«ΑΛΜΠΟΥΜ ΤΩΝ ΓΝΩΣΕΩΝ»

Επιστρέφουμε σε ένα θέμα που σας κέντρισε το ενδιαφέρον, το οποίο είχαμε δημοσιεύσει προ τριετίας. Ο λόγος αυτής της επιστροφής, έχει να κάνει με την εύρεση επιπλέον υλικού. Τώρα, φαντάζομαι θα δείχνει πιο καθαρά, την συνολική του εικόνα.

Ταρζάν, Κράνος, Ρακάρ, Τάνκς. Τι ήταν αυτό που αποτέλεσε, για λίγους μήνες, κοινό σημείο με τα τέσσερα αυτά εικονογραφημένα; Για να δούμε τι ακριβώς ήταν αυτό, θα χρειαστεί να πάμε νοερά, στον Σεπτέμβριο του 1972.

Το εγχείρημα αυτό του κ. Δραγούνη, του Σεπτεμβρίου 1972, είχε τον τίτλο Άλμπουμ των Γνώσεων. Έτσι αποκαλέστηκε και τα τμήματα του, μπορούσες να τα βρεις στα οπισθόφυλλα των πιο πάνω περιοδικών, της Πηδάλιο Πρες. . Θυρεοί, σημαίες κρατών, αεροπλάνα, κλπ Έγχρωμα φυσικά, σε ιλουστρασιόν χαρτί και με ένα απαραίτητο άλμπουμ να τα συνοδεύει, το οποίο και αγόραζαν οι ενδιαφερόμενοι, από τα περίπτερα, αντί του αλμυρού είναι αλήθεια, ποσού των 10 δραχμών! Α, βρε κάτι χρόνια… Τέλος πάντων. Το άλμπουμ αυτό, είναι ευσεβής πόθος μπόλικων συλλεκτών, μεταξύ άλλων και εμού…

Ο κ. Δραγούνης λοιπόν, αξιοποιεί τα οπισθόφυλλα αυτών των τεσσάρων περιοδικών του οίκου του και κάνει πλέον δύσκολη την δουλειά των συλλεκτών στις μέρες μας, αφού η προτροπή και το κίνητρο που έδινε στους νεαρούς αναγνώστες τότε, ήταν μάλλον ισχυρό, με αποτέλεσμα να κόψουν με ψαλίδι αυτό που απεικονίζονταν. Το αποτέλεσμα το φαντάζεστε. Λίγα τα εναπομείναντα άθικτα τεύχη, εκτός κι αν κάποιος είχε αρκετά χρήματα, ώστε και να κόβει τα οπισθόφυλλα, αλλά και να κρατέι ακόμη ένα άθικτο τεύχος στην συλλογή του! Όνειρο θερινής νυκτός, συμπληρώνω…

Υπήρχε η ενημέρωση στα πιο πάνω αναφερθέντα έντυπα, σχετικά με την σειρά δημοσίευσης των τμημάτων του Άλμπουμ των Γνώσεων, με την μορφή καταχώρησης των επόμενων κομματιών, ανά εβδομάδα. Το εγχείρημα όχι μόνο στέφτηκε με επιτυχία, αλλά “έσπρωξε” όπως λέμε, την κυκλοφορία και των τεσσάρων κόμικς της Πηδάλιο Πρες, για τον προφανή λόγο, του ότι έπρεπε κανείς να αγοράζει και τα τέσσερα, προκειμένου να συμπληρώσει το Άλμπουμ! Παράλληλα βέβαια, αποτέλεσε ακόμη ένα σημείο αναφοράς, στην Ελληνική κοινωνία των `70ς και στα εκδοτικά τεχνάσματα που μας κρατούσαν ζεστό το ενδιαφέρον για μάθηση!

Όλα τα οπισθόφυλλα της πιο πάνω σειράς, που βρίσκονται, θα προστίθενται σε αυτό το άρθρο. Είθε η ενημέρωσις να είναι διαρκής! …

About Corto

Ασχολούμαι με το σκίτσο και τα κόμικς. Και στις δύο περιπτώσεις ακολουθώ το συναίσθημα. Θα προτιμούσα να μείνουν όλα αυτά στη σφαίρα του ερασιτεχνισμού, αλλά ...καμιά φορά η ζωή έχει άλλη γνώμη. Μισώ την υποκρισία και την αχαριστία και αρκούμαι στις μικρές στιγμές, που μπορούν να είναι παντού. Στη θέα ενός δέντρου, στον ήχο του κύματος...

Posted on 22 Αυγούστου 2012, in Arts, Collections, Comics, Comics Archive, Comics History, Comics Legends, Comics Trades, Comics Treasures!, Comics Tributes, CT Exclusive, Culture, Greek Comics, Greek Magazines, Άρθρα Μελών, Άλμπουμ των Γνώσεων, Άνθρωπος, Έρευνα, Απόψεις, Αποσπάσματα, Αποκλειστικότητες, Αρχείο, Αφιερώματα, Ανδρεόπουλος, Δραγούνης, Διάφορα, Εργασίες Κοινότητας, Εργασίες Μελών, Εσωτερικές Σελίδες, Η Ζωή, Η Ιστορία των Κόμικς, Κράνος, Κόμικς, Κόμικς Έρευνα, Κόμικς Αναμνήσεις, Κόμικς Θρύλοι, Κόμικς Θησαυροί!, Κόμικς Καταγραφή, Κάποτε στην Ελλάδα!, Οπισθόφυλλα, Παραλειπόμενα, Πηδάλιο Πρες, Πολιτισμός, Ρακάρ, Σπάνια Κόμικς, Συλλογές, Τάνκς, Τέχνες, Τέλος Εποχής, Ταρζάν and tagged , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , . Bookmark the permalink. 17 Σχόλια.

 1. Βλέπω ότι το μεγαλύτερο νούμερο σ’ αυτό το άρθρο, που δεν είναι κατ’ ανάγκην και το τελευταίο νούμερο, είναι το 411. Με τέσσερα τεύχη την εβδομάδα, μιλάμε ότι πρέπει να χρειάστηκαν κάπου δύο χρόνια για να κυκλοφορήσουν όλα. Αναρωτιέμαι πόσα παιδιά είχαν τη δυνατότητα ν’ αγοράζουν τέσσερα κόμικς κάθε εβδομάδα και, μάλιστα, ανελλιπώς επί δύο χρόνια.

  Αν όντως είναι δύσκολο να βρεθούν τεύχη, που να μη λείπει το εξώφυλλο, το πιο πιθανόν είναι πως ελάχιστοι κάναν τη συλλογή, μαζεύοντας εξώφυλλα απ’ τους φίλους τους. Αν είναι έτσι, το πιο σπάνιο πράγμα θα είναι τα ίδια τα άλμπουμ, μια και δεν θα υπήρξαν ποτέ πολλά.

  Μου αρέσει!

  • Καλημέρα, Κρίτωνα, κύριοι.

   Η αλήθεια είναι έτσι ακριβώς όπως την περιέγραψες! Αδύνατον να βρεθεί συμπληρωμένο, εντελώς αδύνατον να βρεθεί έστω και ένα αντίτυπο του άλμπουμ, κενό! Όλοι όσοι ξεκίνησαν αυτή τη συλλογή, σταμάτησαν μετά από 1-2 μήνες το πολύ. Κάποιοι άλλοι, απλά αγόραζαν το εικονογραφημένο που τους άρεσε από τα 4, κάθε εβδομάδα, οπότε έχουν(αν τα έχουν κρατήσει φυσικά), μόνον τα οπισθόφυλλα εκείνου! Αναζητώ αυτή την συλλογή, 24 χρόνια τώρα και με έχει δυσκολέψει όσο καμία άλλη… Όμως, είναι πανέμορφο το artwork!

   Μου αρέσει!

 2. Πω πω, φοβερή ανάρτηση!

  Σκέφτομαι πάντως ότι πρέπει να υπάρχουν κάποιες πιθανότητες να κλείσει το άλμπουμ σήμερα…

  Αν λάβουμε υπόψιν τους τετράγωνους υπολογισμούς του Κρίτωνα, αρκεί να βρεθεί ένα άλμπουμ για να τα κολλήσεις (ή τουλάχιστον αν το έχει ένας συνάδελφος, να το δανείσει και να υποστεί το άλμπουμ σκανάρισμα) και μετά:

  Αρκετοί πορωμένοι που έχουν Κράνος, Τανκς κτλ (χε χε χε, εις εκ των οποίων εγώ) φωτογραφίζουν/σκανάρουν τα εξώφυλλα (ή τα στέλνουν για σκανάρισμα) και εσύ Γιώργο συμπληρώνεις το (αντίγραφο) άλμπουμ.

  Στηριζόμενοι στους βάσισμους ισχυρισμούς του Κρίτωνα, 2 χρόνια Κράνος-Τανκς κτλ μπορούν να υπάρχουν μαζεμένα από δέκα -ας πούμε- άτομα (σε κάθε τίτλο κόμιξ).

  Σκέφτομαι ότι θα μποροούσε (κάποτε) να συμπληρωθεί μάλιστα και να έχει το comicstrades εν εκμαγείο από την πατημασιά ενός μονόκερου των παδικών χρόνων πολλών από το site!

  Μάλιστα θα μπορούσαμε να έχουμε και ένα αντίγραφο να το χαζεύουμε όλοι οι κομιξόπληκτοι τούτης τσι σελίδας!

  (Πολύ αισιοδοξος ακούγομαι, αλλά νομίζω ότι κάτι γίνεται. Αν δεν κλείσει η συλλογή, σίγουρα θα μαζευτούν μπόλικα απ’ αυτήν για να δούμε).

  Μου αρέσει!

 3. Θα κοιτάξω το πολεμικό μου υλικό. Έχω στις ημερομηνίες 1972 με 1974.

  Μου αρέσει!

  • Ωραία! Νομίζω Βασίλη, ότι μπορούμε πράγματι να τα καταφέρουμε, με ομαδική δουλειά και έπειτα να δώσουμε σε όλους τη δυνατότητα, να κατεβάσουν το άλμπουμ ολοκληρωμένο, όσο χρόνο και να μας πάρει. Θα είναι κάτι μοναδικό.

   Μου αρέσει!

 4. Κάτι άλλο: Μιλάμε το να ψαλιδίσεις το τεύχος για τις εικόνες ήταν πολύ βάναυσο σαν ιδέα. Ελπίζω να μην το ακολούθησαν πολλά παιδιά τότε!

  Μου αρέσει!

 5. Γλουπ!

  Ελπίζω η τύχη να είναι επιεικής μαζί μας!

  Μου αρέσει!

 6. Εάν αυτό το άλμπουμ είναι τόσο σπάνιο, τότε θα είναι και πανάκριβο. Μόνο το έξοδο για να το φτιάξεις από 400 τεύχη, είναι, σε σημερινά χρήματα, 600 ευρώ. Βάλε και τη σπανιότητα, η τιμή πρέπει να γίνεται τουλάχιστον τετραψήφια!

  Επομένως, αν συμπληρωθεί ένα άλμπουμ, με τη βοήθεια τής σύγχρονης τεχνολογίας, αυτό θα πρέπει να είναι τίγκα στο υδατογράφημα, αλλιώς κάποιοι επιτήδειοι θα προσπαθήσουν να το πουλήσουν σαν αυθεντικό, και, το χειρότερο, κάποιοι μπορεί να ξεγελαστούν και να το αγοράσουν.

  Μου αρέσει!

 7. Χμμμ, σαν τα σπάνια κόμιξ που βλέπουμε κατά καιρούς με εκτύπωση λέηζερ και που προσπαθούν να τα πλασάρουν επιτήδειοι στον κοσμάκη σαν αυθεντικά ή -ακόμα χειρότερα- να τον πείσουν ότι είναι τόσο σπάνια που μόνο σε αυτήν την μορφή θα το βρουν (και φυσικά θα το πουλήσουν σαν αυθεντικό!).

  Με υδατογράφημα στο υδατογράφημα γίνεται η δουλειά νομίζω. Επίσης αν το πάρουν σκαναρισμένα όλα τα μέλη του comicstrades νομίζω ότι το κακό περιορίζεται.

  Επιπλέον, θα μπορούσαμε να γράφουμε σε κάθε σελίδα ότι είναι αντίγραφο και αν θέλετε κι εσείς να έχετε το σκαναρισμένο μπείτε στο comicstrades, όπου θα το έχουμε σε εμφανές σημείο για κατέβασμα για όποιονδήποτε μπει στο site.
  Ακούω τις γνώμες σας για το αφελές ή μη του παραπάνω.

  Κάτι ακόμα: Μπορείς να μου πεις χοντρικά Γιώργο έτη των Τανκς Κράνος που έχουν τέτοια. Έριξα μια πρόχειρη ματιά σε κάποια τεύχη μικρής αρίθμησης που έχω εύκαιρα και δεν είδα κάτι.

  Μου αρέσει!

  • Καλησπέρα Βασίλη.

   Αν δεις στην δεύτερη εικόνα του άρθρου, υπάρχει μια πρώτη παράθεση στοιχείων, σχετικά με τα τεύχη πάντα, από τον ίδιο τον εκδότη. Από εκεί κι έπειτα, δεν δημοσιεύτηκε κάποια άλλη, ενημερωτική καταχώρηση του, ώστε να μπορούμε να έχουμε ένα μπούσουλα. Άρα, για να καταλάβεις την σειρά δημοσίευσης και τις χρονιές, θα πρέπει να πάρεις αυτή την καταχώρηση, με τα τεύχη στα οποία αναφέρεται και να προσθέτεις κάθε φορά μέρες(!), ώστε να βρεις μέχρι πότε πήγε η σειρά! Βάλε σαν εκκίνηση, το 1971, αν δεν κάνω λάθος Σεπτέμβρη.

   Η ιδέα σου είναι καλή και μένει να την δούμε στην πράξη.

   Μου αρέσει!

 8. Το είδα!

  Για να δούμε λοιπόν…

  Μου αρέσει!

Σχολιάστε

Συνδεθείτε για να δημοσιεύσετε το σχόλιο σας:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Αρέσει σε %d bloggers: