ΤΑ ΕΞΩΦΥΛΛΑ ΤΟΥ «ΜΙΚΡΟΥ ΚΑΟΥΜΠΟΥ» – ΜΕΡΟΣ ΟΓΔΟΟ

Όσο προχωράει η έρευνα σχετικά με τις επιρροές που αντλήθηκαν και που αποτέλεσαν κάποια από τα εξώφυλλα του «Μικρού Καουμπόι», τόσο πιο πολύ ενδιαφέρον παρουσιάζουν τα αποτελέσματα. Συγχρόνως μας αποκαλύπτουν ότι οι συντελεστές της έκδοσης του περιοδικού, κ. κ. Ανδρεόπουλος ,Ραμπατζής πραγματικά είχαν δουλέψει πολύ πάνω στα εξώφυλλα και τις συμπληρωματικού χαρακτήρα εσωτερικές εικονογραφήσεις. Φανταστείτε έναν κόσμο χωρίς την ταχύτητα της διάδοσης στην πληροφορία και τις βάσεις δεδομένων που προσφέρει το διαδίκτυο και πηγαίνετε νοητά στις αρχές της δεκαετίας του`70, για να δείτε πόσο δύσκολες ήταν οι συνθήκες για να γίνουν όλα αυτά τα υπέροχα μοντάζ που είδαμε στις σελίδες του «Μικρού Καουμπόι» και φυσικά στα εξώφυλλα. Εκείνα λοιπόν τα χρόνια και με δεδομένο το γεγονός της μη ύπαρξης πολλών πηγών από τα Ελληνικά εικονογραφημένα, που περιείχαν ιστορίες γουέστερν, οι υπεύθυνοι του περιοδικού έπρεπε να έρθουν σε συνεννόηση με εκδοτικούς οίκους του εξωτερικού, για να πάρουν κάποια δείγματα από το ρεπερτόριο τους, ή απλά να αγοράσουν τεύχη ξένων εκδόσεων και από εκεί να «δανειστούν» καρέ. Αυτό προϋπόθετε μια έρευνα σε μάκρος, ώστε να επιλεγούν τα καρέ αυτά που ταίριαζαν με το περιοδικό. Τα αναφέρω όλα αυτά για να τονίσω ακόμη περισσότερο τις δυσκολίες που αντιμετώπισε η έκδοση του «Μικρού Καουμπόι» και πόσα πέτυχαν οι δύο εκδότες χάρη στο «μάτι» τους που λέμε και στο ένστικτο. Έκαναν πραγματικά θαύματα με ελάχιστα εφόδια! Ας επιστρέψουμε στην έρευνα, την σχετική με όσα αναφέραμε πριν. Στα χρόνια της εφηβείας μου, θυμάμαι ότι είχα δει πολλές φορές έναν συγκεκριμένο ερυθρόδερμο, είτε σαν εξώφυλλο, είτε σαν εσωτερική εικονογράφηση στον «Μικρό Καουμπόι». Τότε ήταν σχεδόν αδύνατον να φανταστώ την ιστορία του και πως έφθασε μέχρι εδώ! Πέρασαν 30 και πλέον χρόνια, μέχρι να βρεθούν τα στοιχεία, που αφορούν στην προέλευση του ινδιάνου που εικονίζεται στο εξώφυλλο του τεύχους 868(«Ο κρεμασμένος ένοχος»), αλλά και σε πολλές εσωτερικές σελίδες άλλων τευχών. Όπως μπορείτε να δείτε στις συνοδευτικές εικόνες του άρθρου, όλα ξεκίνησαν από το τεύχος 26 του περιοδικού “Lancio Story”, Αργεντινών δημιουργών και Ιταλών εκδοτών, με μεγάλη φήμη στην γειτονική χώρα, αφού περιείχε πολύ καλά σενάρια και σκίτσα. Κάποια απ` αυτά τα είδαμε στην δεκαετία του`80, όταν κυκλοφόρησε το «Σκαθάρι» της Μαμούθ Κόμικς. Στο τεύχος αυτό του “Lancio Story” υπάρχει η ιστορία γουέστερν “Come coda di volpe divenne bandito”(»Η απαγορευμένη αλογοουρά»), σε σκίτσα του εξαιρετικού Paolo Serpieri, που οι φίλοι των κόμικς θα θυμούνται περισσότερο από την σέξι “Druna”! Ο ινδιάνος του τεύχους 868 του «Μικρού Καουμπόι», είναι καρέ από το εσωτερικό πάνελ αυτής της ιστορίας, όπως και όλες οι εικόνες που είδαμε σ` αυτό το περιοδικό – θρύλος, για τα δικά μας δεδομένα πάντα. Όλες τις σχετικές με το άρθρο αυτό εικόνες, αλλά και τα μέχρι στιγμής αποτελέσματα της έρευνας μας, για τα εξώφυλλα του «Μικρού Καουμπόι», θα τις βρείτε στην υπό – κατηγορία «ΕΡΕΥΝΑ & ΚΑΤΑΓΡΑΦΗ».

http://wp.me/PKxow-1QC

About Corto

Ασχολούμαι με το σκίτσο και τα κόμικς. Και στις δύο περιπτώσεις ακολουθώ το συναίσθημα. Θα προτιμούσα να μείνουν όλα αυτά στη σφαίρα του ερασιτεχνισμού, αλλά ...καμιά φορά η ζωή έχει άλλη γνώμη. Μισώ την υποκρισία και την αχαριστία και αρκούμαι στις μικρές στιγμές, που μπορούν να είναι παντού. Στη θέα ενός δέντρου, στον ήχο του κύματος...

Posted on 27 Ιουνίου 2011, in Arts, Comics, Comics Archive, Comics Characters, Comics Covers, Comics Creators, Comics History, Comics Legends, Comics Trades, Comics Treasures!, Comics Tributes, CT Exclusive, Culture, Greek Comics, Greek Magazines, Italian Comics, Άρθρα Μελών, Έρευνα, Απόψεις, Αποσπάσματα, Αποκλειστικότητες, Αρχείο, Αφιερώματα, Αναμνήσεις, Ανδρεόπουλος, Βινιέτες, Γουέστερν Κόμικς, Δημιουργοί, Εργασίες Κοινότητας, Εργασίες Μελών, Εσωτερικές Σελίδες, Εκδόσεις Εξωτερικού, Ελληνικά Κόμικς, Εξώφυλλα Κόμικς, Η Ιστορία των Κόμικς, Ιταλικά Κόμικς, Κόμικς, Κόμικς Έρευνα, Κόμικς Αναμνήσεις, Κόμικς Θρύλοι, Κόμικς Θησαυροί!, Κόμικς Καταγραφή, Κόμικς Χαρακτήρες, Κόμικς από την Αργεντινή, Κάποτε στην Ελλάδα!, Καρέ, Μικρός Καουμπόυ, Νέες Προσθήκες Κατηγοριών, Οπισθόφυλλα, Παραλειπόμενα, Παραλογοτεχνικά Κόμικς, Περιοδικά, Πολιτισμός, Ραμπατζής, Τέχνες and tagged , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , . Bookmark the permalink. Σχολιάστε.

Σχολιάστε

Συνδεθείτε για να δημοσιεύσετε το σχόλιο σας:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Αρέσει σε %d bloggers: