ΖΑΓΚΟΡ – «ΤΑ ΚΟΚΚΙΝΑ ΣΑΚΑΚΙΑ»

Μια σάρωση 254 σελίδων, από το περιεχόμενο συνολικά 15 τευχών, σε μια ιστορία από τις καλύτερες που διαβάσαμε στο εβδομαδιαίο «Ζαγκόρ», σας περιμένει αυτή τη φορά! Οι αναγνώστες εκείνης της υπέροχης έκδοσης κόμικς, περίμεναν τεσσερισήμισι μήνες για να δουν να πέφτει ο επίλογος σε αυτή την ιστορία! Εσείς, απλά θα την ξεφυλλίσετε ηλεκτρονικά όσες φορές θέλετε, σε συνεχόμενες σελίδες και όχι σε συνέχειες! Πρώτο μεγάλο project του καλοκαιριού για φέτος στο Comics Trades; Όχι βέβαια! Ούτε μεγάλο – ούτε το πρώτο είναι και θα το διαπιστώσετε καθώς θα κυλάνε οι μέρες στο ημερολόγιο…

Είναι μια δύσκολη και επίπονη προσπάθεια, βέβαια. Τα τεύχη σαρώθηκαν σελίδα – σελίδα, σε υψηλή ανάλυση, πάντα προσεκτικά και στην συνέχεια η κάθε σελίδα ξεχωριστά υπέστη τεχνική επεξεργασία. Σε κάποιες περιπτώσεις τα καταφέραμε αρκετά καλά θα έλεγα, ενώ σε κάποιες άλλες έμειναν ορισμένα ψεγάδια, που πιστοποιούν όμως την αυθεντικότητα των τευχών και βγάζουν λίγη από την νοσταλγία εκείνων των χρόνων, όπως επίσης και παρά τις δυσκολίες, δεν αλλοιώθηκε η εικόνα σε σημείο που να δημιουργεί πρόβλημα στην ηλεκτρονική ανάγνωση. Κι αυτό θα το διαπιστώσετε άλλωστε. Ήταν Γενάρης του 1973 και συγκεκριμένα 25 του μήνα, όταν ξεκινούσε μια νέα περιπέτεια για τους δύο φίλους. Τον «Ζαγκόρ» και τον «Τσίκο». Αμέσως μετά την ιστορία με τον «Φάντη Μπαστούνι», στην σελίδα 27 του τεύχους 110, έρχεται η επόμενη μεγάλη πρόκληση για το «πνεύμα με το τσεκούρι», αλλά και για τον Έλληνα εκδότη κ. Ανεμοδουρά, αφού αυτή εδώ ήταν η μεγαλύτερη ως τότε ιστορία που δημοσίευσε σε συνέχειες, πάντα στο «Ζαγκόρ»! 15 τεύχη δεν ήταν και λίγα και φυσικά το στοίχημα ήταν μεγάλο και με ρίσκο, αφού έπρεπε να χωριστεί σε τέτοια τμήματα η ιστορία, ώστε να είναι και ελκυστική, αλλά και να κρατάει αμείωτο το ενδιαφέρον των αναγνωστών, για να συνεχίσουν να αγοράζουν τα εβδομαδιαία τεύχη. Στην Ιταλία ήταν αρκετά διαφορετικά τα πράγματα, σε σχέση με την έκδοση της εν λόγω περιπέτειας. Δημοσιεύτηκε στα τεύχη 59(“Servizio Secreto”) & 60(“Fucilazione!”), τον Μάιο και τον Ιούνιο του 1970. Δεν ακολούθησε την ιστορία με τον «Φάντη Μπαστούνι», κάτι που για ακόμη μια φορά αποδεικνύει ότι στην χώρα μας διαβάζαμε επιλογές του εκδότη ουσιαστικά και όχι τις ιστορίες με την αρχική σειρά δημοσίευσης τους στην Ιταλία.

Το σενάριο είναι του Sergio Bonelli(ή Guido Nolitta όπως επιθυμούσε να λέγεται, για να μην τον συγχέουν με τον πατέρα του, τον Gian Luigi Bonelli), ενώ τα σκίτσα και τα εξώφυλλα της Ιταλικής έκδοσης, του μόνιμου συνεργάτη του και θρύλου των Ιταλικών κόμικς, Gallieno Ferri. Το σενάριο θέλει τους δύο φίλους να μπλέκουν σε μια πολύ σκοτεινή ιστορία, που έρχεται σαν εφιάλτης από το παρελθόν και μοιάζει σαν μια προσπάθεια των δημιουργών της να προσθέσουν κάτι από το πολύ επιτυχημένο κλίμα των «Μπλέκ» και «Λοχαγού Μάρκ»! Δύο άλλοι – διαφορετικοί ήρωες, που μάχονταν για την ελευθερία της Αμερικής ενάντια στους Άγγλους διεκδικητές της. Τι ακριβώς συμβαίνει εδώ λοιπόν και φέρνει ομοιότητες με εκείνη την περίοδο; Μια ακόμη απόπειρα διεκδίκησης της Αμερικής από τους Άγγλους και η ιδέα της δημιουργίας μιας Νέας Αγγλίας! Ευφάνταστο σενάριο το δίχως άλλο, κι αυτό με κινηματογραφικές δυνατότητες, όπως σχεδόν όλα όσα έγραψε ο υιός Bonelli. Η άψογη συνεργασία του με τον Ferri είναι εμφανής σε κάθε καρέ. Τον καθοδηγεί με το κείμενο του τέλεια, αλλά συγχρόνως τον αφήνει να βγάλει και το δικό του βλέμμα – ταλέντο. Όμορφα τοπία, ωραία πλάνα στους χαρακτήρες, ρεαλιστικότατες στιγμές έντασης και συγκρούσεων, συνθέτουν μια εξαιρετική αφήγηση που κρατάει τον αναγνώστη. Δεν θα μπούμε σε επιμέρους αναλύσεις των δημιουργών, αφού έχουν δώσει στα μάτια σας επανειλημμένως εξετάσεις. Αν τις πέρασαν ή όχι, αυτό είναι προσωπικό συμπέρασμα του καθενός και δεν υπάρχει κανένας λόγος να πείσουμε κάποιους που έχουν ίσως απορρίψει αυτό το κόμικς, να το δουν με άλλο μάτι και νέα κριτήρια. Όλα αυτά είναι ένα παιγνίδι υποκειμενικότητας, όπως και πάρα πολλά ακόμη στη ζωή μας, ειδικά σε θέματα που έχουν να κάνουν με τις προτιμήσεις μας στην ψυχαγωγία. Δεν υπάρχουν πανάκειες και εγχειρίδια. Το ένστικτο νομίζω ότι είναι αυτό που μας καθοδηγεί κυρίως, σε αυτές τις περιπτώσεις, όπως και αυτό που για τον καθέναν είναι το ζητούμενο από ένα κόμικς.

Να μην ξεχάσουμε να μνημονεύσουμε τον απίστευτο γκαφατζή «Τσίκο», από τον οποίο αρχίζει και στον οποίο τελειώνει κάθε περιπέτεια! Αν συνήθως η πείνα του είναι αυτή που τον οδηγεί σε τραγελαφικές καταστάσεις(μαζί και τον «Ζαγκόρ»), σ` αυτήν εδώ είναι η αφέλεια του και η μορφή μιας όμορφης κοπέλας, που θα φέρει τους δύο συντρόφους αντί για ένα άνετο ταξίδι με το κανό, να κάνουν ένα παγωμένο μπάνιο, να μείνουν άφραγκοι και φυσικά να κινδυνέψουν για κόμη μια φορά να χάσουν τη ζωή τους! Και σαν να μην έφταναν όλα αυτά, θα βρεθούν στο δρόμο τους και τρείς μυστήριοι τύποι, που θα τους φέρουν αντιμέτωπους με τα «κόκκινα σακάκια»… Δώσαμε αυτό τον τίτλο στην σάρωση μας, από το τεύχος 116 της Ελληνικής έκδοσης. Τα τεύχη στα οποία συμπεριλήφθηκε η ιστορία, καθώς και οι ημερομηνίες κυκλοφορίας του κάθε ενός, ακολουθούν πιο κάτω.

110 – «Παγίδα στο ποταμόπλοιο» 25 Ιανουαρίου

111 – «Οι νεκραναστημένοι» 1 Φεβρουαρίου

112 – «Ο μυστηριώδης ίσκιος» 8 Φεβρουαρίου

113 – «Τρείς αινιγματικοί τύποι» 15 Φεβρουαρίου

114 – «Ο Ζαγκόρ πιάνει έναν ίσκιο!» 22 Φεβρουαρίου

115 – «Ο πράκτωρ 227» 1 Μαρτίου

116 – «Τα κόκκινα σακάκια» 8 Μαρτίου

117 – «Ένα παράξενο στρατόπεδο» 15 Μαρτίου

118 – «Ο Τσίκο πάει σε αποστολή» 22 Μαρτίου

119 – «Ο τουφεκισμός» 29 Μαρτίου

120 – «Η κραυγή του Ζαγκόρ» 6 Απριλίου

121 – «Ο Ζαγκόρ κάνει όρκο» 13 Απριλίου

122 – «Το κυνήγι των δολοφόνων» 20 Απριλίου

123 – «Τσίκο ο ήρως με το τσεκούρι» 27 Απριλίου

124 – «Το βέλος του ταχυδρόμου» 3 Μαΐου

ΤΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΜΕ ΤΟ LINK ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΘΗΚΕ!

ΣΑΣ ΖΗΤΑΜΕ ΣΥΓΝΩΜΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΤΑΛΑΙΠΩΡΙΑ

Το αρχείο κατεβαίνει ακολουθώντας το παρακάτω link

http://www.mediafire.com/?fvmmrqhqcoqpjef

Όγκος αρχείου 165 MB

Σύνολο σελίδων 254

Σάρωση εικόνων με EPSON V300 PHOTO

Ανάλυση σάρωσης 400 dpi

Επιμέρους διαστάσεις σελίδων 2100 Χ 1800 με τη βοήθεια του Photo Resizer

Επεξεργασία σελίδων – crop – ευθυγράμμιση με Adobe Elements & Picasa

Υδατογράφημα Alamoon

Συμπίεση αρχείου και τελικό φορμάτ Adobe pdf Creator

About Corto

Ασχολούμαι με το σκίτσο και τα κόμικς. Και στις δύο περιπτώσεις ακολουθώ το συναίσθημα. Θα προτιμούσα να μείνουν όλα αυτά στη σφαίρα του ερασιτεχνισμού, αλλά ...καμιά φορά η ζωή έχει άλλη γνώμη. Μισώ την υποκρισία και την αχαριστία και αρκούμαι στις μικρές στιγμές, που μπορούν να είναι παντού. Στη θέα ενός δέντρου, στον ήχο του κύματος...

Posted on 6 Ιουνίου 2011, in Arts, Comics, Comics Archive, Comics Characters, Comics Covers, Comics Creators, Comics History, Comics Legends, Comics Links, Comics Scans, Comics Stickers, Comics Stories, Comics Trades, Comics Treasures!, Comics Tributes, CT Exclusive, Culture, Gallieno Ferri, Gian Luigi Bonelli, Greek Comics, Guido Nollitta, Italian Comics, Άρθρα Μελών, Έρευνα, Απόψεις, Αποσπάσματα, Αποκλειστικότητες, Αρχείο, Αφιερώματα, Αναμνήσεις, Ανεμοδουράς, Βινιέτες, Γουέστερν Κόμικς, Δημιουργοί, Εργασίες Κοινότητας, Εργασίες Μελών, Εσωτερικές Σελίδες, Εκδόσεις Εξωτερικού, Ελληνικά Κόμικς, Εξώφυλλα Κόμικς, Ζαγκόρ, Η Ιστορία των Κόμικς, Ιστορίες από το Ζαγκόρ, Κόμικς, Κόμικς Έρευνα, Κόμικς Αναμνήσεις, Κόμικς Θρύλοι, Κόμικς Θησαυροί!, Κόμικς Ιστορίες, Κόμικς Καταγραφή, Κόμικς Σαρώσεις, Κόμικς Χαρακτήρες, Κάποτε στην Ελλάδα!, Νέες Προσθήκες Κατηγοριών, Παραλειπόμενα, Πολιτισμός, Σπάνια Κόμικς, Στυλιανός Ανεμοδουράς, Σκαναρισμένα Κόμικς, Τέχνες, Memories, Rare Comics, Sergio Bonelli, Western Comics, Zagor, Zagorland! and tagged , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , . Bookmark the permalink. 4 Σχόλια.

 1. Φανταστικη η προσφορα σου Γιωργο. Ευχαριστω πολυ

  Μου αρέσει!

  • ΚΥΡΙΟΙ ΤΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΜΕ ΤΟ LINK ΓΙΑ ΤΗΝ ΙΣΤΟΡΙΑ «ΤΑ ΚΟΚΚΙΝΑ ΣΑΚΑΚΙΑ»ΤΟΥ «ΖΑΓΚΟΡ» ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΘΗΚΕ ΠΛΗΡΩΣ! Μπορείτε πλέον να το κατεβάσετε χωρίς κανένα πρόβλημα. Σας ζητάμε συγνώμη για την χθεσινή ταλαιπωρία.

   Μου αρέσει!

 2. Γιωργο καποιο προβλημα υπαρχει με το λινκ

  Μου αρέσει!

 3. Οκ τωρα δουλευει. Ευχαριστω Γιωργο και παλι

  Μου αρέσει!

Σχολιάστε

Συνδεθείτε για να δημοσιεύσετε το σχόλιο σας:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Αρέσει σε %d bloggers: