Η ΚΑΤΑΧΩΡΗΣΗ ΣΤΑ ΕΙΚΟΝΟΓΡΑΦΗΜΕΝΑ ΤΗΣ ΠΗΔΑΛΙΟ ΠΡΕΣ

Αυτά που θα διαβάσετε πιο κάτω δεν είναι προϊόν έρευνας, ούτε περιέχει κάποια πληροφορία λιγότερο ή περισσότερη σημαντική, από αυτές που έχετε συνηθίσει να διαβάζετε σε τέτοιες περιπτώσεις. Πρόκειται για κάτι που είναι δεμένο άρρηκτα με τα παιδικά – εφηβικά μου χρόνια και συνοδεύεται από πολλές μνήμες. Μικρός, όταν ανακάλυψα τον Γάλλο κλώνο του Ταρζάν, μέσα από την έκδοση του κ. Δραγούνη σε μικρό σχήμα, θυμάμαι την προτελευταία σελίδα της έκδοσης, που όπως και στην περίπτωση των Κράνος – Τάνκς, είχε μια τετράδα τευχών, τα οποία αποτελούσαν μέρος των εικονογραφημένων του οίκου και με αυτόν τον τρόπο διαφήμιζε τις δραστηριότητες της Πηδάλιο Πρες. Ήταν ένα τεύχος Κράνος, ένα Τάνκς, ένα Ταρζάν μηνιαίο και ένα μικρού σχήματος εβδομαδιαίο.

Αυτό το τελευταίο, είχα καταφέρει αν βρω μεταχειρισμένο στα 14 μου και φυσικά το αγόρασα, αλλά δεν ήταν γραφτό να μείνει για πολύ στο ράφι με τα υπόλοιπα… Νομίζω ότι για την πληγωμένη αυτή ιστορία, σας έχω μιλήσει πολλές φορές, που στην ουσία ήταν ένα είδος τιμωρίας των γονιών μας και που όλοι έχετε να αφηγηθείτε παρόμοιες περιπτώσεις. Αργότερα λοιπόν, όταν άρχισα να επενδύω γενικότερα σαν έννοια της λέξης, στα κόμικς, αντικρίζοντας την καταχώρηση εκείνη της Πηδάλιο Πρες, έβαλα σαν στόχο να μπορέσω να βρω κάποια στιγμή τα τέσσερα εκείνα εικονογραφημένα που διαφήμιζε. Τα χρόνια πέρασαν, οι προτεραιότητες άλλαξαν και προσαρμόστηκαν στις εκάστοτε συνθήκες, μέχρι που πριν λίγες μέρες έπιασα στα χέρια μου το τεύχος 105 του Ταρζάν, ένα από εκείνα τα τέσσερα τεύχη κόμικς για τα οποία σας έλεγα πριν. Με τον ίδιο πάνω – κάτω τρόπο, έφθασα και στο πρώτο τεύχος του Τάνκς, που επίσης εικονίζονταν σ εκείνη την καταχώρηση.

Να σας πω εδώ, ότι δεν ήταν η μοναδική καταχώρηση αυτή της Πηδάλιο Πρες, με διαφημιζόμενα τεύχη της εταιρείας, που πέρασε από την προτελευταία σελίδα κάποιων εικονογραφημένων. Υπήρξε ακόμη μια, η οποία μάλιστα χρονικά προηγήθηκε και για την οποία θα μιλήσουμε προσεχώς. Μέχρι να βρεθούν και τα άλλα δύο τεύχη της καταχώρησης στην οποία αναφέρομαι σήμερα, σας την παραθέτω, μαζί με τα εξώφυλλα των τευχών 1 του Τάνκς και 105 του Ταρζάν.

About Corto

Ασχολούμαι με το σκίτσο και τα κόμικς. Και στις δύο περιπτώσεις ακολουθώ το συναίσθημα. Θα προτιμούσα να μείνουν όλα αυτά στη σφαίρα του ερασιτεχνισμού, αλλά ...καμιά φορά η ζωή έχει άλλη γνώμη. Μισώ την υποκρισία και την αχαριστία και αρκούμαι στις μικρές στιγμές, που μπορούν να είναι παντού. Στη θέα ενός δέντρου, στον ήχο του κύματος...

Posted on 13 Οκτωβρίου 2011, in Arts, Comics, Comics Advs, Comics Archive, Comics Covers, Comics History, Comics Legends, Comics Trades, Comics Treasures!, Comics Tributes, CT Exclusive, Culture, Greek Comics, Άρθρα Μελών, Άνθρωπος, Έρευνα, Απόψεις, Αποσπάσματα, Αποκλειστικότητες, Αρχείο, Αφιερώματα, Αναμνήσεις, Γαλλικά Κόμικς, Δραγούνης, Διάφορα, Εργασίες Κοινότητας, Εργασίες Μελών, Εσωτερικές Σελίδες, Ελληνικά Κόμικς, Εξώφυλλα Κόμικς, Η Ζωή, Η Ιστορία των Κόμικς, Κόμικς, Κόμικς Έρευνα, Κόμικς Αναμνήσεις, Κόμικς Θρύλοι, Κόμικς Θησαυροί!, Κόμικς Καταγραφή, Κάποτε στην Ελλάδα!, Καταχωρήσεις, Καθημερινότητα, Νέες Προσθήκες Κατηγοριών, Οπισθόφυλλα, Παραλειπόμενα, Πηδάλιο Πρες, Πολιτισμός, Σπάνια Κόμικς, Τάνκς, Τέχνες, Ταρζάν, Zembla and tagged , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , . Bookmark the permalink. Σχολιάστε.

Σχολιάστε

Συνδεθείτε για να δημοσιεύσετε το σχόλιο σας:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Αρέσει σε %d bloggers: