BE THERE FESTIVAL – ΣΑΒΒΑΤΟ 31 ΜΑΡΤΙΟΥ / FILMS DAY!

Όπως διαβάσατε και στον τίτλο του άρθρου, σήμερα ήταν η ημέρα των ταινιών βασικά. Όχι ότι δεν είχε κι άλλα σημαντικά πράγματα το πρόγραμμα. Όμως στο επίκεντρο βρέθηκαν οι ταινίες μεγάλου μήκους, που έμενε για να προβληθούν ώστε να ολοκληρωθεί το διαγωνιστικό τμήμα και να περάσουμε στην ψηφοφορία της κριτικής επιτροπής, για την ανάδειξη της καλύτερης. Να σας πω σε αυτό το σημείο, ότι με χαρά μας πληροφορηθήκαμε, ότι θα υπάρξει και βραβείο κοινού, το οποίο εύχομαι να δοθεί σε άλλη ταινία από αυτήν που θα βραβεύσει η επιτροπή, ώστε να βγουν δύο ταινίες κερδισμένες! Πιο κάτω θα διαβάσετε αναλυτικά για τις ταινίες αυτές και για την συνολική εικόνα της ημέρας, που παρακολουθούμε για τους φίλους του Comics Trades και σας μεταφέρουμε όσο πιο καλύτερα γίνεται το κλίμα, με αποκλειστικές φωτογραφίες και συνεντεύξεις. Το καλό είναι ότι δεν χρειάστηκε σήμερα να επιστρατευτεί η ταχύτητα του Κοσκι – Βέγγου, αφού όλα σχεδόν έγιναν στον κινηματογράφο Ορφέα!

Να ξεκινήσουμε από το μεσημεριανό πρόγραμμα, που φιλοξενήθηκε στην αίθουσα Πολύτεχνο. Στις 4 το μεσημέρι είχαμε το εργαστήριο του Δημήτρη Κροκίδη, για τους φίλους των 3D video games. Πρώτα όμως να σας πω ότι το πρωινό φιλμ για παιδιά της Σοφίας Μαντούβαλου, “A letter – a story”, ήταν καταπληκτικό! Πολλά συγχαρητήρια στους δημιουργούς, που με μια τόσο έξυπνη και απλή ιδέα, κατάφεραν να σκορπίσουν πολλά χαμόγελα. Για τον Δημήτρη Κροκίδη, να πούμε ότι τα δύο του παιγνίδια για λογαριασμό της LEGO, Batman και Indiana Jones, είναι η καλύτερη διαφήμιση για τον ίδιο και την δουλειά του. Ακόμη ένα Ελληνικό μυαλό που δουλεύει για εταιρεία του εξωτερικού και διαπρέπει! Τι να σας πω τώρα για το workshop; Απλά όποιος γοητεύεται από τα 3D video games, θα έπρεπε να είναι εκεί! Be there, όπως πολύ εύστοχα τιτλοφορείται το φεστιβάλ!

Από εκεί τα πόδια στην πλάτη και γρήγορα στον Ορφέα! Στις 5 ξεκινούσε η προβολή της ταινίας «Το κάστρο των πιθήκων»(Le chateau des singles), του Jean Francois Laguionie, που σήμερα ήταν το τιμώμενο πρόσωπο στο φεστιβάλ, με πολλές προβολές ταινιών του, σε μια ενδιαφέρουσα ρετροσπεκτίβα. Η ταινία που παρακολουθήσαμε ήταν εντεταγμένη στην παιδική ζώνη και εκτός συναγωνισμού. Πολύ καλό φιλμ κινουμένων σχεδίων, κοντά στο ύφος του γνωστού σε όλους σας «Βιβλίου της ζούγκλας», αλλά με έμφαση στην κοινωνία των πιθήκων περισσότερο. Έξοχα τα γραφικά και οι χρωματισμοί. Οι μικροί φίλοι του φεστιβάλ ενθουσιάστηκαν(και οι …λίγο μεγαλύτεροι το ίδιο!). Ακολούθησε προβολή ταινιών μικρού μήκους, του διαγωνιστικού τμήματος.

Το πρόβλημα εντοπίζεται στις 8 το απόγευμα, όπου όσο και να ήθελε κάποιος, δεν μπορούσε με τίποτα να δει και τα δύο τμήματα της ημέρας! Στο Πολύτεχνο η ρετροσπεκτίβα του Laguionie, συνεχίζονταν με τα φιλμ μικρού μήκους του σκηνοθέτη και την ίδια ώρα στον Ορφέα ήταν προγραμματισμένη η προβολή της ταινίας «Κοντός, χοντρός και φαλακρός»(Gordo, calvo y bajito), του Κολομβιανού Carlos Osuna, που έπαιρνε μέρος μάλιστα στο διαγωνιστικό των μεγάλου μήκους. Έμεινα στον Ορφέα, όχι για τίποτα άλλο, αλλά για να μπορώ να την δω και να δώσω ετυμηγορία αύριο! Το ίδιο δυστυχώς πρόβλημα είχαμε και στις 11 το βράδι, όπου έπρεπε κανείς να επιλέξει μεταξύ του πανοράματος Πορτογαλικού σινεμά στο Πολύτεχνο και της άλλης ταινίας μεγάλου μήκους της ημέρας, που επίσης διαγωνίζονταν για το μεγάλο βραβείο του φεστιβάλ. Μοιραία το έχασα κι αυτό…

Να πάρουμε τα πράγματα με την χρονική τους σειρά, λοιπόν. Το «Κοντός, χοντρός και φαλακρός», ήταν μια ταινία animation ενός νέου δημιουργού, με μια δική του τεχνοτροπία. Κράτησε στα πλάνα του το φυσικό περιβάλλον(σπίτια, δρόμοι, φύση, αυτοκίνητα, εσωτερικοί χώροι), τα οποία θόλωσε κάπως σαν λήψεις, ενώ οι φυσιογνωμίες των ηρώων κινήθηκαν με άνεση σ` όλο αυτό το σκηνικό. Μπορώ να σας πω ότι το μάτι μου ακόμη χορεύει στις κινήσεις τους! Σαν σενάριο τώρα, είχε σε πρώτο πλάνο την διαμαρτυρία για την γραφειοκρατία και την ζωή γεμάτη συμβιβασμούς, αλλά και τον δειλό και ντροπαλό κεντρικό χαρακτήρα, που αρχικά βλέπει την ζωή του να ποδοπατιέται και έπειτα παίρνει τις αποφάσεις του. Κοινωνικό το νόημα και με μπόλικη δόση αλληγορίας, ήταν ευκολονόητη. Καλή δουλειά από τον Osuna.

Ενδιάμεσα είδαμε ξανά μικρού μήκους φιλμ και το βράδυ στις 11, ήρθε η στιγμή για το “George the Hedgehog”, των τρομερών Πολωνών. Μια ταινία που περιμέναμε όλοι με αρκετή ανυπομονησία από το ξεκίνημα του φεστιβάλ, αφού η φήμη της είχε προηγηθεί και όλα τα σχόλια που την συνόδευαν μας προετοίμαζαν για κάτι διαφορετικό και δυνατό. Οι φίλοι του Robert Crumb και του underground κινήματος στα κόμικς και το animation, σίγουρα θα έμειναν ικανοποιημένοι και με το παραπάνω. Αν υπάρχει όρος Cult για animated films, ε σίγουρα τότε ο «Σκαντζόχοιρος» αξίζει δικαιωματικά αυτό τον χαρακτηρισμό! Γρήγορο φιλμ, με σεξ και υπονοούμενα, πολιτικό λόγο, δράση και καταρρακτώδες χιούμορ! Ένα βρώμικο, underground project, που μας άφησε την καλύτερη δυνατή επίγευση, στο φινάλε του διαγωνιστικού. Σε κανένα σημείο δεν μάσησε τα λόγια του. Οι νέοι και οι τρόποι χειραγώγησης τους, ήταν σαν ένα φως από φακό που τρεμοπαίζει στο σκοτάδι. Πολύ έξυπνο φιλμ και μας έβαλε ακόμη μεγαλύτερα διλλήματα, για την αυριανή επιλογή της καλύτερης ταινίας…

Αύριο θα έχετε πρώτοι τα αποτελέσματα της επιτροπής και τις εντυπώσεις της αυλαίας του φεστιβάλ. Σας αφήνω για να ξεκουραστώ λιγάκι(ο,τι διαβάζετε αυτή τη στιγμή, συντάχθηκε στις 2 παρά τα ξημερώματα της Κυριακής…), να διαβάσω και το Μίκυ Μάους της εβδομάδας ξαπλωμένος ως είθισται και αύριο επιστρέφω με τα υπόλοιπα φεστιβαλικά.

Για το Comics Trades 2012 – 2013

Γιώργος Κοσκινάς

About Corto

Ασχολούμαι με τα κόμικς και τον γραπτό λόγο. Και στις δύο περιπτώσεις αφήνω το συναίσθημα να με καθοδηγήσει σε παρορμητικά νερά. Οι επιρροές είναι εκεί έξω, η ίδια η ζωή καθώς κυλά σαν σταγόνα διψασμένη. Μισώ την υποκρισία, την όψη της αχαριστίας, χαμένης σε ψιθύρους ιδιοτέλειας και ανάσες φόβου. Αρκούμαι στις μικρές στιγμές, που μπορούν να είναι παντού. Στη θέα ενός δέντρου, στον ήχο του κύματος, σε ένα σκίτσο φτιαγμένο με ψυχή...

Posted on 31 Μαρτίου 2012, in Comics Trades and tagged , , , , , , , , , , , , , , , , , . Bookmark the permalink. 7 Σχόλια.

 1. Είμαι περίεργος να δω τι θα ψηφίσετε τελικά. Ο Σκαντζόχοιρος μού κινεί πολύ την περιέργεια. Πολωνική σχολή δηλαδή.

  Μου αρέσει!

 2. Είδα το trailer στο youtube. Δεν είμαι σίγουρος από τόσο λίγο αν μ’ άρεσε.

  Μου αρέσει!

  • Είχε ψεγάδια Βασίλη. Αρκετά έως πολλά και αν και φαβορί, προκαλεί κάπως με την αισθητική του και τις συνεχείς αναφορές ευθέως μάλιστα, στο σεξ και την βια… Προσωπικά το είδα σαν ένα fanzine, που πέρασε στον κινηματογράφο. Αν το πανκ αποκτούσε εμπορική χροιά, έτσι θα έμοιαζε… Αν σας βοηθάει και αποτελεί είδηση, δεν το ψήφισα!

   Μου αρέσει!

   • Να δώσω στα πολύ γρήγορα την βραβευμένη ταινία μεγάλου μήκους. Είναι το «Μια γάτα στο Παρίσι», που πήρε και το αντίστοιχο μεγάλο βραβείο κοινού! Θα τα πούμε με εκτενές ρεπορτάζ αύριο!

    Μου αρέσει!

Σχολιάστε

Συνδεθείτε για να δημοσιεύσετε το σχόλιο σας:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Αρέσει σε %d bloggers: