PAUL MURRY

Πολύ αγαπημένος δημιουργός, τα σκίτσα και οι ιστορίες του οποίου είναι συνδεδεμένες άρρηκτα με μερικά από τα πιο όμορφα ταξίδια που έκανα ποτέ με το νου, μέσα από τις σελίδες ενός κόμικς! Οι περιπέτειες του Μίκυ Μάους που κυρίως δημοσιεύτηκαν στη χώρα μας, ειδικά εκείνες που μπήκαν στην έκδοση του Μεγάλου Μίκυ σε συνέχειες κάθε μήνα(τι δέλεαρ κι αυτό…), ήταν τροφή για την φαντασία και τίποτα άλλο! Μαγικοί κόσμοι, παραμυθένιες πολιτείες, λαοί βγαλμένοι από την εικονογράφηση των βιβλίων της ιστορίας, ποτάμια, λίμνες και βουνά, όλα βουτηγμένα στην απίστευτη λεπτομέρεια της πένας του, ήταν κάτι το μοναδικό για τα μάτια πολλών από εμάς. Πανέμορφα! Οι ιστορίες του δημοσιεύτηκαν και στο εβδομαδιαίο Μίκυ Μάους βέβαια, αλλά εκείνο το …θέμα με τις μεγάλες σελίδες που είχαμε όλοι τότε, μας έμεινε «κουσούρι» και εκτιμήσαμε περισσότερο τα Μεγάλα Μίκυ και νοιώσαμε πολύ καλύτερα, όταν ενηλικιωμένοι πια διαβάσαμε το Σούπερ Μίκυ, όπου ο εκδότης είχε την καταπληκτική ιδέα να δημοσιεύσει εκείνες τις ιστορίες σε συνέχειες, ολοκληρωμένες αυτή τη φορά! Να γιατί λατρεύω αυτή την έκδοση! Οι διαστάσεις που έδωσε στις ιστορίες του Ντίσνευ, ο γεννημένος το 1914 Αμερικανός Paul Murry, ήταν πολύ περισσότερες από ότι μπορούσε να συμπεράνει κανείς με μια πρόχειρη ματιά.

Η φαντασία του και η πλέον αναγνωρίσιμη γραμμή στο σχέδιο, έκαναν τα πάντα μαγικά σε μόλις μερικές σελίδες! Καταπιάστηκε με σενάρια πολύ γοητευτικά, με το στοιχείο των αρχαίων πολιτισμών, των πειρατικών θησαυρών και των εξωτικών τοπίων, να είναι ότι ακριβώς χρειάζονταν ένας πιτσιρικάς για να ανοίξει τα δικά του πανιά στα συναρπαστικά ταξίδια! Υπήρχαν πολύ μεγάλοι σχεδιαστές που δούλεψαν πάνω στις ιδέες του Ντίσνευ και στους χαρακτήρες του, όμως προσωπικά μου έμεινε ο Paul Murry, που πιστεύω ότι πήρε τα σκίτσα του Goddfredson και τα πήγε πολύ μακριά. Γεννήθηκε στο Μισούρι από μια οικογένεια αγροτών και άρχισε να σχεδιάζει από πολύ μικρή ηλικία. Το 1937 θα δοκιμάσει την τύχη του με μια τοπική εταιρεία, αλλά αυτό ήταν κάτι προσωρινό. Ο κόσμος του Ντίσνευ τον τράβηξε σαν μαγνήτης και σύντομα ο νεαρός Murry έφυγε για να συναντήσει το όνειρο του στα στούντιο του ανθρώπου που τον επηρέασε όσο κανείς άλλος, κι έτσι όλοι εμείς είχαμε την ευκαιρία να δούμε πολύχρωμα και ξεχωριστά κόμικς – όνειρα! Στα στούντιο του Ντίσνευ δούλεψε πάνω στις ταινίες κινουμένων σχεδίων ‘Pinocchio’, ‘Dumbo’, ‘Saludos Amigos’ και ‘Song of the South’ και το 1943 μπήκε οριστικά στο τμήμα παραγωγής κόμικς. Ο ήρωας με τον οποίο ξεκίνησε, ήταν ο ‘José Carioca’, για να συνεχίσει με τους ‘Mickey Mouse’ , ‘Uncle Remus with Br’er Rabbit’ και ‘Panchito’. Όλες αυτές οι ιστορίες μπήκαν σαν στριπ στις Κυριακάτικες εκδόσεις των εφημερίδων. Το 1946 μπαίνει στο έμψυχο δυναμικό της εταιρείας Dell Comics, που διατηρούσε τα δικαιώματα του Ντίσνευ για τις εκδόσεις κόμικς, με χαρακτήρες όπως ο ‘Big Bad Wolf'(«κακός λύκος»). Για είκοσι ολόκληρα χρόνια, μεταξύ 1953 και 1973, ο Murry αποτελεί τον πιο δημιουργικό εικονογράφο ιστοριών του αγαπημένου του ήρωα ‘Mickey Mouse’, για χάρη του οποίου έκανε χιλιάδες σελίδες. Όπως κάθε μεγάλος σχεδιαστής, έτσι και ο Murry άφησε πίσω του κάτι καινούργιο. Στην περίπτωση του αυτό ήταν ο ‘Super Goof'(«Σούπερ Γκούφυ»), του οποίου σχεδίασε πρώτος τις ιστορίες. Έκανε ακόμη σκίτσα για ιστορίες του ‘Woody Woodpecker’, αλλά και του ‘Buck O’Rue’, σε σενάρια του Dick Huemer στις αρχές της δεκαετίας του`50.

Οι βινιέτες του εξωτερικού και μέρος των στοιχείων είναι από το

www.lambiek.net

Οι βινιέτες της Ελληνικής έκδοσης είναι από το προσωπικό αρχείο του συντάκτη.

Όλα τα άρθρα αυτού του τύπου θα τα βρείτε στην κατηγορία Ήρωες & Δημιουργοί.

About Corto

Ασχολούμαι με το σκίτσο και τα κόμικς. Και στις δύο περιπτώσεις ακολουθώ το συναίσθημα. Θα προτιμούσα να μείνουν όλα αυτά στη σφαίρα του ερασιτεχνισμού, αλλά ...καμιά φορά η ζωή έχει άλλη γνώμη. Μισώ την υποκρισία και την αχαριστία και αρκούμαι στις μικρές στιγμές, που μπορούν να είναι παντού. Στη θέα ενός δέντρου, στον ήχο του κύματος...

Posted on 8 Ιουνίου 2011, in Arts, Comics, Comics Archive, Comics Characters, Comics Covers, Comics Creators, Comics History, Comics Legends, Comics Trades, Comics Treasures!, Comics Tributes, CT Exclusive, Culture, Greek Comics, Άρθρα Μελών, Άνθρωπος, Έρευνα, Ήρωες & Δημιουργοί, Απόψεις, Αποσπάσματα, Αποκλειστικότητες, Αρχείο, Αφιερώματα, Αναμνήσεις, Βινιέτες, Γουώλτ Ντίσνεϋ, Δημιουργοί, Εργασίες Κοινότητας, Εργασίες Μελών, Ελληνικά Κόμικς, Η Ιστορία των Κόμικς, Κόμικς, Κόμικς Έρευνα, Κόμικς Αναμνήσεις, Κόμικς Θρύλοι, Κόμικς Θησαυροί!, Κόμικς Καταγραφή, Κόμικς Χαρακτήρες, Κάποτε στην Ελλάδα!, Μίκυ Μάους, Μηνιαίο Μίκυ, Νέες Προσθήκες Κατηγοριών, Παραλειπόμενα, Πολιτισμός, Σκίτσο, Σούπερ Μίκυ, Τέχνες, Walt Disney and tagged , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , . Bookmark the permalink. Σχολιάστε.

Σχολιάστε

Συνδεθείτε για να δημοσιεύσετε το σχόλιο σας:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Αρέσει σε %d bloggers: