Advertisements

ΜΙΚΥ ΜΑΟΥΣ ΤΕΥΧΟΣ 2394 – «ΤΟ ΜΥΣΤΙΚΟ ΤΟΥ ΑΦΗΡΗΜΕΝΟΥ ΤΕΝΟΡΟΥ»

Την περασμένη εβδομάδα είχα γράψει ότι, αν ήσασταν τυχεροί, το σημερινό τεύχος τού Μίκυ Μάους θα το παρουσίαζε ο Γιώργος. Δυστυχώς, ατυχήσατε, οπότε θα με υποστείτε και αυτή την εβδομάδα!

Το τεύχος αρχίζει με την ιστορία το μυστικό τού αφηρημένου τενόρου, σε σενάριο Stefano Bollani και Stefano Petruccelli και σε σχέδιο Paolo Mottura. Ο Σκρουτζ, μετά από μια σειρά σαμποτάζ στα θέατρά του, προσλαμβάνει ένα διάσημο τενόρο, για να προσελκύσει κόσμο. Πρόκειται για τον Τόνυ Αλλαντάλον, τον περίφημο αφηρημένο τενόρο, ο οποίος, όταν τραγουδάει, αφαιρείται και αλλάζει τραγούδι στη μέση τού τραγουδιού! Οι ασυναρτησίες που καταλήγει να λέει, καταλλήλως ερμηνευόμενες από τον πιανίστα του, δείχνει να έχουν και κάποιον προφητικό χαρακτήρα. Αυτό όχι μόνο προσελκύει το κοινό, αλλά, τελικά, βοηθάει να βρεθεί και ποιος είναι αυτός που σαμποτάριζε τα θέατρα τού Σκρουτζ. Δεν θα το μαντεύατε ποτέ ποιος ήταν!

Η ιστορία ήταν κάπως αλλόκοτη, ίσως να άφησε και κάποια κενά στην υπόθεση, αλλά ήταν όμορφη και είχε την πλάκα της. (Δεν ζηλεύω καθόλου το μεταφραστή, που έπρεπε να βρει και να παραποιήσει ένα σωρό γνωστά τραγούδια, που να είναι σχετικά με την υπόθεση, μια και ο αφηρημένος τενόρος μιλούσε μόνο τραγουδιστά. Καλά τα κατάφερε, πάντως.) Όσο για το σχέδιο, αυτό ήταν και καλό και κακό. Τα μεν παπιά δεν ήταν τα καλύτερα που έχουμε δει, αλλά οι χώροι, στους οποίους κινούνταν, ήταν σαν ζωγραφικοί πίνακες, με πολλή λεπτομέρεια και πάρα πολλές διαβαθμίσεις χρωμάτων. Θα προτιμούσα πιο καλά ζωγραφισμένα παπιά, που να κινούνται σε πιο απλά σκηνικά, αλλά τι ξέρω εγώ από τέχνη;

Η επόμενη ιστορία είναι ο καλύτερος απ’ όλους, με το Τζούνιορ Ντακ. Στα πλαίσια μιας γιορτής, η δασκάλα προτείνει στα παιδιά, αντί να κάνουν τη συνηθισμένη θεατρική παράσταση, να επιδείξει ο καθένας το ταλέντο του. Ο Τζούνιορ Ντακ επιλέγει την ποδηλασία μετά… ασμάτων, όπου φέρνει μεν την καταστροφή, αλλά σώζει και την ημέρα, αποτρέποντας ένα ατύχημα. Απλοϊκή ιστορία, σχέδιο που θα μπορούσε να ήταν και καλύτερο, μπορεί κανείς να μου εξηγήσει γιατί μου άρεσε τόσο πολύ, παρ’ ολ’ αυτά;

Συνεζίζουμε με τις καθυστερήσεις με συνέπεια, μια ιστορία που την έχουμε ξαναδιαβάσει το 1999, στο Μίκυ Μάους 1917, με τίτλο οι ακριβείς καθυστερήσεις. Αηδιασμένη η Νταίζυ, που ο Ντόναλντ άργησε για πολλοστή φορά στο ραντεβού τους, θέλει να τον χωρίσει. Ο Ντόναλντ την πείθει να έρθει στη θέση του, δίνοντάς της τέσσερις ευκαιρίες να πάει εκείνη στο ραντεβού τους εγκαίρως, να δει τη γλύκα. Φυσικά, η Νταίζυ δεν καταφέρνει να φτάσει ούτε μία φορά εγκαίρως, όσο εύκολο και να προσπαθεί να της το κάνει ο Ντόναλντ. Το τι συμβαίνει στο τέλος, όταν η Νταίζυ έχει πλέον πεισθεί ότι ο Ντόναλντ δεν καθυστερεί επίτηδες, δεν σας το λέω, για να μη χαλάσω την έκπληξη!

Ευρηματική ιστορία, με πάρα πολλή πλάκα. Δυστυχώς, όπως και την περασμένη εβδομάδα, την ιστορία την χαλαει το σχέδιο, που και εδώ είναι απάισιο.

Για τους λάτρεις τών ανατυπώσεων, έχουμε και δεύτερη ανατύπωση αυτή την εβδομάδα, την ιστορία άνθρακες ο θησαυρός, που την έχουμε ξαναδιαβάσει το 2001 στο Μίκυ Μάους 1831.

Όχι, δεν πρόκειται ούτε γι’ αυτή την ιστορία, ούτε για τούτη, από μία εκ των οποίων πρωτοέμαθα την έκφραση. Είναι μια ιστοριούλα με τους Λύκους, οι οποίοι, έχοντας κλέψει ένα χάρτη από το Σκρουτζ, προσπαθούν να καταδυθούν στο σημείο που υποδείκνυε ο χάρτης, προκειμένου να πάρουν αυτοί το θησαυρό. Αφού τα κάνουν θάλασσα, εμφανίζεται και ο Σκρουτζ, που τους εξηγεί ότι ο χάρτης έδειχνε απλώς το μέρος που θα πήγαινε για διακοπές και τους αρχίζει στις τουφεκιές!

Απλοϊκή, αφελής ιστορία, που απλώς μπήκε για να συμπληρώσει τον αριθμό τών σελίδων. Χρουμφ!

Την επόμενη εβδομάδα θα διαβάσουμε την ιστορία ο Γαλιλαίος και το δέντρο τής επιστήμης, σε σενάριο Augusto Macchetto και σχέδιο Paolo Mottura. Είναι η δεύτερη ιστορία από τη σειρά τεσσάρων ιστοριών με το Ντόναλντ σε ιστορικές περιπέτειες, που θα διαβάσουμε αυτό το μήνα. Πώς είπατε; Τι το ιστορικό είχε το μυστικό τού αφηρημένου τενόρου, που διαδραματίζεται στη σύγχρονη εποχή; Πολύ ενδιαφέρουσα ερώτηση, και χαίρομαι που μου την κάνατε. Πάμε παρακάτω, λοιπόν!

Το σημερινό τεύχος με άφησε με πολύ ανάμικτα συναισθήματα. Ιστορίες με σχέδιο ταυτόχρονα μέτριο και αριστουργηματικό, κακοφτιαγμένες ιστορίες που με γοήτευσαν, ιστορίες με υπέροχο σενάριο και απαίσιο σχέδιο. Στο ερώτημα αν το τεύχος μού άρεσε ή δεν μου άρεσε, το μόνο που μπορώ να απαντήσω με απόλυτη σαφήνεια είναι ναι: ή μ’ άρεσε ή δεν μ’ άρεσε!

Τις παρουσιάσεις τού εβδομαδιαίου ΜΙΚΥ ΜΑΟΥΣ μπορείτε να τις βρείτε συγκεντρωμένες εδώ.

Advertisements

About Kriton

I reversed the polarity of the neutron flow...

Posted on 1 Ιουνίου 2012, in Arts, Comics, Comics Archive, Comics Characters, Comics Covers, Comics History, Comics Legends, Comics Stories, Comics Trades, Comics Tributes, CT Exclusive, Culture, Donald, Greek Comics, Άρθρα Μελών, Έρευνα, Απόψεις, Αποσπάσματα, Αποκλειστικότητες, Αρχείο, Αφιερώματα, Βινιέτες, Γουώλτ Ντίσνεϋ, Δημιουργοί, Εργασίες Κοινότητας, Εργασίες Μελών, Εσωτερικές Σελίδες, Ελληνικά Κόμικς, Εξώφυλλα Κόμικς, Η Ιστορία των Κόμικς, Ιστορίες από το Μίκυ Μάους, Κόμικς Έρευνα, Κόμικς Ειδήσεις, Κόμικς Θρύλοι, Κόμικς Ιστορίες, Κόμικς Καταγραφή, Κόμικς Παρουσιάσεις, Κόμικς Χαρακτήρες, Μίκυ Μάους, Παρουσίαση: Μίκυ Μάους, Πολιτισμός, Σκίτσο, Τέχνες, Τερζόπουλος, Mickey Mouse, Walt Disney and tagged , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , . Bookmark the permalink. 14 Σχόλια.

 1. Καλημέρα κύριοι

  Άψογη παρουσίαση από τον Κρίτωνα και σ` αυτό το τεύχος.

  Ένα τεύχος που όπως πολύ έξυπνα τόνισε, μας δημιούργησε ανάμικτα συναισθήματα. Ήταν καλό, κακό, μέτριο; Μέχρι να διατυπώσετε και τις δικές σας απόψεις, να παραθέσω την δική μου.

  Πραγματοποιώντας την δέσμευση της, η εκδοτική εταιρεία κυκλοφόρησε Πανελλαδικά, το τεύχος 2394 και γι` αυτό, θα ήθελα να ευχαριστήσω τους υπεύθυνους, που μας δίνουν την ευκαιρία να κρατάμε κάθε τεύχος του περιοδικού στα χέρια μας, ταυτόχρονα. Βέβαια, ακόμη δεν έχει εμφανιστεί στα περίπτερα το προηγούμενο τεύχος, 2393(στην επαρχία), αλλά ας δώσουμε μερικές μέρες ακόμη. Στις μέρες μας, αυτά τα εγχειρήματα είναι δύσκολα.

  Η ιστορία του τενόρου, ήταν όντως περίεργη και με κενά στο σενάριο. Προσωπικά μου άρεσε και με κάλυψε σαν κριτική ο Κρίτωνας. Στην σελίδα 10, αν δεν με γελούν τα μάτια μου(δεν θα ήταν και η πρώτη φορά, αν συνέβαινε κάτι τέτοιο!), κάπου μεταξύ των θεατών, στο πάνω τμήμα του θεάτρου, είδα και το Εμίλ Κόρακα να χειροκροτεί! Αν ήταν αυτός, τότε σίγουρα η παράσταση ήταν πολύ καλή!

  Η περίπτωση του Τζούνιορ, έχει αναλυθεί πολλές φορές. Χωρίς καλό σχέδιο, με άψογο σχέδιο, με κάτω του μετρίου σχέδιο, πάντα μας αρέσει η σκανδαλιά του! Μου άρεσε και την φχαριστήθηκα την ιστορία, παρά τις όποιες της αστοχίες. Θα μπορούσε να ήταν πολύ καλύτερη, αλλά κι αυτά τα έχουμε ξαναπεί. Άλλωστε, όλα πια είναι υποκειμενικά.

  Ο Ντόναλντ και η Νταίζη, στην ιστορία με τις καθυστερήσεις στα ραντεβού λόγω κίνησης στους δρόμους, ήταν η καλύτερη του τεύχους! Αυτό είναι ευρηματικό σενάριο! Πολύ διασκεδαστική, αλλά όπως διαβάσατε και στην κριτική, συμπλέω με τον Κρίτωνα και χαρακτηρίζω το σκίτσο κάκιστο! Τόσοι σχεδιαστές υπάρχουν, βρε παιδιά. Χάθηκε να την είχε αναλάβει κάποιος που να ήταν λιγότερο αφηρημένος, την ώρα που σχεδίαζε;

  Η τέταρτη τώρα, που μπήκε καθαρά για να γεμίσει τις σελίδες του τεύχους, παραδόξως μου άρεσε, με το χιούμορ που έβγαζε και με έφερε συνειρμικά σε καρτούν καταστάσεις! Τι τραβάνε κι αυτοί οι Λύκοι, έτσι;

  Συνολικά, θα βαθμολογούσα το τεύχος με 7, αλλά παρ` όλα αυτά, θα το ξαναδιάβαζα ευχαρίστως! Μπερδευτήκατε, έτσι; Κι εγώ το ίδιο, μη νομίζετε!

  Να πω και μερικά για καλοκαιρινά τομάκια της εταιρείας, που ξεκίνησαν ήδη από την Αθήνα(δεν γκρινιάζω πάλι!). Δεν ξέρω αν πρέπει να τα κατατάξουμε στην σειρά «Τα Μεγάλα Σήριαλ», αφού διαφημίζονται σαν «Έξτρα Καλοκαιρινά Σούπερ Τεύχη». Ίδωμεν, όταν τα πιάσω στα χέρια μου. Εννοείται ότι θα διαβάσετε και φέτος, για τρίτη συνεχόμενη χρονιά, μια συνολική τους παρουσίαση. Καθιερώθηκε κι αυτό!

  Απ` ότι μας πληροφορούν οι διαφημιστικές καταχωρήσεις στο τεύχος 2394, πρόκειται για τα:

  «ΝΝ ΜΥΣΤΙΚΟΣ ΠΡΑΚΤΩΡ ΝΤΟΝΑΛΝΤ ΝΤΑΚ – ΟΙ ΠΡΩΤΕΣ ΑΠΟΣΤΟΛΕΣ» Αθήνα 31 Μαΐου – υπόλοιπη Ελλάδα 28 Ιουνίου(4,90 ευρώ)

  «ΣΚΡΟΥΤΖ ΜΑΚ ΝΤΑΚ – Ο ΚΡΟΙΣΟΣ ΤΗΣ ΛΙΜΝΟΥΠΟΛΗΣ» Αθήνα 14 Ιουνίου – υπόλοιπη Ελλάδα 12 Ιουλίου(4,90 ευρώ)Εδώ να πω, ότι η μακέτα του εξωφύλλου, είναι πολύ όμορφη!

  «ΝΝ ΜΥΣΤΙΚΟΣ ΠΡΑΚΤΩΡ ΝΤΟΝΑΛΝΤ ΝΤΑΚ» Αθήνα 7 Ιουνίου – υπόλοιπη Ελλάδα 5 Ιουλίου(4,90 ευρώ)

  Υπάρχουν φυσικά κι άλλες εκπλήξεις για φέτος, πάντα από τις εκδόσεις Ντίσνευ, για τις οποίες όμως θα μιλήσουμε όταν θα αρχίσουν να αποκαλύπτονται!

  Μου αρέσει!

 2. Για τον Εμίλ Κόρακα, έτσι που σχεδιάζουν πια τους χαρακτήρες, παίζεται αν ήταν αυτός. Ας υποθέσουμε ότι ήταν. Έτσι που έχει παραγκωνισθεί, ως χαρακτήρας, δεν αποκλείεται να παράτησε το έγκλημα και να περνάει την ώρα του πηγαίνοντας στην όπερα.

  Τώρα, για τα μεγάλα σήριαλ, έτσι λέγεται επίσημα η σειρά. Το μόνο πρόβλημα έιναι ότι έγινε κάποιο μπέρδεμα και, αντί για τις «πρώτες αποστολές» τού μυστικού πράκτορα Ντόναλντ Ντακ, κυκλοφόρησε η «αποστολή στον πυρήνα τής γης», που ήταν προγραμματισμένη να κυκλοφορήσει στις 7 Ιουνίου. Ελπίζω στις 7 να κυκλοφορήσουν και οι «πρώτες αποστολές».

  Επί τής ουσίας, βέβαια, πρόκειται απλώς για επανέκδοση, σε τόμους, τών επεισοδίων τής ωραίας, ομολογουμένως, σειράς.

  Μου αρέσει!

  • Είναι καλό τελικά αυτό, Κρίτωνα. Η δυνατότητα δηλαδή, που δίνεται στους αναγνώστες να έχουν συγκεντρωμένες σε τομάκια, τις ιστορίες που ξεχώρισαν από το Μίκυ Μάους. Νομίζω ότι αν κινηθεί σε αυτό το κλίμα γενικότερα η έκδοση, θα έχουμε μια πολύ καλή κόμικς – βιβλιοθήκη, σε λίγα χρόνια! 🙂

   Μου αρέσει!

  • Επίσης, τώρα που το θυμήθηκα, να μιλήσουμε κάποια στιγή, φαντάζομαι όταν θα κυκλοφορήσει, για το νέο περιοδικό των εκδόσεων Ντίσνευ στην Ελλάδα, τον Φάντομ και τις νέες του περιπέτειες, ή αν προτιμάτε τον Paperinik. Στην Ιταλία η έκδοση των ιστοριών του γνωρίζει εδώ και δεκαετίες, τεράστια επιτυχία, οπότε κρίνω και με βάση τις ιστορίες του που ως τώρα δημοσιεύτηκαν και στην χώρα μας, αλλά κυρίως την αναγνώριση που έτυχαν των Ελλήνων κομικσόφιλων, ότι πρόκειται για πολύ επιτυχημένο εγχείρημα.

   Μου αρέσει!

 3. Τόνυ Αλλαντάλον; Καλό! Είναι κατά το Αλέν Ντελόν;

  Ώρες ώρες σκέφτονται οι υπεύθυνοι πολύ ωραία ονόματα.

  Μου θυμίζει από τα κόμιξ νο 20 τη Βασίλισσα των Αγριόσκυλων όπου εκεί υπήρχε ο περίφημος Αυστραλός τραγουδιστής Τουίτυ Σάξοφων με τη γλυκιά Φωνή σαν μελομακάρονο (!?;!! Τι σκέφτηκαν τα άτομα ε;)

  Μου αρέσει!

 4. Κάνε μου μια χάρη: Μετάφρασέ το όσο πιο πιστά μπορείς…

  Μου αρέσει!

 5. Δεν προκαλώ, προσκαλώ.

  Χε χε χε, την εναλλακτική ήθελα που μας απεκαλύφθη!

  Από τα σακάκια τουίντ (σαν του Ρόμπερτ Λάνγκτον από τον Κώδικα Ντα Βίντσι), στους τινέιτζερς, και ο εξαιρετικός μάστορας των ήχων κτλ είναι λιγάκι άστα να πάνε όπως σκεφτόμουν τη μετάφρασή του!

  Μπορεί στην ελληνική εκδοχή να έβαλαν «γλυκιά φωνή σα μελομοκάρονο», αλλά αυτό που σκεφτόμουν για το ξένο όνομα που μας αποκάλυψες ήταν μαλακή ερμηνεία σα Συριανό Λουκούμι (και καλύτερη να μην την αποκαλύψω και ξεφτιλιστούμε)!

  Α ρε Τσόχα τι μας κάνεις!

  Μου αρέσει!

  • 🙂 🙂 Και που να πιάσουν οι ζέστες, παιδιά! Σήμερα πχ, που ανέβηκε ο υδράργυρος 6-7 βαθμούς, κοιτάζω από το παράθυρο την πλησιέστερη παραλία και σκέφτομαι να μηδενίσω την απόσταση που μας χωρίζει! 🙂

   Μου αρέσει!

 6. Ο Λάνγκτον και το τούιντ του σκόπιμα βαλμένα, γιατί φοραει και ρολόι με τον Μίκυ.

  Μου αρέσει!

Σχολιάστε

Συνδεθείτε για να δημοσιεύσετε το σχόλιο σας:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: