Sláine

Βρισκόμαστε μεταξύ μυθικών και προϊστορικών εποχών. Η Ιρλανδία, η Βρεττανία και οι παράκτιες περιοχές είναι ηπειρωτικές, μα μετά τους πρώτους κατακλυσμούς και τον κατοπινό μεγάλο βιβλικό κατακλυσμό, θα πάψουν να είναι.

Σε εκείνη την περίοδο, ζουν στην περιοχή πέντε φυλές ανθρώπων, εξαπλωμένες σε Εριού και Αλβιόνα, οι οποίες λατρεύουν την υπέρτατη μεγάλη τριπλή θεά Danu, τον σύζυγό της -τον κατώτερο θεό ήλιο Lug- και το θεό της φύσης Carnun.

Βορειοανατολικά, στην Σκανδιναβική Midgard, ζουν οι βάρβαροι πολεμιστές και μισθοφόροι Bersekers,

ενώ Νοτιοδυτικά, σε ένα κομμάτι της παράκτιας Γαλατίας, προς τον μεγάλο ωκεανό, ζουν οι φυλές των Drune Lords,

με τα ιπτάμενα πλοία τους.

Και, μετά τους ανθρώπους, είναι η σειρά των “άλλων” πλασμάτων σε αυτόν τον κόσμο.

Στα Βόρεια του νησιού, προς τους αιώνιους παγετώνες, ζουν οι δαίμονες Fomorians, με αρχηγό τον Balor, με το μάτι του κακού, οι οποίοι λατρεύουν να νιώθουν τον πόνο των ανθρώπων και με την πρώτη ευκαιρία επιτίθενται, για να τους βασανίσουν προς ευχαρίστησή τους. Μάλιστα, από αρκετές φυλές εισπράτουν και εξοντωτική φορολογία, με την επισφαλή συμφωνία να αφήσουν ήσυχοι την επικράτειά τους.

Κάπου στα νότια του χάρτη, στη σπηλιά των θηρίων, βρίσκεται και ο Lord Weird Slough Feg, ένα ανθρωπόμορφο κερασφόρο πλάσμα είκοσι χιλιάδων ετών, που μόνο το καλό της τριπλής θεάς και των πιστών της δεν θέλει, ο οποίος έχει και αρκετούς ακόλουθους στις φυλές των Drune Lords.

Τέλος, στον ουρανό, βρίσκεται μία εξωγήινη φυλή-σύμμαχος του Feg, οι Cythrons, που, ως προσωποποίηση του ίδιου του κακού, κάνουν ό,τι μπορούν μέσα στο χωροχρόνο για να προκαλέσουν χάος, καταστροφή και να απολαύσουν τη δυστυχία της ανθρωπότητας σαν το καλύτερο έδεσμα της ψυχρής ύπαρξής τους.

Μάλιστα, ανά τακτά χρονικά διαστήματα, στέλνουν και από το τετραδιάστατο σύμπαν τον τεράστιο θεό-σκουλήκι Crom Cruach, ο οποίος μόνο με θυσίες εξευμενίζεται και πάντα μέχρι την επόμενη φορά που θα πεινάσει…

Το σύνολο του κακού που περικυκλώνει τους ανθρώπους είναι ένας σταθερός, άμεσος κίνδυνος, που οι πέντε φυλές αντιμετωπίζουν με τη βοήθεια κάποιων δώρων, που έχει παραχωρήσει η τριπλή θεά στις φυλές της: Το ασημένιο ξίφος του φεγγαριού, που μπορεί να κόψει τα πάντα, τη ζωντανή φλεγόμενη λόγχη του θεού ήλιου Lug, τη χύτρα του αίματος, που ανασταίνει τους νεκρούς, τη μαγική πέτρα του πεπρωμένου, που αποκαλύπτει αν ο άντρας που θα σταθεί επάνω της είναι ο επόμενο Υψηλός βασιλιάς όλων των φυλών και, τέλος: τον ίδιο τον επόμενο Υψηλό Βασιλιά και κερασφόρο θεό (φωτογραφίες σκόπιμα δεν έχουν τοποθετηθεί για όλα αυτά γιατί τα συναντάμε πολύ αργότερα).

Κατά τα άλλα, η τριπλή θεά δεν έχει φανερωθεί ποτέ για να βοηθήσει την κατάσταση.

Αλλά, σε τελευταία ανάλυση, ούτε πρόκειται να χρειαστεί να το κάνει τώρα πια, τουλάχιστον αν δεν το θέλει η ίδια.

Γιατί σε μία από τις πέντε φυλές ανήκει πλέον κι ένας νεαρός με το όνομα Sláine Mc Roth.

Ή, μάλλον, ανήκε…

Ο Ιερός Βασιλιάς της φυλής του ετοιμαζόταν να παντρευτεί την Niamh, την οποία και απομόνωσε σε μια σκηνή μακριά από αδιάκριτα μάτια, αλλά ο απείθαρχος Sláine, που την έχει ερωτευτεί, αντιλήφθηκε διαφορετικά την περίσταση και την επισκέφτηκε κρυφά το ίδιο κιόλας βράδυ της απομόνωσης…

Ο Ιερός Βασιλιάς και η φυλή γίνονται έξαλλοι, όταν πιάνουν τον άξεστο εισβολέα στη σκηνή της Niamh και εξορίζουν τον δεκαεξάχρονο ταραχοποιό. Αν μπορούσαν, θα τον σκότωναν, αλλά αυτό είναι αδύνατον. Τα τελευταία τέσσερα χρόνια, με μεγάλη περίσκεψη, η φυλή παρατηρεί τον Sláine να εκδηλώνει ανά διαστήματα μία “κατάσταση”, ένα είδος παροξυσμού και μεταμόρφωσης σε περίεργο πλάσμα με υπεράνθρωπη δύναμη.

Αναμφίβολα, η φυλή καταλαβαίνει ότι πρόκειται για δώρο της μεγάλης τριπλής θεάς, η οποία, για κάποιο δικό της λόγο, έχει προικίσει ξαφνικά τον έφηβο Sláine με αυτήν τη “δυνατότητα”.

Όπως και να έχει όμως, ο νεαρός είναι τώρα πια ανεπιθύμητος στα μέρη του.

Ο Sláine McRoth, λοιπόν, περιπλανιέται στα εδάφη όλου του κόσμου του ως μισθοφόρος αρχικά.

Σε κάποιο απ’ τα ταξίδια του στην Αλβιώνα και παραπέρα, γνωρίζει τον νάνο Ukko, ένα γλοιώδες, ελεεινό, συμφεροντολόγο, δειλό και πονηρό απόβρασμα, με μεγάλη αγάπη στα κέρδη και τις ποταπότητες, το οποίο θα γίνει αχώριστος σύντροφός του.

Αυτές είναι οι κύριες πληροφορίες, που μαθαίνουμε για τον ήρωα, έμμεσα, στον πρώτο κύκλο περιπετειών.

Κατά τα άλλα, το κόμικ ξεκινάει την αφήγησή του με τον δεκαοκτάχρονο πια Sláine να σκοτώνει τέρατα, για να βγάλει τα προς το ζην (και το κοινό του να πληρώνει αμοιβή για το θέαμα),

όπως και δαιμονικά πλάσματα από τον κόσμο των El (πάντα έτοιμα να αλώσουν τον κόσμο των ανθρώπων),

αλλά και χθόνια πλάσματα, σαν το Shoggey Beast, που το πρωί είναι άνθρωπος και το βράδυ τέρας που καραδοκεί…

Βλέπουμε επίσης τον Sláine να συλλαμβάνεται σαν κοινός κακοποιός, για να θυσιαστεί μαζί με πολλούς άλλους στο σκοτεινό θεό-σκουλήκι Crom, όπου και θα βρεθεί πρώτη φορά αντιμέτωπος με τον Lord Weird Slough Feg (που συχνά-πυκνά στέλνει τους ακολούθους του, για να βρουν θύματα για τον Crom).

Βέβαια, ο παροξυσμένος Sláine θα σωθεί με τη δύναμη του κτήνους, που κρύβει μέσα του, και ο Feg θα πάρει μια πρώτη γεύση από τον πιο θανάσιμο αντίπαλο της μακρόχρονης ύπαρξής του.

Αυτά περίπου συμβαίνουν στο πρώτο βιβλίο του Sláine, The Warrior’s Dawn,

ένα κόμικ που κυκλοφόρησε η 2000AD το 1983, με συνεργασία του ιθύνοντα νου Pat Mills, στο σενάριο και στο σκίτσο των:

Α. Mills,

Massimo Bellardinelli,

Mike McMahon.

Όμως, ο τρόπος που εξελίσσεται η ιστορία, και ξεναγείται ο αναγνώστης στην πλοκή δείχνει ότι κάτι λείπει…

Τα σκίτσα, απ’ την άλλη, παλεύοντας να ξεχωρίσουν, για να δημιουργήσουν μία ξεχωριστή μυθική ατμόσφαιρα, παγιδεύονται σε ένα πολύ συγκεκριμένο ύφος, που αφήνει την αίσθηση του ανικανοποίητου (για σκίτσα της εποχής του ’83 και για το θέμα δεν είναι βέβαια καθόλου κακή δουλειά).

Για να δούμε, όμως, και τη συνέχεια.

Στο δεύτερο βιβλίο, βρίσκουμε (στις κύριες περιπέτειες) τον Sláine να εξολοθρεύει έναν άγριο δράκο,

να έχει μια ατυχή συνάντηση με θεότητα του κάτω κόσμου, τον Avagddu (γιος της τριπλής θεάς Danu, που μια απ’ τις μορφές της είναι η γριά θεά του θανάτου),

και στη συνέχεια να υπερασπίζεται το οχυρό Dinas Emrys εναντίον των Cythrons,

για να καταλήξει με μερικούς υπερασπιστές του οχυρού στον πλανήτη των Cythrons, με τα Βαβυλωνιακής όψης κτήρια

και να αντιμετωπίσουν από κοινού τους Cythrons και τους Diluvials στρατιώτες τους (τα κατοπινά Droydekas του Star Wars και το Alien τούς θυμίζουν αρκετά)

και τον διοικητή τους, τον τριόφθαλμο δαίμονα Elfric.

Όταν, μάλιστα, ο Sláine (που σε κάποιες στιγμές χρησιμοποιεί και όπλα λέηζερ) αντιμετωπίζει στο τέλος του 2ου κύκλου περιπετειών τον σχεδόν ανίκητο Elfric, είναι και η πρώτη φορά που η θεά Danu μιλάει στον ίδιο τον ευνοούμενό της και τον βοηθάει να επικρατήσει.

Η εικονογράφηση σε αυτό το δεύτερο κύκλο περιπετειών γίνεται όλο και πιο λεπτομερής, και τα καρέ δείχνουν όλο και μεγαλύτερη ανάγκη για περισσότερο χώρο και βάθος. Σε διάφορες στιγμές, δίνεται η αίσθηση ότι η εικονογράφηση απαιτεί να ξεπεραστούν τα υπάρχοντα τεχνικά όρια εκτύπωσης.

Κι εδώ Massimo Bellardinelli,

Glenn Fabry,

David Pugh,

Bryan Talbot.

Όμως, φαίνεται ότι, ενώ οι σχεδιαστές έχουν αποκρυσταλώσει την κατεύθυνση που πρέπει να πάρουν, οι απαιτήσεις της πλοκής ανεβάζουν τον πήχη ψηλότερα, και πάλι κάτι φαίνεται ότι λείπει…

Από εκεί και μετά:

Στο τρίτο βιβλίο, ο Sláine καταστρέφει τον θεό-αρχηγό των Cythrons (οι οποίοι, απ’ ό,τι φαίνεται, συνδυάζουν την τεχνολογία με τη μαγεία) και επιστρέφει στη Γη.

Εκεί πληροφορείται ότι ο Ιερός Βασιλιάς της φυλής του έχει πεθάνει, οπότε αποφασίζει να επιστρέψει επιτέλους στα μέρη του, γνωρίζοντας ότι, λόγω των παροξυσμών, έχει πολύ σοβαρές πιθανότητες να είναι ο επόμενος Ιερός Βασιλιάς της φυλής.

Όπως και γίνεται, μετά από μία σειρά δοκιμασιών σαν του Ηρακλή (απ’ όπου αποκτά και τον θρυλικό διπλό πέλεκυ Brainbiter),

αλλά και την τελική αστρική επιδοκιμασία των (υποτακτικών στη μεγάλη θεά) θεών στον ιερό τόπο του Στόουν Χεντζ,

όπου διαπιστώνεται ότι ο Sláine έχει συγκεντρώσει όλες τις αρετές, για να γίνει κάτι παραπάνω από απλός Βασιλιάς της φυλής του…

Παράλληλα, ο ήρωας μαθαίνει ότι η Niamh τού έχει γεννήσει ένα γιο, τον Kai, η οποία όμως δεν πέρασε και τις καλύτερες στιγμές στη φυλή, έχοντας να κουβαλάει το στίγμα της προδοσίας του προηγούμενου Ιερού Βασιλιά μόνη της.

Μάλιστα μισεί τον Sláine γι’ αυτό…

Σε αυτή τη συνέχεια, τα σκίτσα γίνονται όλο πιο καθαρά, ουσιαστικά και ανάγλυφα, αλλά οπτικά φτάνουμε σε ένα κρίσιμο σημείο: ποιο είναι το μέλλον του Sláine, και πού πρέπει να κινηθεί το σκίτσο του; Κάτι πρέπει να αλλάξει, γιατί ένα μεγάλο κομμάτι από τη γοητεία της ιδέας συνεχίζει να εξατμίζεται με έναν τρόπο σχεδόν ανεξήγητο…

Σε αυτό το τρίτο μέρος η πορεία των:

Glenn Fabry,

David Pugh,

Collin/Farmer,

Fabry/Williams,

δείχνει ότι χρειάζονται πολλά ακόμα να γίνουν, μιας και ο κόσμος του Sláine, που υπαγορεύει ο Pat Mills, συνεχώς επεκτείνεται σε χώρο, χρόνο, δραματικότητα της κατάστασης, και η ανάγκη για εκφραστικότητα σε ένα νέο επίπεδο γίνεται ολοένα και επιτακτικότερη…

Οι A.Mills/Glenn Fabry στις τελευταίες συνέχειες του τρίτου μέρους, μάλιστα, φτιάχνουν μια ιστορία-εισαγωγή για το τέταρτο μέρος και παρουσιάζουν την ακόλουθη εικόνα που μοιάζει να θέλει να προϊδεάσει για κάτι διαφορετικό…

Την συνέχεια δεν μπορεί να την διανοηθεί ωστόσο ούτε ο πιο απαιτητικός οπαδός του Sláine…

Το 1989 περίπου είναι η εποχή του τέταρτου βιβλίου του comic και μίας από τις μεγαλύτερες εκπλήξεις της 2000AD μέχρι σήμερα. Απ’ ότι φαίνεται, οι τρεις πρώτοι κύκλοι περιπετειών αποτελούν εισαγωγή για αυτό που έρχεται και που εξασφαλίζει μία θέση στα καλύτερα κόμικ της εποχής μας…

Νέα κατηγορία και για τις παρουσιάσεις κόμικς – χαρακτήρων.

Posted on 19 Αυγούστου 2012, in 2000 AD, British Comics, Comics Archive, Comics Characters, Comics Creators, Comics Legends, Comics Strips, Comics Trades, Comics Tributes, CT Exclusive, Άρθρα Μελών, Έρευνα, Απόψεις, Αποσπάσματα, Αποκλειστικότητες, Αρχείο, Αφιερώματα, Αγγλικά Κόμικς, Βινιέτες, Δημιουργοί, Εργασίες Κοινότητας, Εργασίες Μελών, Εσωτερικές Σελίδες, Εκδόσεις Εξωτερικού, Η Ιστορία των Κόμικς, Κόμικς, Κόμικς Έρευνα, Κόμικς Καταγραφή, Κόμικς Παρουσιάσεις, Κόμικς Χαρακτήρες, Μελέτες, Παραλειπόμενα, Σκίτσο, Τέχνες and tagged , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , . Bookmark the permalink. 70 Σχόλια.

  1. Βασίλη, κύριοι, καλημέρα σε όλους.

    Καταπληκτικό άρθρο! Από τα καλύτερα που δημοσιεύτηκαν ποτέ στο Comics Trades!

    Μπράβο, Βασίλη, για το μεράκι σου και την δουλειά που έκανες! Ανέβασε κι αυτή το επίπεδο της σελίδας.

    Σε ευχαριστούμε πολύ. Μ`αυτό το άρθρο, εγκαινιάζεται και η σχετική κατηγορία, στην οποία ήδη βρίσκονται 3 δικές σου αναρτήσεις!

    Την έχεις αναλάβει, μου φαίνεται!

    Μου αρέσει!

    • Καλημέρα σας κύριοι!
      (Μια μέρα χωρίς ίντερνετ και βλέπω έχει γίνει χαμός στο site).
      Σας μερσώ κύριε Γιώργο για τα καλά σας λόγια. Έχω προσέξει πως ό,τι έχω διαβάσει σε Μπλεκ και Αγόρι με τον έναν ή τον άλλον τρόπο είναι ή της 2000AD ή (προς μεγάλη μου έκπληξη) της μέχρι πρότινος παντελώς άγνωστης για εμένα Thomson όπως μου βρήκε ο Κρίτωνας για το Σταρχοκ.

      Δεν το είχα προσέξει αλλά όντως παρουσιάζω κόμικ χαρακτήρες, για φαντάσου!

      Έχουν να προστεθούν εν καιρώ τα υπόλοιπα Sláine (εννοείται) και κάτι ακόμα που δεν έχει έρθει στην Ελλάδα και θα είμαστε οι πρώτοι που θα το συζητήσουμε (μόλις έρθει υποπτεύομαι ότι θα γίνει χαμός).

      Ψάχνω επίσης και για κάτι άλλο από Μπλεκ που έχω δει μόνο μια σελίδα του και θυμάμαι μόνο ένα καρέ του. Μού μυρίζει κι αυτό Βρεττανία… Για να δούμε, θα είμαι τυχερός;

      Μου αρέσει!

  2. Τελικά, σου άρεσε η σειρά ή όχι, που όλο κάτι λες ότι της λείπει;

    Η, μήπως, προσπαθείς να μας προϊδεάσεις για το τι πρόκειται να συμβεί στο τέταρτο μέρος;

    Μου αρέσει!

    • Τα τρία πρώτα βιβλία τα κατάφερα να τα διαβάσω πριν από μέρες, δεν τα έχω ξαναδεί ποτέ στη ζωή μου (να τα βρω και να τα οργανώσω και να καταλάβω περίπου την ιστορία ήταν σχεδόν βασανιστήριο!).
      Πρόλαβα μικρός το τέταρτο βιβλίο που είναι καταπληκτικό και έρχεται στα προσεχώς. Τότε που το είδα μου φάνηκε βέβαια βίαιο για τη βιαιότητα, για να εντυπωσιάζονται οι έφηβοι, αλλά με τις ιδέες του illustartor χάζευες!
      Ότι κάτι λείπει που λέω και ξαναλέω είναι για να σας προϊδεάσω, όπως πολύ σωστά κατάλαβες. Κι εγώ ο ίδιος ακόμα όταν έχω διαβάσει το τέταρτο μέρος και μετά από καμιά εικοσαριά χρόνια διαβάσω τα προηγούμενα, ό,τι και να κάνω, όσο κι αν εκτιμώ τα »προπαρασκευαστικά έτη», δεν μπορώ να μην έχω μια αδυναμία σε αυτό το τέταρτο που διάβασα τότε…

      Έχω μόνο ένα θέμα σχετικά: Τι πρέπει να μην βάλω, γιατί είναι εξαιρετικά βίαιο σε κάποιες περιπτώσεις. Και κατά περίεργο τρόπο κάτι τέτοιοα καρέ είναι από τα καλύτερα της ιστορίας…

      Μου αρέσει!

      • Πράξε όπως θεωρείς καλύτερο – σοφότερο. Η κοινότητα σε εμπιστεύεται ταμάλα!

        Μου αρέσει!

        • Δαμάλα;

          Ποιόν είπες δαμάλα;

          χε χε αστειεύομαι, θα το ζυγίσω προσεκτικά. Αναρωτιέμαι αν τυχόν έπεφτε ένα παιδί στη σελίδα τι θα μπορούσε (και επιτρεπόταν) να δει. Όταν το είχα διαβάσει τότε δεν με είχε ενοχλήσει καθόλου η εικονογράφηση, αλλά θα το σκεφτώ λίγο ακόμα.

          Μου αρέσει!

          • Κοίτα, εκτός της επιλογής εκ μέρους σου των καρέ, θα μπορούσαμε ότι έχει βίαιες σκηνές, να το δίνουμε μόνο με download και κατόπιν επικοινωνίας μαζί μας, με τους ενδιαφερόμενους, ώστε να τους δώσουμε το password, αφού πρώτα ρωτήσουμε κάποια πράγματα. Κάτι είναι κι αυτό. Μια μορφή προστασίας.

            Μου αρέσει!

      • Από βία όση θέλεις βάλε. Καμία γυμνή σκηνή μη βάλεις, και πάθουμε ό,τι έπαθε το «Έλλη να ένα μήλο», μια και οι Αμερικάνοι εφαρμόζουν δύο μέτρα και δύο σταθμά, όσον αφορά στο τι είναι ακατάλληλο.

        Μου αρέσει!

        • ΩΧ! Τι έγινε Κρίτωνα, με τα παιδιά; Έχω να μπω καιρό στο «Έλλη».

          Μου αρέσει!

          • Πριν φύγουν διακοπές, βάλαν ένα άρθρο με ολόγυμνες φωτογραφίες διασήμων ανδρών, αφιέρωμα σ’ αυτό που έδειχναν οι φωτογραφίες. (Τι τους ήρθε, που το θέμα είναι άσχετο με το αντικείμενο του blog;) Από την επόμενη μέρα, όποιος επισκέπτεται το blog, βλέπει προειδοποίηση ότι το περιεχόμενο του blog είναι ακατάλληλο. Το άρθρο πρέπει να αφαιρέθηκε χθες-προχθές, αλλά η προειδοποίηση παραμένει.

            Μου αρέσει!

            • Μόλις πριν από λίγα λεπτά, το επισκέφτηκα και το διαπίστωσα, σχετικά με την ειδοποίηση. Άστοχο εκ μέρους τους, για την ανάρτηση που προκάλεσε τις κινήσεις αυτές. Αλλά και το …φίμωτρο πάει σύννεφο, έτσι; Πουριτανισμός στο έπακρο!

              Μου αρέσει!

            • Γιατί τα προηγούμενα με τους (γυμνούς) gay και ταινίες;

              Οι εικόνες πρέπει να έκαναν τους υπεύθυνους για τα θέματα αυτά να βγάζουν καπνούς από τη μύτη!

              Μου αρέσει!

            • Α… αυτό δεν το`ξερα. Μιλάμε για σειρά αναρτήσεων συνεπώς και όχι για μια μόνον. Τότε… τα`θελαν και τα`παθαν. Σίγουρα, δεν ήταν σωστή η αντίδραση εκ μέρους του hosting(blogspot), ή μάλλον υπερβολική θα έλεγα, αλλά τα τοσο προκλητικά αυτά άρθρα, είναι κάπως…

              Μου αρέσει!

        • Ναι, τα είδα στο «Ελλη» και εδώ που τα λέμε είχε αρκετές σκηνές για διάφορα πράγματα…

          Το blog δεν το βγάζει όμως πια σε ενέργεια εδώ και 4-5 μέρες…

          Νόμιζα ότι αφού έφυγε ο διαχειριστής για διακοπές, ότι το έκλεισε προσωρινά (που δεν μου φαίνεται και πολύ λογικό!) Δεν θεωρούσα δυνατό να του το κλείσουν -είχε μάλιστα και προειδοποίηση πριν μπεις στην κεντρική σελδία ότι το περιεχόμενο μπορεί να είναι ακατάλληλο.

          Δηλαδή το έκλεισαν οριστικά;

          Πράγματι δύο μέτρα και σταθμά!

          Το κόμικ έχει κάνα-δυο σκηνές (με μαγιώ θα έλεγα περίπου) που δε νομίζω ότι θα είναι πρόβλημα.

          Οι της 2000AD συμφωνούν με τα στάνταρ των Αμερικάνων.

          Μου αρέσει!

          • Περίεργα πράγματα… Οκ. Αν προσέβαλε τους αναγνώστες, με άσεμνο, εντάξει. Να το καταλάβω. Αλλά και πάλι, μια προειδοποίηση, θα ήταν αρκετή, αφού μάλιστα το περιεχόμενο δεν είναι προσβλητικό, μήνες τώρα. Με την πρώτη δηλαδή καταγγελία, να το πω έτσι, αμέσως ban; … περίεργο…

            Μου αρέσει!

            • Δεν έδειχνε πράξεις ή περίεργα απ’ ότι θυμάμαι, απλώς στημμένες μορφές σαν μοντέλα ζωγράφου. Τέλος πάντων βλέπω το Ελλη νούμερο 3 blog να έρχεται.

              (Αυτό απ’ ότι έχω δει από το url ήταν το ¨Ελλη νούμερο 2).

              Μου αρέσει!

            • Σωστά. Πάντως, εξακολουθώ και βλέπω όλη αυτή την ιστορία, σαν πολύ περίεργη…

              Μου αρέσει!

          • Το blog δεν έκλεισε. Απλώς, στη σελίδα με την προειδοποίηση, πρέπει να απαντήσεις ότι θέλεις να προχωρήσεις. Τώρα που βγάλαν το επίμαχο άρθρο, ίσως κάποια στιγμή να φύγει και η προειδοποίηση.

            Τα αφιερώματα στις gay και στις βίαιες ταινίες ήταν και αυτά κομματάκι άσχετα, αλλά, τη στιγμή που δεν δείχναν γυμνό, δεν νομίζω να ενοχλούσαν τους Αμερικάνους.

            Πάντως, το τελευταίο άρθρο τους είναι εντός θέματος, με καλοκαιρινά εξώφυλλα από το Μίκυ Μάους!

            Μου αρέσει!

            • Τι να πω… Εκατέρωθεν οι άστοχες κινήσεις…

              Μου αρέσει!

            • Πριν από τρεις-τέσσερις μέρες που μπήκα πάντως δεν υπήρχε το blog (εννοείται δεν μιλάω για την έγκριση ότι θέλεις να μπεις για να δεις το περιεχόμενο) !
              Ίσως τώρα να είναι όλα εντάξει πάλι.

              Μου αρέσει!

            • Θα το ξαναπώ, πάντως, Βασίλη.

              Δεν είναι δυνατόν, με 1-2-3 αναρτήσεις, στις οποίες εικονίζονται φωτογραφίες γυμνών, gay έστω, να φιμώνεται ένα βήμα «ελεύθερης έκφρασης», όπως αρχικά τουλάχιστον, χαρακτηρίστηκαν τα blogs! Το καλοκαίρι αν θυμάστε, είχαμε αναρτήσει και εμείς, ένα «όχι στην λογοκρισία». Είναι αδιανόητο, αυτό που πάνε να κάνουν, αφαιρώντας τον λόγο από τις ιστοσελίδες! Ή χειρότερα, λογοκρίνοντας τον! Ας έστελναν ένα email στην διαχείρηση. Μέχρις εκεί, όμως. Πιστεύω, ότι κάποιος ήταν αυτός που «κάρφωσε», για να το πω έτσι λαικά, το «Έλλη», μέσα από την δυνατότητα που δίνεται από τα hosting των blog, να καταχωρούν ως ανεπιθύμητο ή ενήλικου περιεχομένου, οποιοδήποτε από αυτά, απλά κλικάροντας την ανάλογη επιλογή! Μεγάλη ανοησία αυτή!!! Μας το έκαναν και εμάς πέρσι το καλοκαίρι και οι άνθρωποι στην WordPress ζήτησαν συγνώμη, αφού τσέκαραν τις αναρτήσεις μας! Οι τύποι στο blogspot είναι κάπως πιο αυστηροί…; Γι`αυτό λέω εγώ …περίεργα πράγματα… Γενικά, για να πω και την αλήθεια, προσωπικά δεν μου άρεσε ποτέ το blogspot και δυστυχώς κάθε μέρα που περνάει, βλέπω κι από ένα λόγο που με δικαιώνει…

              Δεν έπρεπε να φερθούν έτσι στο «Έλλη»! Ασχέτως όποιας ανάρτησης των.

              Μου αρέσει!

            • ;
              Νόμιζα ότι θα λέγαμε γενικώς για πουριτανισμό των υπευθύνων (δεν ξέρω τι λέει και η Αμερικάνικη νομοθεσία), αλλά απλώς μιλάμε για κακοήθη καταγγελία κάποιου χρήστη Γιώργο;
              Ούτε που μου πέρασε από το μυαλό.

              Μου αρέσει!

            • Είναι χαρακτηριστική περίπτωση, πιστεύω, Βασίλη. Όπως ακριβώς έκαναν και με εμάς, πέρσι. Μόνο που στην WordPress έχουμε δώσει τα δείγματα γραφής μας, εδώ και χρόνια, οπότε ενήργησαν διαφορετικά. Δεν στηρίχτηκαν δηλαδή, σε μια καταγγελία, που θα μπορούσε να προέρχεται από οποιονδήποτε και θα μπορούσε απλά να είναι μια κακοήθεια και τίποτα παραπάνω. Το Blogspot, κι αυτό Αμερικάνικο είναι, αλλά λειτουργεί ίσως διαφορετικά και με ποιός ξέρει τι κριτήρια…

              Μου αρέσει!

            • Ομολογώ, ότι με προβληματίζει η όλη ενέργεια. Με προβληματίζει γιατί διαπιστώνω, ότι είμεθα έρμαια στα χέρια(ή το κλικ του ποντικιού, καλύτερα), οποιουδήποτε θελήσει να κάνει ζημιά, για οποιονδήποτε λόγο. Ούτε οι δεικλίδες υπάρχουν, που να μας διασφαλίζουν, ούτε τσεκάρισμα γίνεται από τις εταιρείες hosting, του ατόμου που καταγγέλει, ούτε νόμοι, ούτε τίποτα.

              Μου αρέσει!

            • Να στο πω αλλιώς, σαν να ξυπνήσεις στραβά ένα πρωί και να πάρεις 3-4 blog σβάρνα και να τα καταγγέλεις. Έτσι απλά. Το βλέπεις σωστό αυτό;

              Μου αρέσει!

            • Νομίζω ότι έχουν προσωπικό που ελέγχει τις αναρτήσεις για τέτοιου είδους περιεχόμενο, με σαφείς οδηγίες τι είναι επιτρεπτό και τι όχι, οπότε ας μη βιαστούμε να μιλήσουμε για «καρφιά».

              Όσο και αν συμφωνεί ή διαφωνεί κανείς μ’ αυτές τις οδηγίες, η συγκεκριμένη δημοσίευση είχε ξεπεράσει τα όρια. Την ημέρα, που αναρτήθηκε, είχα πάει να διαβάσω το blog απ’ το γραφείο, και το έκλεισα άρον άρον, όταν διαπίστωσα περί τίνος πρόκειται. Τι θα είχε γίνει, αν κάποιος ερχόταν εκείνη τη στιγμή και έβλεπε στην οθόνη μου… πέα πτερόεντα;

              Νομίζω ότι καλά κάναν και πρόσθεσαν την προειδοποίηση, που δεν θα την αποκαλούσα λογοκρισία, αφού δεν εμποδίζει να δω το περιεχόμενο. Όσο για το αν το blog ήταν για κάποιο διάστημα κλειστό, αυτό ή οφειλόταν σε κάποιο τεχνικό πρόβλημα ή έγινε για πολύ λίγο, καθώς επισκέπτομαι το blog σχεδόν καθημερινά και δεν διαπίστωσα κάτι.

              Μου αρέσει!

            • Τι να πω, Κρίτωνα; Ειλικρινά με έχει προβληματίσει όλο αυτό το περιστατικό, από πολλές απόψεις. Μια απ` αυτές, την έγραψα πριν λίγο. Η άλλη πλευρά του νομίσματος, είναι αυτό που μόλις έθιξες. Έχεις δίκιο, δεν αντιλέγω. Κι εγώ δεν θα`ξερα τι να κάνω, αν έρχονταν για παράδειγμα το παιδί μου, ή η γυναίκα μου και με έβλεπε μπροστά από μια τέτοια οθόνη. Σίγουρα, δεν χρειάζονται τέτοιες ακραίες αναρτήσεις, σε έναν όμορφο, νοσταλγικό χώρο, που σε όλους μας αρέσει και μας κέρδισε, για όλα αυτά που μας θυμίζει. Ξέφυγε από το θέμα, πιστεύω.

              Μου αρέσει!

            • Απ’ αυτής της απόψεως κρίτωνα όντως ήταν κάτι προχωρημένο και χρειάζονταν εξτρά προειδοποιήσεις στον αναγνώστη.

              Σε μια φωτογραφία (μόνο μία βέβαια) είχε και κάποιο ε(πεο) πτερόεντο η οποία ισορροπούσε στα όρια, τέλος πάντων τι να σχολιάσεις ακριβώς είναι σχετικό. Δεν ξέρω αν έπρεπε όμως να αναστείλουν την ύπαρξη του site (εκτός κι αν όντως υπήρχε τεχνικό πρόβλημα που αναφέρεις).
              Μπαίνω στο blog ανά 2-3 ημέρες και κάπου σε αυτήν την βδομάδα ήταν κλειστό παρπάνω από μια ημέρα. Φαντάστηκα ότι υπήρχε κάποια σχέση με όλα αυτά.

              Μου αρέσει!

            • Μάλλον μιλάμε για άλλο άρθρο. Αυτό, στο οποίο αναφέρομαι, αναρτήθηκε στις 2 Αυγούστου, είχε τίτλο «Τα μυστικά του Mr.Big !!» και ήταν αφιερωμένο στον… εν λόγω κύριο, με πλούσια εικονογράφηση. Στη google έχουν μείνει ακόμα κάποιες αναφορές, αν και το ίδιο το άρθρο έχει αφαιρεθεί.

              Μου αρέσει!

            • Αυτό. Και προφανώς δεν εννοούμε το γνωστό χαρντ ροκ συγκρότημα.

              Πιο πριν είχε και ένα αφιέρωμα σε ταινίες με θέμα τους gay.

              Μου αρέσει!

  3. Δεν ξέρω γιατί, αλλά τώρα μου ήρθε στο νου η εικόνα μιας Ντίσνεϋ εκδοχής, με το Ντόναλντ, σε παροξυσμό, ν΄ανοίγει κεφάλια δεξιά και αριστερά με το Brainbiter!

    Μου αρέσει!

    • 🙂 🙂 😆 😈 Έγραψες!!! Να το κάνουν και σειρά! Για τίτλο, θα μπορούσαν να το ονομάσουν «Ντόναλντ ο σφαγέας»!

      Μου αρέσει!

    • Ένα μικρό βήμα για τον Ντίσνευ, ένα τεράστιο για τους αναγνώστες! 🙂 :mrgreen:

      Μου αρέσει!

    • Στο τέαρτο μέρος έχει και αρκετές δόσεις Black ή απλά μακάβριου χιούμορ.

      Σε μία απ’ αυτές ο νάνος Ukko που τον έχω καταστολίσει σε σχόλια με όσα έχει κάνει στο κόμικ, ονειρεύεται ότι είναι ο Slaine με τον brainbitter και ότι πετσοκόβειμ τους κακκούς, οι γυναίκες πέφτουν κυριολεκτικά στα πόδια του για αυτόν και ότι τέλος ο Sláine που του ψήνει το ψάρι στα χείλη είναι μπροστά του ένα φοβισμένο ανθρωπάκι. Θα προσθέσω και το σχετικό καρέ να δείτε το όνειρο ενός (διεστραμμένου και ελλεεινού) νάνου…

      (Εντάξει, για να μην τον αδικώ έχει και καλά στοιχεία ο χαρακτήρας του, αλλά φαίνονται πιο πολύ στο τέταρτο μέρος).

      Μου αρέσει!

      • Χμ… διεστραμένος …νάνος, ε; Έχει μήπως και τίποτα κοτσίδες στα μαλλιά του; Κάτι μου φέρνει στο νου… Alter ego της Πίπης, της Φακιδομύτης! 🙂

        Μου αρέσει!

        • Ότι και να αναφέρω είναι λίγο. Όταν με τον Sláine επιστρέφει με το πλοίο, που έχω στην παρουσίαση, στη φυλή τυχαίνει να γυρίσει η κουβέντα στις σεξουαλικές φαντασιώσεις του Ukko. Το μπαλονάκι δεν έχει ουσιαστικά κείμενο, αλλά όταν τελειώνει όλοι γύρω λένε ουσιαστικά ότι πρόκειται για ένα διεστραμμένο βγδελυρό πλάσμα και καλά θα κάνει να σταματήσει να μιλάει.

          (Το … όνειρό του, από τα μισόλογα στο μπαλονάκι, αφορούσε κάτι για ναό και σκαλοπάτια και ποιος ξέρει τι ανίερο θα είπε ακόμα!)

          Μου αρέσει!

  4. Μια και ανέφερες τη λέξη «σφαγέας», άρχισα να αναρωτιέμαι αν το όνομα «Sláine» έχει καμιά σχέση με την αγγλική λέξη «slayer».

    Δεν ξέρω αν οι δημιουργοί του ήθελαν να δημιουργήσουν κάποιο συνειρμό (μάλλον όχι, μια και το όνομα θυμίζει περισσότερο τη λέξη «slain» = «σκοτωμένος»), αλλά οι δύο λέξεις δεν έχουν σχέση. Στα σκωτσέζικα γαελικά, που υποθέτω ότι θα μιλούσε ο ήρωας, δεν υπάρχει λέξη «sláine», υπάρχει, όμως, «slàine», που σημαίνει ανάρρωση, ολοκληρότητα, πληρότητα, αλλά και υγιεινός!

    http://www2.smo.uhi.ac.uk/gaidhlig/faclair/sbg/lorg.php?faclair=sbg&seorsa=Gaidhlig&facal=Sl%C3%A1ine&eis_saor=on

    (Κάτσε να πάρω το τσεκούρι, να δεις πόσο ολόκληρο και πλήρη θα σε κάνω! 🙂 )

    Μου αρέσει!

    • 🙂 🙂 🙂 Απίστευτος!

      Μου αρέσει!

    • Πολύ ενδιαφέρον!
      Νόμιζα ότι πρόκειται για κάποια παραφθορά του Slayer…
      Όμως και το slain κάνει -θα δείτε στις επόμενες παρουσιάσεις το γιατί-, αλλά ακόμα περισσότερο και το slàine για τον εξής λόγο:
      Όταν πέρναγε τις δοκιμασίες ο ήρωας (αλά στυλ Ηρακλή μάλιστα), ο σκοπός ήταν να αποκτήσει με κάθε μθα απ’ αυτές μία αρετή που θα χρειαστεί οποσδήποτε ένας Υψηλός Βασιλιάς.
      Στο καρέ που κατάφερα να βρω έχει να καθαρίσει τις κόπρους ( της αστρικής προβολής; ) ενός τερατώδους ανθρώπομορφου ταύρου για να αποκτήσει υπομονή.

      Αφού πέρασε τελικά όλες τις δοκιμασίες έγινε ένας ολοκληρωμένος βασιλιας.

      Βέβαια στο κόμικ κακώς βάζουν μόνο υπομονή, θα πρόσθετα και καρτερικότητα (τουλάχιστον!). Οι ακαθαρσίες αυτού του πλάσματος αν και σε ένα κομματάκι του καρέ δείχνουν ότι πραγματικά πρόκειται για… ηράκλειο άθλο και ο Sláine δεν είχε κανένα ποτάμι πρόχειρο εκεί γύρω (βέβαια η … παραγωγή πρέπει να έιναι πολύ μικρότερη από αυτήν των ζώων του Αυγεία!)

      Μου αρέσει!

  5. Ώστε ο ψαχτερός Κρίτων το είδε από τώρα!
    Αφορά το επόμενο βιβλίο του Slàine.
    Καλό έτσι; Όταν έψαχνα στοιχεία και μπήκα στο youtube για ιδέες με έπιασε αδιάβαστο. Για σχεδόν home production φοβερή δουλειά!

    Βέβαια το κόμικ για να αποδοθεί στην οθόνη χρειάζεται προϋπολογισμό άρχοντα των δακτυλιδιών του Jacson.
    Να αναφέρω ότι αυτά στο βιντεάκι δεν πιάνουν ούτε το ένα εκατοστό από το τέταρτο βιβλίο του Slàine…

    Ευτυχώς για εμένα, δεν χαλάει την προπαρασκευή για το επόμενο άρθρο.

    Μου αρέσει!

Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για την εξάλειψη των ανεπιθύμητων σχολίων. Μάθετε πως επεξεργάζονται τα δεδομένα των σχολίων σας.