Ο ΜΟΝΑΡΧΗΣ ΤΗΣ ΜΕΔΙΟΚΑ

Σήμερα θα σας μιλήσω για μια κλασική ιστορία με το Μίκυ Μάους, η οποία δεν έπαψε ποτέ να είναι επίκαιρη. Πρόκειται για την ιστορία ο μονάρχης τής Μεδιόκα, γραμμένη από τον Ted Osborne και σχεδιασμένη από τον Floyd Gottfredson. Η ιστορία πρωτοκυκλοφόρησε το 1937 στις αμερικανικές εφημερίδες υπό μορφή στριπ και έχει τύχει πολυαρίθμων επανεκδόσεων. Η ιστορία, ξανασχεδιασμένη από τον Bill Wright, ώστε να μπορεί να τυπωθεί καλύτερα σε μορφή κόμικς, κυκλοφόρησε και στη χώρα μας, στα μεγάλα Μίκυ 56–60, στο Σούπερ Μίκυ 4 και στα Κόμιξ 127–132, απ’ όπου και οι περισσότερες εικόνες σ’ αυτό το άρθρο.

Λίγα λόγια για την υπόθεση

Στο μικρό βασίλειο τής Μεδιόκα, οι σπατάλες τού βασιλιά Μιχαήλ 14ου έχουν οδηγήσει τη χώρα στα πρόθυρα τής χρεοκοπίας, καθώς κανείς πλέον δεν τους δανείζει. (Σας θυμίζει κάτι αυτό;) Ανακαλύπτοντας ότι ο Μιχαήλ είναι φτυστός ο Μίκυ, δύο υπουργοί συλλαμβάνουν το παράτολμο σχέδιο να προτείνουν στο Μίκυ να αντικαταστήσει το Μιχαήλ για ένα διάστημα, μέχρι να επανορθωθούν τα οικονομικά τής χώρας. Διστακτικά, ο Μίκυ και ο Μιχαήλ δέχονται, και ο Μίκυ αναλαμβάνει καθήκοντα βασιλιά. Παίρνοντας ζεστά το ρόλο του, παρακάμπτει τους υπουργούς και, προβαίνοντας σε μια σειρά μεταρρυθμίσεων, κατορθώνει να διορθώσει την οικονομία, ώστε να μπορέσει η Μεδιόκα, όπως θα λέγαμε σήμερα, να ξαναβγεί στις αγορές.

Πάνω που είναι έτοιμος ο Μίκυ να γυρίσει πίσω, ο δούκας Βάρελοτ, ο πρώτος στη σειρά διαδοχής και ο οποίος επιβουλεύεται το Μιχαήλ, ανακαλύπτει την αντικατάσταση, απαγάγει το Μιχαήλ, και εκβιάζει το Μίκυ να παραιτηθεί, σαν Μιχαήλ, υπέρ του Βάρελοτ. Με τη βοήθεια τής Μίννι, που είχε ακολουθήσει τους απαγωγείς τού Μιχαήλ, νομίζοντας ότι επρόκειτο για το Μίκυ, ο Μιχαήλ ελευθερώνεται, η συνωμοσία ξεσκεπάζεται, και ο Μίκυ επιστρέφει, αφήνοντας το Μιχαήλ να παντρευτεί την αρραβωνιαστικιά του, που λίγο έλειψε να αναγκαστεί να την παντρευτεί ο Μίκυ!

Η ιστορία βασίζεται στην ταινία The Prisoner of Zenda τού 1937, με τους Ronald Colman, Madeleine Carroll και C. Aubrey Smith.

Παραλληλισμοί με την πραγματικότητα

Γιουγκοσλαβία

Στη Γιουγκοσλαβία, η ιστορία άρχισε να δημοσιεύεται το 1937 στην εφημερίδα Politika. Όταν, όμως, έφτασε στο σημείο όπου ο Βάρελοτ άρχισε να οργανώνει εξέγερση εναντίον τού Μιχαήλ, αυτό θεωρήθηκε ότι αναφερόταν στον πρίγκιπα Παύλο, που ήταν αντιβασιλεύς, όσο ο ανιψιός του, Πέτρος Β’ ήταν ανήλικος. Η ιστορία κόπηκε, και ο δημοσιογράφος τών New York Times, που έστειλε ανταπόκριση για το περιστατικό, απελάθηκε!

Ελλάδα

Ας περάσουμε, όμως, στα καθ’ ημάς, καθώς η Μεδιόκα θυμίζει εκπληκτικά την Ελλάδα!

Ήδη είπαμε ότι η χώρα βρίσκεται στα πρόθυρα τής χρεοκοπίας:


Η χώρα καταρρέει και δεν την εμπιστεύεται κανείς, σύμφωνα με την εκδοχή τού Κόμιξ…


…ή έχει ουσιαστικά χρεοκοπήσει και δεν μπορεί πλέον να δανειστεί, σύμφωνα με την αρχική εκδοχή.

Όποια εκδοχή και να διαλέξετε, θυμίζει Ελλάδα!

Η λύση, που είχαν επιλέξει οι κυβερνώντες, ήταν η εξοντωτική φορολογία και η ποινικοποίηση της μη καταβολής φόρων:

Κι’ αυτό κάτι μας θυμίζει!

Ο Μίκυ, λοιπόν, προχωρά στις ακόλουθες μεταρρυθμίσεις:


Φορολογικές ελαφρύνσεις για ενίσχυση της καταρρέουσας παραγωγής.


Επαναφορά τής φορολογίας σε λογικά επίπεδα, ώστε να μπορεί ο κόσμος να συνεισφέρει στα έσοδα τού κράτους…


…με παράλληλη μείωση των κρατικών εξόδων…


…αρχίζοντας από τους αδικαιολόγητα υψηλούς μισθούς όσων κατέχουν υψηλές θέσεις στο δημόσιο!


Φυσικά, ο αρχηγός τού κράτους δίνει ο ίδιος το καλό παράδειγμα, περικόπτοντας τα προσωπικά του έξοδα.


Τέλος, μείωση του υπεράριθμου προσωπικού στο δημόσιο, ώστε να εξοικονομηθούν πόροι για άλλους σκοπούς…


…φροντίζοντας, όμως, οι υπεράριθμοι αυτοί να μπορούν να βρουν δουλειά στον ιδιωτικό τομέα, του οποίου η επανόρθωση ξεκίνησε πρώτη, προς όφελος όλων.

Το 1937, τα παραπάνω ήταν προφανή για τα παιδιά, που διάβαζαν την ιστορία, ώστε η μη εφαρμογή τους να είναι πηγή για αστεία. Ογδόντα τόσα χρόνια μετά, αυτά μάλλον δεν θεωρούνται πια προφανή ούτε για τους μεγάλους, αφού ούτε καν συζητούνται, ενώ οι λίγοι, που τολμούν να τα προτείνουν, θεωρούνται γραφικοί και περιθωριακοί. Σίγουρα χρειάζονται να γίνουν πολύ περισσότερα για να σωθεί, αν πια σώζεται, ο τόπος, και δεν είναι εδώ ο χώρος να τα συζητήσουμε. Ας κάνουμε όμως μια παραίνεση στους πολιτικούς μας, που είναι τόσο σοβαροί, ώστε να κυκλοφορούν με κοστούμι μέσα στο κατακαλόκαιρο, να αφήνουν πότε-πότε τη σοβαρότητα κατά μέρος, επιτρέποντας στον εαυτό τους να διαβάσει κανένα Μίκυ Μάους. Πού ξέρουν, μπορεί εκεί να βρουν καμιά καλή ιδέα!

Τα κείμενα αυτών των αφηγήσεων βρίσκονται εδώ.

About Kriton

I reversed the polarity of the neutron flow...

Posted on 11 Ιουλίου 2012, in American Comics, Comics, Comics & Movies, Comics Characters, Comics Creators, Comics History, Comics Legends, Comics Scans, Comics Stories, Comics Strips, Comics Trades, Comics Tresures, Comics Tributes, CT Exclusive, Culture, Greek Magazines, Άρθρα Μελών, Απόψεις, Αποσπάσματα, Αποκλειστικότητες, Αφιερώματα, Αμερικάνικα Κόμικς, Βινιέτες, Γουώλτ Ντίσνεϋ, Δημιουργοί, Εργασίες Κοινότητας, Εργασίες Μελών, Εσωτερικές Σελίδες, Η Ιστορία των Κόμικς, Ιστορίες από ελληνικές εκδόσεις Ντίσνεϋ, Κόμικς, Κόμικς & Κινηματογράφος, Κόμικς Έρευνα, Κόμικς Θρύλοι, Κόμικς Θησαυροί!, Κόμικς Ιστορίες, Κόμικς Παρουσιάσεις, Κόμικς Σαρώσεις, Κόμικς Χαρακτήρες, ΚΟΜΙΞ, Κοινωνία, Μίκυ Μάους, Ντίσνεϋ, Πολιτισμός, Πολιτική, Σκαναρισμένα Κόμικς, Members Articles, Mickey Mouse, Politics, Society, Walt Disney and tagged , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , . Bookmark the permalink. 6 Σχόλια.

 1. Ανατριχιαστικά πολλοί παραλληλισμοί! Και σε επίπεδο χώρας και σε επίπεδο μέτρων που θα έπρεπε να παρθούν, τα οποία μάλιστα είναι τα πλέον λογικά και ΕΦΑΡΜΟΣΙΜΑ.
  Σε εμάς όμως τι γίνεται;
  Οι πολιτικοί μας έχουν τους λόγους τους να επιμένουν στα δικά τους παράλογα μέτρα:
  1ον) Αν τους κόψεις τους μισθούς (όπως τους έκοψαν εκείνοι στον κόσμο) θίγονται. Και το 30% που κόπηκε πρόσφατα από το μισθό τους, δεν είναι τίποτα μπροστά στις απώλειες του εισοδήματος του μέσου πολίτη που ανέρχονται στα καθαρά -50%! (Και να μην ξεχνάμε ότι ο μέσος μισθός του πολίτη σήμερα δεν έχει καμία απολύτως σχέση ακόμα και με το μισό του μισθού που παίρνει σήμερα ένας βουλευτής κι ας έχει ήδη κοπεί αυτός κατά 30% του αρχικού…)
  2ον) Τους επιβάλονται από έξω, κι εκείνοι δεν έχουν δείξει και πολύ σοβαρή σταθερότητα ούτε στην επιβολή των μέτρων που συμφώνησαν (μέχρι τώρα, εδώ που τα λέμε, άλλα συνεννοήθηκαν με τους εταίρους, άλλα είπαν σε εμάς, άλλα εφάρμοσαν τελικά, και μάλιστα όσα εφάρμοσαν τα έκαναν λειψά και χτύπησαν ανελέητα μισθωτούς και συνταξιούχους αφήνοντας κάποιους άλλους, με πολύ σοβαρότερα εισοδήματα, στην ησυχία τους…).

  Απ’ την άλλη, οι κάτοικοι στη χώρα της Μεδιόκα δεν μπορούν να δανείζονται, αλλά και δεν πληρώνουν ληστρικούς τόκους όπως η Ελλάδα…
  Εντάξει, το σύστημα στηρίζεται στους ληστρικούς τόκους, αλλά δε σημαίνει ότι το παγκόσμιο πιστωτικό σύστημα κινείται σε καλό δρόμο με παραγωγή κέρδους από το χρεός.

  Το ζήτημα δημοσίων υπαλλήλων είναι κάπως περίεργο. Παλαιότερα γινόταν πανικός και αυτό γιατί τα κόμματα χρησιμοποίησαν τις θέσεις του δημοσίου (και κατασκεύασαν και άλλες τόσες, όπως και επιτροπές) για να βολέψουν κόσμο για καθαρά ψηφοθηρικούς λόγους.Τώρα μαζεύονται τα ασυμάζευτα, αλλά διστακτικά. Μάλιστα μόλις πέρυσι μάθαμε πόσους περίπου δημοσίους υπαλλήλους έχει η Ελλάδα…
  Η μόνη λύση είναι για κάθε 10 που φεύγουν να μπαίνουν ασυγκρίτως λιγότερη και να μηχανοργανωθούν οι υπηρεσίες.
  (Εντωμεταξύ εδώ και πάμπολα χρόνια δίνονται κοινοτικά κονδύλια για αυτόν τον σκοπό. Τι έγιναν αυτά; Που βρίσκεται το κρατικό σύστημα σε επίπεδο μηχανοργάνωσης; )

  Για το στρατό, είναι ένα ευαίσθητο ζήτημα. Πάντως πέρα από μία δωρεά των ΗΠΑ για άρματα που δεν θέλουν πια, δε νομίζω ότι κάνουμε κινήσεις αγοράς όπλων.

  Παρατηρήσεις:
  1η)Ο υπουργός που μιλάει στα Αγγλικά (2ο Καρέ) έχει πολύ Γερμανική προφορά, δε νομίζεται;
  Κάποτε και οι Γερμανοί ζήτησαν δάνεια γιατί βρέθηκαν σε δεινή θέση. Και η βοήθεα τούς δόθηκε υπό επιεικέστερους όρους σε σχέση με εμάς.
  (Βέβαια δεν γίνεται να παραγνωρίσουμε ότι οι πολιτικοί μας κανιβάλησαν τόσο πολύ τη χωρά, διασπάθισαν τόσο ανελέητα τα κονδύλια και δούλεψαν τόσο πολύ τους εταίρους που εκείνοι επιφυλάσσονται για όσα συμβαίνουν σήμερα. Όπως επίσης και ότι δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι εμείς βγάζουμε τους πολιτικούς μας στην εξουσία).
  2η) Η λύση της Μεδιόκας ήρθε από κάποιον που δεν είχε ουδεμία σχέση με το πολιτικό της σύστημα και μάλιστα δεν ήταν ούτε καν κάτοικός της.
  Αναρωτιέμαι…
  Υπάρχει ένας Μίκυ με όραμα για να μας σώσει; Θα τον αφήσει το πολιτικό σύστημα να φανεί; Θα τον αναγνωρίσει ο κόσμος για να του εμπιστευθεί τη διακυβέρνηση; Έχει έναν τέτοιον η χώρα μας ή θα πρέπει να έρθει από αλλού, όπως στην ιστορία της Μεδιόκας;

  Μου αρέσει!

  • Ο υπουργός, ως ξένος, μιλάει στη δική του γλώσσα, η οποία, σύμφωνα με την πρωτότυπη εκδοχή τής ιστορίας είναι… η Αγγλική, με ξενική προφορά! (Να δω τι θα έκανε ο Μίκυ, που κι’ αυτός, αν προσέξετε, μιλάει με προφορά, αν στη Μεδιόκα μιλούσαν Γερμανικά ή άλλη ξένη γλώσσα, αφού, ως γνήσιος Αμερικανός, δεν θα ήξερε άλλη γλώσσα εκτός απ’ τη δική του!)

   Στο δεύτερο ερώτημα η απάντηση είναι ναι, υπάρχουν Έλληνες Μίκυ με σωστές ιδέες. Για όσους έψαξαν να βρουν τι να ψηφίσουν και δεν αρκέστηκαν στο τι λέγαν τα ΜΜΕ, οι λεζάντες κάτω από τα παρουσιαζόμενα καρέ θα θυμίσουν τις θέσεις κάποιων κομμάτων, τα οποία, όπως υπαινίχθηκα και στο κείμενο, παρουσιάστηκαν ως γραφικά και περιθωριακά από τα ΜΜΕ. Δυστυχώς, κανένα από τα κόμματα αυτά δεν κατάφερε να μπει στη βουλή.

   Μου αρέσει!

   • Καλησπέρα κύριοι, από το μέτωπο του καύσωνα!

    Νέο υπέροχο άρθρο σήμερα, με την υπογραφή του Κρίτωνα.

    Οι παραλληρισμοί είναι έξοχοι και οι συγκρίσεις αναπόφευκτες. Το σκίτσο δε του Γκόντφρεσον, απλά είναι καταπληκτικό! Μα δεν υπάρχουν πλέον άλλοι Γκόντφρεσον; Δεν ενέπνευσε κανέναν; … Κρίμα…

    Η ιστορία είναι μέσα στις 10 αγαπημένες μου και αξεπέραστη, κατά την άποψη μου πάντα. Αναφέρομαι πάντα σε αυτές που δημοσιεύτηκαν στις Ελληνικές εκδόσεις Ντίσνευ. Θυμάμαι με τι λαχτάρα περιμέναμε τα τεύχη του Μηνιαίου Μίκυ, στα οποία τμηματικά δημοσιεύονταν. Τελικά, έχασα κάποιο από εκείνα τα τεύχη, αλλά βρήκα το Σούπερ Μίκυ 4 και μετά από πολλά χρόνια, διάβασα επιτέλους ολόκληρη την ιστορία.

    Μπράβο Κρίτωνα! Δυο σε ένα, αποκαλείται αυτό το άρθρο! Από την μια ξυπνάει μνήμες και από την άλλη λειτουργεί και σαν προβληματισμός… Το βαθμολογώ με 10!

    Μου αρέσει!

    • Την ιστορία την ξαναδιάβασα τις προάλλες, στην αρχική της εκδοχή, και έμεινα κατάπληκτος από τους παραλληλισμούς, που διαπίστωσα. Κρίμα, μόνο, που δεν την είχα διαβάσει πριν τις εκλογές.

     Από αυτή την άποψη, δεν ξέρω αν πρόκειται για δύο άρθρα σε ένα ή ένα σε ένα…

     Μου αρέσει!

     • Σωστό κι αυτό. Πάντως Κρίτωνα, ήταν καταπληκτική και η ιδέα και η παρουσίαση. Δίνει πολλά στον αναγνώστη, που αν μάλιστα διαβάσει και την ιστορία, τότε μόνο κερδισμένος μπορεί να βγει. Αν δημοσιεύονταν το άρθρο προ των εκλογών, ίσως να ήταν ότι καλύτερο για τους ψηφοφόρους και ότι χειρότερο για τους υποψήφιους…

      Μου αρέσει!

 2. Πολύ ωράια ιστορία, Ευχαριστούμε Κρίτων που μας την θύμισες. Ν θυμίσω με την σειρά μου και τις κινηματογραφικές εκδόσεις ανάμεσα στις οποίες ξεχωρίζει η κωμική έκδοση με τον ΠΉΤΕΡ ΣΈΛΛΕΡΣ.

  Μου αρέσει!

Σχολιάστε

Συνδεθείτε για να δημοσιεύσετε το σχόλιο σας:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Αρέσει σε %d bloggers: