Advertisements

ΙΣΤΟΡΙΕΣ & ΤΕΥΧΗ 6. «ΖΑΓΚΟΡ» ΤΕΥΧΟΣ 196

Ακόμη ένας ήρωας που συμπλήρωνε με την παρουσία του τις σελίδες ενός εικονογραφημένου. Δεν ήταν ο κεντρικός, αλλά οι ιστορίες του κέρδισαν ένα μεγάλο μέρος των αναγνωστών του περιοδικού, καθώς ταυτόχρονα προβάλλονταν από την κρατική τηλεόραση και η τηλεοπτική του εκδοχή! Ο κ. Ανεμοδουράς, εκμεταλλεύεται, με την καλή έννοια βέβαια, την επιτυχημένη πορεία του «Κούνγκ Φου» και προσθέτει την εικονογραφημένη του βερσιόν στο Ζαγκόρ(τεύχος 196 – 19 Σεπτεμβρίου 1974). Έτσι, ο πρωταγωνιστής Ντέηβιντ Καρντάιν, έρχεται στο τεύχος αυτό με το πρώτο μέρος της ιστορίας «Ο Μεγάλος Τζών Μπη».

Το σενάριο θέλει το νεαρό σαολίν να φτάνει σε μια πόλη της Άγριας Δύσης, σαν μέρος της αναζήτησης του για τον χαμένο αδελφό. Εκεί θα έρθει αντιμέτωπος με έναν φιλοχρήματο σερίφη, που θα επιδιώξει να κερδίσει χρήματα από τις ικανότητες του στις πολεμικές τέχνες, βάζοντας τον να παλέψει με το καμάρι της περιοχής, τον Μεγάλο Τζών Μπη. Το κινηματογραφικό σκίτσο, με την πολύ όμορφη κάλυψη με σκιές, σε πρόσωπα και τοπία, αλλά και τα ευρηματικά πλάνα, πραγματικά ταξιδεύει τον αναγνώστη και τον κάνει να έχει την ψευδαίσθηση μιας τηλεοπτικής προβολής!

Θεωρώ σαν άκρως επιτυχημένη την μεταφορά αυτής της σειράς, της οποίας η πρώτη παρουσία στο Ελληνικό κοινό σε κόμικς, γίνεται σε αυτό το τεύχος του Ζαγκόρ. Όπως επίσης, άποψη μου είναι ότι έπρεπε να συνεχιστεί για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα, αλλά μάλλον έπεσε στην περίοδο εκείνη των πειραματισμών του εκδότη, που ενάλλασσε τα εικονογραφημένα διαρκώς, προσπαθώντας να βρει τον καλύτερο δυνατό σχεδιασμό. Το «Κούνγκ Φού» ταίριαζε περισσότερο από κάθε ένα, με τον βασικό πρωταγωνιστή του περιοδικού, καθώς το background των ιστοριών του ήταν σχεδόν πανομοιότυπο.

Διαβάστε όλες τις παρουσιάσεις που προστίθενται, σε αυτή την σειρά άρθρων, στην υπό – κατηγορία «ΙΣΤΟΡΙΕΣ & ΤΕΥΧΗ 2».

http://wp.me/PKxow-632

Αύριο, μην χάσετε από την σειρά των άρθρων μας με θέμα τις «Κλασσικές Ταινίες», το υπέροχο «Key Largo»!

Advertisements

About Corto

Ασχολούμαι με το σκίτσο και τα κόμικς. Και στις δύο περιπτώσεις ακολουθώ το συναίσθημα. Θα προτιμούσα να μείνουν όλα αυτά στη σφαίρα του ερασιτεχνισμού, αλλά ...καμιά φορά η ζωή έχει άλλη γνώμη. Μισώ την υποκρισία και την αχαριστία και αρκούμαι στις μικρές στιγμές, που μπορούν να είναι παντού. Στη θέα ενός δέντρου, στον ήχο του κύματος...

Posted on 11 Ιανουαρίου 2012, in Arts, Comics, Comics Archive, Comics Characters, Comics Covers, Comics Creators, Comics History, Comics Legends, Comics Stories, Comics Trades, Comics Tresures, Comics Tributes, CT Exclusive, Culture, David Carrantine, Greek Comics, History of TV, Italian Comics, Άρθρα Μελών, Άνθρωπος, Έρευνα, Απόψεις, Αποσπάσματα, Αποκλειστικότητες, Αρχείο, Αφιερώματα, Αναμνήσεις, Ανεμοδουράς, Βινιέτες, Γουέστερν Κόμικς, Δημιουργοί, Διάφορα, Εργασίες Κοινότητας, Εργασίες Μελών, Εσωτερικές Σελίδες, Ελληνικά Κόμικς, Εξώφυλλα Κόμικς, Ζαγκόρ, Η Ζωή, Η Ιστορία των Κόμικς, Η Ιστορία της Τηλεόρασης, Ιστορίες από το Ζαγκόρ, Ιταλικά Κόμικς, Κόμικς, Κόμικς & Τηλεόραση, Κόμικς Έρευνα, Κόμικς Αναμνήσεις, Κόμικς Θρύλοι, Κόμικς Θησαυροί!, Κόμικς Ιστορίες, Κόμικς Καταγραφή, Κόμικς Χαρακτήρες, Κάποτε στην Ελλάδα!, Καθημερινότητα, Κούνγκ Φού, Κοινωνία, Νέες Προσθήκες Κατηγοριών, Οπισθόφυλλα, Παραλειπόμενα, Πολιτισμός, Στυλιανός Ανεμοδουράς, Σκίτσο, Τέχνες, Kung Fu, Zagor and tagged , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , . Bookmark the permalink. 4 Σχόλια.

 1. Θυμάμαι τον Κουνγκ Φου που τον έβαζε στο Mega.
  Πάντα αναρωτιόμουν πάντως πως θα ήταν η σειρά με
  πρωταγωνιστή τον Μπρους Λη.

  Μου αρέσει!

  • Σωστά. Η επανάληψη του Mega, των πρώτων χρόνων λειτουργίας του καναλιού, πρέπει να είναι αυτή που είδαν κάποιοι νεότεροι ηλικακά τηλεθεατές. Ήταν καλές εκείνες οι επαναλήψεις, των τηλεοπτικών σειρών που προέβαλε η κρατική τηλεόραση στην δεκαετία του`70, γιατί έδωσε μια ευκαιρία σε αρκετούς να τις γνωρίσουν, έστω και ετεροχρονισμένα. Η Χαβάη 5-0, ο Κότζακ, ο Κάνον και πολλές ακόμη, δυστυχώς προβάλονταν από τα κανάλια της ιδιωτικής τηλεόρασης μετά τα μεσάνυχτα, προφανώς για να γεμίζουν το πρόγραμμα, κι αυτό ίσως ήταν το μοναδικό μειονέκτημα. Κάτι άλλο που μου ήρθε τώρα στο νου, έχει να κάνει με το ψηφιακό αρχείο της ΕΡΤ. Με αφορμή το γεγονός της κυκλοφορίας πολλών Ελληνικών σειρών του παρελθόντος, μέσα από την Ραδιοτηλεόραση, θα μπορούσαν να επιλεγούν και ορισμένες ξένες. Όπως ας πούμε Το Μικρό Σπίτι στο Λιβάδι, ή η Οικογένεια Ουώλτονς, που ζητούν πολλοί τηλεθεατές επίμονα. Ίσως είναι μια καλή επιλογή και θα ήταν συνεπές απέναντι στους τηλεθεατές, αν που και που η κρατική τηλεόραση αντί για απεργίες επί ένα χρόνο τώρα, άκουγε και τους τηλεθεατές που πληρώνουν ΕΡΤ μέσα στους λογαριασμούς της ΔΕΗ… Σ` αυτή τη χώρα ίσως εκτός από υποχρεώσεις, να έχουμε και δικαιώματα, ξέρεις…

   Τώρα σχετικά με τον Μπρούς Λη, καλά θα ήταν να βλέπαμε μια τέτοια σειρά, αλλά από όσο είμαι σε θέση να γνωρίζω Βασίλη, δεν γυρίστηκε ποτέ! Ο λόγος έχει να κάνει με την δολοφονία του Λη, από την Γιαπωνέζικη μαφία, που τον εμπόδισε να υλοποιήσει αυτό του το σχέδιο! Στην σειρά άρθρων με γενικό τίτλο «ΣΤΙΓΜΕΣ ΤΟΥ 20ου ΑΙΩΝΑ», θα υπάρξει ξεχωριστή αναφορά σε αυτή την σκοτεινή υπόθεση. Πάντως, σε κόμικς κυκλοφόρησε η ζωή και οι περιπέτειες του Μπρους Λη και τις διαβάσαμε στο περιοδικό «Αγόρι»! Τέλος, να σου πω ότι το «Κούνγκ Φού» γνώρισε και δεύτερη κόμικς – μεταφορά, αλλά δεν έγινε γνωστή στην χώρα μας, αφού κυκλοφόρησε μόνον στην Αργεντινή!

   Μου αρέσει!

 2. Έχω την εντύπωση ότι η ιδέα της σειράς ήταν το Μπρους Λη και τελικά προωθήθηκε ο Καρντάιν. Μπορεί να
  κάνω λάθος ή να είδα κάτι λάθος στην ταινία με την αυτοβιογραφία του βέβαια.

  Τώρα για την ΕΡΤ και χαράτσια κτλ όπως πολύ σοφά παραθέτεις τι να πρωτοσχολιάσει κανείς. Μόνο και μόνο
  να πεις δυο κουβέντες για τα στραβά μιας χώρας κι ενός συστήματος θέλεις ξεχωριστό site με ενημερώσεις
  ανα δευτερόλεπτο!

  Μου αρέσει!

  • Να σου πω την αλήθεια Βασίλειε, αυτό δεν δύναμαι να το γνωρίζω! 🙂 Ο Καραντάιν παρεμπιπτόντως, όντας παντελώς άγνωστος εκείνα τα χρόνια και γενικώς άστατος σαν χαρακτήρας και με πολύ άστοχες επιλογές στην καριέρα του(και με προβλήματα αλκοόλ και ναρκωτικών…), βρήκε την ευκαιρία και την άρπαξε από τα μαλλιά! Έγινε σταρ σε μια τηλεοπτική σεζόν, ασχέτως αν έπειτα ξεχάστηκε, φροντίζοντας κι ο ίδιος γι` αυτό… Ταυτίστηκε θυμάμαι στους τηλεθεατές, πάρα πολύ σαν σαολίν που με ήρεμο τρόπο προσπαθεί να ανταπεξέλθει στις αντιξωότητες. Για την Ελληνική πραγματικότητα, είτε αυτή είναι τηλεοπτική – είτε η καθημερινότητα όλων μας, ένα site όπως πολύ σωστά λες, που να καταπιάνεται με όλα τα κακώς κείμενα, θα ήταν μια εξαιρετική περίπτωση ομαδική ψυχοθεραπείας, ενός ολόκληρου λαού! Απορώ που οι Αμερικάνοι, προχωρημένοι γαρ σε τέτοιες φάσεις, δεν σκέφτηκαν μέσα από κάποιο πρόγραμμα ή κολέγιο, να χρηματοδοτήσουν μια τέτοια περίπτωση! ίσως να κάναμε εμείς την αρχή και να τους βάζαμε τα γυαλιά;

   Μου αρέσει!

Σχολιάστε

Συνδεθείτε για να δημοσιεύσετε το σχόλιο σας:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Αρέσει σε %d bloggers: