BRUNO BRAZIL – ΔΙΑ ΧΕΙΡΟΣ GREG & VAN CUTSEM

Μετά τον Bernard Prince, ακόμη ένας χάρτινος ήρωας που φέρει την υπογραφή του Γάλλου Greg, μας ήρθε μεταφρασμένος στα Ελληνικά εικονογραφημένα. Για τον δημιουργό του έχουμε ήδη αναφερθεί(διαβάστε παλαιότερο σχετικό άρθρο, στην υπό – κατηγορία «ΕΡΕΥΝΑ & ΚΑΤΑΓΡΑΦΗ»).

Σήμερα θα σταθούμε στον χαρακτήρα του Bruno Brazil. Πριν όμως, να πούμε ότι ο Greg έκανε τα σενάρια(ήταν και εκδότης του θρυλικού περιοδικού Tin Tin). Τα σκίτσα ήταν δουλειά ενός άλλου μεγάλου των Γάλλο – Βελγικών κόμικς και της BD σκηνής. Ο Βέλγος William Vance, που χρησιμοποιούσε το ψευδώνυμο William Van Cutsem, ξεκίνησε από την Ολλανδία, εικονογραφώντας για λογαριασμό της Ολλανδικής έκδοσης του Τεν – Τεν.

Ο Bruno Brazil ήταν μια συνεργασία του με τον Greg του 1964. Σε εμάς τώρα, ήρθε μάλλον καθυστερημένα, αφού εντάχθηκε στο υλικό του Μπλέκ της νέας περιόδου. Ήταν 1985, όταν εμφανίστηκε στα Ελληνικά εικονογραφημένα. Το τεύχος που είδαμε τον πράκτορα αυτόν στις εξωτικές του και γεμάτες δράση περιπέτειες, ήταν το 295, σε μια ιστορία με τίτλο το όνομα του. Ακολούθησε το «Κομάντος Καιμάν» και αλλες ιστορίες(«Ξεκαθάρισμα στο Σακραμέντο» κλπ). Ο χαρακτήρας του Bruno Brazil είναι από τους πλέον δυναμικούς, που δημιουργήθηκαν από την BD σχολή κόμικς.

Γνώρισε μεγάλη επιτυχία στην Γαλλία, αλλά και σε άλλες Ευρωπαϊκές χώρες. Όλες σχεδόν οι περιπέτειες του διαδραματίζονται σε εξωτικές περιοχές του πλανήτη, με πολύ έξυπνα σενάρια, γεμάτα ανατροπές(έργο Greg γαρ), ενώ είναι σχεδιασμένος αρκετά ρεαλιστικά(όπως βλέπετε πιο κάτω και στα αποσπασματικά καρέ, από τα εσωτερικά πάνελ ιστοριών που απομονώσαμε). Σίγουρα έδενε πολύ με το περιεχόμενο του Μπλέκ εκείνης της περιόδου, αλλά πιστεύω ότι θα μπορούσε να είχε ανακαλυφθεί από τους Έλληνες εκδότες νωρίτερα… Θα έχετε την ευκαιρία να διαβάστε ιστορίες του Bruno Brazil, σε μελλοντικό μοντάρισμα ιστορίας του, από την έκδοση του Μπλέκ.

Στοιχεία για τον Bruno Brazil και τους δημιουργούς του, μπορείτε να βρείτε και στα παρακάτω link.

http://en.wikipedia.org/wiki/Bruno_Brazil

www.lambiek.net

Πλήρης βιβλιογραφία του και πάρα πολλά ακόμη, στο εξαίρετο

http://www.bedetheque.com/serie-199-BD-Bruno-Brazil.html

Σκιαγράφηση του χαρακτήρα εδώ

http://lioncomics.tripod.com/id26.html

Εξώφυλλα άλμπουμ και βινιέτες εδώ

http://hongkonginthe60s.com/tag/bruno-brazil/

Όλο το υλικό της έρευνας μας για τα κόμικς, βρίσκεται στην υπό – κατηγορία «ΕΡΕΥΝΑ & ΚΑΤΑΓΡΑΦΗ».

http://wp.me/PKxow-1QC

Όλα τα άρθρα αυτού του τύπου θα τα βρείτε στην κατηγορία Ήρωες & Δημιουργοί.

About Corto

Ασχολούμαι με τα κόμικς και τον γραπτό λόγο. Και στις δύο περιπτώσεις αφήνω το συναίσθημα να με καθοδηγήσει σε παρορμητικά νερά. Οι επιρροές είναι εκεί έξω, η ίδια η ζωή καθώς κυλά σαν σταγόνα διψασμένη. Μισώ την υποκρισία, την όψη της αχαριστίας, χαμένης σε ψιθύρους ιδιοτέλειας και ανάσες φόβου. Αρκούμαι στις μικρές στιγμές, που μπορούν να είναι παντού. Στη θέα ενός δέντρου, στον ήχο του κύματος, σε ένα σκίτσο φτιαγμένο με ψυχή...

Posted on 3 Νοεμβρίου 2011, in Arts, BD, Belgian Comics, Comics, Comics Archive, Comics Characters, Comics Covers, Comics Creators, Comics History, Comics Legends, Comics Trades, Comics Tributes, CT Exclusive, Culture, French Comics, Greek Comics, Άρθρα Μελών, Έρευνα, Ήρωες & Δημιουργοί, Απόψεις, Αποσπάσματα, Αποκλειστικότητες, Αρχείο, Αφιερώματα, Αναμνήσεις, Βινιέτες, Γαλλικά Κόμικς, Δημιουργοί, Εργασίες Κοινότητας, Εργασίες Μελών, Εσωτερικές Σελίδες, Εκδόσεις Εξωτερικού, Ελληνικά Κόμικς, Η Ιστορία των Κόμικς, Κόμικς, Κόμικς Έρευνα, Κόμικς Αναμνήσεις, Κόμικς Θρύλοι, Κόμικς Καταγραφή, Κόμικς Παρουσιάσεις, Κόμικς Χαρακτήρες, Κάποτε στην Ελλάδα!, Καρέ, Μπλέκ, Νέες Προσθήκες Κατηγοριών, Παραλειπόμενα, Πολιτισμός, Σκίτσο, Τέχνες and tagged , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , . Bookmark the permalink. Σχολιάστε.

Σχολιάστε

Συνδεθείτε για να δημοσιεύσετε το σχόλιο σας:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για την εξάλειψη των ανεπιθύμητων σχολίων. Μάθετε πως επεξεργάζονται τα δεδομένα των σχολίων σας.

Αρέσει σε %d bloggers: