ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ – «ΤΖΟΕ ΝΤΙΚ»(1958)

Σχεδόν η ίδια σύνθεση συντελεστών και με την περίπτωση του «Μικρού Μπουρλοτιέρη», αν θυμάστε. Δηλαδή, ο Νίκος Μαράκης(ψευδώνυμο Π. Πετρίτης), έγραφε τις ιστορίες, ενώ εκδότης ήταν ο κ. Γιώργος Γεωργιάδης. Αλλάζει κάτι όμως, εκτός του θέματος που διαπραγματεύεται. Ένας σπουδαίος εικονογράφος, ο Θέμος Ανδρεόπουλος(Μικρός Καουμπόι, Μικρός Σερίφης, Ταμ Ταμ κ.α.), που είναι από μόνος μια ολόκληρη κατηγορία, με την τεράστια συνεισφορά του στον χώρο είναι αυτός που εικονογραφεί όλα σχεδόν τα τεύχη, εκτός των 2 & 3, που τα αναλαμβάνει ο Βύρωνας Απτόσογλου.

Δείτε λιγάκι προσεκτικά, τα εξώφυλλα που παραθέτουμε, για να διαπιστώσετε τόσο τις αλλαγές στην γραμμή σχεδίασης, των δύο καλλιτεχνών, όσο και το μεγάλο ταλέντο του κ. Ανδρεόπουλου. Στην περίπτωση του Τζόε Ντικ, το θέμα ήταν εντελώς διαφορετικό και το ύφος του λαϊκού αυτού αναγνώσματος, απομακρυνόταν από τα σχετικά με Ελληνικούς ηρωισμούς, εν καιρώ πολέμου και πειρατείας.

Ο ήρωάς του, ένας Ελληνικής καταγωγής αστυνομικός, με το όνομα Τζόε Ντικ, αναλαμβάνει να λύσει σχετικά με τον κλάδο του προβλήματα και τα καταφέρνει μια χαρά, αλλά… αντέχει στα περίπτερα για μόλις 8 εβδομάδες. Βραχύβιο και αυτό, το εγχείρημα. Στα οπισθόφυλλα, έχουμε και εδώ εικονογραφημένο σε συνέχειες, με τον τίτλο «Αποστολή στη Γη» και διαστημικό περιεχόμενο.

Οι εσωτερικές σελίδες και τα εξώφυλλα, προέρχονται από το προσωπικό αρχείο του συντάκτη.

Εκδότης: Γιώργος Γεωργιάδης

Τίτλος: Τζόε Ντικ

Έτος: 1958

Αριθμός τευχών: 8

Σελίδες: 36(ασπρόμαυρο)

Κόστος: 2 Δραχμές

Είδος: Παραλογοτεχνικό(ιστορίες κειμένου)

Συγγραφέας: Νίκος Μαράκης(ψευδώνυμο Π. Πετρίτης)

Εικονογράφηση: Θέμος Ανδρεόπουλος – Βύρωνας Απτόσογλου(τεύχη 2 & 3)

Για το Comics Trades 2012 – 2013

Γιώργος Σ. Κοσκινάς

About Corto

Ασχολούμαι με το σκίτσο και τα κόμικς. Και στις δύο περιπτώσεις ακολουθώ το συναίσθημα. Θα προτιμούσα να μείνουν όλα αυτά στη σφαίρα του ερασιτεχνισμού, αλλά ...καμιά φορά η ζωή έχει άλλη γνώμη. Μισώ την υποκρισία και την αχαριστία και αρκούμαι στις μικρές στιγμές, που μπορούν να είναι παντού. Στη θέα ενός δέντρου, στον ήχο του κύματος...

Posted on 1 Οκτωβρίου 2012, in Arts, Comics, Comics Archive, Comics Characters, Comics Covers, Comics Creators, Comics History, Comics Legends, Comics Stories, Comics Strips, Comics Trades, Comics Treasures!, Comics Tributes, CT Exclusive, Culture, Greek Magazines, Άρθρα Μελών, Άνθρωπος, Έρευνα, Απτόσογλου, Απόψεις, Αποσπάσματα, Αποκλειστικότητες, Αρχείο, Αφιερώματα, Αναμνήσεις, Ανδρεόπουλος, Βινιέτες, Γιώργος Γεωργιάδης, Δημιουργοί, Εργασίες Κοινότητας, Εργασίες Μελών, Εσωτερικές Σελίδες, Ελληνικά Κόμικς, Εξώφυλλα Κόμικς, Η Ζωή, Η Ιστορία των Κόμικς, Κόμικς, Κόμικς Έρευνα, Κόμικς Αναμνήσεις, Κόμικς Θρύλοι, Κόμικς Θησαυροί!, Κόμικς Ιστορίες, Κόμικς Καταγραφή, Κόμικς Παρουσιάσεις, Κάποτε στην Ελλάδα!, Λαικά Αναγνώσματα, Νίκος Μαράκης, Οπισθόφυλλα, Π. Πετρίτης, Παραλειπόμενα, Περιοδικά, Πολιτισμός, Σπάνια Κόμικς, Συγγραφείς, Σκίτσο, Τέχνες, Τέλος Εποχής, Rare Comics and tagged , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , . Bookmark the permalink. 13 Σχόλια.

 1. Οι εικόνες μού θυμίζουν πιο πολύ Νέα Υόρκη βέβαια, αλλά είναι αναμενόμενο μιας και ξέρουμε περίπου από που προήλθαν.

  Μου αρέσει!

 2. Αν ο τίτλος τού κόμικ στα οπισθόφυλλα είναι μετάφραση απ’ το πρωτότυπο, τότε η ιστορία ενδέχεται να είναι το Mission to Earth από το World of Mystery #1 τού 1956, σε σχέδιο Joe Orlando.

  Μου αρέσει!

 3. Σίγουρα τα πράγματα δεν είναι εύκολα! Πολυ πρόχειρα στο google, digital comic museum, torrents δεν υπάρχουν άμεσα ίχνη. Βέβαια θέλει λέξεις κλειδιά που να πιάνουν συνολική ατμόσφαιρα, μήπως βρίσκεται πουθενά με κάτι άλλο μαζί.
  Η κατάρα του ντετέκτιβ!

  Μου αρέσει!

  • Έχουμε private eye εμείς, που δε μασάει! 🙂

   Μου αρέσει!

   • Μπα, δεν βρήκα τίποτε. Δεν βοηθάει και το ότι ο Orlando μόνο στα τεύχη 1 και 5 έχει ιστορίες του, να πεις να ψάξεις να δεις τι γραμμή χρησιμοποιούσε στο εν λόγω περιοδικό.

    Το κακό με τα κόμικς τής Marvel και της DC είναι ότι ακόμα και τα παλιά δεν είναι public domain, οπότε όσοι έχουν παλιά τεύχη προτιμούν να τα μοσχοπουλήσουν, και δεν υπάρχει scan ούτε για δείγμα. Ούτε καν περιγραφή τών ιστοριών δεν βρίσκεις. Το #1 πρέπει να είναι το πιο σπάνιο από τα επτά τής σειράς, και η τιμή του είδα να κυμαίνεται από πενηντατόσα δολάρια μέχρι τριακόσια!

    Πάντως, ο τίτλος είναι ο ίδιος, και η χρονολογία εκδόσεως κολλάει, αφού το κόμικ κυκλοφόρησε μόλις δύο χρόνια πριν το ελληνικό περιοδικό, οπότε ήταν κάτι πρόσφατο, που ήταν αρκετά πιθανό να είχαν στο αρχείο τους οι δημιουργοί του, για να παίρνουν ιδέες.

    Μου αρέσει!

 4. Πολύ ωραίο άρθρο. Πόσα άλλα τέτοια άγνωστα pulp έχεις άραγε κρυμμένα στο καπέλλο σου Γιώργο;

  Μου αρέσει!

  • 🙂 🙂 Καλησπέρα Στέλιο!

   Σε ευχαριστώ για τα καλά σου λόγια! Κοίτα, πήρα κάτι μαθήματα δια αλληλογραφίας, από δόκιμο μάγο και λέω στα πλαίσια της εξάσκησης να ξεκινήσω με λαικά φυλλάδια του `50! 🙂 Σκέψου να με κόψουν στις εξετάσεις, ε; 🙂

   Καλό μήνα, να ευχηθώ. Είναι 7-8 ακόμη, Στέλιο και θα τα ετοιμάσω κι αυτά. Ίσως μερικά να μην προλάβαουν να παρουσιαστούν τώρα, γιατί ξεκινάει με πολλές αποκλειστικές παρουσιάσεις και εκπλήξεις και το Cine Oasis, αλλά και το Time Bandits…

   Μου αρέσει!

   • Τέλεια, τα pulp του 50 μου αρέσουν πάρα πολύ. Που τα βρήκες όμως; Προτείνω σε κάθε άρθρο που αφορά τέτοια σπάνια τεύχη να προστίθεται μία παράγραφος με τον τρόπο ανακάλυψης τους

    Μου αρέσει!

    • Έχω πολλά, Στέλιο. Άλλη συλλεκτική μανία αυτή……… Άσε γιατί το σπίτι έχει γίνει το αντρό της συλλογής! 🙂 Καλή η ιδέα σου και μου δίνει λαβή για να ανασύρω μνήμες! Δικές μου και δικές σας!

     Ενημερωτικά σου λέω, ότι υπάρχουν ακόμη για παρουσιάσεις, «Ταν ο Υπερκόσμιος», «Καλ ο άρχοντας της ζούγκλας», «Γκαούρ Ταρζάν», «Υπεράνθρωπος», «Κουρσάρος», «Μασκούλα» και πάρα πολλά ακόμη.

     Μου αρέσει!

    • Μασκούλα, Μάσκα, Εύα, Ασσοι των Γηπέδων, θα βγει προσφορά συντόμως…

     Μου αρέσει!

Σχολιάστε

Συνδεθείτε για να δημοσιεύσετε το σχόλιο σας:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Αρέσει σε %d bloggers: