ΤΑ ΜΕΓΑΛΑ ΣΗΡΙΑΛ 34 & 35: ΜΥΣΤΙΚΟΣ ΠΡΑΚΤΩΡ ΝΤΟΝΑΛΝΤ ΝΤΑΚ

Καλοκαίρι, καιρός για μεγάλα σήριαλ, να ξαναδιαβάσουμε μαζεμένες κάποιες ιστορίες που ξεχώρισαν, αλλά και για να διαβάσουμε κάποιες καινούργιες.

Ξεκινάμε όχι με ένα, αλλά με δύο τόμους, οι οποίοι συγκεντρώνουν όλες τις ιστορίες τού Μυστικού Πράκτορα Ντόναλντ Ντακ, που δημοσιεύτηκαν στο Μίκυ Μάους το 2010, όταν ξεκίνησε να κυκλοφορεί η σειρά στη χώρα μας.

Ο πρώτος τόμος έχει τίτλο οι πρώτες αποστολές και διαπραγματεύεται αυτό ακριβώς το θέμα: τις τέσσερις πρώτες αποστολές τού Πράκτορα Ντόναλντ Ντακ.

Το όνομά του είναι Ντακ, Ντόναλντ Ντακ, και η πρώτη ιστορία είναι ο μυστικός πράκτωρ Ντόναλντ Ντακ, μια χορταστική ιστορία σε τέσσερα μέρη, γραμμένη από τους Fausto Vitaliano και Marco Bosco και σχεδιασμένη από τους Andrea Freccero, Francesco D’Ippolito, Marco Mazzarello και Vitale Mangiatordi, που την πρωτοδιαβάσαμε στα Μίκυ Μάους 2286–2289.

Τι θα κάνατε αν μία ωραία πρωία συνειδητοποιούσατε ότι τρεις μέρες από τη ζωή σας έχουν εξαφανιστεί; Ό,τι και να κάνατε, σίγουρα δεν θα περιμένατε να ανακαλύψετε ότι εκείνες τις τρεις μέρες είχατε εργαστεί ως πράκτωρ σε μια υπηρεσία, που είναι τόσο μυστική, ώστε δεν έχει όνομα, και στη συνέχεια σας διαγράψανε τη μνήμη, για να μην αποκαλύψετε την ύπαρξη τής υπηρεσίας!

Όλα αυτά όχι μόνον συνέβησαν στον Ντόναλντ, αλλά τώρα του δίνεται η ευκαιρία να εκπαιδευτεί και να γίνει κανονικό μέλος τής υπηρεσίας, διευθυντής τής οποίας είναι ο Τζέησον Έξφαϊλ, ενώ υπάρχει και ένας αρχηγός, που κανείς δεν ξέρει ποιος είναι.

Στην πρώτη ιστορία, παρακολουθούμε την πρώτη, εκπαιδευτική αποστολή τού Ντόναλντ, καθώς και τις πρώτες αποστολές του, να βρει ένα κλεμμένο υπολογιστή με απόρρητα δεδομένα και να παρακολουθήσει έναν πράκτορα που υποψιάζονται ότι είναι προδότης.

Δίνοντας το στίγμα για τις ιστορίες που θα ακολουθήσουν, καμία αποστολή δεν είναι αυτό που φαινόταν αρχικά, κανένας δεν είναι αυτό που φαίνεται, ενώ όλοι παίζουν τουλάχιστο διπλό παιχνίδι!

Η επόμενη ιστορία είναι η μεγάλη πρεμιέρα, γραμμένη από τον Fausto Vitaliano και σχεδιασμένη από τον Giorgio Cavazzano, που την πρωτοδιαβάσαμε στο Μίκυ Μάους 2312. Αυτή τη φορά, ο Ντόναλντ καλείται να προστατεύσει ένα διευθυντή ορχήστρας, ο οποίος, πριν αρχίσει να διευθύνει ορχήστρες, διηύθυνε… τη μυστική υπηρεσία, και κάποιοι θέλουν να αναστρέψουν τη διαγραφή μνήμης, στην οποία υποβάλλονται όλοι όσοι αποχωρούν από την υπηρεσία, για να του αποσπάσουν τα μυστικά τής υπηρεσίας.

Συνεχίζουμε με την αποστολή στο Παρίσι, γραμμένη από τον Marco Bosco και σχεδιασμένη από τον Vitale Mangiatordi, που την πρωτοδιαβάσαμε στο Μίκυ Μάους 2313. Ο Ντόναλντ καλείται να πάει στο Παρίσι για να ανακτήσει ένα μυστικό κωδικό, που δίνει πρόσβαση σε όλους τους ηλεκτρονικούς υπολογιστές.

Ο τόμος τελειώνει με τη διαγραφή μνήμης, γραμμένη από το Marco Bosco και σχεδιασμένη από τον Francesco D’Ippolito, που την πρωτοδιαβάσαμε στο Μίκυ Μάους 2314. Ο πρώην διευθυντής τής υπηρεσίας, που τον γνωρίσαμε στη μεγάλη πρεμιέρα, έχει αρχίσει να ανακτά τη μνήμη του, οπότε ο Ντόναλντ πρέπει να πάει να του την ξαναδιαγράψει!

Ο δεύτερος τόμος έχει τίτλο αποστολή στον πυρήνα τής γης, που είναι ο τίτλος τής πρώτης από τις τρεις ιστορίες που περιέχει.

Αποστολή στον πυρήνα τής γης, λοιπόν, μια ιστορία σε τέσσερα μέρη, γραμμένη από τους Fausto Vitaliano και Marco Bosco και σχεδιασμένη από τους Andrea Freccero, Corrado Mastantuono, Francesco D’Ippolito και Marco Mazzarello, που την πρωτοδιαβάσαμε στα Μίκυ Μάους 2797–2800. Ο Ντόναλντ καλείται να συνοδεύσει ένα πειραματικό υποβρύχιο στο βόρειο πόλο, όπου θα καταδυθεί στον πυρήνα τής γης!

Συνεχίζουμε με την ιστορία κυνηγοί & θηράματα, άλλη μια ιστορία σε τέσσερα μέρη, γραμμένη από το Marco Bosco και σχεδιασμένη από τους Andrea Freccero, Emilio Urbano, Francesco D’Ippolito και Marco Mazzarello, που την πρωτοδιαβάσαμε στα Μίκυ Μάους 2321–2324. Ο Τζέησον Έξφαηλ συνταξιοδοτείται, και την υπηρεσία αναλαμβάνει ένας προσωρινός διευθυντής, που τους κάνει όλους να τρέχουν.

Ο δεύτερος τόμος τελειώνει με το νησί τού Χογκ, μια ιστορία γραμμένη από την Teresa Radice και σχεδιασμένη από τον Marco Mazzarello, που την πρωτοδιαβάσαμε το 2011, στο Μίκυ Μάους 2354. Ο Κατσαβίδας, ο κατασκευαστής τών αλλόκοτων συσκευών, που χρησιμοποιούν οι πράκτορες στις αποστολές τους, εξαφανίστηκε κατά τη διάρκεια τών διακοπών του στην Ταϊλάνδη, και ο Ντόναλντ καλείται να βρει τι απέγινε.

Προσπάθησα να περιγράψω τις ιστορίες χωρίς να φανερώσω την πλοκή και χαλάσω την έκπληξη για όσους δεν τις έχουν διαβάσει. Πρόκειται για εξαιρετικά περίπλοκες ιστορίες, με διαρκείς ανατροπές, που θα σας κρατήσουν κρατημένους στην άκρη τού καθίσματός σας μέχρι την τελευταία στιγμή και θα μπορούσαν κάλλιστα να είναι υποθέσεις για ταινίες με τον Τζαίημς Μποντ, από τις οποίες η σειρά έχει δανειστεί πολλά στοιχεία. Δεν είναι τυχαίο ότι ο Μυστικός Πράκτωρ Ντόναλντ Ντακ λέγεται, στις περισσότερες γλώσσες, Double Duck, αναφορά τόσο στη διπλή ταυτότητα τού Ντόναλντ (κοινός θνητός και μυστικός πράκτωρ) αλλά και στο διπλό παιχνίδι που παίζουν όλοι.

Το σχέδιο είναι μοντέρνο, πολύ καλό (γοητευτικότατη η Κατρίνα Κασκαντέρ, που η Νταίζυ από ζήλια λέει ασχημομούρα) και ο επιτηδευμένος χρωματισμός, υποθέτω με χρήση υπολογιστών, σ’ αυτή την περίπτωση δεν αφαιρεί από την ιστορία. Όπως στις ταινίες με το Τζαίημς Μποντ, θέλουμε και εδώ ό,τι πιο εξελιγμένο υπάρχει στις τεχνικές παραγωγής.

Αν πρέπει να βρούμε ένα ψεγάδι, αυτό είναι ότι οι ιστορίες σαφώς απευθύνονται σε ένα κάπως μεγαλύτερο σε ηλικία κοινό. (Εμάς!) Οι περίπλοκες υποθέσεις μάλλον θα είναι δυσνόητες για τα παιδιά, ενώ υπάρχει και αρκετή βία: ο Ντόναλντ το πιστόλι δεν το κρατάει για ομορφιά, αλλά για να αμυνθεί, καθώς οι αντίπαλοί του δεν διστάζουν να ρίξουν στο ψαχνό.

Επειδή ξέρω ότι θα μου ζητήσετε και βαθμολογία, να πούμε 9,528 στα 10. Περίπου. Κι’ άλλο! Κι’ άλλο!

Όλες τις παρουσιάσεις τών φετινών Μεγάλων Σήριαλ θα τις βρείτε συγκεντρωμένες εδώ.

About Kriton

I reversed the polarity of the neutron flow...

Posted on 28 Ιουνίου 2012, in Arts, Comics, Comics Archive, Comics Characters, Comics Covers, Comics History, Comics Legends, Comics Stories, Comics Trades, Comics Tributes, CT Exclusive, Culture, Donald, Double Duck, Greek Comics, Άρθρα Μελών, Έρευνα, Απόψεις, Αποσπάσματα, Αποκλειστικότητες, Αρχείο, Αφιερώματα, Βινιέτες, Γουώλτ Ντίσνεϋ, Δημιουργοί, Εργασίες Κοινότητας, Εργασίες Μελών, Εσωτερικές Σελίδες, Ελληνικά Κόμικς, Εξώφυλλα Κόμικς, Η Ιστορία των Κόμικς, Ιστορίες από το Μίκυ Μάους, Κόμικς, Κόμικς Έρευνα, Κόμικς Ειδήσεις, Κόμικς Θρύλοι, Κόμικς Ιστορίες, Κόμικς Καταγραφή, Κόμικς Παρουσιάσεις, Κόμικς Χαρακτήρες, Παρουσίαση: Μεγάλα Σήριαλ, Παρουσίαση: Μεγάλα Σήριαλ - Καλοκαίρι 2012, Πολιτισμός, Σκίτσο, Τέχνες, Τα μεγάλα σήριαλ, Τερζόπουλος, Walt Disney and tagged , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , . Bookmark the permalink. 6 Σχόλια.

 1. Αχα!

  Χαιρετίζω μια σημαντική κίνηση, αυτήν της παρουσίασης – καταγραφής, των τόμων που αποκαλούνται «Τα Μεγάλα Σήριαλ» και που μάλλον, ….μόλις ξεκίνησε, με τούτο δω το άρθρο!

  Αυτό μας υποχρεώνει να δημιουργήσουμε μια νέα κατηγορία, για να βρίσκετε όλες τις παρουσιάσεις συγκεντρωμένες.

  Ήταν κάτι που έλειπε και θεωρώ εξαιρετική την πρωτοβουλία του Κρίτωνα!

  Επειδή δεν έχω διαβάσει τους τόμους, επιφυλάσσομαι στα τέλη της επόμενης εβδομάδας, όπου όπως κάθε καλοκαίρι, ο φίλος Δημήτρης(john vagos), θα μου τους στείλει όλους μαζί, να καταθέσω και μια κριτική – άποψη, επί του περιεχομένου.

  Όμως. η αλήθεια είναι ότι μετά από την παρουσίαση αυτή, με ιντριγκάρει αρκετά η ανάγνωση των δύο πρώτων φετινών τόμων!

  Εδιικά μάλιστα, από την στιγμή που είδα και βαθμολογία! 🙂

  Μου αρέσει!

 2. Καλημερίζω!
  Πολύ διαφορετικό από τα συνηθισμένα. Λίγο το κομπιουτεράιζ, λίγο το στόρι, μπορεί να ξεφεύγει όντως από τα παιδικά ή και να το λατρέψουν τα παιδιά περισσότερο μιας και θυμίζει Μπορ ή Μποντ!

  Πάντως είδατε η άποψη του καλλιτέχνη; Στο »κυνηγοί και θηράματα» έχει μια φωτογραφία του Ντόναλντ που δείχνει σκληρός, σκοτεινός, αλλά και νεανικός.

  Μου αρέσει!

 3. Θα το διαβάζουν παρέα τα μεγάλα παιδιά με τα μικρότερα παιδιά να έχουν και κάτι κοινό ε;

  Μου αρέσει!

Σχολιάστε

Συνδεθείτε για να δημοσιεύσετε το σχόλιο σας:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Αρέσει σε %d bloggers: