ΚΟΜΙΞ ΤΕΥΧΟΣ 292 – «ΕΝΑ ΠΟΝΤΙΚΙ ΣΤΟ ΔΙΑΣΤΗΜΑ»

Πριν αρχίσουμε τα γνωστά «θέλω περισσότερο Μπαρκς, θέλω περισσότερο Ρόσα», αλλά και τα «θέλω μια μεγάλη, χορταστική περιπέτεια», ή «μου λείπουν οι Λύκοι, η Μάτζικα, ο Τσιπ και ο Ντέηλ, η Χιονάτη, ο Σκάμπυ, το Λυκόπουλο, ο Σούπερ Γκούφυ, ο Μόμπυ Ντακ», και τα συναφή, ας δούμε με ψυχραιμία και προσοχή, το τεύχος αυτού του ΚΟΜΙΞ, που φέρει τον αριθμό 292 και εκπροσωπεί τον Οκτώβριο του 2012.

Πρώτα απ`όλα, για να αρχίσουμε ανάποδα, είναι καλό – έως πολύ καλό τεύχος. Έχει 7 μικρές ιστορίες, αλλά είναι όλες σχεδόν, άψογες. Διασκεδαστικές, με καλά σενάρια και πολύ προσεγμένα σκίτσα. Δεν έχει, για τέταρτο συνεχόμενο μήνα, το άκρως αντιαισθητικό facebook, σαν στάμπα στο εξώφυλλο. Οπότε, οδηγούμαστε σε συμπεράσματα, ικανοποιητικά και ενθαρρυντικά, αλλά και επίσης αρχίζουμε να πιστεύουμε, ότι όλα όσα γράφουμε και μας λέτε στα σχόλια, επιτέλους κάποιος τα διαβάζει! Κι όταν λέω κάποιος, εννοώ φυσικά από την έκδοση. Πέραν αυτού, όπως έχει διαμορφωθεί το σκηνικό και που  μπορείτε και μόνοι σας να δείτε, στο δημοψήφισμα που διεξάγουμε, για τον πιο δημοφιλή χαρακτήρα του Ντίσνεϋ, τα γούστα έχουν αλλάξει, των αναγνωστών φυσικά. Οπότε και οι Ντόναλντ – Σκρουτζ, αλλά και έπειτα ο Μίκυ, έχουν την μερίδα του λέοντος, στις προτιμήσεις των αναγνωστών.

Αφήνουμε τις αναλύσεις πίσω μας, για να δούμε τι περιέχει το τεύχος 292. Η πρώτη ιστορία που συναντάμε στις σελίδες του, είναι κατ` αρχάς αυτή του τίτλου του τεύχους! Επιτέλους, λέω εδώ! Γιατί επιτέλους; Μα γιατί προσωπικά, είχα βαρεθεί να διαβάζω έναν τίτλο ΚΟΜΙΞ και να συναντάω την συγκεκριμένη ιστορία, σαν 2η, 3η ή 4η. Το «Ένα ποντίκι στο διάστημα», έχει άψογο σενάριο και ιδανικό σκίτσο. Τι άλλο να ζητήσει κανείς; Ο Ντόναλντ θεωρεί ότι το όνειρο της ζωής του(χμ, ένα από αυτά, τέλος πάντων…), μπορεί να πραγματοποιηθεί έτσι εύκολα και να πάει στο φεγγάρι! Εμ, έλα που δεν είναι τόσο απλό… Κι αυτό γιατί την δόξα, θέλει να κλέψει ένα ποντίκι, που κατά λάθος, βρίσκεται στην λάθος στιγμή, στο λάθος κομμάτι τυρί… Απόλυτα διασκεδαστική!

Γυρίζουμε τις σελίδες και φτάνουμε στην 25η, όπου μας περιμένουν οι «Μπίζνες στην Ολλανδία». Ο Σκρουτζ, παίρνει μαζί του τον δύσμοιρο Ντόναλντ, σε μια Ευρωπαϊκού τύπου περιπέτεια, στην Ολλανδία. Σκοπός του να συμμετάσχει σε έναν πλειστηριασμό(δεν σας λέω τι διεκδικεί…), αλλά και να κερδίσει σ`αυτόν, από την ανταγωνίστρια του εκεί, κ. …Βάντερντακ! Η γνώμη μου είναι, πως εδώ έχουμε ακόμη ένα εξαιρετικό σενάριο και ένα ακόμη πιο εξαιρετικό σκίτσο! Η ιστορία με άφησε απόλυτα ικανοποιημένο.

Για να δούμε. Θα συνεχιστεί το καλό σερί του τεύχους; Μόνο ένας τρόπος υπάρχει. Να δούμε την επόμενη ιστορία! Το «Μαγικό δάσος», σπάει κάπως την κυριαρχία των παπιών και φέρνει τον Μίκυ στα πρόθυρα του… Μονοτονιακού Αποσυντονισμού! Τι είναι αυτό; Η γνωμάτευση του θεράποντα ιατρού του! Η θεραπεία, είναι αυτή που θα μας απασχολήσει, αφού στα πλαίσια της, ο Μίκυ θα πρέπει να ζήσει έντονες περιπέτειες! Άλλο που δεν θέλει και κείνος και μεις! Κάπου εκεί λοιπόν, θα πέσει πάνω σε μια ρίζα ενός δέντρου και μπαίνοντας μέσα της, θα βρει  την θεραπεία του και μια περίεργη περιπέτεια, μαζί… Πολύ καλό το σενάριο, αλλά σαν σκίτσο θα ήθελα… κάτι καλύτερο. Λίγο. Αισθητά όμως.

Ο Ντόναλντ έρχεται στο προσκήνιο, με τον «Θρίαμβο του ηττημένου», που αν μη τι άλλο έχει πρωτότυπο τίτλο, για μια φιλόδοξη συνέχεια. Τα ανίψια θέλουν να εμφανιστούν σε ένα διαγωνισμό, σε μια βραδιά ταλέντων, αλλά ο θείος έχει τα δικά του σχέδια… Καλό σενάριο (όχι φοβερά πρωτότυπο, ή ευρηματικό), κι ένα πολύ καλό σκίτσο. Ωραία περάσαμε μέχρι εδώ, για να δούμε αν η ρέντα θα συνεχιστεί….

Τα «Μυστικά του βυθού», είναι μια ιστορία που θα  μπορούσε  να αναπτυχθεί σε περισσότερες σελίδες και να μας δώσει ακόμη μεγαλύτερη ευχαρίστηση. Το σκίτσο της είναι πάνω από το μέτριο. Ο Σκρουτζ και τα ανίψια, μπλέκουν σε μια υποβρύχια απόπειρα κλοπής, των Λύκων.

Το «Εκρηκτικό μάθημα», με τον Κύρο Γρανάζη, ανεβάζει τον πλουραλισμό του τεύχους, που δεν μονοπωλεί ο Σκρουτζ ή ο Ντόναλντ, όπως συνήθως. Έχει εξαιρετικό σκίτσο και μια ιδιαίτερη πλοκή, πολύ διασκεδαστική. Οι Λύκοι ξεγελούν τον εφευρέτη και θέλουν να κερδίσουν άλλα πράγματα, εκτός από γνώση. Γι`αυτό και κάθονται στα θρανία του σχολείου του! Όμορφη ιστορία.

Κλείνουμε την παρουσίαση του τεύχους, με την «Ανυπόφορη γάτα». Ο αρχιγκαφατζής Ντόναλντ, δικαιώνει όλους όσους πιστεύουν ότι είναι και λίγο άξιος της τύχης του (έτσι όπως την διαχειρίζεται συνήθως…), σε μια απολαυστική ιστορία, με πολλά ευτράπελα και gag, που θα σας αρέσουν. Το σκίτσο είναι απλά άψογο!

Τον επόμενο μήνα, μας περιμένει η «Κλεμμένη κολοκύθα», στο τεύχος 293, που ευχόμαστε να είναι στα χνάρια αυτού εδώ και καλύτερο αν γίνεται και που σίγουρα ευχόμαστε όλα όσα είπα και στον πρόλογο (βέβαια, δεν φτάνει μόνο να τα ευχόμαστε, αλλά και να τα ψηφίζουμε…)! Όμως, πριν το διαβάσουμε αυτό το τεύχος (να το διαβάσουμε είπα! Όχι να το βάλουμε στο ράφι με τα άλλα! Νομίζατε ότι δεν σας βλέπω;), να του δώσουμε ένα 8,5, γιατί ήταν διασκεδαστικό και πολύ καλό.

Μην ξεχάσετε απόψε το βράδυ, να διαβάσετε και την παρουσίαση του Μίκυ Μάους της εβδομάδας, από τον Κρίτωνα!

Όλες τις παρουσιάσεις του ΚΟΜΙΞ θα τις βρείτε εδώ.

About Corto

Ασχολούμαι με το σκίτσο και τα κόμικς. Και στις δύο περιπτώσεις ακολουθώ το συναίσθημα. Θα προτιμούσα να μείνουν όλα αυτά στη σφαίρα του ερασιτεχνισμού, αλλά ...καμιά φορά η ζωή έχει άλλη γνώμη. Μισώ την υποκρισία και την αχαριστία και αρκούμαι στις μικρές στιγμές, που μπορούν να είναι παντού. Στη θέα ενός δέντρου, στον ήχο του κύματος...

Posted on 28 Σεπτεμβρίου 2012, in Arts, Comics, Comics Archive, Comics Characters, Comics Covers, Comics Creators, Comics History, Comics Legends, Comics Stories, Comics Strips, Comics Trades, Comics Tributes, CT Exclusive, Culture, Greek Comics, Greek Magazines, Άρθρα Μελών, Έρευνα, Απόψεις, Αποσπάσματα, Αποκλειστικότητες, Αρχείο, Αφιερώματα, Βινιέτες, Γουώλτ Ντίσνεϋ, Δημιουργοί, Εργασίες Κοινότητας, Εργασίες Μελών, Εσωτερικές Σελίδες, Η Ιστορία των Κόμικς, Κόμικς, Κόμικς Έρευνα, Κόμικς Θρύλοι, Κόμικς Ιστορίες, Κόμικς Καταγραφή, Κόμικς Παρουσιάσεις, Κόμικς Χαρακτήρες, ΚΟΜΙΞ, Παραλειπόμενα, Παρουσίαση: ΚΟΜΙΞ, Πολιτισμός, Σκίτσο, Τέχνες, Τερζόπουλος, Walt Disney and tagged , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , . Bookmark the permalink. 10 Σχόλια.

 1. bet is the script that has been used to write the Greek language since the 8th century BC. It was derived from the earlier Phoenician alphabet, and was in turn the ancestor of numerous other European and Middle Eastern scripts, including Cyrillic and Latin. →

  Μπαρδόν; Το έσβησα με συνοπτικές διαδικασίες!

  Κατά τα άλλα, τεύχος ήταν αυτό; Δεν είχε αρκετό Μπαρκς, δεν είχε καθόλου Ρόζα, δεν είχε μεγάλη, χορταστική περιπέτεια, ενώ έλειπαν παντελώς, η Μάτζικα, ο Τσιπ και ο Ντέηλ, η Χιονάτη, ο Σκάμπυ, το Λυκόπουλο, ο Σούπερ Γκούφυ και ο Μόμπυ Ντακ. (Όχι, θα σε άφηνα! 🙂 )

  Πλάκα, πλάκα, διαβάζοντας κάποια πρόσφατα μεγάλα Μίκυ, συνειδητοποιώ πόσο μου έχουν λείψει αυτοί οι δεύτεροι χαρακτήρες, όσο κι’ αν ανέκαθεν προτιμούσα τα παπιά και, κατά δεύτερο λόγο, τα ποντίκια. (Τι εννοείς, όταν λες ότι τα γούστα έχουν αλλάξει; Πάντα έτσι δεν ήτανε;)

  Μου αρέσει!

  • Ναι, κοίτα… Μου άρεσαν οι «δεύτεροι» χαρακτήρες. Και στους αναγνώστες γενικά. Όμως εκείνη η φουρνιά αναγνωστών, …ενηλικιώθηκαν! ΟΠότε η νέα φουρνιά, δεν τους ξέρει και πολύ καλά, αφού τους προσπερνάει η έκδοση… Νομίζω ότι το δημοψήφισμα μας, δίνει και μια διάσταση του θέματος, σημαντική. Ωραίο όμως το τεύχος αυτό του ΚΟΜΙΞ! Μου άρεσε πολύ.

   Μου αρέσει!

 2. Καλά μας τα λέει το Κόμιξ.

  Εμένα κατά περίεργο τρόπο μού έχει λείψει το «αγρόκτημα» του Ντίσνεϋ: Γιαγιά Ντακ, Γκας, Κλάρα Μπελ κτλ.
  Εφόσον ο κόσμος πάει διακοπές για να δει και κάτι άλλο (ή για θυμηθεί τις ρίζες του), το ίδιο νομίζω είναι και αυτές οι ιστορίες. Δεν είναι ανάγκη να τις πετυχαίνουμε συνέχεια μπροστά μας (εδώ που τα λέμε Ντόναλντ, ανιψάκια, Σκρουτζ και ξερό ψωμί!), αλλά να μην λείπουν κιόλας!
  Εξάλλου μόνο έτσι έχουμε την αίσθηση ότι στα Μίκυ Μάους έχει στηθεί ένας ολόκληρος κόσμος από χαρακτήρες (και συγγενείς)!

  Μου αρέσει!

 3. Καλημέρα σε όλους
  επιτέλους και Μίκυ στο Κόμιξ. Δεν λέω και εμένα οι πιό αγαπημένοι μου ήρωες είναι τα παπιά αλλά και η μονοτονία καταντάει βαρετή. Χάρηκα που είδα μίκυ και θα χαιρόμουν ακόμη περισσότερο εάν είχε και απλές παλιές περιπέτειες των Τσιπ & Ντέϊλ, Σκάμπυ, Λυκόπουλου και φυσικά του Σούπερ Γκούφυ

  Μου αρέσει!

  • Καλημέρα, Στέλιο.

   Ομοίως, θα έλεγα, σχετικά με τους υπόλοιπους χαρακτήρες του Ντίσνευ. Τους μάθαμε και τους αγαπήσαμε και τώρα ξαφνικά εξαφανίστηκαν. Ωραία η ιδέα και της ύπαρξης ιστορίας με τον Κύρο. Αν συνεχίζει να εμπλουτίζεται κατ`αυτό τον τρόπο το περιοδικό, θα ήταν πολύ καλό.

   Μου αρέσει!

  • Πράγματι, αυτό πού το πάμε;

   Σχεδόν είχα ξεχάσει ότι υπάρχει το λυκόπουλο!

   Μου αρέσει!

  • Και τώρα η απαραίτητη γκρίνια. Για να πούμε την αλήθεια χάρηκα που ξαναείδα ΜΙΚΥ σστο ΚΟΜΙΞ και το σκίτσο είταν πολύ ωραίο, αλλά η πλοκή της ιστορίας και ο τρόπος αφήγησης δεν μου άρεσαν. Δεν ξέρω αλλά φαίνεται ότι με τους Ολλανδούς έχω κάποια διαφορά αντιλήψεων. Ακόμη και όταν προσπαθούν να γίνουν αντισυμβατικοί έχουν αυτό το προτεσταντικό το δασκαλίστικο που με ενοχλεί. Τι να πω; De gustibus e coloribus……
   Παντως σε γενικές γραμμές το τεύχος μου άρεσε,

   Μου αρέσει!

   • Καλημέρα, Στέλιο, κύριοι.

    Έχεις δίκιο για την γραμμή και την οπτική γενικότερα, των Ολλανδών δημιουργών. Κι εμένα με ξενίζει. Έχω δε παρατηρήσει, ότι στο Μεγάλο Μίκυ προωθούν πολύ την δουλειά τους. Προσωπικά με ενοχλούν τα ρηχά τους σενάρια, αλλά και το ύφος του Μίκυ, όπως και το ντύσιμο του, που πάει να μας φέρει στο νου, τα καρτούν του `40, αλλά με gadget του 2012… Δεν «δένει», όπως λέμε, αυτό το αγνό που είχαν έστω σαν αρχική ιδέα, με ότι δίνουν σαν τελικό αποτέλεσμα στον αναγνώστη. Κάπου, έχουν μπερδευτεί και μας έχουν μπερδέψει κι εμάς, ή απλά μπορεί να έχουμε διαφορετικές αντιλήψεις… Τι να πω…

    Μου αρέσει!

Σχολιάστε

Συνδεθείτε για να δημοσιεύσετε το σχόλιο σας:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Αρέσει σε %d bloggers: