DELL COMICS & GOLD KEY COMICS – Η ΓΟΗΤΕΙΑ ΤΟΥ ΧΑΡΤΙΝΟΥ ΣΙΝΕΜΑ! – Μέρος Πρώτο

Μετά το MAD και τα εξώφυλλα του, που σατίριζαν τον κινηματογράφο, έρχεται σήμερα μια νέα σειρά άρθρων, για να βάλει τα πράγματα στη θέση τους! Δύο μεγάλες Αμερικάνικες εταιρείες κόμικς, που κυκλοφόρησαν εκατοντάδες εικονογραφημένες μεταφορές ταινιών. Dell και Gold Key, σε μια σειρά εξωφύλλων που θα σας φέρουν στο νου πολύ όμορφες εικόνες! Η μερίδα του λέοντος ανήκει στις ταινίες του Walt Disney, αλλά και στα διαστημικά σενάρια. Και οι δύο εταιρείες, επένδυσαν στον κόσμο της έβδομης τέχνης (όπως και της τηλεόρασης), με άλμπουμ που θεωρούνται άκρως συλλεκτικά. Η αρχή έγινε με την λογοτεχνία. Ορισμένα θαυμάσια βιβλία, πέρασαν από τα Κλασσικά Εικονογραφημένα (Classics Illustrated), έπειτα έγιναν ταινίες και στην συνέχεια μεταφέρθηκαν ξανά στα κόμικς, αλλά στην σινέ-εκδοχή τους!

Θα ξεκινήσουμε σήμερα με την Dell Comics, στο πρώτο τμήμα αυτής της παρουσίασης και φυσικά θα ακολουθήσει η Gold Key Comics. Η έρευνα και η καταγραφή των τίτλων της έκδοσης της Dell Comics, έγινε από τον σύντροφο στις κόμικς – αναζητήσεις, φίλτατο Κρίτωνα! Ήτο επίπονος, αλλά χάρη στην επιμονή του συντάκτου μας, εστέφθη με επιτυχία! Τα αποτελέσματα μπορούμε όλοι να τα χαρούμε και προσεχώς να τα διαβάσουμε στην ηλεκτρονική βιβλιοθήκη του Time Bandits, αφού ήδη ξεκίνησε σχετικό σαφάρι ανεύρεσης των! Μόλις έχουμε νεότερα από τους εξερευνητές μας, θα τα μοιραστούμε μαζί σας! Πάμε στα πρώτα 10 σημερινά εξώφυλλα, μετά κινηματογραφικών στοιχείων. Η μέθοδος που ακολουθήθηκε στην επιλογή τους, είναι αυτή του Τσακ Νόρις! «Εσύ, εσύ και οι άλλοι 8 από πίσω, κάντε ένα βήμα μπροστά»!

Ρομπέν των δασών – Robin Hood — Τεύχος 413.

Εδώ υπάρχει πλούσια προϊστορία και μπόλικες εκδοχές. Αρχικά νομίζω (με κάποιες σχετικές επιφυλάξεις), ήρθε η έκδοση του`52. Τέλος πάντων. Δε θα μείνουμε σ` αυτά και δεν θα τα αναλύσουμε επί του παρόντος τουλάχιστον. Κι αυτό για χάρη της Dell και συγκεκριμένα για την κόμικς μεταφορά της κινηματογραφικής παραγωγής. Σας παραθέτω εκτός της έκδοσης που εκπροσωπείται στο άρθρο και μερικές ακόμη. Απ` ότι μπορείτε να δείτε, δεν είναι όλες της Dell. Η Αγγλική IPC έβγαλε κόμικς με τον Ρομπέν (από τη σειρά Thriller Picture Library), όπως εκδοχές είχαμε και σε άλλες χώρες (Γαλλία κ. α.).Όλα αυτά έλαβαν χώρα μεταξύ 1952 – 1958, οπότε και μπήκαν πολλές εκδοτικές στο χορό! Στην Ελλάδα, είχαμε και την ομώνυμη έκδοση του Κ. Δραγούνη, το 1971. Ίσως ο τίτλος από μόνος του να χρειαστεί επιμέρους έρευνα και ξεχωριστό άρθρο. Ίδωμεν… Πάντως αν σας ενδιαφέρει, υπάρχει ολόκληρο blog αφιερωμένο στο Ρομπέν!

http://disneysrobin.blogspot.com/

Η ταινία η οποία μεταφέρθηκε από την Dell στο χαρτί, φέρει την υπογραφή των στούντιο της Disney. Πρωταγωνιστούσαν οι Richard Todd, Joan Rice και Peter Finch. Η σκηνοθεσία ήταν του Ken Annakin. Ο τίτλος της ήταν The Story of Robin Hood and His Merrie Men, ενώ την ίδια χρονιά βγήκε στις αίθουσες και μια Βρετανική εκδοχή του  John Guillermin, με τίτλο Miss Robin Hood.

Το ξίφος και το Ρόδο – The Sword and the Rose — Τεύχος 505

Τεύχος 505 — Dell φυσικά. Σκηνοθέτης ο Ken Annakin πάλι, σ` αυτή την παραγωγή της Walt Disney (πάλι!), την οποία ακολουθούσε καταπόδας η εκδοτική εταιρεία και μετέφερε τα φιλμ της στο χαρτί! Πρωταγωνιστούν οι Glynis Johns, James Robertson Justice, Richard Todd και Michael Gough. Έτος 1953. Κι εδώ είχαμε πολλές εκδοχές, σε κόμικς και ταινίες.

Οι Ιππότες της στρογγυλής τραπέζης – Knights of the Round Table — Τεύχος 540

Η Disney απουσιάζει από αυτή την παραγωγή, όπου έχουμε τα στούντιο της MGM σε μια σινεμασκόπ βερσιόν. 1953 και αυτό το φιλμ, που σκηνοθέτησε ο Richard Thorpe. Μεγάλα ονόματα στους βασικούς ρόλους. Robert Taylor, Ava Gardner, Mel Ferrer, Stanley Baker και Anne Crawford. Έξοχη η μουσική του βραβευμένου με Όσκαρ Miklós Rózsa. Να πούμε ότι την ίδια χρονιά, κυκλοφόρησε με τον αριθμό 108 και το ομώνυμο κόμικς της σειράς Classics Illustrated, ενώ της Dell βγήκε το`54.

Ρόμπ Ρόυ – Rob Roy — Τεύχος 544

Μένουμε στο 1953, για ακόμη ένα φιλμ που πέρασε στο χαρτί η Dell. Η Disney είναι και σ` αυτή την παραγωγή. Το φιλμ γνώρισε πολλές εκδοχές, με διάφορους συντελεστές – πρωταγωνιστές. Κάποια στιγμή μάλιστα, το βασικό ρόλο πήρε και ο Mick Jagger! Τέλος πάντων. Εδώ έχουμε τον Ρομπέν Richard Todd, πλαισιωμένο από τους Glynis Johns, James Robertson Justice και Michael Gough. Τη σκηνοθεσία έχει κάνει ο Harold French. Η Classics Illustrated σειρά, είχε στον αριθμό τεύχους 118 τον Ρόμπ Ρόυ, όπερ και μεταφράζεται σε δύο τινά. Ή έγιναν όλα αυτά στην τύχη και συνέπεσε κι αυτό να βγει το`54, όπως και της Dell, ή η μια από τις δύο εταιρείες (ή και οι δύο μαζί!), συναγωνίζονταν την άλλη!

20.000 Λεύγες υπό την θάλασσα – 20,000 Leagues Under the Sea — Τεύχος 614

Αφήσαμε μερικά τεύχη ξοπίσω (θα τα βρούμε σε άλλες παρουσιάσεις! Μην ανησυχείτε!), για να περάσουμε στο γνωστό σε όλους διήγημα του Ιουλίου Βερν. Είμαστε ακόμη στο 1954, ακλόνητοι και σταθεροί! Δεν αλλάζουν και πολλά, απ` όσα έχουμε ήδη αναφέρει. Walt Disney στην παραγωγή, Richard Fleischer στην σκηνοθετική καρέκλα. Το καστ αλλάζει και μάλιστα κατά πολύ. Ο Todd προφανώς δεν ήταν διαθέσιμος, οπότε τον ρόλο πήρε ο Kirk Douglas και μαζί του εμφανίζονται οι James Mason, Paul Lukas και Peter Lorre, μεταξύ άλλων. Υπέροχη ταινία και τα έχουμε ξαναπεί αυτά (διαβάστε ξεχωριστό, σχετικό άρθρο). Κλασσική πέρα για πέρα. Εδώ έχουμε και μια περίεργη υπόθεση… Η Gold Key κυκλοφόρησε κι αυτή το κόμικς, που ήταν εμπνευσμένο από την ταινία και μάλιστα με το ίδιο ακριβώς εξώφυλλο, αλλά το 1963! Πολλές οι κόμικς – εκδοχές εδώ. Μέχρι και η Marvel το μετέφερε στο χαρτί. Η Classics Illustrated σειρά, τους πρόλαβε όλους και είχε και το καλύτερο εξώφυλλο! 1948, αριθμός 47 παρακαλώ!

Το Νησί των Θησαυρών – Treasure Island — Τεύχος 624

Κι απ` το 1954, επιστροφή στο 1950! Δεν ξέρω αν σκεφτόσασταν καλύτερη περίπτωση παραγωγού εταιρείας από την Disney, αλλά κι αν πάλι είχατε κάτι άλλο κατά νου, αυτή ήταν που υπέγραψε το φιλμ! Το φιλμ σκηνοθέτησε ο Byron Haskin (γνωστός και μη εξαιρετέος συνεργάτης της εταιρείας), ενώ πρωταγωνιστούν οι Bobby Driscoll, Robert Newton, Basil Sydney και Finlay Currie. Το διάσημο βιβλίο του Ρόμπερτ Λιούις Στήβενσον, με τη διαχρονική λάμψη, είχε κυκλοφορήσει πρώτα από την σειρά της Classics Illustrated (αριθμός 64), ενώ γνώρισε αμέτρητες κόμικς και κινηματογραφικές διασκευές. Εμείς όμως θέλουμε την κινηματογραφική μεταφορά του`50, οπότε θέλουμε Dell! Το κόμικς με το λογότυπο της, βγήκε το 1955.

Drum Beat — Τεύχος 610

Ελληνικό τίτλο δεν σας έχω, γιατί δεν τον γνωρίζω και για να είμαι ειλικρινής, δεν είμαι και σίγουρος ότι βγήκε στις αίθουσες της χώρας μας, ή αν έγινε κάτι τέτοιο δεν το έμαθα ως τώρα! Εδώ έχουμε γουέστερν και Warner Bros. Το φιλμ βγήκε στις αίθουσες το`55, ενώ την ίδια χρονιά κυκλοφόρησε και σε κόμικς απ` την Dell. Σενάριο και σκηνοθεσία του μεγάλου Delmer Daves, με τους Alan Ladd, Audrey Dalton και τον Charles Bronson (κανονικό επώνυμο Buchinsky), στον  πρώτο του ρόλο! Σινεμασκόπ και αυτό και έγχρωμο, φυσικά. Καλή ταινία. Όχι απαιτήσεων, αλλά βλέπεται ευχάριστα.


Beaver Valley — Τεύχος 625

Κι εδώ δεν έχω στοιχεία για την Ελληνική προβολή – τίτλο της ταινίας. Παρακαλώ συμπληρώστε! Δεν αποκλείω το γεγονός να έχει παιχτεί από την ΥΕΝΕΔ στις αρχές των `70ς, την εποχή δηλαδή που έμπαιναν στο πρόγραμμα του καναλιού τέτοιες «σφήνες» οικογενειακού χαρακτήρα, ειδικά τα Σαββατοκύριακα. Δεν αγωνιώ όμως και τόσο, αφού έχουμε τον Κρίτωνα κοντά μας και θα τα ξετρυπώσει όλα αυτά! Το`50 βγήκε και αυτή και είναι μια ιδιαίτερη περίπτωση, αφού πρωταγωνιστεί η φύση και πρόκειται για ένα ντοκιμαντέρ. Η αφήγηση είναι από τον Winston Hibler και πρόκειται για δημιουργία της Disney. Σκηνοθέτης ήταν ο James Algar. Τα σπέσιαλ εφέ επιμελήθηκε ο cartoon animator και δεξί χέρι του Walt Disney, ο σπουδαίος Ub Iwerks. H Dell κυκλοφόρησε το 1955 την εικονογραφημένη βερσιόν.

Sir Walter Raleigh — Τεύχος 644

Διαφορετικά πράγματα έχουμε εδώ. Η ταινία είχε άλλο τίτλο και αυτό δεν ήταν κάτι συχνό για τους υπεύθυνους της Dell (συνήθιζαν να εκδίδουν κόμικς με τον ίδιο τίτλο, με αυτόν της ταινίας). Το φιλμ λοιπόν λέγονταν The Virgin Queen. Πολύ δυνατό καστ, σ` αυτή την παραγωγή της 20th Century Fox, από το 1955. Bette Davis, Richard Todd (τον θυμάστε; Εδώ είναι ανάμεσα από δύο γυναίκες!), Joan Collins, Herbert Marshall και Dan O’Herlihy. Ταινία εποχής, με δράματα και αισθηματικά προβλήματα βασιλέων. Έχουμε δει πολλά παρόμοια σενάρια στο σινεμά. Έχει βέβαια μια ομορφιά η ταινία (μη τη θάψουμε κιόλας!), κυρίως για το γεγονός της εποχής που γυρίστηκε και του γενικού κλίματος (βοηθάει και η μουσική του Franz Waxman, όπως και η σχετική δράση). Σκηνοθεσία από τον Henry Koster.

The African Lion — Τεύχος 665

Κλείνουμε την παρουσίαση της πρώτης δεκάδας, των ταινιών που μετέφερε στα κόμικς η Dell, με μια παραγωγή της Ντίσνεϋ, που είμαι σίγουρος ότι σας έλειψε! Εξωτική περιπέτεια με φόντο την Αφρική και σκηνοθεσία από τον James Algar (που έβαλε το χεράκι του και στο σενάριο). Πρόκειται και εδώ για την σειρά ντοκιμαντέρ της εταιρείας (όπως και το Beaver Valley), με γενικό τίτλο True-Life Adventures. Την αφήγηση έχει κάνει ο Winston Hibler, ενώ προβλήθηκε το`55. Την ίδια χρονιά το έκανε κόμικς η Dell.

Ελπίζω να μείνατε ευχαριστημένοι. Αν ναι, θα τα πούμε ξανά την επόμενη εβδομάδα, πάντα με τον Κρίτωνα παρέα και τον Τσακ Νόρις να λοξοκοιτάζει από δίπλα! «Άντε τελειώνετε να πάμε στο δεύτερο μέρος!»

Το αφιέρωμα στην Dell και τα κινηματογραφικά κόμικς, θα το βρείτε συγκεντρωμένο εδώ.

About Corto

Ασχολούμαι με τα κόμικς και τον γραπτό λόγο. Και στις δύο περιπτώσεις αφήνω το συναίσθημα να με καθοδηγήσει σε παρορμητικά νερά. Οι επιρροές είναι εκεί έξω, η ίδια η ζωή καθώς κυλά σαν σταγόνα διψασμένη. Μισώ την υποκρισία, την όψη της αχαριστίας, χαμένης σε ψιθύρους ιδιοτέλειας και ανάσες φόβου. Αρκούμαι στις μικρές στιγμές, που μπορούν να είναι παντού. Στη θέα ενός δέντρου, στον ήχο του κύματος, σε ένα σκίτσο φτιαγμένο με ψυχή...

Posted on 18 Φεβρουαρίου 2012, in American Comics, Arts, Cinema, Classic Illustrated, Classic Movies, Comics, Comics & Cinema, Comics Archive, Comics Covers, Comics History, Comics Legends, Comics Trades, Comics Treasures!, Comics Tributes, CT Exclusive, Culture, Dell Comics, Gold Key, History of Cinema, Άρθρα Μελών, Έρευνα, Απόψεις, Αποσπάσματα, Αποκλειστικότητες, Αρχείο, Αφιερώματα, Αμερικάνικα Κόμικς, Αναμνήσεις, Γουώλτ Ντίσνεϋ, Δημιουργοί, Διάφορα, Εργασίες Κοινότητας, Εργασίες Μελών, Εκδόσεις Εξωτερικού, Εξώφυλλα Κόμικς, Η Ιστορία των Κόμικς, Κόμικς, Κόμικς & Κινηματογράφος, Κόμικς Έρευνα, Κόμικς Αναμνήσεις, Κόμικς Θρύλοι, Κόμικς Θησαυροί!, Κόμικς Καταγραφή, Κόμικς Παρουσιάσεις, Κινηματογράφος, Κλασσικές Ταινίες, Λίστες Κυκλοφορίας, Νέες Προσθήκες Κατηγοριών, Παραλειπόμενα, Πολιτισμός, Σπάνια Κόμικς, Σινέ-Κόμικς, Σινέ-Κόμικς: Dell, Τέχνες, Walt Disney and tagged , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , . Bookmark the permalink. 14 Σχόλια.

 1. Συμπύκνωση γνώσεων και πληροφοριών μου έρχεται στο μυαλό διαβάζοντας το άρθρο. Περιμένω με τον Τσακ Νόρις την επόμενη βδομάδα!

  Μου αρέσει!

 2. Αυτός ο Richard Todd θα έπρεπε να είχε πάει να κλειστεί στην τουαλέτα, για να γλιτώσει, όταν γινόταν η επιλογή τών ταινιών. Αμέσως έπεσε το μάτι του Τσακ επάνω του!

  Όσο για τη «Virgin Queen», νομίζω ότι η αλλαγή τίτλου στο κόμικ ήταν για προφανείς λόγους. Φαντάζεστε, στη σεμνότυφη αμερικάνικη κοινωνία, να ρωτάνε τα Αμερικανάκια το μπαμπά τους, να τους εξηγήσει την άγνωστη λέξη;

  Μου αρέσει!

 3. Μιλάμε για πιπέρι στο στόμα δηλαδή.

  Μου αρέσει!

 4. Αυτά τα κόμικς πρέπει να ήταν τότε, για τα παιδιά, ο,τι είναι οι βιντεοκασέτες και τα DVD σήμερα. Αν ήθελες να ξαναδείς μια ταινία, που σου άρεσε, η μόνη λύση ήταν να αγοράσεις το κόμικ.

  Μου αρέσει!

  • Ακριβώς έτσι είναι Κρίτωνα. Ήταν η μόνη λύση και την προτιμούσαν εκατοντάδες χιλάδων αναγνώστες, αφού η Dell έκανε τρελές πωλήσεις! Βέβαια, αναφερόμαστε σε εποχές σεντς, αλλά και πάλι το τιράζ και τεράστιο ήταν και απούλητα αντίτυπα δεν έμεναν!

   Μου αρέσει!

 5. Συγχαρητήρια. Πολύ ωραία δουλειά. Βέβαια στην Ελλάδα δεν έφθασαν ποτέ αυτά τα τεύχη, αλλά οι ταινίες όλο και κάτι μας θυμίζουν

  Μου αρέσει!

  • Καλημέρα κύριοι!

   Τώρα που το σκέφτομαι, αυτά τα τεύχη της Dell λειτουργούσαν σαν ένα πιο οικονομικό σινεμά, αφού οι ταινίες πρώτης προβολής το`50 είχαν 2 και 3 δολάρια είσοδο, οπότε με 25 σέντς έπεφτε αρκετά οικονομικότερο! Μήπως να το επαναλαμβάναμε αυτή την περίοδο…; Λέω…

   Μου αρέσει!

 6. Φαντάζεσαι;

  Μου αρέσει!

  • Δεν θα ήταν κακή ιδέα! Σκέψου παραγωγές κινηματογραφικές, νέες και παλιές, να μπορούσαμε να τις διαβάζουμε τυπωμένες σε κόμικς. Βγαίνει πιο οικονομικά και κερδισμένοι είναι όλοι. Αναγνώστες, παραγωγοί και στούντιο, ηθοποιοί, συγγραφείς και εκδότες! Με ένα σμπάρο, άπειρα τρυγώνια!

   Μου αρέσει!

   • Σε κάποιο βαθμό δεν γίνεται αυτό με τα graphic novels, που είναι φανταχτερός όρος για «ακριβά κόμικς»; (Σιγά μην τα πουλούσαν φτηνά, όπως τη δεκαετία τού 1950!)

    Όσο για τη Ντίσνεϋ, νομίζω ότι συνεχίζει να παράγει κόμικς από τις ταινίες της, τα οποία, στην Ελλάδα, δημοσιεύονται στο Μεγάλο Μίκυ, αν και κάποια έχουν αρχίσει να κάνουν μετάσταση και στο Κόμιξ, όπως το Cars 2 στο τεύχος 278 ή ο Επικός Μίκυ στο τεύχος 274.

    Μου αρέσει!

    • Σωστά. Κοίτα, Τα graphic novels στην Ελλάδα είναι μια ανοιχτή πληγή. Η μορφή στην οποία εκδίδονται, η τιμή και οι επιλογές τους σαν τιτλοι, από την μοναδική εταιρεία που έχουμε και ειδικεύεται στον χώρο(Anubis – παλιά εξέδιδε το PC Master και βιβλία για υπολογιστές), είναι αν μη τι άλλο περίεργες… Να ξεκινήσω από την τιμή. Στην Αμερική και το ξέρεις(ζήσαμε και οι δύο μας), υπάρχουν hard cover, ασπρόμαυρα, soft cover, έγχρωμα διαφόρων τύπων, πολυτελείας χαρτιά και μη, και πολλά ακόμη, που όλα αφορούν ΤΗΝ ΙΔΙΑ ΕΚΔΟΣΗ και που κάθε διαφοροποίηση έχει άμεσα αντίκτυπο στην τιμή. Σωστά; Επίτομα, νέα, καινούργια, ανατυπώσεις, και πολλά άλλα, από τα οποία διαλέγουν οι αναγνώστες, ανάλογα με την τρέλα και την τσέπη τους. Εδώ έχεις ένα τύπο, αυτόν που γουστάρει η εταιρεία και τον πληρώνεις στο κόκκαλο! Πάρε για παράδειγμα το Watchmen, που έγινε ταινία και πάθανε αμόκ οι κομικσάδες, όσοι δεν είχανε πάρει χαμπάρι ότι βγήκε το`50! Σκληρο εξώφυλλο, ιλουστρασιόν χαρτί στην Αμερική, αμεταχείριστο, 20 δολάρια. Στην Ελλάδα 55… Λένε είναι τα πνευματικά διακιώματα. Οκ. Πάμε στη Σουηδία. Εκεί γιατί κάνει στην ίδια μορφή 18 ευρώ;;; Κάποιος δουλεύει κάποιον… Αν τώρα πάμε στην αρχική σου τοποθέτηση, ναι συμφωνώ. Στα graphic novels ΤΟΥ ΣΗΜΕΡΑ, διαβάζουμε τις κινηματογραφικές μεταφορές κόμικς. Στα παλιά δεν υπάρχει πλέον πρόσβαση, εκτός κι αν ξημεροβραδιάζεσαι στο ebay. Πάντως Κρίτωνα, η κατάσταση είναι χάλια μαύρα στην Ελλάδα,, με τα κόμικς και όχι μόνον και δεν είναι φετινό αυτό σαν διαπίστωση, αλλά εδώ και τουλάχιστον 15 χρόνια. Όταν βλέπεις να μην υπάρχει ανταγωνισμός και να κάνει κουμάντο ένας, σε κανένα επίπεδο δεν είναι καλό αυτό. Πολιτική, αθλητισμός, εφημερίδες, κόμικς, σινεμά, ενημέρωση κλπ κλπ Και δυστυχώς, κατά εκεί βλέπω να βαδίζουμε, σε μονοπώλια του 2012…

     Μου αρέσει!

Σχολιάστε

Συνδεθείτε για να δημοσιεύσετε το σχόλιο σας:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Αρέσει σε %d bloggers: