DELL COMICS & GOLD KEY COMICS – Η ΓΟΗΤΕΙΑ ΤΟΥ ΧΑΡΤΙΝΟΥ ΣΙΝΕΜΑ! – Μέρος Δέκατο Τρίτο

Αφιέρωμα στα κινηματογραφικά κόμικς της Dell(αν και μας ξεγέλασε την περασμένη εβδομάδα, με ένα κόμικς που επηρεάστηκε από το σινεμά, αλλά δεν ήταν μεταφορά…), μέρος δέκατο τρίτο, όπως διαβάζετε και στον τίτλο. ΟΙ 3 ατρόμητοι εξερευνητές(εχμ, …τρόπος του λέγειν φυσικά, αφού όταν ανοίγουν τίποτε σαγόνια δεινοσαύρου, …έχουμε ένα θέμα!), Τσακ, Κρίτωνας και εγώ, παραμερίζουν τους κινδύνους για να σας φέρουν κάθε εβδομάδα, τα στοιχεία που αφορούν σε 10 ταινίες. Κάπως έτσι, φτάσαμε στις 130! Σήμερα, φεύγουμε από το 1962, αφού μιλήσουμε για μια κλασσική ταινία, με προορισμό το 1963,το 1964, αλλά και το 1965! Είναι το προτελευταίο μας ταξίδι στον χρόνο, αφού την επόμενη φορά θα κλείσει αυτός ο κύκλος περιπετειών. Όμως, θα ανοίξει ένας άλλος! Το όνομα αυτού …Gold Key Comics, ή το αντίπαλο εκδοτικό δέος, αν προτιμάτε! Αυτά θα σας τα αφηγηθούμε συντόμως. Ας πάμε τώρα να δούμε τι γράφει το ημερολόγιο μας, για σήμερα.

 Treasure Island(1962)

Για ξεκίνημα, έχουμε αυτή την μια εκκρεμότητα με το 1962, πριν το αποχαιρετίσουμε, οπότε αφήνουμε την σκηνή, ρουφάμε τον καφέ και πάμε για …θησαυρούς! Όχι απλούς, αλλά κρυμμένους! Μέρες πειρατών ξανά αγαπητοί μου, αλλά σε ό,τι πιο κλασσικό! Robert Louis Stevenson και Treasure Island. Η διαχρονική νουβέλα(πρώτη κυκλοφορία 23 Μαΐου του 1883!), που αγαπήθηκε από τα παιδιά κάθε ηλικίας, σε όλο τον πλανήτη και που συνεχίζει να διασκευάζεται κινηματογραφικά και όχι μόνον. Το «Νησί των Θησαυρών», συνολικά έχει γνωρίσει μέχρι σήμερα, 8 εκδοχές, η μια από τις οποίες τηλεοπτική(τηλεταινία για την ακρίβεια)! Η σειρά τους ήταν η ακόλουθη:

Treasure Island (1912)

Treasure Island (1934)

Treasure Island (1950)

Treasure Island (1972)

Treasure Island (1990 – TV Movie)

Muppet Treasure Island (1996)

Treasure Island (1999)

Treasure Planet (2002 – Animated)

Θα μου πείτε, γιατί σας τα παραθέσαμε αυτά; Δεν είναι μόνο για να έχετε μια λίστα των σχετικών ταινιών, αλλά για να δείτε πόσο δύσκολο είναι, να μπορέσει κανείς να μαντέψει ουσιαστικά, από ποια ταινία επηρεάστηκαν οι υπεύθυνοι της Dell και έκαναν το κόμικς το`62! Ακριβώς όπως και την περασμένη εβδομάδα, με την περίπτωση του «Δράκουλα», έτσι και σήμερα, προφανώς έχουμε να κάνουμε με επιρροή και όχι μεταφορά, χωρίς να είμαστε 100% σίγουροι. Αφήνουμε τους θησαυρούς στη θέση τους, πετάμε(πετάμε είπα Τσακ!), τον χάρτη μακριά και κουνάμε μαντήλι στο 1962!

Operation Bikini(1963)

Με τέτοιες ταινίες, κανονικά θα πρέπει αν εντάξουμε στο πλήρωμα της χρονομηχανής και τον Βασίλειο, που τα κατέχει καλύτερα τα πολεμικά θέματα! Ξεφύγαμε από τα σπαθιά των πειρατών(με γάντζους και παπαγάλους στους ώμους!), αλλά τώρα βρισκόμαστε μπροστά σε νέους, πιο σύγχρονους κινδύνους! Αμερικάνικες και Γιαπωνέζικες διενέξεις, στα νησιά του Ειρηνικού! Τροπικά κλίματα, μπέρι – μπέρι, τσε – τσε και τα λοιπά! «…κακός ύπνος και μαλάρια..», που λέει κι ο ποιητής! Κομεντί, με τον πόλεμο να μην είναι μονοδιάστατος, αλλά να απλώνεται και στις παραλίες, με τους φαντάρους να αντιμετωπίζουν καλλονές με μπικίνι! Διασκεδαστικό φιλμ, με έναν μάλλον Ελληνοαμερικάνο σκηνοθέτη, τον Anthony Carras. Πρωταγωνιστούν οι Tab Hunter, Frankie Avalon, Scott Brady, Jim Backus και Gary Crosby. Παραγωγή του`63, από την American International Pictures. Δεν θα έλεγα ότι φεύγουμε με ευκολία, αφού και οι παραλίες με τους φοίνικες και τα ηλιοβασιλέματα, είναι σούπερ και τα …μπικίνι!

The Raven(1963)

Ήθελα  να `ξερα, ποιος χαράζει την πορεία;! Χάθηκε ένα ιδίου ύφους φιλμ, ή κάτι πιο απαλό, για την συνέχεια;! Άντε τώρα, να` χεις απέναντι σου τα κοράκια, τον Vincent Price και τον Boris Karloff! Να δω ποιος θα κλείσει μάτι το βράδυ! Τα ίδια μου κάνατε και την προηγούμενη φορά, με τον Δράκουλα και τη Μούμια! Έβλεπα Κρίστοφερ Λη στον ύπνο μου, για μια εβδομάδα! B movie(χαμηλού μπάτζετ φιλμ), και άκρως κάλτ, σκηνοθετημένο από τον μετρ του είδους, Roger Corman(ποτέ δεν μετάνιωσα που πήρα την κασετίνα με τα 5 πιο αντιπροσωπευτικά του φιλμ!). Εκτός των δύο που προανέφερα, παίζουν ακόμη οι Peter Lorre(από την Καζαμπλάνκα και μετά, έπαιξε σε ό,τι διαφορετικού είδους ταινίες, μπορείτε να φανταστείτε!), Hazel Court, ενώ σίγουρα μπορούμε να θυμόμαστε την ταινία αυτή και για μια από τις πρώτες εμφανίσεις, στην μεγάλη οθόνη, του Jack Nicholson! Η μουσική του Les Baxter είναι αριστούργημα!!! Τζαζ, λάτιν και εξωτικοί ρυθμοί, μαζί φυσικά και οι γνωστές πινελιές τρόμου! Εκρηκτικό μείγμα! Αναζητήστε το cd με κάθε τρόπο! Η εταιρεία AIP ανέλαβε την παραγωγή και το φιλμ βγήκε το`63. Πρόκειται για μια μεταφορά του The Case of Charles Dexter Ward, του σπουδαίου συγγραφέα φανταστικού και τρόμου, H.P. Lovecraft. Πολλή μαγεία έχει το φιλμ! Γι` αυτό και αφήνουμε τις αράχνες και τα κοράκια ήσυχα και πάμε παρακάτω!

Tales of Terror(1963)

Αν κι εδώ είναι λίγο – πολύ μια ίδια κατάσταση, τουλάχιστον δεν ξεφεύγουμε ακραία από το θέμα, όπως πριν! Να χαρούμε; Μμμ… Όλα σχετικά είναι σ` αυτό το ταξίδι! Πάλι καλά που έχουμε τον Τσακ, που με το τεντωμένο του χέρι σε στυλ απαγόρευση της τροχαίας, σταματά κάθε επίφοβο κακό! Κράτα γερά φίλε, γιατί είναι ζόρικα τα πράγματα! Το φιλμ βγήκε στις αίθουσες το 1962, πάλι σε σκηνοθεσία Roger Corman(ήταν η δεκαετία του αυτή). American International Pictures στην παραγωγή και την διανομή, πάλι ο κ. Anthony Carras, αλλά σε ρόλο μοντέρ εδώ(!), ενώ ο Les Baxter συνεχίζει να εμπλουτίζει με μουσικές τα φιλμ του σκηνοθέτη. Πρωταγωνιστούν οι Vincent Price, Peter Lorre και Basil Rathbone. Ο Corman είχε ένα θέμα με τους συνεργάτες του. Δεν άλλαζε εύκολα. Έτσι, ο Price ήταν ο αγαπημένος του ηθοποιός – πρωταγωνιστής. Αυτό που έχουμε στην συγκεκριμένη ταινία, είναι η κινηματογραφική προσαρμογή 3 ιστοριών του μεγάλου Edgar Allan Poe. Αν δεν τρομάξετε και τώρα, τότε …δεν έχετε ανάγκη τίποτα! Εμείς πάντως, με μια μικρή γεύση που πήραμε, φεύγουμε με βήματα προς τα πίσω, για να έχουμε και οπτική όσων …έρχονται κατά πάνω μας!

The Wolfman(1963)

Αυτά είναι τα ωραία! Από τη φρίκη του Πόε και του Λάβκραφτ, στον Λυκάνθρωπο! Συνεχίζεται το ντελίριο τρόμου, με μια κλασσική ταινία. Εδώ βέβαια η Dell μας πάει πολύ πίσω στον χρόνο. Το φιλμ βγήκε στις αίθουσες το 1941 και κατατρόμαξε τους πάντες! Η εκδοτική το μετέφερε στο χαρτί, 22 χρόνια μετά. Ο George Waggner σκηνοθετεί μια σημαντική φιγούρα του Αμερικάνικου σινεμά, τον Lon Chaney, Jr. και τον καθοδηγεί ώστε να αφήσει εποχή, σαν λυκάνθρωπος! Αν δείτε το dvd που κυκλοφόρησε πριν μερικά χρόνια και στην χώρα μας, υπάρχει καταπληκτικό έξτρα υλικό με συνεντεύξεις του πρωταγωνιστή και των συντελεστών. Φοβερός τύπος ο Chaney και με πολύ χιούμορ. Η Universal Pictures έβγαλε την ταινία. Δεν υπάρχουν και πολλά να πούμε, αφού όλοι σας ξέρετε την υπόθεση. Καταπληκτικά τα ειδικά εφέ! Παίζουν οι Lon Chaney, Jr., Claude Rains(κι αυτός από το καστ της Καζαμπλάνκα!), Warren William, Ralph Bellamy(έκανε μεγάλη καριέρα μετέπειτα), Patric Knowles και σε μια μοναδική παρουσία πραγματικά, ο απίστευτος Bela Lugosi, που υποδύεται έναν αρχηγό τσιγκάνων!

Six Black Horses(1963)

Επιτέλους! Τελειώσαμε με τις ταινίες τρόμου για σήμερα και πάμε για Άγρια Δύση! Ένα γουέστερν μετά από πολύ καιρό. Η Dell είχε μια ιδιαίτερη αδυναμία στο είδος, αλλά τα περισσότερα σινέ – κόμικς της, με θέμα το γουέστερν, εξαντλήθηκαν μέσα στην δεκαετία του`50. Το “Six Black Horses” χρηματοδότησε η Universal International και σκηνοθέτησε ο Harry Keller, το 1962. Στον βασικό ρόλο, ο σταρ αυτών των ταινιών του`40, Audie Murphy και μαζί του οι Dan Duryea, Joan O’Brien, George Wallace, Roy Barcroft, Henry Wills και Phil Chambers. Δεν έχει καμιά πρωτοτυπία ως σενάριο, ούτε χαρισματικές στιγμές από τους ηθοποιούς και το σκηνοθέτη. Από τα φιλμ που εύκολα προσπερνάει κανείς και που δεν πρόσθεσαν τίποτε στο σινεμά. Για την ιστορία, ο Murphy κατηγορείται για αλογοκλέφτης, όταν βρίσκει ένα άλογο αδέσποτο στις ερημιές. Τα` χε αυτά η Άγρια Δύση! Έπρεπε να προσέχεις τι άλογο παίρνεις μαζί σου, ακόμη και αδέσποτο! Ο Murphy δεν πρόσεξε! Πάμε Τσακ! Τους εξηγείς μετά! Δε θα τον κρεμάσουν σου λέμε! Ταινία είναι!

The Runaway(1964)

Μπαίνουμε πια στο 1964, με μια δραματική ταινία, που τα πήγε εξαιρετικά στα ταμεία, εξ ου και η μεταφορά της στο χαρτί από την Dell. Οι περιπέτειες ενός ορφανού(Cesar Romero, γνωστός από την τηλεοπτική σειρά Batman), με πολλές συγκινητικές στιγμές και τον σκύλο του παρέα, οι οποίοι γυρίζουν δεξιά και αριστερά, ψάχνοντας καταφύγιο και μια αγκαλιά. Έχει ευχάριστο τέλος! Ο Dell Henderson την σκηνοθέτησε(Dell ε;…). Δεν έχει καμία σχέση με το ομώνυμο αστυνομικό της Paramount Pictures,  με την Clara Bow. Προσωπικά, θα προτιμούσα πάντως να είχε μεταφερθεί αυτή η ταινία σε κόμικς, γιατί είναι πολύ καλή! Γενικά, με αυτό τον τίτλο, γυρίστηκαν πολλές και διαφορετικές ταινίες, όπως αυτή με τον Στηβ Μακ Κουήν και την Άλι Μακ Γκρόου, ή την ταινία του Μπάρτ Ρέυνολντς. Άντε γιατί μας πιάσανε τα κλάματα, οπότε φεύγουμε κι από εδώ, ελπίζοντας σε τίποτα καλύτερα και πιο διασκεδαστικά σενάρια.

Twice told Tales(1964)

Ιστορίες που ειπώθηκαν για δεύτερη φορά, αλλά είναι εξίσου συναρπαστικές και ενδιαφέρουσες! Πάνω που λέγαμε ότι ησυχάσαμε για σήμερα, να` τον ξανά ο κ. Vincent Price! Καλά το καταλάβατε. Αφιέρωμα στις ταινίες τρόμου μας βγήκε το σημερινό ταξίδι στον χρόνο, μέσα από τις κυκλοφορίες των σινέ – κόμικς της Dell! Αν ψάχνουμε για ιδιαιτερότητες, σε σχέση με τις προηγούμενες αναφορές μας στον ηθοποιό, να πούμε ότι σ` αυτή την ταινία έχει διαφορετικούς συντελεστές να τον καθοδηγούν και ηθοποιούς να παίζουν μαζί του. Έτσι, η σκηνοθεσία είναι του Sidney Salkow, το φιλμ της United Artists(1963) και εμφανίζονται οι ηθοποιοί Sebastian Cabot, Brett Halsey, Beverly Garland, Richard Denning και Floyd Simmons, μεταξύ άλλων. Η έμπνευση έρχεται από πολύ μακριά και συγκεκριμένα από τις μέρες του συγγραφέα Nathaniel Hawthorne(δέκατο όγδοο αιώνα). Τρείς νουβέλες του, μεταφέρονται στην μεγάλη οθόνη, σ` αυτή την ταινία. Είναι τα Dr. Heidegger’s Experiment(1873), Rappaccini’s Daughter(1844) και The House of the Seven Gables(1851). Βλέπεται ευχάριστα σαν φιλμ και τρομάζει αρκετά! Εμείς προχωράμε όμως, γιατί έχουμε να σας μιλήσουμε για ακόμη δύο ταινίες, πριν κλείσει και το σημερινό αφιέρωμα.

Zulu(1964)

Δύο φιλμ πριν το φινάλε αυτής της εβδομάδας και είμαστε πλέον στο 1965. Με το γύρισμα ενός απλού κουμπιού, η μηχανή έκανε ξανά το θαύμα της και μας πέταξε(μεταφορικά, έτσι;), στην επόμενη χρονιά! Η πρώτη από τις δύο αυτές ταινίες, είναι υπέροχη και σίγουρα την έχετε δει οι περισσότεροι. Το “Zulu” του 1964, σε σκηνοθεσία Cy Endfield και παραγωγή Stanley Baker, είναι ένα από τα φιλμ που άφησαν εποχή. Η αφήγηση είναι του Richard Burton και η εξαιρετική μουσική του βραβευμένου John Barry. Paramount Pictures, 139 χορταστικά λεπτά, έγχρωμα φυσικά και παίζουν οι Stanley Baker, Michael Caine(σε έναν από τους καλύτερους ρόλους του), Jack Hawkins, Ulla Jacobsson, James Booth και Nigel Green. Μια επική ταινία, με το θέμα της να εστιάζεται στις διαμάχες μεταξύ των Βρετανικών δυνάμεων και της φυλής των Ζουλού, στην Αφρική. Η στιγμές που αναπαριστώνται από τον σκηνοθέτη, ειδικά στην μάχη που αποκαλέστηκε Battle of Rorke’s Drift, είναι συγκλονιστικές! Έγινε τον Ιανουάριο του 1879 και ήταν η πιο αιματηρή στον πόλεμο αυτόν. Την συνιστούμε ανεπιφύλακτα, σε όσους δεν την έχετε δει ακόμη. Αφήνουμε τα ακόντια των Ζουλού και τις καπνισμένες κάνες των Άγγλων φαντάρων, για να κάνουμε ένα επίλογο που θα αποδείξει ότι τελικά, ο τρόμος ήταν το background του σημερινού ταξιδιού και επίσης θα επαναφέρει στην επικαιρότητα το ρητό «…το πεπρωμένο φυγείν αδύνατον…»!

 War Gods of the Deep(1964)

 Η αυλαία γι` αυτό το ταξίδι, έχει μάσκες και βατραχοπέδιλα και υποβρύχιες καταδύσεις στα βάθη των ωκεανών! Περίεργα και επικίνδυνα πλάσματα παραμονεύουν, κι όλα αυτά για να σας δώσουμε τα στοιχεία του “War Gods of the Deep”! Είπαμε να φτιάξουμε κι ένα βαθυσκάφος, αλλά το αμελήσαμε, οπότε …κολυμπάμε στα βαθιά! Ευτυχώς που πήρε ο Τσακ το ψαροντούφεκο του! Λοιπόν. Αν νομίσατε ότι θα γλυτώσετε τόσο εύκολα από τον Vincent Price, ή ότι συνεργάστηκε με 1-2 σκηνοθέτες, περιμένετε κι αυτή την ταινία! Ένας από τους κορυφαίους και πρωτοπόρους κινηματογραφιστές των φιλμ νουάρ, ο Jacques Tourneur, υπογράφει το φιλμ! Βέβαια, είναι στην δύση της καριέρας του, αλλά και πάλι οι τεράστιες δυνατότητες του είναι φανερές σε κάθε πλάνο. American International Pictures στην παραγωγή. Παίζουν οι Vincent Price, Tab Hunter, Susan Hart, David Tomlinson και John Le Mesurier. Ο τρόμος είναι επιστημονικής φαντασίας και αρκετά γοητευτικός θα έλεγα. Σε όσους αρέσουν οι ταινίες με θέμα την Ατλαντίδα ή βυθισμένους πολιτισμούς, θα βρουν όμορφο το φιλμ αυτό. Γενικά, αδιάφορο δεν θα το χαρακτηρίζαμε, σε καμία περίπτωση. Άσε που έχει και ψήγματα καλτ! Δεν θα σας πούμε για την υπόθεση, για να αναζητήσετε την ταινία! Αξίζει τον κόπο! Μόνο, μην ανοιχτείτε στα βαθιά μετά, για καμιά βουτιά! You never know what lies below you…

Κάπου εδώ, έφτασε η στιγμή να σας αφήσουμε για σήμερα. Καλά ήταν, μια χαρά περάσαμε, ζωντανοί βγήκαμε απ` όλα αυτά τα φιλμ τρόμου και τις περιπέτειες, οπότε την επόμενη φορά ελάτε μαζί μας για το τελευταίο μέρος αυτού του αφιερώματος. Όσον αφορά στα σινέ – κόμικς της Dell, έτσι; Γιατί θα ακολουθήσουν και αυτά της Gold Key! Την επόμενη εβδομάδα, η χρονομηχανή και εμείς, θα χρειαστούμε μερικές …επισκευές, οπότε θα επιστρέψουμε δριμύτεροι στις 22 Ιουλίου, ημέρα Κυριακή. Από τον Κρίτωνα, τον Τσακ και εμένα, να έχετε ένα εποικοδομητικό και δροσερό δεκαπενθήμερο!

Όλες τις παρουσιάσεις τών σινέ-κόμικς τής Dell μπορείτε να τις βρείτε συγκεντρωμένες εδώ.

About Corto

Ασχολούμαι με το σκίτσο και τα κόμικς. Και στις δύο περιπτώσεις ακολουθώ το συναίσθημα. Θα προτιμούσα να μείνουν όλα αυτά στη σφαίρα του ερασιτεχνισμού, αλλά ...καμιά φορά η ζωή έχει άλλη γνώμη. Μισώ την υποκρισία και την αχαριστία και αρκούμαι στις μικρές στιγμές, που μπορούν να είναι παντού. Στη θέα ενός δέντρου, στον ήχο του κύματος...

Posted on 7 Ιουλίου 2012, in Arts, Cinema, Classic Movies, Comics, Comics & Cinema, Comics Archive, Comics Covers, Comics Creators, Comics Legends, Comics Links, Comics Trades, Comics Treasures!, Comics Tributes, CT Exclusive, Culture, Dell Comics, Films Posters, History of Cinema, Άρθρα Μελών, Έρευνα, Απόψεις, Αποσπάσματα, Αποκλειστικότητες, Αρχείο, Αφίσες, Αφιερώματα, Εργασίες Κοινότητας, Εργασίες Μελών, Εκδόσεις Εξωτερικού, Η Ιστορία των Κόμικς, Η Ιστορία του Κινηματογράφου, Κόμικς, Κόμικς & Κινηματογράφος, Κόμικς Έρευνα, Κόμικς Θρύλοι, Κόμικς Καταγραφή, Κόμικς Παρουσιάσεις, Κινηματογράφος, Λογοτεχνία, Λογοτεχνία & Κόμικς, Λογοτεχνία & Κινηματογράφος, Πολιτισμός, Σινέ-Κόμικς, Σινέ-Κόμικς: Dell, Τέχνες, Τέλος Εποχής and tagged , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , . Bookmark the permalink. 13 Σχόλια.

 1. Απ’ τη φωτογραφία τού παιδιού, στο εξώφυλλο του νησιού τών θησαυρών, δεν μπορούμε να συμπεράνουμε α) ότι πρόκειται για μεταφόρα από ταινία και β) για ποια απ’ όλες τις ταινίες πρόκειται;

  Μου αρέσει!

  • Καλημέρα Κρίτωνα, κύριοι.

   Μμμ… δύσκολη η αναγνώριση… Καμιά πρόταση;

   Μου αρέσει!

  • Επίσης, δεν κατάφερα να βρω το πόστερ του φιλμ «Runaway» αυτή την φορά!

   Μου αρέσει!

   • Δεν πειράζει, το έβαλα εγώ. Μόνο ρίξε μια ματία στο κείμενο, γιατί το Cesar Romero τον κόβω να είναι ο παπάς στο πόστερ και όχι το ορφανό.

    Μου αρέσει!

    • Άψογος! Συμφωνώ απόλυτα με τον Cesar Romero, τελικά και όχι Romano, όπως έγραψα!

     Μου αρέσει!

    • Να σας προτείνω 2 φιλμ δροσερά και καλοκαιρινά, για σήμερα, αύριο, όποτε τα βρείτε και βρείτε και χρόνο, έτσι;

     1. «Run for the Sun», με τους Στιούαρτ Γουίτμαρκ και Τρέβορ Χάουαρντ. Ενδιαφέρον σενάριο. Πάμε στην χερσόνησο του Γιουκατάν, όπου έχουν καταφύγει Γερμανοί αξιωματικοί από τον Β` παγκόσμιο πόλεμο. Εκεί θα πέσουν με το μονοκινητήριο τους οι δύο ήρωες της ταινίας(η μια είναι ηρωίδα για την ακρίβεια και ο δεύτερος συγγραφέας, στερούμενος έμπνευσης!). Πολύ ωραίες σκηνές καταδίωξης στις ζούγκλες, γρήγορος ρυθμός. Η ταινία πρέπει να είναι του`57, αν δεν κάνω λάθος.

     2. «The Deep». Αυτό το ξέρετε καλά, φαντάζομαι. Είναι μεταγενέστερο(1977). Παίζουν οι Νικ Νόλτε, Ζακλίν Μπισέ, Ρόμπερτ Σο, Λούις Γκόσετ Τζούνιορ. Πολύ καλή ατμόσφαιρα θησαυροκυνηγιού στους βυθούς της Καραιβικής! Την θεωρώ αξεπέραστη!

     Εναλλακτικά, υπάρχει και το «Underwater» του`55, για το οποίο είχα μιλήσει και πριν 3-4 μέρες. Είναι στο ίδιο ύφος με τον «Βυθό».

     Μου αρέσει!

     • Και 10 ταινίες αγαπημένες, non animated(με ηθοποιούς κανονικούς, δηλαδή), της Ντίσνευ:

      1. 1954 – 20,000 Leagues Under the Sea – 20.000 Λεύγες κάτω από την θάλασσα
      2. 1950 – Treasure Island – Το νησί των θησαυρών
      3. 1960 – Swiss Family Robinson – Οικογένεια Ελβετών Ροβινσώνων
      4. 1962 – In Search of the Castaways – Τα τέκνα του πλοιάρχου Γκραντ
      5. 1968 – Herbie The Love Bug – Κατσαριδάκι αγάπη μου
      6. 1974 – The Island at the Top of the World – Το νησί στην κορυφή του κόσμου
      7. 1975 – Escape to Witch Mountain – Απόδραση στο μαγεμένο βουνό
      8. 1987 – Benji the Hunted – Μπέντζι ο κυνηγημένος
      9. 1991 – White Fang – Ο Ασπροδόντης
      10. 1993 – The Adventures of Huck Finn – Οι περιπέτειες του Χακ Φιν

      Η λίστα είναι υποκειμενική φυσικά, χωρίς σειρά προτίμησης, αλλά χρονολογική. Μπορείτε να προσθέστε τις δικές σας.

      Να προσθέσω ακόμη, ότι από την πιο πάνω λίστα, κυκλοφορούν ή κυκλοφόρησαν στην Ελλινκή αγορά, τα 5, 7, 8, 9 και 10. Όλα τα υπόλοιπα, κάποια στιγμή πριν το …τέλος του κόσμου, θα τα δούμε με Ελληνικούς υπότιτλους! Από την τηλεόραση βέβαια, δεν έχουμε παράπονο, αφού προβλήθηκαν και μάλιστα αρκετές φορές.

      Μου αρέσει!

 2. Καλημέρα σας κύριοι.
  Έχω δει τις μισές από τις ταινίες και είναι μάλλον καλό ποσοστό ευστοχίας.
  Το operation bikini είναι μία από αυτές που θα θελα να δω για να καταλάβω πώς ο σκηνοθέτης μπορεί να συνδυάσει αιθέριες απειλούμενες υπάρξεις στη μέση του ωκεανού και φαντάρους κοκοράκια που ταυτόχρονα έχουν και έναν πόλεμο να κερδίσουν.
  Φαντάζομαι για τα μάτια των κυριών οι στρατιώτες θα πρέπει να διεξάγουν και έναν ακόμα λυσαλλέο πόλεμο μεταξύ τους (ίσως λυσαλλεότερο!).

  Μία παρατήρηση μόνο: έχω διαβάσει αρκετά πολεμικά κόμικς και μέσα σε αυτά υπάρχει μια μικρή κατηγορία που είναι κωμωδίες.
  Ποτέ όμως μέσα σε αυτές δεν έχω δει έστω μια ιστορία με γυναίκες και φαντάζομαι ότι οι εκδότες θα της απέφευγαν για να μην αντιμετωπίσουν προβλήματα για μη ηθικοπλαστικές καταστάσεις και υποψίες ανηθικότητας. Το ίδιο μάλιστα υποπτεύομαι και για τις εταιρείες που τα δημιουργούσαν. Δεν έχω δει ούτε ένα ξενόγλωσσο που να περιλαμβάνει το θέμα γυναίκες με τον οποιονδήποτε τρόπο.

  Κατά τα άλλα βουρ στις παραλίες. Να πάρω μαζί μου και τα καταδυτικά μήπως και βρω και τον υποβρύχιο κόσμο.

  Απ’ την άλλη, θέματα σαν της ταινίας Ζούλου που την έχω δει υπάρχουν στα πολεμικά.

  Μου αρέσει!

  • 🙂 🙂 Καλημέρα Μπίλ! Πριν φύγεις, για δες κι αυτό…

   http://www.menspulpmags.com/

   Πάντα υπάρχουν δύο όψεις, σε κάθε νόμισμα…

   Μου αρέσει!

   • Εντάξει, έχει και πιο … τολμηρά σενάρια. Αν και δεν ξέρω αν θα τα χαρακτήριζα πολεμικά κόμικς αυτά στο link επειδή ορισμένα έχουν μερικούς ένστολους.
    Π.χ. το »Αιματωβαμένο όργιο της Σβάστικας» (!?;) πιο πολύ μου λέει ότι οι εκδότες ήθελαν να βάλουν συγκαλυμμένα αισθησιασμό (τώρα πώς συνδυάζεται με το αιματοβαμμένο δεν ξέρω!) με ένα σκηνικό γενικώς πολεμικό.
    Απ’ την άλλη την εποχή των ’50 θα πρέπει να ήταν κάτι πολύ προχωρημένο, άσχετα αν δεν είναι (αμιγώς) πολεμικά. Το κοινό βλέπω επίσης ότι αφορά καθαρά άντρες, ούτε παιδιά, ούτε εφήβους.
    Πάντως επιφυλάσσομαι γιατί δεν ξέρω τι γράφουν μέσα.

    Μου αρέσει!

 3. Καλησπέρα σε όλους
  ωραίο αφιέρωμα και πάλι. Οι τελευταίες 2 ταινίες από τις είναι από αγαπημένες μου. Ειδικά το zulu. Οταν είχε πρωτοπαιχθεί στην Ελλάδα είχε χαρακτηρισθεί ακατάλληλο μέχρι 13 ετών και δεν μπόρεσα να το δω. Θυμάμαι ότι το έπαιζε για πολλές εβδομάδες στον κινηματογράφο ΑΝΑΤΟΛΙΑ (στην θεσσαλονίκη).

  Το θέμα των αποικιακών πολέμων είναι από τα αγαπημένα μου και η πρώτη εκστρατεία εναντίον των Ζουλού ακόμη πιό ενδιαφέρουσα. Η συγκεκριμένη μάχη της ταινίας αποτελεί ένα μικρό επεισόδιο της εκστρατείας στο οποίο ένας λόχος Άγγλων αμύνεται με επιτυχία εναντίον χιλιάδων Ζουλού. Νομίζω ότι είναι η μάχη στην οποία δόθηκαν τα περισσότερα ανώτατα παράσημα (Σταυροί της Βικτωριας).

  Είχε προηγηθεί η τεράστια ήττα των Αγγλων στην Ιζαντλουάνα όπου οι Ζουλού σφαγίασαν (στην κυριολεξία) το 24 Σύνταγμα πεζικού. Περισσότεροι από 1000 Άγγλοι νεκροί και πολλές χιλιάδες Ζουλού. Η μάχη της Ιζαντλουάνα περιγράφεται με μεγάλη ακρίβεια (σχεδόν σαν ντοκυμανταίρ) στην παρα πολύ καλή ταινία της δεκαετίας του 70 (Μάλλον 79) ZULU DAWN http://www.youtube.com/watch?v=gu8usgmMzDQ.
  Είναι από τις τελευταίες ταινίες που προσπάθησαν να αποδώσουν την ιστορία όπως έγινε, (ΤΟΡΑ-ΤΟΡΑ-ΤΟΡΑ, Η γεφυρα του Αρνεμ, Η αεροναυμαχία του midway κλπ.) Υστερα ήρθε το HOLLYWOOD και τα ρήμαξε όλα.

  Μου αρέσει!

Σχολιάστε

Συνδεθείτε για να δημοσιεύσετε το σχόλιο σας:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Αρέσει σε %d bloggers: