ΤΑ ΕΞΩΦΥΛΛΑ ΤΟΥ «ΜΙΚΡΟΥ ΚΑΟΥΜΠΟΙ» – ΜΕΡΟΣ ΔΕΚΑΤΟ ΤΡΙΤΟ

Επιστροφή στην σειρά παρουσιάσεων που σας γνωρίζει την προέλευση κάποιων εκ των εξωφύλλων της έκδοσης του «Μικρού Καουμπόι». Είχαμε αναφερθεί και στο παρελθόν στην περίπτωση του «Δίκαιου»(Dr. Justice), αλλά και για την ιστορία της έκδοσης του Γαλλικού περιοδικού, στην χώρα μας, για τους δημιουργούς του και για τον κεντρικό χαρακτήρα, που χρησιμοποιήθηκε για να απεικονίσει τον «δικό» μας Τζίμ Άνταμς. Μπορείτε να τα βρείτε όλα αυτά συγκεντρωμένα σε διάφορα άρθρα, στην υπό – κατηγορία «ΕΡΕΥΝΑ & ΚΑΤΑΓΡΑΦΗ». Σήμερα, επιστρέφουμε στην Ελληνική έκδοση του «Δίκαιου» από τον κ. Ανεμοδουρά το 1976, για να σας δώσουμε την προέλευση ακόμη δύο εξωφύλλων του «Μικρού Καουμπόι», αλλά και να μοιραστούμε μαζί σας ορισμένα χρήσιμα; Στοιχεία, έτσι όπως προέκυψαν από την πολύ διαφωτιστική μας κουβέντα, με τον κ. Βαγγέλη Σαίτη, συνεργάτη της έκδοσης και γελοιογράφο τότε του περιοδικού.

Όπως μας είπε λοιπόν ο κ. Σαίτης, οι κ. κ. Ραμπατζής και Ανδρεόπουλος αγόραζαν πολλά ξένα εικονογραφημένα κάθε εβδομάδα και είχαν συγκεντρώσει ένα πολύ μεγάλο αρχείο, σε ντοσιέ. Το αρχείο αυτό είχε ένα πολύ ευρύ φάσμα και δεν αναλώνονταν σε περιοδικά με γουέστερν περιεχόμενο μόνον. Από εκεί και όχι από τις Ελληνικές αντίστοιχες εκδόσεις της εποχής, οι συντελεστές της έκδοσης αντλούσαν από τα εσωτερικά καρέ έμπνευση. Στην συνέχεια ο Θέμος Ανδρεόπουλος(θα του κάνουμε ξεχωριστό πορτρέτο, οπότε και θα έχετε την ευκαιρία να διαβάσετε σε αποκλειστικότητα πολλές πληροφορίες για την πορεία του στα εικονογραφημένα και τα λαϊκά αναγνώσματα, από τον κ. Βαγγέλη Σαίτη), έκανε τα εξώφυλλα, ενώ ο Κώστας Ραμπατζής αναλάμβανε τις εσωτερικές εικονογραφήσεις. Ο κ. Ανδρεόπουλος έκανε πρωτοποριακή δουλειά στα χρώματα των εξωφύλλων, όπου σύμφωνα με την αφήγηση του κ. Σαίτη όριζε περιοχές χρωμάτων, χωρίς μαύρα περιγράμματα.

Μια τεχνική που είχε αναπτύξει ο ίδιος! Ο κ. Ραμπατζής αποδελτίωνε τις εικόνες που επέλεγε από τα ξένα περιοδικά και στην συνέχεια τις χρησιμοποιούσε στις σελίδες του «Μικρού Καουμπόι», για να δημιουργήσει όλες αυτές τις υπέροχες εικόνες που έδωσαν τροφή στην φαντασία μας! Ένα από τα ιδιαίτερα χαρίσματα του καλλιτέχνη Κώστα Ραμπατζή, ήταν το γεγονός ότι σχεδίαζε σε μικρογραφία! Μια πάρα πολύ δύσκολη και επίπονη μορφή σχεδίασης. Πάμε τώρα στο σημερινό θέμα(θα μας δοθεί η ευκαιρία να μιλήσουμε εκτενώς για τα πιο πάνω, σε ξεχωριστά άρθρα και να σας μεταφέρουμε τα πολύ όμορφα και χρήσιμα στοιχεία που μας έδωσε τηλεφωνικά ο κ. Βαγγέλης Σαίτης). Στο τεύχος 7 του «Δίκαιου», στην ιστορία με τίτλο «Τα Μυστηριώδη Ίχνη»(Πέμπτη 12 Αυγούστου 1976), υπάρχουν δύο καρέ που βοήθησαν σε αντίστοιχα εξώφυλλα του «Μικρού Καουμπόι». Συγκεκριμένα αναφερόμαστε στα τεύχη 679(«Ο Νέος Σερίφης», από την σειρά «Η Αρχή του Θρύλου»), αλλά και 810(«Αρίβα Πελεγκρίνο!»). Μπορείτε να τα δείτε όλα αυτά, στην υπό – κατηγορία «ΕΡΕΥΝΑ & ΚΑΤΑΓΡΑΦΗ».

http://wp.me/PKxow-1QC

About Corto

Ασχολούμαι με το σκίτσο και τα κόμικς. Και στις δύο περιπτώσεις ακολουθώ το συναίσθημα. Θα προτιμούσα να μείνουν όλα αυτά στη σφαίρα του ερασιτεχνισμού, αλλά ...καμιά φορά η ζωή έχει άλλη γνώμη. Μισώ την υποκρισία και την αχαριστία και αρκούμαι στις μικρές στιγμές, που μπορούν να είναι παντού. Στη θέα ενός δέντρου, στον ήχο του κύματος...

Posted on 10 Σεπτεμβρίου 2011, in Arts, Comics, Comics Archive, Comics Characters, Comics Covers, Comics History, Comics Legends, Comics Trades, Comics Treasures!, Comics Tributes, CT Exclusive, Culture, Dr Justice, French Comics, Greek Comics, Greek Magazines, Άρθρα Μελών, Άνθρωπος, Έρευνα, Έλληνες Δημιουργοί, Απόψεις, Αποσπάσματα, Αποκλειστικότητες, Αρχείο, Αφιερώματα, Αναμνήσεις, Ανδρεόπουλος, Βινιέτες, Γουέστερν Κόμικς, Δημιουργοί, Εργασίες Κοινότητας, Εργασίες Μελών, Εκδόσεις Μονόκερως, Ελληνικά Κόμικς, Εξώφυλλα Κόμικς, Η Ζωή, Η Ιστορία των Κόμικς, Κόμικς, Κόμικς Έρευνα, Κόμικς Αναμνήσεις, Κόμικς Θρύλοι, Κόμικς Θησαυροί!, Κόμικς Καταγραφή, Κόμικς Χαρακτήρες, Κάποτε στην Ελλάδα!, Λαικά Αναγνώσματα, Μικρός Καουμπόυ, Νέες Προσθήκες Κατηγοριών, Παραλειπόμενα, Παραλογοτεχνικά Κόμικς, Περιοδικά, Πολιτισμός, Ραμπατζής, Σκίτσο, Τέχνες, Western Comics and tagged , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , . Bookmark the permalink. 2 Σχόλια.

  1. Γεια σου ρε Τζιμακο Γαλλε κι Αλαιν Ντελον!

    Μου αρέσει!

    • Υπέροχη σειρά Βαγγέλη, παιδιά. Υποτιμημένη και κρίμα, γιατί είναι καταπληκτικό το χιούμορ του Remacle! Έχω την αίσθηση ότι το συγκεκριμένο εικονογραφημένο, αδικήθηκε πολύ… Ο Μαυρογένης πέρασε και από τους «Αριστοκράτες» πάντως, που κι εκεί μιλάμε για μια πολύ όμορφη κόμικς – υπόθεση!

      Μου αρέσει!

Σχολιάστε

Συνδεθείτε για να δημοσιεύσετε το σχόλιο σας:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Αρέσει σε %d bloggers: