«Les Anges de l’Enfer» – Ή καλύτερα …»Μπίνγκο»!

Για πάνω από 15 χρόνια, σπάω το κεφάλι μου να βρω από πού προήλθε αυτό το εικονογραφημένο! Με δεδομένο του ότι ο κ. Δραγούνης και η Πηδάλιο Πρες, δεν παρείχαν τα ουσιώδη στοιχεία εκείνα τα χρόνια(δημιουργοί), αλλά ούτε και άφηναν με τα ίδια τα ονόματα, της αρχικής Γαλλικής έκδοσης, τους ήρωες των περιοδικών τους, μοιάζει η αναζήτηση στοιχείων, σαν να ψάχνεις ψύλλο σε χωράφι με στάχια, εμβαδού 500 στρεμμάτων! Και δεν φτάνει αυτό. Κοιτάξτε τι συνέβαινε με τους Γάλλους της Imperia. Πρώτα απ` όλα, η εκδοτική εταιρεία είχε κι εγώ δεν ξέρω πόσες θυγατρικές. Οι πιο γνωστές, ήταν οι Lug, Adventures at Voyages και βέβαια η Mon Journal. Η κάθε μια από αυτές, είχε στην αγορά και τουλάχιστον 25-30 περιοδικά. Πάμε τώρα, στο πιο …ωραίο! Κανένα σχεδόν από αυτά τα περιοδικά, δεν είχε μόνον έναν ήρωα, αλλά 2 και 3 και 4 και 5 καμιά φορά! Ο κ. Δραγούνης, όταν ξεκίνησε να συνεργάζεται με την Γαλλική εταιρεία, πήρε αυτούς που του άρεσαν περισσότερο, χωρίς να είναι απαραίτητα και τα «πρωτοκλασάτα» ονόματα, δηλαδή αυτοί οι οποίοι είχαν έστω το όνομα τους σαν τίτλο περιοδικού! Που απλά σημαίνει, ότι μπορεί για παράδειγμα, να διαβάζαμε έναν από τους 4 ήρωες, του τάδε περιοδικού, ο οποίος ενδεχομένως και να μην εμφανίστηκε καν στα εξώφυλλα!

Πάμε και στο σημερινό εύρημα. Ο γρίφος αυτή τη φορά, λέγεται «Μπίνγκο». Πέρασε αλλά δεν ακούμπησε όπως λέμε, στην Ελληνική αγορά κόμικς, στους χαλεπούς καιρούς του 1971, με μόλις 4 τεύχη. Στη συνέχεια βέβαια, μετοίκισε στο Ρακάρ, αλλά και πάλι όχι για πολύ. Ο κεντρικός χαρακτήρας αυτών των ιστοριών, ήταν ένας νεαρός αμφισβητίας της επιλεκτικής δικαιοσύνης των ημερών του, των ρατσιστικών τάσεων, αλλά και υπέρμαχος των φιλελεύθερων αντιλήψεων της δεκαετίας του`60. Μια φιλοσοφία πολύ κοντά στα ιδανικά των χίπηδων και της κοινωνικής επανάστασης, που βγήκε μέσα από τα «παιδιά των λουλουδιών» και τον κόλπο του Σαν Φρανσίσκο. Μαζί του και οι Μικρός Χέσους, Ποιητής, Περικολόζο, Ματωμένη Μαίρη. Μην ψάξετε με τα ονόματα των ηρώων, γιατί δεν θα σας βοηθήσουν να βρείτε κανένα στοιχείο!

Το αρχικό όνομα της ιστορίας, ήταν «Hell’s Angels»(Les Anges de l’Enfer)και δημιουργήθηκε από τον σεναριογράφο Sergio Tuis, το 1968. Αρχικά μπήκε σαν συμπλήρωμα του περιοδικού Kiwi, το οποίο στην Γαλλία ήταν για πολλά χρόνια το εικονογραφημένο σπίτι του Μπλέκ! Στην συνέχεια πέρασε από τις σελίδες του Ombrax(καταλαβαίνετε ποιού ήρωα!), για να καταλήξει έπειτα από ένα μικρό πέρασμα ενός μόλις τεύχους στο Spécial Rodéo, στο Blek το 1987!

Συνολικά δημοσιεύτηκαν 36 ιστορίες, τις οποίες έγραψε ο Sergio Tuis και εικονογράφησε ο Annibale Casabianca, με εξαίρεση αυτήν του τεύχους 88 του Spécial Rodéo, την οποία σκιτσάρισε ο Luciano Bernasconi. Η ιστορία με τον «Σόνι Ρέη», είναι από το τεύχος 435, του Γαλλικού “Kiwi”(με εξώφυλλο τον Μπλέκ, όπως βλέπετε), η οποία συμπεριλήφθηκε στο τρίτο Ελληνικό τεύχος του «Μπίνγκο», με τίτλο «Απόδραση με το ζόρι». Παραθέτουμε και μια σελίδα, που βοήθησε στην ταυτοποίηση. Ακόμη, να προσθέσουμε ότι το τρίτο Ελληνικό τεύχος του Μπίνγκο, είχε για εξώφυλλο αυτό του τεύχους 166 της Γαλλικής έκδοσης του “Kiwi”. Στοιχεία για τους 3 δημιουργούς, υπάρχουν στα πιο κάτω link.

http://lambiek.net/artists/t/tuis_sergio.htm

http://lambiek.net/artists/c/casabianca_a.htm

http://lambiek.net/artists/b/bernasconi_luciano.htm

Να ευχαριστήσουμε θερμά, το Γαλλικό http://www.wikipf.net/ για τις πολύτιμες πληροφορίες που μας προσέφερε, χωρίς τις οποίες δεν θα μπορούσαμε να λύσουμε τον σημερινό γρίφο. Η σελίδα από όπου αντλήθηκαν τα στοιχεία, είναι η πιο κάτω και περιέχει μεταξύ άλλων, μια πλήρη καταγραφή των τευχών, στα οποία φιλοξενήθηκαν οι ιστορίες του «Μπίνγκο» στην Γαλλία.

http://www.wikipf.net/wiki/index.php/Les_Anges_de_l%27Enfer

Η σελίδα από την Γαλλική έκδοση, είναι από το

http://www.comicbd.fr/ScEp-Tuis-Sergio.html

Η σελίδα και το εξώφυλλο της Ελληνικής έκδοσης, είναι από το αρχείο του συντάκτη.

Για το Comics Trades 2012 – 2013

Γιώργος Σ. Κοσκινάς

Όλα τα άρθρα αυτού του τύπου θα τα βρείτε στην κατηγορία Ήρωες & Δημιουργοί.

About Corto

Ασχολούμαι με το σκίτσο και τα κόμικς. Και στις δύο περιπτώσεις ακολουθώ το συναίσθημα. Θα προτιμούσα να μείνουν όλα αυτά στη σφαίρα του ερασιτεχνισμού, αλλά ...καμιά φορά η ζωή έχει άλλη γνώμη. Μισώ την υποκρισία και την αχαριστία και αρκούμαι στις μικρές στιγμές, που μπορούν να είναι παντού. Στη θέα ενός δέντρου, στον ήχο του κύματος...

Posted on 19 Ιουνίου 2012, in Arts, BD, Comics, Comics Archive, Comics Characters, Comics Covers, Comics Creators, Comics History, Comics Links, Comics Stories, Comics Strips, Comics Trades, Comics Treasures!, Comics Tributes, CT Exclusive, Culture, French Comics, Greek Comics, Greek Magazines, Άρθρα Μελών, Έρευνα, Ήρωες & Δημιουργοί, Απόψεις, Αποσπάσματα, Αποκλειστικότητες, Αρχείο, Αφιερώματα, Αναμνήσεις, Βινιέτες, Γαλλικά Κόμικς, Δραγούνης, Δημιουργοί, Εργασίες Κοινότητας, Εργασίες Μελών, Εσωτερικές Σελίδες, Ελληνικά Κόμικς, Εξώφυλλα Κόμικς, Η Ιστορία των Κόμικς, Κόμικς, Κόμικς Έρευνα, Κόμικς Αναμνήσεις, Κόμικς Θρύλοι, Κόμικς Θησαυροί!, Κόμικς Ιστορίες, Κόμικς Καταγραφή, Κόμικς Χαρακτήρες, Κάποτε στην Ελλάδα!, Καρέ, Μπίνγκο, Πηδάλιο Πρες, Πολιτισμός, Σκίτσο, Τέχνες, Τέλος Εποχής, LUG and tagged , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , . Bookmark the permalink. 5 Σχόλια.

 1. Bλέπω μεγάλη αγάπη με τις μοτοσυκλέτες από μέρους του περιοδικού.

  Μου αρέσει!

  • Σωστά! Ήταν μια μεταφορά στο χαρτί του κλίματος των late sixties, με όλα όσα επακολούθησαν. Σφόδρα επηρρεασμένο από της ψυχεδελική σκηνή του Φρίσκο. Υπάρχει ολόκληρη η ιστορία με τον «Σόνι Ρέη», ελεύθερη για λήψη, αν κοιτάξεις στο COMICS LIBRARY.

   Μου αρέσει!

 2. Καλά που μου το είπες, θα το τσεκάρω.

  Μου αρέσει!

 3. Πολύ ωραίο άρθρο Γιώργο.

  Μου αρέσει!

Σχολιάστε

Συνδεθείτε για να δημοσιεύσετε το σχόλιο σας:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Αρέσει σε %d bloggers: