«Μικροί Πόλεμοι»… – Μέρος Δεύτερο

Όπως γράψαμε στο προηγούμενο άρθρο στα τέλη της δεκαετίας του 1960 δειλά-δειλά άρχισαν να εμφανίζονται στα μαγαζιά τα πρώτα στρατιωτάκια της εταιρείας AIRFIX. Τα χαρακτηριστικά που τα διαφοροποιούσαν από όλα τα στρατιωτάκια που κυκλοφορούσαν μέχρι τότε ήταν η φθηνή τιμή, το μέγεθος τους, ο τρόπος πώλησης και η δυνατότητα να συνδυαστούν με συναρμολογούμενα οχήματα όλων των ειδών στην ίδια κλίμακα.

Τα στρατιωτάκια της AIRFIX κυκλοφορούσαν σε κουτιά των 48 (συνήθως) τεμαχίων όταν αφορούσαν πεζούς και 36 περίπου τεμαχίων όταν αφορούσαν ιππικό. Κάθε κουτί είχε μία διμοιρία στρατιωτών με όλα τα είδη όπλων που θα μπορούσε να έχει μία μονάδα πεζικού (ή ιππικού αντίστοιχα) και 1 ή 2 αξιωματικούς. Τα στρατιωτάκια ήταν μονόχρωμα σε χρώμα που έμοιαζε με το χρώμα της πραγματικής τους στολής. Το μέγεθος τους ήταν από 20 έως 25 mm σε κλίμακα δηλαδή που ήταν ανάμεσα σε 1/87 και 1/76. Στα κουτιά έγραφε ότι η κλίμακα ήταν ΗΟ/ΟΟ (η κλίμακα των τραίνων της Marklin). Η τιμή τους επέτρεπε την αγορά ενός κουτιού με τα ίδια χρήματα με τα οποία θα αγόραζε κάποιος μόνο 2 στρατιωτάκια καλύτερης ποιότητας οποιασδήποτε από τις άλλες εταιρείες. Αυτό ήταν ένα πλεονέκτημα για όσους από εμάς θέλαμε να παίξουμε με μεγάλες ομάδες στρατιωτών αυτά που βλέπαμε στις πολεμικές ταινίες της εποχής.

Το άλλο πλεονέκτημα ήταν ότι έδινε την δυνατότητα να συνδυαστούν τα στρατιωτάκια της τόσο με τα τραίνα όσο κυρίως με τα συναρμολογούμενα μοντέλα αεροπλάνων, τανκς και άλλων στρατιωτικών οχημάτων που ήταν σε κλίμακα 1/72.

Μάλιστα η AIRFIX παρήγαγε και έτοιμα στρατιωτικά οχήματα από μαλακό πλαστικό στην ίδια κλίμακα για όσους δεν ήθελαν να ασχοληθούν με τον μοντελισμό. Παρήγαγε επίσης μία σειρά από κάστρα διαφόρων εποχών όπως Ρωμαϊκό οχυρό, μεσαιωνικό κάστρο, οχυρό αμερικανικού ιππικού της άγριας δύσης, την φάρμα του Βατερλώ, μέχρι γερμανικά οχυρά του δευτέρου παγκοσμίου πολέμου και γέφυρες εκστρατείας.

Στα μέσα της δεκαετίας του 1970 και μέχρι το τέλος της δεκαετίας του 1980 η AIRFIX άρχισε να παράγει νέους τίτλους με πολύ καλύτερη ποιότητα. Τα καλύτερα ήταν 2 υπέροχα κουτιά σε κλίμακα 1/72. Οι Γερμανοί του Africa Korp, και οι Εγγλέζοι της 8ης στρατιάς. Ήδη εκείνη την εποχή η Airfix είχε πάψει να είναι μόνη στην μικρή κλίμακα. Δεκάδες εταιρείες είχαν κατακλύσει την αγορά. Ανάμεσα τους ξεχώριζαν η αγγλική Matchbox και οι ιταλικές ATLANTIC, ESCI, ITALERI. Την ίδια εποχή η AIRFIX ξεκίνησε και την παραγωγή κουτιών με στρατιωτάκια σε μεγαλύτερη κλίμακα (1/32)

Αργότερα στην δεκαετία του 1990 υπήρξαν διάφορες επιχειρηματικές ανακατατάξεις στον χώρο (συγχωνεύσεις και εξαγορές με εταιρείες όπως η HELLER, η MATCHBOX και η REVELL), αλλά τα προϊόντα της AIRFIX ήταν πάντα διαθέσιμα στην αγορά έστω και με άλλα brand names. Σήμερα τα στρατιωτάκια σε κλίμακα περίπου 1/72 διανύουν μία νέα περίοδο ακμής, η AIRFIX συνεχίζει να παράγει προϊόντα και δεκάδες άλλες εταιρείες όπως η ρωσική ZVEZDA η αμερικανική HAT και η κινέζικη  CEASAR έχουν εμφανισθεί στον χώρο με παραγωγή προϊόντων εκπληκτικής ποιότητας και σε τεράστια γκάμα που καλύπτει εποχές (π.χ. αποικιακούς πολέμους) που ονειρευόμασταν να αναπαραστήσουμε όταν βλέπαμε ταινίες όπως «55 ημέρες στο Πεκίνο», «Χαρτούμ», «Κρόμγουελ» κοκ.

Εάν κάποιος ενδιαφέρεται για περισσότερες πληροφορίες, κριτικές και φωτογραφίες όλων των στρατιωτών σε κλίμακα 1/72 (έως ΗΟ/ΟΟ), όχι μόνο όσων παράγονται σήμερα, αλλά και όσων παρήχθησαν και σε παλιότερες εποχές μπορεί να επισκεφθεί το πραγματικά υπέροχο site Plastic Soldier Review – Home

Στο οποίο θα βρει όχι μόνο κάθε κουτί που έχει παραχθεί από όλες τις εταιρείες του χώρου αλλά και links για όλες τις εταιρείες.

Διαβάστε όλα τα τμήματα του αφιερώματος μας αυτού, στην κατηγορία που φτιάχτηκε ειδικά γι’ αυτόν το λόγο.

Posted on 9 Ιουνίου 2012, in Airfix, Comics Trades, CT Exclusive, Games People Play, Άρθρα Μελών, Άνθρωπος, Έρευνα, Απόψεις, Αποσπάσματα, Αποκλειστικότητες, Αρχείο, Αφιερώματα, Αναμνήσεις, Διάφορα, Εργασίες Κοινότητας, Εργασίες Μελών, Εκτός Κόμικς, Η Ζωή, Κάποτε στην Ελλάδα!, Καθημερινότητα, Μελέτες, Παιγνίδια, Στρατιωτάκια, Στρατιωτάκια Αθηνά, Στρατιωτάκια ΠΑΛ, Συλλεκτικά Αντικείμενα, Συλλογές, Matchbox, Revell, Timpo, Toy Soldiers, Toys and tagged , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , . Bookmark the permalink. 15 Σχόλια.

 1. Έχω την εντύπωση ότι αυτά τα στρατιωτάκια ήταν μονόχρωμα, διότι υποτίθεται ότι έπρεπε να τα βάψεις (κατά προτίμησιν με χρώματα τής ίδιας εταιρείας, που βγαίναν σε κάτι μικροσκοπικά κουτάκια με κάπου 2 εκατοστά διάμετρο), όπως ακριβώς και με τα συναρμολογούμενα. Ίσως γι’ αυτό να ερχόντουσαν και άκοπα, πάνω στο σκελετό, για να μπορείς να τα βάφεις χωρίς να τα κρατάς, όπως συνιστούσαν να κάνεις με τα συναρμολογούμενα.

  Αν είναι έτσι, σίγουρα στα κουτιά θα αναγράφει ποια χρώματα χρειάζονται για κάθε σετ.

  Μου αρέσει!

  • Καλημέρα Κρίτωνα, κύριοι!

   Έτσι είναι, πράγματι! Στο επόμενο μέρος του αφιερώματος, όπου θα υπάρξει η αναφορά στα κουτάκια αυτά ξεχωριστά, θα υπάρχουν και εικόνες από την πίσω τους πλευρά, όπου εικονίζονται τα προτεινόμενα χρώματα από την εταιρεία, τα οποία σημειωτέων, ήταν πολύ ακριβά εκείνα τα χρόνια! πρόλαβα τα Airfix θυμάμαι με 14 δραχμές το κουτάκι και τα χρώματα του κάθε ενός, κόστιζαν 25 δραχμές!!! Σχεδόν αδύνατον για ένα παιδί εκείνα τα χρόνια, να μπορέσει να τα βάψει! Πολύ λίγα, έως ελάχιστα άτομα, γνωρίζω που έβαψαν έστω ένα μέρος των συλλογών τους εκείνων. Να πούμε όμως, ότι τα χρώματα της Airfix αφορούσαν κυρίως συγκεκριμένες σειρές που κυκλοφόρησε η εταιρεία την δεκαετία του `70. Ας πούμε για παράδειγμα, οι φιγούρες των έφιππων σε κλίμακα 1/72, είχαν δυνατότητα προσθήκης χρωμάτων. Βέβαια, αν κάποιος είχε τα χρώματα και την υπομονή,έβαφε ότι ήθελε! Συνήθως μάλιστα, για να υπάρχει λεπτομέρεια και ακρίβεια στην δουλειά, χρησιμοποιούσαμε τα τσιμπιδάκια των μανάδων μας, που τα έβρισκαν έπειτα με χρώματα επάνω και γίνονταν ο μαύρος χαμός στο σπίτι! 🙂

   Μου αρέσει!

   • Κάποια συναρμολογούμενα, που είχα βάψει, δεν τα έβαψα με τα επίσημα χρώματα, αλλά με λαδομπογιές ζωγραφικής. αραιωμένες με νέφτι. Ήθελαν μια-δυο μέρες να στεγνώσουν, αλλά είχαν βγει μια χαρά, κι ας τα είχα βάψει συναρμολογημένα και όχι κομματάκι κομματάκι, πάνω στο σκελετό, όπως πρότειναν.

    Μου αρέσει!

 2. Καλά θυμάσαι Κρίτωνα. Στην πίσω μεριά του κουτιού συνήθως υπήρχαν και οδηγίες βαφής και τα χρώματα με τα οποία θα μπορούσες να βάψεις τα στρατιωτάκια. Το πρόβλημα όμως ήταν ότι επειδή το πλαστικό με το οποίο ήταν κατασκευασμένα ήταν μαλακό, εάν τα έβαφες μετά από λίγο ξέβαφαν σε διάφορα σημεία και φαινόταν άσχημα. Γι αυτόν τον λόγο οι περισσότεροι δεν τα έβαφαν. Αργότερα η ιταλική ESCI παρήγαγε κάποια σετ καλής ποιότητας σε σκληρό πλαστικό (πολυστυρένιο) που μπορούσαν να βαφούν χωρίς πρόβλημα. Αυτά μάλιστα ήταν σε κλίμακα 1/72. Τώρα τέτοια σετ παράγει μόνο η αγγλική VALIANT σε ακόμη καλύτερη ποιότητα.
  Όσον αφορά τα χρώματα η AIRFIX αρχικά τουλάχιστον δεν παρήγαγε δικά της αλλά συνεργαζόταν με την HUMBROL της οποίας τα χρώματα πρότεινε.

  Μου αρέσει!

 3. Πω πω! Είστε άρχοντες!

  Γνωρίζετε κλίμακες μοντέλων, τεχνικές ακόμα και με νέφτι για βάψιμο, λεπτομέρειες και παρεπόμενα των πωλήσεων, ατέλειες, τα πάντα όλα!

  Μιλάμε είστε τεχνικοί αναλυτές του ζητήματος!

  Μου αρέσει!

 4. Θυμήθηκα βλέποντας τα άρματα μάχης του Β’ Παγκοσμίου ότι πρόσφατα κυκλοφόρησαν μικρογραφίες μεταλλικές, βαμμένες- έτοιμες, με εξαιρετική λεπτομέρεια.

  Μου αρέσει!

  • Σωστά. Μόνο που άμα δεν έχουν τη χαρά της δημιουργίας… Τώρα που το σκέφτηκα, νομίζω ότι θα ήταν ότι έπρεπε, κι ε΄να άρθρο για τα συναρμολογούμενα! Τι λέει κι ο Στέλιος;

   Μου αρέσει!

 5. Εχεις δίκιο Βασίλη. Πριν μερικά χρόνια η DeAgostini κυκλοφόρησε μια σειρά με άρματα (περίπου 60) πάρα πολύ καλής ποιότητας σε πάρα πολύ καλή τιμή. Το ίδιο και αεροπλάνα. Λογω κρίσης φαντάζομαι δεν κυκλοφόρησαν άλλα. Στην υπόλοιπη Ευρώπη τόσο από την DeAgostini όσο και από τις Altaya και Ixo (ανάλογα με την χώρα) έχουν κυκλοφορήσει τουλάχιστον τα τριπλάσια και εδώ και μερικούς μήνες κυκλοφορούν και αεριο-οθούμενα αεροπλάνα

  Μου αρέσει!

  • Στέλιο, θέλουμε παρουσίαση των συναρμολογούμενων της Revel!!!

   Μου αρέσει!

   • Kαλή ιδέα. Μάλιστα νομίζω ότι η Revell στα συναρμολογούμενα είναι παλαιότερη της AIRFIX. Το πρώτο δικό μου συναρμολογούμενο πάντως ήταν ένα Noratlas της HELLER αγορασμένο γύρω στο 1961 ή 62 και το επόμενο έν ααμερικάνικο θωρηκτό της Revell

    Μου αρέσει!

    • Αχά! Εδώ είαμστε! Με Revel ξεκίνησα κι εγώ και μάλιστα καράβι, αλλά ήταν αεροπλανοφόρο! Ακολούθησε το θρυλικό πια Σπίτφαιρ, το οποίο πήρα 3 φορές! Την μια …χάθηκε στην δίνη του χρόνου…, την δεύτερη το αντάλλαξα με ένα Χάρικεην και την τρίτη και φαρμακερή, βρίσκεται στο ράφι με τα κόμικς! Κι από εκεί συμπληρώνω, δεν μετακινείται!

     Μου αρέσει!

  • Δηλαδή έξω γίνεται χαμός!

   Μου αρέσει!

Σχολιάστε

Συνδεθείτε για να δημοσιεύσετε το σχόλιο σας:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Αρέσει σε %d bloggers: