FRANCESCO GAMBA – ΕΝΑΣ ΣΧΕΔΙΑΣΤΗΣ ΘΡΥΛΟΣ

Στην ιστορία που συνοδεύει τους χάρτινους θρύλους, υπάρχουν ονόματα δημιουργών που ξεχώρισαν για αυτά που μας χάρισαν και ήταν πολλά. Είτε σε δικές τους εμπνεύσεις, είτε δουλεύοντας πάνω σε αρχικές δουλειές άλλων, άφησαν πράγματι εποχή με μια χαρακτηριστική σχεδιαστική γραμμή, που όσα χρόνια και αν περάσουν θα αναγνωρίζεται. Θα γεννάει αναμνήσεις και συναισθήματα, όπως όταν διαβάζαμε αυτές τις ιστορίες μικροί, μη γνωρίζοντας τίποτα για αυτούς που βρίσκονταν πίσω τους. Με αφορμή το αφιέρωμα που κάνουμε αυτές τις μέρες στα εικονογραφημένα του κ. Ανεμοδουρά, σήμερα(αλλά και τις επόμενες μέρες), θα σας παρουσιάσουμε μερικούς από αυτούς τους καλλιτέχνες που όλοι οι Έλληνες νεαροί του`70, διάβασαν κάποτε τις ιστορίες τους και τις αγάπησαν. Για αρχή σας έχουμε σήμερα έναν σχεδιαστή μύθο για την γειτονική Ιταλία, τον Francesco Gamba. Γεννήθηκε το 1926 στην πόλη Spezia, από μια οικογένεια καλλιτεχνική. Ο μεγάλος του αδελφός Pietro , ήταν σχεδιαστής κόμικς και του έδωσε τις πρώτες επιρροές, για να ξεδιπλώσει στην συνέχεια το πλούσιο ταλέντο του και να χαράξει μια πολύ σημαντική πορεία στον χώρο. Ο Francesco Gamba δεν έκρυψε ποτέ την αγάπη του για τους χαρακτήρες και τις εικόνες της Άγριας Δύσης, κάτι που βγήκε με την μορφή του ‘Razzo Bill’ για τον οίκο Alpe, στα τέλη της δεκαετίας του`40. Το 1949 δημιουργεί τον χαρακτήρα ‘Musetta’ στον οίκο Ippocampo και στη συνέχεια αναλαμβάνει βασικός σχεδιαστής του ‘Yorga’, μιας νέας σειράς που προωθούσε τότε ο μεγάλος Gian Luigi Bonelli, με τον Antonio Canale. Η δουλειά του γνώρισε μεγάλη αναγνώριση μεταξύ των αναγνωστών, κι έτσι παίρνει τα μολύβια του και προχωράει στην επόμενη ιδέα του σεναριογράφου Guido Martina(διαβάστε παλαιότερο άρθρο). Είναι το περίφημο ‘Pecos Bill’, στο τιμόνι της σχεδίασης του οποίου θα μείνει για τέσσερα χρόνια, από το 1950 μέχρι το 1954. Η φήμη του θα απογειωθεί και το 1956 ο κ. Bonelli θα του δώσει δύο ακόμη χαρακτήρες, ο ένας εκ των οποίων ήδη καταξιωμένος. Είναι τα ‘Terre e Rocky Starr’ και η σειρά – θρύλος των Ιταλικών κόμικς της εποχής, ‘Piccolo Ranger’. Εκεί κυριολεκτικά θα αφήσει εποχή και η καριέρα του θα εκτιναχθεί στα ύψη! Τα σκίτσα του στον «Ρίνγκο» τα χαρήκαμε για πολλά τεύχη του εβδομαδιαίου «Μπλέκ» του κ. Ανεμοδουρά. Κρίμα που δεν έγινε το ίδιο και με τις ιστορίες του ‘Zagor’ που εικονογράφησε. Στο βιογραφικό του και οι ιστορίες που έκανε για τον άλλο κόμικς – θρύλο, τον ‘Tex'(από αυτές διαβάσαμε κάποιες στο «Ροντέο»). Ο Francisco Gamba σφράγισε μια ολόκληρη εποχή με την παρουσία του στα εικονογραφημένα και έβγαλε μια αγνότητα που ακόμη και στις μέρες μας είναι πανέμορφη. Τα σκίτσα του χαρακτηρίζονται από τον ρεαλισμό και το χιούμορ, με μια λεπτομέρεια που δεν κουράζει, ενώ σε πολλές περιπτώσεις τα πλάνα που επιλέγει στα καρέ του μοιάζουν κινηματογραφικά. Είναι εκφραστής μιας υπέροχης γενιάς εμπνευσμένων δημιουργών, που δίχως αυτούς ο κόσμος των κόμικς θα ήταν φτωχότερος.

Οι βινιέτες του εξωτερικού και μέρος των στοιχείων είναι από το

www.lambiek.net

Οι βινιέτες της Ελληνικής έκδοσης είναι από το προσωπικό αρχείο του συντάκτη.

Όλα τα άρθρα αυτού του τύπου θα τα βρείτε στην κατηγορία Ήρωες & Δημιουργοί.

About Corto

Ασχολούμαι με τα κόμικς και τον γραπτό λόγο. Και στις δύο περιπτώσεις αφήνω το συναίσθημα να με καθοδηγήσει σε παρορμητικά νερά. Οι επιρροές είναι εκεί έξω, η ίδια η ζωή καθώς κυλά σαν σταγόνα διψασμένη. Μισώ την υποκρισία, την όψη της αχαριστίας, χαμένης σε ψιθύρους ιδιοτέλειας και ανάσες φόβου. Αρκούμαι στις μικρές στιγμές, που μπορούν να είναι παντού. Στη θέα ενός δέντρου, στον ήχο του κύματος, σε ένα σκίτσο φτιαγμένο με ψυχή...

Posted on 3 Ιουνίου 2011, in Arts, Comics, Comics Archive, Comics Characters, Comics Creators, Comics History, Comics Legends, Comics Trades, Comics Treasures!, Comics Tributes, CT Exclusive, Culture, Greek Comics, Il Piccolo Ranger, Italian Comics, Άρθρα Μελών, Έρευνα, Ήρωες & Δημιουργοί, Αποσπάσματα, Αποκλειστικότητες, Αρχείο, Αφιερώματα, Αναμνήσεις, Ανεμοδουράς, Βινιέτες, Γουώλτ Ντίσνεϋ, Δημιουργοί, Εργασίες Κοινότητας, Εργασίες Μελών, Εσωτερικές Σελίδες, Η Ιστορία των Κόμικς, Κόμικς, Κόμικς Έρευνα, Κόμικς Αναμνήσεις, Κόμικς Θρύλοι, Κόμικς Θησαυροί!, Κόμικς Καταγραφή, Κόμικς Χαρακτήρες, Κάποτε στην Ελλάδα!, Μπλέκ, Νέες Προσθήκες Κατηγοριών, Παραλειπόμενα, Πολιτισμός, Ρίνγκο, Σπάνια Κόμικς, Στυλιανός Ανεμοδουράς, Τέχνες, Western Comics and tagged , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , . Bookmark the permalink. Σχολιάστε.

Σχολιάστε

Συνδεθείτε για να δημοσιεύσετε το σχόλιο σας:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Αρέσει σε %d bloggers: