επεισοδίων και στην μεγάλη οθόνη στην ταινία του 1986 Biggles: Adventures in Time.

Comics

Κάποια από τα βιβλία του Biggles έγιναν και comics, τόσο από Άγγλους όσο και από Γάλλους δημιουργούς, όπως το Biggles Recounts the Falklands War, των D. Chauvin, M. Uderzo, B. Asso and J. Rideau το 2007.

Ενα comic εξέδωσε και η ΜΑΜΟΥΘ στα Ελληνικά. Στην Ινδία, η Euro Books εξέδωσε 14 τίτλους σε μορφή comic.

links

Συνεχίζεται…

Άδεια Creative Commons
Αυτή η εργασία χορηγείται με άδεια Creative Commons Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση-Όχι Παράγωγα Έργα 3.0 Μη εισαγόμενο .

Posted on 11 Νοεμβρίου 2012, in Arts, BD, Belgian Comics, Comics, Comics Archive, Comics Characters, Comics Covers, Comics Creators, Comics History, Comics Legends, Comics Links, Comics Stories, Comics Strips, Comics Trades, Comics Treasures!, Comics Tributes, CT Exclusive, Culture, French Comics, Greek Magazines, Άρθρα Μελών, Έρευνα, Απόψεις, Αποσπάσματα, Αποκλειστικότητες, Αρχείο, Αφιερώματα, Αναμνήσεις, Βινιέτες, Γαλλικά Κόμικς, Δημιουργοί, Εργασίες Κοινότητας, Εργασίες Μελών, Εσωτερικές Σελίδες, Εκδόσεις Εξωτερικού, Ελληνικά Κόμικς, Εξώφυλλα Κόμικς, Η Ιστορία των Κόμικς, Κόμικς, Κόμικς Έρευνα, Κόμικς Αναμνήσεις, Κόμικς Θρύλοι, Κόμικς Θησαυροί!, Κόμικς Ιστορίες, Κόμικς Καταγραφή, Κόμικς Παρουσιάσεις, Κάποτε στην Ελλάδα!, Καρέ, Νέες Προσθήκες Κατηγοριών, Ξενόγλωσσα Κόμικς, Οπισθόφυλλα, Παραλειπόμενα, Πολιτισμός, Σπάνια Κόμικς, Σκίτσο, Τέχνες, Τέλος Εποχής and tagged , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , . Bookmark the permalink. 7 Σχόλια.

 1. Πάρα πολύ καλή εικονογράφηση, βλέπω και τεχνικές λεπτομέρειες, το σενάριο πρέπει να στηριζόταν σε ρεαλιστικά γεγονότα και λεπτομέρειες της ζωής ενός πιλότου, πώς να μην κολλήσει όποιο παιδί τα έχει διαβάσει.

  Αναρωτιέμαι αν είχε τύχει να τα διαβάσω, μήπως και το άβατάρ μου τώρα ήταν κάτι διαφορετικό από έναν οπλίτη πεζικού…

  Εξαιρετικό κι αυτό το άρθρο!

  Μου αρέσει!

  • Καλημέρα, κύριοι.

   Εξαίρετο και αυτό το άρθρο. Η μελέτη του Στέλιου φωτίζει μια όμορφη εικονογραφημένη πτυχή, των BD και μας συνεπαίρνει κάθε Κυριακή! Στέλιο, συγχαρητήρια και πάλι! Σε ευχαριστουμε πολύ και περιμένουμε και τα υπόλοιπα τμήματα του αφιερώματος!

   Μου αρέσει!

 2. Ένα από τα πιο αναπάντεχα σημεία, όπου κάνει την εμφάνισή του ο Biggles, είναι το περίφημο σκετς τών Monty Python με την ιερά εξέταση, όπου ένας από τους καρδιναλίους ιεροεξαταστές φοράει κάσκα πιλότου και λέγεται Biggles!

  Μου αρέσει!

 3. Ωπ, το πρόσεξες!

  Και μερικές φορές όταν το έβλεπα είχα αναρωτηθεί πού τους ήρθε και του φορέσαν κάσκα του ιεροεξεταστή!

  Μου αρέσει!

  • Κι’ εγώ τώρα κατάλαβα γιατί τον λέγαν Biggles, και γιατί φορούσε κάσκα. Όχι ότι δεν ήταν από μόνο του αστείο να έχει ο Ισπανός καρδινάλιος ένα καθαρά Αγγλικό όνομα ή να φοράει ένα άσχετο καπέλο, όπως, αντί για τροχό βασανιστηρίων, είχε φέρει σχάρα για τα πιατα! (Εδώ που τα λέμε, μπορεί ο άλλος καρδινάλιος να τον αποκάλεσε Biggles ειρωνικά, επειδή αντί για καπέλο καρδιναλίου είχε φορέσει την κάσκα.)

   Μου αρέσει!

 4. Χά! Στο εδώ κόμικ λοιπόν έχουμε Biggles και Big (ea)gles!

  Μου αρέσει!

Σχολιάστε

Συνδεθείτε για να δημοσιεύσετε το σχόλιο σας:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Αρέσει σε %d bloggers: