ΟΙ ΝΕΕΣ ΠΕΡΙΠΕΤΕΙΕΣ ΤΟΥ ΦΑΝΤΟΜ ΝΤΑΚ – «ΣΚΙΕΣ ΣΤΗΝ ΑΦΡΟΔΙΤΗ» / ΤΕΥΧΟΣ 4 ΟΚΤΩΒΡΙΟΣ 2012

Τέταρτο τεύχος, για αυτή την νέα σειρά ιστοριών, με ήρωα τον Φάντομ Ντακ. Είναι το τεύχος Οκτωβρίου. Μια έκδοση που έχει ακούσει πολλά, είναι αλήθεια και μάλιστα και εμείς στο Comics Trades, δεν την σχολιάσαμε και σαν ό,τι καλύτερο μπορούσαμε να διαβάσουμε. Προσωπικά, μου άρεσε πολύ το πρώτο τεύχος, παρά το σκίτσο που έχει ξεφύγει εντελώς και πάει προς άλλα σύμπαντα! Θυμίζει Marvel, αλλά δεν είναι, θυμίζει Ντίσνεϋ, αλλά δεν είναι, οπότε κι εμείς, σαν τι να το υποδεχτούμε; Ας τα αφήσουμε όλα αυτά πίσω μας όμως, για να δούμε τι ακριβώς περιέχει το τέταρτο τεύχος, με τίτλο «Σκιές στην Αφροδίτη».

Η μακέτα μπορεί να μην είναι αυτή που θα στείλει το χέρι σας στο ράφι, αλλά το περιεχόμενο είναι πολύ ενδιαφέρον, πιστέψτε με! Δεν αλλάζουν αυτά που έχουμε δει στα προηγούμενα, αναφορικά με το σκίτσο, όμως υπάρχει μια μικρή διαφοροποίηση, στην σωστή χρήση των σκιών και όχι στην κατάχρηση(όπως συμβαίνει τελευταία στο Μίκυ Μάους…). Οι φιγούρες των πρωταγωνιστούν, έχουν αρχίσει να είναι οικείες πια στα μάτια μου, οπότε δεν με ξενίζουν, όχι τόσο όσο στα 2 πρώτα τεύχη. Εδώ όμως, υπάρχει το πρώτο «συν» του τεύχους, που λέγεται «στήσιμο των σελίδων και σχεδίαση των καρέ». Με άλλα λόγια, η καλλιτεχνική επιμέλεια, είναι σχεδόν άριστη! Υπάρχουν πολλές σελίδες και μεμονωμένα καρέ, που σου φέρνουν στο νου κινηματογραφικές παραγωγές!

Πάμε να δούμε ένα ακόμα «συν», που είναι και ο ακρογωνιαίος λίθος, αυτό που αφήνει το στίγμα του σε τούτο το τεύχος. «Σενάριο». Απλά, πάρα πολύ καλό, οριακά στην βαθμίδα του άριστου! Δυνατό, χωρίς κοιλιές, με σφυγμό και ρυθμό εξαιρετικό, που φεύγει από μπροστά σου αφήνοντας στα μάτια μια έξοχη εμπειρία, αναγνωστική! Το δισέλιδο στο κέντρο που περιοδικού(δεν το δημοσιεύουμε, για να σας το επιφυλάξουμε για άλλη χρήση!), είναι εκπληκτικό! Όπως φυσικά και πολλές άλλες σελίδες, όπου πράγματι ταξιδεύουν τον αναγνώστη, στα αστέρια! Βλέπετε άλλωστε και από αυτές που επιλέξαμε για την παρουσίαση(και που μέχρι να τις επιλέξω, κόντεψα να σκανάρω όλο το περιοδικό! Ποια να διαλέξεις και ποια να αφήσεις απ’ έξω;!).

 

 Είπαμε για τα τεχνικά θέματα, ας δούμε όμως και την υπόθεση του τεύχους. Οι Εβρονιανοί την πέφτουν στον Άνγκους Φάνγκους και αυτός που καλείται να τον σώσει, είναι αυτός που μισεί περισσότερο! Ο Φάντομ Ντάκ! Η μάχη είναι πολύ δυνατή και χάρη στην εμφάνιση της Ξαντούμ, νέας σύμμαχου του ήρωα μας, οι αντίπαλοι κατατροπώνονται, αλλά ο ρεπόρτερ έχει κάποια κουσούρια από την επίθεση… Ο Νούμερο Ένα, ο Φάντομ και η Ξαντούμ, αναζητούν τον τρόπο για να τον επαναφέρουν, στις… σκιές της Αφροδίτης. Εκεί όμως, δεν θα είναι μόνοι τους… Το ταξίδι των τεσσάρων προς την Αφροδίτη και οι σκηνές δράσης, θα σας συναρπάσουν κυριολεκτικά!

Τα γνωστά πορτρέτα και τα πληροφοριακά στοιχεία για τους ήρωες της σειράς, συνεχίζονται και στο τέταρτο τεύχος, με δύο ακόμη σελίδες. Στο επόμενο τώρα, που σαν διαφημιστική μακέτα εμένα μου έφερε λιγάκι Champions’ League”, ο Νούμερο Ένα… μας αφήνει χρόνους;! Ποιος ξέρει; Ραντεβού στα περίπτερα, Πανελλαδικά και ταυτόχρονα, την 1η Νοεμβρίου… «Νούμερο Δύο»! Μέχρι τότε, το τεύχος τέσσερα φεύγει προς το ράφι του, με ένα 9,5 σαν βαθμολογία, από μένα πάντα!

Για το Comics Trades 2012 – 2013

Γιώργος Σ. Κοσκινάς

Όλες οι σχετικές παρουσίασεις, βρίσκονται εδώ.

About Corto

Ασχολούμαι με τα κόμικς και τον γραπτό λόγο. Και στις δύο περιπτώσεις αφήνω το συναίσθημα να με καθοδηγήσει σε παρορμητικά νερά. Οι επιρροές είναι εκεί έξω, η ίδια η ζωή καθώς κυλά σαν σταγόνα διψασμένη. Μισώ την υποκρισία, την όψη της αχαριστίας, χαμένης σε ψιθύρους ιδιοτέλειας και ανάσες φόβου. Αρκούμαι στις μικρές στιγμές, που μπορούν να είναι παντού. Στη θέα ενός δέντρου, στον ήχο του κύματος, σε ένα σκίτσο φτιαγμένο με ψυχή...

Posted on 5 Οκτωβρίου 2012, in Arts, Comics, Comics Archive, Comics Characters, Comics Covers, Comics Creators, Comics History, Comics Legends, Comics Stories, Comics Strips, Comics Trades, Comics Tributes, CT Exclusive, Culture, Greek Comics, Greek Magazines, Άρθρα Μελών, Έρευνα, Απόψεις, Αποσπάσματα, Αποκλειστικότητες, Αρχείο, Αφιερώματα, Αναμνήσεις, Βινιέτες, Γουώλτ Ντίσνεϋ, Δημιουργοί, Εργασίες Κοινότητας, Εργασίες Μελών, Εσωτερικές Σελίδες, Ελληνικά Κόμικς, Ενημέρωση, Εξώφυλλα Κόμικς, Η Ιστορία των Κόμικς, Κόμικς Έρευνα, Κόμικς Θρύλοι, Κόμικς Ιστορίες, Κόμικς Καταγραφή, Κόμικς Παρουσιάσεις, Κόμικς Χαρακτήρες, Ντόναλντ, Νέες Προσθήκες Κατηγοριών, Οπισθόφυλλα, Οι Νέες Περιπέτειες του Φάντομ Ντακ, Παραλειπόμενα, Παρουσίαση: Οι νέες περιπέτειες του Φάντομ Ντακ, Περιοδικά, Πολιτισμός, Σκίτσο, Τέχνες, Τερζόπουλος, Phantom Duck, Walt Disney and tagged , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , . Bookmark the permalink. 18 Σχόλια.

  1. Θα ελεγα ισως το καλυτερο απο τα τρια υπολοιπα τευχη!!!!!!!Δεν βαρεθηκα να τοδιαβαζω και ανπομονουσα να δω το τλεος!με πολυ σασπενς δραση και κομμενη την ανασα!!!!!!το λατρεψα!!!!!!!

    Μου αρέσει!

  2. για να μου τη σπασετε το κανετε δεν ειναι??.. Τι πανελλαδικα και ταυτοχρονα? Εμεις εδω κατω θα κανουμε ακομα καμια βδομαδα να το δουμε… Στο Μικυ Μαους ειμαστε και δυο βδομαδες καθυστερημενοι. Στο Μεγαλο Μικυ , σχεδον ενα μηνα… Το μοναδικο που ερχεται σχετικα «εγκαιρωσ» ειναι το Κομιξ.
    Πως να μην βραζω στο ζουμι μου απο την αγωνια??
    Θελωωω εναα «Φαντομμμ» ΤΩΩΩΡΑΑΑΑ»…..

    Μου αρέσει!

  3. Πρέπει να ναυλώσουμε C-130 για να έρθουν οι προμήθειες Αντρέα!

    Μου αρέσει!

  4. Που μενεις αντρεα?????

    Μου αρέσει!

  5. Καλή ήταν η υπόθεση, αλλά δεν μπορώ να πω ότι ενθουσιάστηκα κιολας.

    Όσο για το σχέδιο, ήταν εντελώς απαράδεκτο και αφαιρεί τουλάχιστον 10 μονάδες από τη βαθμολογία. Συγγνώμη, αλλά το σχέδιο στα κόμικς δεν μπαίνει για να θαυμάζουμε τα ωραία χρώματα, αλλά για να εικονογραφεί την υπόθεση. Όταν δεν καταλαβαίνεις τι βλέπεις και πρέπει κάθε τόσο να σταματάς, για να αποκρυπτογραφήσεις το σχέδιο (πράγμα που δεν είναι πάντα εφικτό), ο σχεδιαστής έχει αποτύχει εντελώς στη δουλειά του.

    Επειδή δεκάρια δεν υπάρχουν, και το σχέδιο αφαιρεί τουλάχιστον δέκα μονάδες, η δική μου βαθμολογία είναι αρνητική.

    Μου αρέσει!

    • Εδώ δεν θα πω ότι συμφωνούμε.

      Δεν σε εντυπωσίασαν καθόλου τα πλάνα; Το στήσιμο των καρέ; Το κινηματογραφικό σενάριο; Είναι κι αυτοί παράμετροι, που συνυπολογίζονται στην τελική βαθμολογία. Το σκίτσο καθαυτό, αν το πάρουμε και το αναλύσουμε, είναι αυτό που βλέπουμε εδώ και 4 τεύχη, γνώριμο πια και αυτό δεν το θεωρώ αρνητικό, από την στιγμή που όλο αυτό το project, έχει μια ενιαία μορφή. Αν διαφοροποιούνταν σε κάθε τεύχος, θα έμοιαζε σαν κάτι χωρίς αρχή και τέλος. Δεν με ικανοποιεί στο απόλυτο, αυτό είναι αλήθεια. Όμως, συνυπολογίζω και όσα προανέφερα, όπως και την πρωτοτυπία. Ενδεχομένως να μην μου άρεσε να συνεχίσει αυτή η σειρά, μετά την ολοκλήρωση της, με έναν νέο κύκλο. Ίσως αν διαφοροποιηθεί και αλλάξει πορεία, αλλά όχι έτσι. Γενικά είμαι εντελώς αντίθετος, με την καθολική επικράτηση των Ιταλών σχεδιαστών, που έχουν κάνει πάρτι τις νέες ιστορίες, εδώ και χρόνια. Αυτό είναι κάτι σαν μονοπώλιο και ποτέ δεν μου άρεσαν αυτά…

      Μου αρέσει!

      • Όπως είπα, το σενάριο ήταν καλό, αλλά δεν με ενθουσίασε. Αν με τον όρο «κινηματογραφικό» εννοείς ότι είχε δράση, ναι είχε. Και λοιπόν; Μιλάς σε άνθρωπο που περιμένει να τελειώσει η καταδίωξη με αυτοκίνητα, για να δει τι θα γίνει παρακάτω στην ταινία! Πιο σημαντικό για μένα είναι ότι η υπόθεση είχε λογικά κενά.

        Ένα άλλο που με χάλασε, και το οποίο μάλλον προμηνύει ότι θα έχουμε και άλλους από μηχανής θεούς στη σειρά, είναι το σούπερ διαστημόπλοιο στην κορυφή τού κτηρίου, που μόνο η τεχνολογία για το καμουφλάζ του είναι πέρα από τις σύγχρονες δυνατότητές μας. Τέτοιου είδους τεχνολογία δεν είναι κάτι που δημιουργείται εν κενώ από έναν άνθρωπο, όσο έξυπνος και να είναι. Βασίζεται στην προϋπάρχουσα τεχνολογία (στους ώμους τών γιγάντων που έλεγε ο Αϊνστάιν), χρειάζεται ομάδες εξειδικευμένων επιστημόνων και τεχνικών και πάρα πολλές δοκιμές, που δεν είναι δυνατόν να μείνουν απαρατήρητες. (Το συγκεκριμένο διαστημόπλοιο ήταν, λέει… αδοκίμαστο!)

        Διαβάστε εδώ εδώ, για ένα πραγματικό διαστημόπλοιο, το οποίο πραγματικά σπρώχνει τα όρια τής τεχνολογίας. Το μόνο που κάνει είναι να μεταφέρει προμήθειες στο διαστημικό σταθμό, όμως δείτε τι λεπτομέρειες χρειάστηκε να λάβουν υπ’ όψιν τους οι κατασκευαστές του. Προέβλεψαν ότι κάτι μπορεί να πάει στραβά και σχεδίασαν τρόπο να μπορεί το διαστημόπλοιο να ξεπεράσει το πρόβλημα και να ολοκληρώσει επιτυχώς την αποστολή του. Και να που κάτι όντως πήγε στραβά, και μέχρι που μας το ανακοίνωσαν, ούτε που το καταλάβαμε. Κι’ αν θέλετε κινηματογραφική δράση, δείτε το βίντεο στο άρθρο, με κομμάτια από έναν απ’ τους κινητήρες να εκσφενδονίζονται στο διάστημα!

        Για ακόμα περισσότερη κινηματογραφική δράση, δείτε και την άφιξη τής κάψουλας, που μετέφερε το διαστημόπλοιο, στο διαστημικό σταθμό. Κατ’ ευθείαν σκηνές από το «2001». Το μόνο που λείπει είναι ένα βαλς τού Στράους για υπόκρουση και μια συστοιχία από τετράγωνες οθόνες, αριστερά και δεξιά από την κυρίως εικόνα! (Ναι, ξέρω, τη βρήκατε την ταινία αργή και θα προτιμούσατε το «2001» να ήταν κάπως έτσι. Περί ορέξεων και χρωμάτων ουδείς λόγος γίνεται!)

        Μου αρέσει!

      • Ξέχασα να πω και για το στήσιμο τών καρέ. Αυτό που πρόσεξα είναι τα πολλά μικρά, μακρόστενα και ασφυχτικά καρέ, και κάποια άλλα που με έκαναν να λέω «τώρα πού πάω, δεξιά ή κάτω;».

        Εντυπωσιάστηκα, λοιπόν, αλλά μάλλον αρνητικά..

        Μου αρέσει!

        • Νομίζω πως όλα αυτά και πολλά ακόμη απ`όσα θα μοιραστούμε δώ στα σχόλια, μιας ιστοσελίδας που αγαπάει τα κόμικς, είναι στην σφαίρα της προσωπικής υποκειμενικότητας του καθενός. Με άλλα λόγια, είναι απλά απόψεις και οπτικές γωνίες όλων μας, για το πως αντιλαμβανόμαστε αυτά που διαβάζουμε. Θα μπορούσαμε να διαφωνούμε, ή να συμφωνούμε, για χρόνια… Είμαι όμως της άποψης, ότι πιο δημιουργικό είναι να συμφωνούμε διαφωνόντας! 🙂 Ξέρετε, είναι και αυτή η διαφορετικότητα που έχουμε, που μας κάνει να μην μοιάζουμε με φωτοτυπίες. Ο χαρακτήρας μας, οι ιδιαιτερότητες μας, αυτά που μας αρέσουν κι αυτά που μας χαλάνε, όλα τους είναι στοιχεία του καθενός της προσωπικότητας και αυτό είναι υπέροχο και μοναδικό! Είναι ένα ταξίδι, που περιέχει πλήθος συναισθήματα, αντιφατικά κάποιες φορές και που στο τέλος του, αφήνει τον καθέναν με διαφορετική γεύση. Τελικά, αναρωτιέμαι τι λόγο ύπαρξης έχουν λέξεις και έννοιες, όπως η υποκειμενικότητα, αφού τεκμηριωμένα δεν υπάρχει! Ποιός και ποιό κριτήριο, κοινής παραδοχής, μπορεί για παράδειγμα να ισχυριστεί το ένα ή το άλλο; Ότι ο κάθε ένας από εμάς χαρακτηρίζει σαν αδιάφορο, θα μπορούσε να είναι για κάποιον άλλο θαυμάσιο! Οπότε, τι αναζητάμε τελικά; Ένα εγχειρίδιο σκέψεων, συμπερασμάτων και πράξεων, ή αυτόβουλα προχωράμε και νοιώθουμε, μαθαίνουμε, κατανοούμε;

          Μου αρέσει!

  6. οκκκκκκκ μαλλο παρειναι μεγαλος ο ενθουσιασμο μου μια και αρχαριος τωρα πρεπει να κλεινω 3 χρονο με τα κομικς(αν τα λεω καλα)

    Μου αρέσει!

    • Α, μην το λες αυτό!

      Κατά αρχάς, από κάπου πρέπει να ξεκινήσει κάποιος! Ποιός από εμάς, που παππούδες εδώ, μπορεί να πει ότι με το που έκλεισε 3 χρόνια ας πούμε, ενασχόλησης με τα κόμικς, του ήρθε και η σοφία κατακέφαλα και τα έμαθε όλα με μιας; Κανείς! Αυτά, πάνε σιγά – σιγά, όπως κυλούν τα χρόνια. Σημασία, έχει να διατηρήσεις την αγάπη σου αυτή, για όλα όσα σημαίνουν αυτά τα χάρτινα ταξίδια! Αυτό μετράει.

      Μάνο, καλώς ήρθες ξανά! Είμαι ο Γιώργος και βαδίζω στα 30 και κάτι ψιλά χρόνια, μέσα στα κόμικς και όλα όσα συμβολίζουν. Δεν έπαθα και τίποτα που ασχολήθηκα. Αντίθετα, γνώρισα όμορφα σενάρια, δημιουργούς και πολλούς φίλους!

      ΥΓ

      Τριάντα χρόνια συλλέκτης έτσι; Γιατί σαν ηλικία, είμαι αρκετά μεγαλύτερος… Να μην τα λέμε αυτά, τώρα. 🙂 Σημασία άλλωστε, έχει πόσο νοιώθουμε!

      Μου αρέσει!

  7. παντως σε αυτο το σχολιο για το διαστιμοπλοιο του μεγαρου Δαρβιν θα ελεγα οτι απλα ειναι ενα κομικ περα απο τα ορια της φαντασιας….Kriton απο τα τεσσερα ειδη τευχη που εχουν βγει(και με το σημερινο πεντε)δεν νομιζω να εχει δειξει εστο και σε ενα καρε κατι που πραγματικα να ειναι αληθινο!Και αυτο ειναι το ωραιο!Ξεφευγει απο τα ορια της φαντασιας και του δινει εναν αλλο αρεα!!Αλλοστε αν ηθελαν κλασικο κομικ θα μπορουσαν να βαλουν κατι σαν Ντοναλντ η Μικυ Μαους και να τελειωνε η ιστορια…Αυτο ειναι το ωραιο οτι δοκιμαζουν κατι διαφορετκο για τα σημερινα δεδομενα των κομικ(στην Ελλαδα!)

    Μου αρέσει!

    • Σίγουρα, συγκαταλέγεται στα θετικά της έκδοσης, αυτή η πρωτοπορία. Μπορεί να μην έχει βρει στο 100% ικανοποιημένους, εμάς τους παλιούς ας πούμε, αλλά οι γενιές αλλάζουν και έτσι πρέπει να γίνεται. Δεν μπορούμε να μείνουμε στην δεκαετία του`50! Αλλοίμονο μας! Προσωπικά, μου αρέσει ένα πράγμα στην έκδοση αυτή και το έχω αναφέρει σε πολλές παρουσίασεις και σχόλια μου.

      Το γεγονός ότι ξεφεύγει όπως είπες Μάνο, αλλά επίσης και το κινηματογραφικό, άρτιο στήσιμο των καρέ, που μαζί με τα φουτουριστικά τοπία, μου φέρνουν στο νου εικόνες από το μέλλον και αυτό είναι ένα ταξίδι του μυαλού! Μπορούμε να ζήσουμε χωρίς ταξίδια του μυαλού; Μάλλον όχι.

      Μου αρέσει!

  8. Συμφωνω Απολυτα!!!!!!!!!!!!Μπορει να μηην εντυπωσιασε το 100% απο ολους οι οποιοι διαβαζουν κομικ αλλα σιγουρα ικανοποιει ενα μεγαλο ποσοστο απο αυτους(μεσα σε αυτους ειμαι κι εγω) ειδη με τα 5 πρωτα τευχη!

    Μου αρέσει!

    • Ξέρεις, Μάνο, δεν υπάρχει κάποιο «πρέπει», ή μια σειρά από κανόνες, που επιβάλεται να ακολουθούμε, στις επιλογές μας. Είναι όλα υποκειμενικά και βασίζονται στο τι αρέσει στον καθέναν. Μπορεί 1000-2000-10000 αναγνώστες, να είναι αδιάφοροι ή δυσαρεστημένοι, από ένα τεύχος, για παράδειγμα. Αν εσένα, εμένα, ή όποιον άλλον τον ικανοποιεί, δεν χρειάζεται να ακολουθήσει την γνώμη των άλλων. Γιατί, αν γίνονταν κάτι τέτοιο, θα είμασταν όπως λεω συχνά, «άνθρωποι φωτοτυπίες», εντελώς άβουλοι, σαν ρομποτάκια. Άσε λοιπόν την γνώμη των άλλων, μην ασχολήσε καν, σε ότι κι αν καταπιάνεσαι καθημερινά και κοίτα να σε γεμίζει εσένα και να σου δίνει χαρά, ζωντάνια, δύναμη και κίνητρα.

      Μου αρέσει!

  9. Οκ θα ακολουθησω την συμβουλη αυτη

    Μου αρέσει!

Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για την εξάλειψη των ανεπιθύμητων σχολίων. Μάθετε πως επεξεργάζονται τα δεδομένα των σχολίων σας.