ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ – «ΜΑΡΚΟ ΠΟΛΟ»

Ένα από τα πιο σύντομα σε διάρκεια έκδοσης, εικονογραφημένα του κ. Δραγούνη και της Πηδάλιο Πρες, από τα Χριστούγεννα εκείνα του 1971, οπότε και επιχείρησε ο Έλληνας εκδότης να ρίξει στην αγορά μια δική του(Γαλλική συγκεκριμένα), πρόταση, ήταν και το «Μάρκο Πόλο».

Προϊόν της συνεργασίας των  Enzo Chiomenti(σκίτσα) και Jean Olivier(κείμενα – μεταξύ άλλων έκανε και τα σενάρια του Δίκαιου), για λογαριασμό της Γαλλικής Adventures et Voyages και συγκεκριμένα για την θυγατρική της Mon Journal, εμφανίστηκε για πρώτη φορά το 1960, αρχικά σε ένα περιοδικό με τίτλο Dorian, που μετέπειτα μετονομάστηκε σε Marco Polo και συνολικά αρίθμησε 213 τεύχη, μέχρι το 1986 που διακόπηκε η έκδοση του.

Για τους δημιουργούς του, μπορείτε να αντλήσετε πληροφορίες στα παρακάτω link.

http://lambiek.net/artists/c/chiomenti_vincenzo.htm

http://lambiek.net/artists/o/ollivier_jean.htm

Εξώφυλλα της γαλλικής έκδοσης, βρήκαμε στο πιο κάτω link.

http://www.comicbd.fr/Se-Marco-Polo.html

Ενδιαφέρουσα Γαλλική σελίδα, με αναφορά και στην έκδοση του Μάρκο Πόλο, είναι και η πιο κάτω.

http://g.courtial.free.fr/fg23.htm

Στην Ελλάδα, το Μάρκο Πόλο κυκλοφόρησε μόλις  3 τεύχη. Αφετηρία ήταν η Τετάρτη 22 Δεκεμβρίου του 1971 και τερματισμός 15 μέρες μετά. Κόστος 2 δραχμές και 52 σελίδες. Σχήμα τσέπης, όπως όλα τα εικονογραφημένα της γενιάς του και φυσικά με το γνώριμο και καθιερωμένο κεραμιδί χρώμα, που άφησε εποχή στη χώρα μας. Εκτός του κεντρικού χαρακτήρα, φιλοξενούσε και δύο ακόμη Γαλλικής προέλευσης ήρωες. Τον Λανσελότο και τους Τρείς Σκωτσέζους. Ακόμη, φιλοξενούσε και μια ιστορία κειμένου σε συνέχειες, τους «3 Ροβινσώνες», αγνώστου συγγραφέα. Το πρώτο τεύχος, έχει το εξώφυλλο του αντίστοιχου της Mon Journal, όταν ακόμη στην Γαλλία ονομάζονταν Dorian, ενώ το δεύτερο, είναι το αντίστοιχο εξώφυλλο του τέταρτου Dorian.

Μετά το τέλος της έκδοσης του «Μάρκο Πόλο»(5 Ιανουαρίου 1972), μεσολάβησε ένα διάστημα 4 ετών και 3 μηνών, μέχρι να ξαναδούμε την φιγούρα του σε Ελληνικό εικονογραφημένο. Ήταν Πέμπτη 8 Απριλίου του 1976, όταν ο κ. Στυλιανός Ανεμοδουράς τον εντάσσει στο περιεχόμενο του «Τζάγκουαρ», στο τεύχος 17 του περιοδικού, όπου και θα μείνει μέχρι το τέλος της έκδοσης του(τεύχος 33).

Οι βινιέτες και τα εξώφυλλα των Ελληνικών εκδόσεων, είναι από το προσωπικό αρχείο του συντάκτη.

 Επιμέρους στοιχεία για το κάθε ένα από τα εικονογραφημένα, που περιείχε ο «Μάρκο Πόλο» στην έκδοση του κ. Δραγούνη, θα βρείτε σε ξεχωριστά άρθρα.

Για το Comics Trades 2012 – 2013

Γιώργος Σ. Κοσκινάς

Όλες οι προυσιάσεις κόμικς, είναι χωρισμένες σε κατηγορίες, ανάλογα τον εκδότη. Αυτές της «Πηδάλιο Πρες», θα τις βρείτε στην παρακάτω κατηγορία.

About Corto

Ασχολούμαι με τα κόμικς και τον γραπτό λόγο. Και στις δύο περιπτώσεις αφήνω το συναίσθημα να με καθοδηγήσει σε παρορμητικά νερά. Οι επιρροές είναι εκεί έξω, η ίδια η ζωή καθώς κυλά σαν σταγόνα διψασμένη. Μισώ την υποκρισία, την όψη της αχαριστίας, χαμένης σε ψιθύρους ιδιοτέλειας και ανάσες φόβου. Αρκούμαι στις μικρές στιγμές, που μπορούν να είναι παντού. Στη θέα ενός δέντρου, στον ήχο του κύματος, σε ένα σκίτσο φτιαγμένο με ψυχή...

Posted on 21 Ιουνίου 2012, in Adventures et Voyages, Arts, Comics, Comics Archive, Comics Characters, Comics Covers, Comics History, Comics Legends, Comics Links, Comics Stories, Comics Strips, Comics Trades, Comics Treasures!, Comics Tributes, CT Exclusive, Culture, Dorian, Enzo Chiomenti, French Comics, Greek Comics, Greek Magazines, Άρθρα Μελών, Άνθρωπος, Έρευνα, Απόψεις, Αποσπάσματα, Αποκλειστικότητες, Αρχείο, Αφιερώματα, Αναμνήσεις, Ανεμοδουράς, Βινιέτες, Γαλλικά Κόμικς, Δραγούνης, Δημιουργοί, Εργασίες Κοινότητας, Εργασίες Μελών, Εσωτερικές Σελίδες, Εκδόσεις Εξωτερικού, Η Ιστορία των Κόμικς, Κόμικς, Κόμικς Έρευνα, Κόμικς Αναμνήσεις, Κόμικς Θρύλοι, Κόμικς Θησαυροί!, Κόμικς Ιστορίες, Κόμικς Καταγραφή, Κόμικς Παρουσιάσεις, Κόμικς Χαρακτήρες, Κάποτε στην Ελλάδα!, Μάρκο Πόλο, Παραλειπόμενα, Πηδάλιο Πρες, Πολιτισμός, Σπάνια Κόμικς, Σκίτσο, Τέχνες, Τέλος Εποχής, Τζάγκουαρ, Jean Olivier, Marco Polo, Mon Journal and tagged , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , . Bookmark the permalink. 9 Σχόλια.

 1. Χαιρετώ τους κομικσομανείς!

  Πάντως έχω να παρατηρήσω κάτι μάλλον λυπηρό: παρόλο που τα καρέ έχουν ένα-δυο χρώματα, μού φαίνονται πιο ελκυστικά από τα Μίκυ Μάους του σήμερα παρά το πλαστικοποιημένο χαρτί και την αρτιότητα των χρωμάτων τους…

  Επίσης: Εύγε άρχοντα Corto-Γιώργο!

  Πολύ πρακτική και ταιριαστή χρωματικά η μπάρα με τα σχόλια!

  Αλλά και το αρχείο αναρτήσεων ανά μήνες πολύ πρακτικό!
  Τις προάλλες είχα απορία για την πρώτη ανάρτηση του site και βρέθηκα 500 σελίδες πίσω!
  Ενώ τώρα με ένα κλικ να ‘μαστε!

  Θα είχα να προσθέσω και κάτι ακόμα εδώ: Όταν κλικάρεις π.χ. τον μήνα Ιούνιο 2011 να σου βγάζει και μια επιλογή που να μπορείς να δεις τους τίτλους ΜΟΝΟ των άρθρων του μήνα (και αν θέλεις να διαβάσεις κάποιο απ’ αυτά να κιλκάρεις -κλασσικά- τον τίτλο).

  Είναι πολύ βολικό όταν κάποιος δεν έχει ξαναμπει στο site και για αρχή θέλει μόνο να προσέξει τι υπάρχει. (Μετά βέβαια θα την πατήσει όπως όλοι μας και θα τα δει ΟΛΑ!! χε χε χε)

  Για τώρα θα εξετάσω το καρέ του Τρίτου κουίζ -που υποτεύομαι ότι το έχει επιλέξει ο βασανιστής Κρίτωνας!- και τα λέμε…

  Μου αρέσει!

  • Χαίρε φίλατε κόμικς – σύντροφε και συναγωνιστή!

   Σε ευχαριστώ για τα καλά σου λόγια! Κάθε μέρα μαθαίνουμε κάτι και φυσικά αυτό εφαρμόζεται στην σελίδα. Εννοείται ότι αυτή η δίψα για μάθηση, θα συνεχιστεί αδιάκοπτα!

   Είναι γεγονός, ότι το κεραμυδί και μαυρόασπρο, είναι στις καρδιές και τα μάτια μας, πιο κοντά απ`ότι η αρτιότητα του επιτηδευμένου των ημερών μας, που βγάζει απλά επαγγελματισμό και βιομηχανοποίηση, κι όχι συναίσθημα. Μου αρέσει στα παλιά εκείνα κόμικς της δεκαετίας του`70, που εύρισκες ψεγάδια, λάθη στις μεταφράσεις και γενικά απέπνεαν μια εικόνα ερασιτεχνισμού και πειραμάτων, η οποία είχε μια γοητεία. Σήμερα, είναι όλα τόσο προσεγμένα, που περνούν αδιάφορα, γιατί δεν έχουν ίσως προσωπικότητα… Ο ένας μιμείται τον άλλον και η μοναδικότητα του χαρακτήρα καθενός μας, πήγε περίπατο…

   Ο Κρίτωνας έβαλε το χεράκι του φυσικά και θα …δεις το αποτέλεσμα…

   Μου αρέσει!

  • Έλεγα να κάνω κάποιες αρνητικές παρατηρήσεις για τις αλλαγές, αλλά, όσο το κοιτάω, τόσο διαπιστώνω ότι η λειτουργικότητα που μου λείπει είναι εκεί, ίσως μάλιστα πιο εργονομικά, οπότε δεν θα πω τίποτε. Μάλλον της ηλικίας είναι, που απεχθάνεται κάθε αλλαγή!

   Όσο για το καρέ τού σημερινού κουίζ, πληροφορούμαι, από το κείμενο, που το συνοδεύει, ότι είναι δικό μου, άρα έτσι θα είναι! 🙂

   Άντε να δούμε αν θα το βρει κανείς αυτή τη φορά, γιατί βλέπω τον επόμενο διαγωνισμό να είναι του στυλ «στείλτε μας ένα καρέ, όποιο να ‘ναι, και πείτε μας από πού προέρχεται». Όχι τίποτε άλλο, αλλά αισθάνομαι σαν τον τερματοφύλακα μιας ομάδας, που τους έχουν τάξει πριμ σε όποιον βάλει πρώτος γκολ: θέλω κι’ εγώ να βάλω γκολ!

   Πάντως, ο Γιώργος όχι μόνο δεν το βρήκε, αλλά την ιστορία δεν την είχε καν διαβάσει, οπότε έχω κάποιες ανησυχίες!

   Μου αρέσει!

   • Καλησπέρα κύριοι!

    Είπα να κάνουμε μερικές αλλαγές, οι οποίες φυσικά έχουν σαν σκοπό να δώσουν ακόμη πιο έυκολη πλοήγηση και πρόσβαση, στο περιεχόμενο της σελίδας, ακόμη και στους νέους αναγνώστες μας. Θα ήθελα τις απόψεις σας περί αυτού, ώστε να βαδίζουμε ομαδικά και όχι με κριτήριο την προσωπική μου εκτίμηση!

    Το κουίζ, τελικά προβληματίζει περισσότερο εμάς που το αθλοθετούμε και όχι τους αναγνώστες – συμμετέχοντες! Αν όμως δεν έχει την σύμφωνη γνώμη τους, θα μπορούσαμε να το αντικαταστήσουμε με κάποια άλλη ενότητα(ήδη είναι έτοιμες 7-8 νέες), αν και είμαι της γνώμης να του δώσουμε 1-2 ευκαιρίες ακόμη και έπειτα, να αναρτήσουμε ένα ερωτηματολόγιο, σχετικά με του τι θα ήθελαν οι φίλοι μα να διαβάζουν στο Comics Trades. Πως σας φαίνεται;

    Μου αρέσει!

    • Κατ’ αρχάς, μήπως πρέπει να βάλουμε ένα άρθρο για το νέο κουίζ, όπως τις δύο προηγούμενες φορές, ώστε να φανεί στο πρωτοσέλιδο, και να προσέξει ο κόσμος ότι άλλαξε το κουίζ;

     Από εκεί και πέρα, αν δεν βρούμε ούτε ένα άτομο που να θυμάται ένα χαρακτηριστικό καρέ από μια κλασική ιστορία τού Μίκυ Μάους και μάλιστα με Μίκυ Μάους για έπαθλο, τι να πω;

     Μου αρέσει!

     • Συμφωνώ απόλυτα και στα 2! Μια χάρη μόνον! Επειδή ετοιμάζω μια παρουσίαση Κλασσικού Εικονογραφημένου και έχει αρκετή δουλειά, μήπως θα μπορούσες να το αναρτήσεις σαν άρθρο; Το εξώφυλλο και τα στοιχεία του κουίζ, είναι στην ομώνυμη κατηγορία. Θα ήμουν υπόχρεος!!!

      Μου αρέσει!

    • Α, και μήπως τέσσερις εβδομάδες είναι πολλές; Να βάζαμε μόνο μία εβδομάδα διορία, και απλώς ο διαγωνισμός να γίνεται κάθε τέσσερις εβδομάδες, ώστε να αυξάνει η πίεση και να δημιουργείται ενδιαφέρον; Εδώ και εμείς ξεχνάμε πότε λήγει η προθεσμία!

     Μου αρέσει!

 2. Μμμ μάλλον πρέπει να αλλάξουμε λίγο το ζητούμενο που κερδίζει το Εθνικόν comicstrades κόμιξ λαχείον…

  Μήπως απλά να είναι κάτι αυτονόητα απλό, αλλά ο ταχύτερος που θα το βρει να κερδίζει και εμείς να προσθέτουμε λεπτομέρειες και στοιχεία έκδοσης κτλ

  Μου αρέσει!

Σχολιάστε

Συνδεθείτε για να δημοσιεύσετε το σχόλιο σας:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Αρέσει σε %d bloggers: