ΤΑ ΟΠΙΣΘΟΦΥΛΛΑ ΤΟΥ «ΦΙΛΑΘΛΟΥ» & Μια αφίσα – έκπληξη!

Ένα από τα πολύ επιτυχημένα(δεν ήταν και πολλά, άλλωστε), περιοδικά που επένδυσαν στο φίλαθλο κοινό και ειδικά στο ποδοσφαιρικό, ήταν και ο «Φίλαθλος» του κ. Καμπανά. Περιείχε μεταξύ άλλων και ποδοσφαιρικά εικονογραφημένα, εκτός από την ενημέρωση, τα οποία προέρχονταν κυρίως από την Αγγλία. Το περιοδικό θα το παρουσιάσουμε ξεχωριστά. Σήμερα, θα σας δείξουμε ένα μικρό δείγμα, από αυτά που φιλοξενούσε στα οπισθόφυλλά του.

Όπως μπορείτε να δείτε, στις εικόνες που συνοδεύουν την ανάρτηση, δεν περιοριζόταν μόνον στο ποδόσφαιρο, αλλά είχε και πορτρέτα αθλητών της εποχής(αρχές της δεκαετίας του`70). Τις φωτογραφίες, συνόδευαν και λεζάντες, με διάφορα στοιχεία.

Τα συμπληρωματικά οπισθόφυλλα θα προστίθενται εδώ.

Να προσθέσω και μια αφίσα έκπληξη! Δεν έχει να κάνει με τον «Φίλαθλο», αλλά σίγουρα οι φίλοι του Παναθηναικού θα την εκτιμήσουν δεόντως! Πρόκειται για μια δημιουργία του γελοιογράφου μας Μιχάλη Νικολινάκου, που υπήρχε ένθετο σαν αφίσα, στο τεύχος 118 του «Φαντάζιο»! Η αφίσα είναι απλά καταπληκτική!

Να και μια ακόμα μικρή εκπληξούλα: Μία κάρτα από τσίχλες, με τη φωτογραφία τού Παναθηναϊκού, και λεζάντα «Π.Α.Ο. φιναλίστ Ευρώπης 1971» και άλλη μία, τής ίδιας εποχής, αλλά άγνωστο από πού, με τη φωτογραφία τού Αντωνιάδη.

About Corto

Ασχολούμαι με το σκίτσο και τα κόμικς. Και στις δύο περιπτώσεις ακολουθώ το συναίσθημα. Θα προτιμούσα να μείνουν όλα αυτά στη σφαίρα του ερασιτεχνισμού, αλλά ...καμιά φορά η ζωή έχει άλλη γνώμη. Μισώ την υποκρισία και την αχαριστία και αρκούμαι στις μικρές στιγμές, που μπορούν να είναι παντού. Στη θέα ενός δέντρου, στον ήχο του κύματος...

Posted on 24 Οκτωβρίου 2012, in Comics, Comics & Football, Comics Archive, Comics History, Comics Legends, Comics Trades, Comics Treasures!, Comics Tributes, CT Exclusive, Greek Comics, Greek Magazines, Άρθρα Μελών, Έρευνα, Απόψεις, Αποσπάσματα, Αποκλειστικότητες, Αρχείο, Αφιερώματα, Αναμνήσεις, Εργασίες Κοινότητας, Εργασίες Μελών, Ελληνικά Κόμικς, Η Ιστορία των Κόμικς, Κόμικς, Κόμικς Έρευνα, Κόμικς Αναμνήσεις, Κόμικς Θρύλοι, Κόμικς Θησαυροί!, Κόμικς Καταγραφή, Κάποτε στην Ελλάδα!, Καμπανάς, Νέες Προσθήκες Κατηγοριών, Οπισθόφυλλα, Παραλειπόμενα, Ποδόσφαιρο, Ποδόσφαιρο & Κόμικς, Σπάνια Κόμικς, Τέλος Εποχής, Φίλαθλος and tagged , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , . Bookmark the permalink. 17 Σχόλια.

 1. Ο σύνδεσμος για τη σελίδα, όπου θα προστίθενται τα συμπληρωματικά οπισθόφυλλα, οδηγεί σε ένα προσχέδιο!

  Στην πρώτη εικόνα λέει για το Φέρεντς Πούσκας, που θα ετοιμάσει τον Παναθηναϊκό για νέους θριάμβους στην Ευρώπη. Αν πρόκειται για τη χρονιά, όπου ο Παναθηναϊκός έφτασε στον τελικό πρωταθλητριών Ευρώπης, τελικά τον ετοίμασε! Είναι η μόνη φορά στη ζωή μου, που κάθισα να δω αγώνες ποδοσφαίρου. Θυμάμαι και τις λιτές περιγραφές τού Διακογιάννη, όπου σχεδόν μόνο τα ονόματα τών παικτών, που είχαν τη μπάλα, έλεγε. Το τι κάναν με τη μπάλα το βλέπαμε, ενώ τα στατιστικά, που λένε ακατάπαυστα οι σύγχρονοι παρουσιαστές, απλώς σου αφαιρούν την προσοχή.

  Μου αρέσει!

  • Καλημέρα, Κρίτωνα, κύριοι.

   Πράγματι, δεν αναρτήθηκε η σελίδα του θέματος, αλλά κάτι μου λέει ότι θα συμβεί άμεσα… 🙂

   Όντως είναι η χρόνιά εκείνη που αναφέρεις και την μετάδοση πως να την ξεχάσει κανείς! Ήμουν 7 χρονών και είχαμε πάει με τον πατέρα μου σε ένα καφενείο για να δούμε το ματς. Αξέχαστες εποχές… Που τηλεόραση στα σπίτια… Μάλιστα, όταν το `83 η ΕΤ2 έδειξε το παιγνίδι ξανά, με έγχρωμη εικόνα από την μετάδοση του BBC, πραγματικά ήταν ανατριχιαστικό, ασχέτως ομάδας που ίσως υποστηρίζει ο καθένας.

   Μου αρέσει!

  • Ελπίζω να σας ικανοποίησε η έκπληξη! 🙂

   Μου αρέσει!

   • Η έκπληξη ήταν ότι… δεν υπήρχε έκπληξη; Αν θυμάμαι καλά, η αφίσα δεν ήταν αναρτημένη το πρωί!

    Μου αρέσει!

    • Το άρθρο τροποποιήθηκε σαν τίτλος, την ώρα που συμπεριλήφθηκε η έκπληξη. Συνεπώς η έκπληξη μπήκε αργότερα στον τίτλο, γι`αυτό και τροποποιήθηκε κι αυτός. Αρχικά, δεν υπήρχε κάτι τέτοιο, αλλά θεώρησα πως ίσως ενδιαφέρει. Και φυσικά, όλα αυτά έγιναν προ μισής ώρας.

     Μου αρέσει!

     • Μήπως ενδιαφέρει και μία κάρτα από τσίχλες, με τη φωτογραφία τού Παναθηναϊκού και υπότιτλο (νομίζω) «φιναλίστ Ευρώπης», η οποία επιβίωσε επειδή την είχα κολλήσει σε ένα μπλοκ, που είχα φτιάξει για τη μητέρα μου, όπου έγραφε συνταγές;

      Μου αρέσει!

      • !!!

       Μάλλον αστειεύεσαι!!!

       Δεν είναι δυνατόν να υπάρχει κάτι τέτοιο!!!

       Δηλαδή την έχεις κρατήσει;;;

       ΝΑΙ!!!

       Φυσικά και να αναρτηθεί!!! Είναι απλά απίστευτο!!! Και καταπληκτικό συνάμα!!! Μια από τις σειρές που δεν έχω ούτε ένα χαρτάκι, ή αυτοκόλλητο και δεν έχω συναντήσει εδώ και δεκαετίες!!! Απίθανο εύρημα, Κρίτωνα!!! Πολλά ευχαριστώ!!!

       Μου αρέσει!

      • Ες το απόγευμα, τότε!

       Μου αρέσει!

      • Εξαιρετικά! Αδημονούμε!!!

       Μου αρέσει!

      • Η ανάρτηση αναβάλλεται, μέχρι να πάρω καινούργιο scanner, λόγω… γάτου. Όταν γύρισα σπίτι, βρήκα το scanner στο πάτωμα, σε χίλια κομμάτια. Ακόμα μαζεύω γυαλάκια.

       Μου αρέσει!

      • Πω πω! Κρίτωνα, τι να πω… Τι να πεις και τι να κάνεις, μ`αυτά τα πράγματα; Σε νοιώθω 100%, αφού πριν 3 χρόνια ο σκύλος μου(ο Ντάφυ, μικρός τότε), μου έιχα φάει το καλώδιο του scanner… Ομοιοπαθής. Ηρεμία μόνο και ψυχραιμία. Ζωάκι είναι το καημένο. Καταλαβαίνω βέβαια και πως αισθάνεσαι.

       Μου αρέσει!

      • Τελικά, μέχρι να αντικατασταθή ο scanner, ανάρτησα κάτι τραβηγμένο με φωτογραφική μηχανή. Δεν είναι ό,τι καλύτερο, αλλά απ’ το τίποτε…

       Μου αρέσει!

      • Τρελαίνομαι για συντμήσεις που δεν χρειάζονται. Άκου «φιναλίστ Ευρώπ.», λες και δεν υπήρχε χώρος για δύο ακόμη γράμματα!

       Μου αρέσει!

      • Respect ίσα με 2 παλέτες από αυτά!!! Καταπληκτικό!!! Μοναδικά ενθύμια – απίστευτα!!!

       Μου αρέσει!

 2. Ώστε αυτό είναι!

  Περίμενα όλη μέρα να αναρτηθεί το τσιχλοντοκουμέντο που αγνοεί ο Γιώργος (!).

  Όντως η σύντμηση είναι λίγο … κάπως!

  Μου αρέσει!

 3. Ο σπασμένος scanner αντικαταστάθηκε, οπότε οι φωτογραφίες αντικαταστάθηκαν με πραγματικά scans, όπου η ποιότητα είναι κάπως καλύτερη.

  Μου αρέσει!

  • Ω! Σαφώς καλύτερη και καθαρότερη και πλέον είμαι σίγουρος, ότι προέρχεται από την σειρά της εταιρείας «Παρθενών»! Έχω βρει ήδη κάποιες αντίστοιχες, με άλλες ομάδες και ποδοσφαιριστές.

   Μου αρέσει!

Σχολιάστε

Συνδεθείτε για να δημοσιεύσετε το σχόλιο σας:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Αρέσει σε %d bloggers: