ΚΑΡΤΕΣ ΙΟΝ

Συνεχίζουμε την παρουσίαση συλλεκτικών καρτών και άλμπουμ, από τις δεκαετίες του`60 και του`70, με κάτι που αφορά στην εταιρεία ΙΟΝ. Είναι μια σειρά αποσπασματικών καρτών, από τα άλμπουμ της «Κοσμόραμα», «Εικονόραμα» και «Αθλητόραμα», που έχουμε παρουσιάσει στο συνολικό μας αφιέρωμα, προ 5 μηνών. Τα τρία αυτά άλμπουμ της ΙΟΝ, βγήκαν στο διάστημα 1968 – 1970. Είχαν όμορφα σχεδιασμένα χαρτάκια, όπως άλλωστε μπορείτε να δείτε και στις εικόνες που συνοδεύουν την ανάρτηση αυτή. Και τα τρία άλμπουμ θεωρούνται από τους συλλέκτες πολύ σπάνια σήμερα, τουλάχιστον για να βρεθούν συμπληρωμένα. Ο τρόπος συμπλήρωσης του άλμπουμ, ήταν ο ίδιος και στις τρεις περιπτώσεις, δηλαδή αυτός των κουπονιών, τα οποία ανέγραφαν τον αριθμό της κάθε κάρτας. Ήταν η καινοτομία της ΙΟΝ, που επέτρεπε στους πιτσιρικάδες να μπορούν να κρατούν τις κάρτες και να αποκολλούν απλά τον αριθμό της κάθε μιας.

Έτσι, έμειναν πολλές από εκείνες τις κάρτες και στις μέρες μας, σε αντίθεση με άλλες εταιρείες, των οποίων εντοπίζονται πλέον μόνον οι κάρτες που είχαν περισσότερες από μια φορά, όσοι ασχολήθηκαν με αυτές τις συλλογές. Ακόμη, αν παρατηρήσετε στις κάρτες από το «Εινοκόραμα», θα δείτε ότι είχε 2 θέματα, ουσιαστικά. Το δεύτερο μάλιστα, ήταν μια κόμικς – ιστορία, που συνεχίζονταν στις κάρτες! Εκεί, η εικόνα του πρωταγωνιστή και το περιβάλλον γενικότερα, παραπέμπει στον Ελ Ζαμπάτο, που διαβάζαμε στο περιοδικό Τρουένο, δύο δεκαετίες μετά! Αν πράγματι είναι κάτι τέτοιο, τότε μιλάμε για μια πρωτιά της ΙΟΝ, σε επίπεδο κόμικς πλέον!

Να συμπληρώσω τέλος, μια προσωπική διαπίστωση – προτίμηση. Μου άρεσε ιδιαίτερα το γεγονός των κειμένων στα μπαλονάκια, που ήταν γραμμένα στο χέρι! Προσδίδει μια εικόνα πιο κοντά στην καθημερινότητα, όσων συνέλεγαν εκείνες τις κάρτες, αφού έφερνε στο νου τα σχολικά τους τετράδια!

Να ευχαριστήσω, ξανά, τους marlon63 και antko, για την συνεισφορά τους στην παρουσίαση αυτή.

Δείτε όλα τα σχετικά άρθρα συγκεντρωμένα εδώ.

About Corto

Ασχολούμαι με το σκίτσο και τα κόμικς. Και στις δύο περιπτώσεις ακολουθώ το συναίσθημα. Θα προτιμούσα να μείνουν όλα αυτά στη σφαίρα του ερασιτεχνισμού, αλλά ...καμιά φορά η ζωή έχει άλλη γνώμη. Μισώ την υποκρισία και την αχαριστία και αρκούμαι στις μικρές στιγμές, που μπορούν να είναι παντού. Στη θέα ενός δέντρου, στον ήχο του κύματος...

Posted on 19 Οκτωβρίου 2012, in Collections, Comics Trades, CT Exclusive, Culture, ION Cards, Άρθρα Μελών, Άλμπουμ ΙΟΝ, Άνθρωπος, Έρευνα, Απόψεις, Αποσπάσματα, Αποκλειστικότητες, Αρχείο, Αφιερώματα, Αναμνήσεις, Διάφορα, Εργασίες Κοινότητας, Εργασίες Μελών, Εκτός Κόμικς, Η Ζωή, Κάποτε στην Ελλάδα!, Κάρτες ΙΟΝ, Καθημερινότητα, Παραλειπόμενα, Συλλεκτικά Αντικείμενα, Συλλογές, Συλλογές και χαρτάκια, Τέλος Εποχής, Χαρτάκια and tagged , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , . Bookmark the permalink. 3 Σχόλια.

  1. Πολύ ωραίο θέμα Γιώργο, Αυτές τις κάρτες δεν τις γνώριζα. Συγχαρητήρια. Πάντα βρίσκεις κάτι καινούργιο από τα παλιά.

    Μου αρέσει!

  2. Καλησπέρες!

    Το να συμπληρώσεις μία ιστορία κόμικ σε κάρτες πρέπει να ήταν το απόλυτο βασανιστήριο!

    Μου αρέσει!

Σχολιάστε

Συνδεθείτε για να δημοσιεύσετε το σχόλιο σας:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Αρέσει σε %d bloggers: