RENZO SAVI – Ο ΔΗΜΙΟΥΡΓΟΣ ΤΟΥ «ΡΟΚ ΤΟΥ ΑΟΡΑΤΟΥ»

Στο σχήμα που ακολούθησε το μικρό κλασσικό του «Μπλέκ» το 1975, ένας από τους χαρακτήρες που κέντρισε το ενδιαφέρον των αναγνωστών της εποχής, από τους νεόφερτους εκείνους που προστέθηκαν και συμπλήρωσαν τις σελίδες του εγχειρήματος του κ. Ανεμοδουρά, ήταν και ο «Ρόκ ο Αόρατος». Πρόκειται για μια δημιουργία του Ιταλού Renzo Savi, για λογαριασμό της Γαλλικής Mon Journal και του περιοδικού της “Brik”, το 1966. Τελικά, καθώς αναλύουμε όλο και περισσότερο τα εικονογραφημένα της περιόδου 1968 – 1976 στη χώρα μας, διαπιστώνουμε όλο και περισσότερους ήρωες που μας ήρθαν από την Γαλλία, πολύ περισσότερους από την Ιταλία, όπως αρχικά νομίζαμε. Επίσης, ένα άλλο ενδιαφέρον στοιχείο που προκύπτει από την έρευνα αυτή, έχει να κάνει με την κοινή διαδρομή που ακολούθησαν στην ξενιτιά πολλοί Ιταλοί σχεδιαστές, οι περισσότεροι από τους οποίους κατέληξαν στην Γαλλία.

Ο Rock l’Invisible όπως ονομάστηκε, δεν είχε ποτέ δικό του περιοδικό και ανήκει στους καρατερίστες των κόμικς, που βέβαια είχαν κι αυτοί ένα σημαντικό ρόλο, αφού συμπλήρωναν τις σελίδες επιτυχημένων περιοδικών. Ο δημιουργός του κ. Savi, πριν δώσει την σκυτάλη της σχεδίασης στους συμπατριώτες του, Guido Zamperoni & Sandro Angiolini, εικονογράφησε αρκετές ιστορίες και πρόλαβε να τον δει αρκετά υψηλά στις προτιμήσεις των Γάλλων αναγνωστών. Ο Savi ξεκίνησε την καριέρα του το 1948 με το “Pantera Bionda” για το Arc του Pasquale Giurleo. Από το 1956 μέχρι το 1962, τα μολύβια του Savi τίθενται στην διάθεση του διάσημου οίκου Casa Editrice Universo. Εκείνη την χρονιά(1962), θα σχεδιάσει κι έναν δικό του χαρακτήρα, τον “Tarvin il Solitario”, σε σενάρια του Giancarlo Ottani, που θα μπει στο Radar του εκδότη Angelo Fasani. Το `64 θα δουλέψει με τον Leonello Martini και για λίγα τεύχη θα συνεργαστεί κάνοντας πολεμικές ιστορίες στην Αγγλική Fleetway(άλλη συνηθισμένη διαδρομή αυτή!). Η χρονιά της μεγάλης απόφασης, αυτής που ανανέωσε την δημιουργικότητα και εκτόξευσε την σταδιοδρομία του, ήταν το 1966 όταν προσχώρησε στο έμψυχο δυναμικό της Γαλλικής Aventures et Voyages, που του έδωσε μια θέση στο περιοδικό Brik(αυτό που σαν κεντρικό του χαρακτήρα είχε τον «δικό» μας Ντρέηκ! Αλλά για αυτόν θα μιλήσουμε προσεχώς…).

Επιστρέφοντας στην Ιταλία το `72 και για τα επόμενα 10 χρόνια, θα δουλέψει στα στούντιο του Graziano Origa κάνοντας το “Fiabe a Fumetti”(εκδόσεις Sole), τον “Johnny Honda”(Universal Productions), αλλά και τον “Bonnie”(εκδόσεις Ediperiodici). Από εκεί κι έπειτα, μέχρι το 1979 οπότε και σταματάει από την ενεργό δράση, τον βρίσκουμε στα ερωτικά κόμικς(fumetti), της Edifumetto.

Τα εσωτερικά καρέ και το εξώφυλλο του τεύχους 349, είναι από το προσωπικό αρχείο του συντάκτη.

Όλα τα άρθρα αυτού του τύπου θα τα βρείτε στην κατηγορία Ήρωες & Δημιουργοί.

About Corto

Ασχολούμαι με το σκίτσο και τα κόμικς. Και στις δύο περιπτώσεις ακολουθώ το συναίσθημα. Θα προτιμούσα να μείνουν όλα αυτά στη σφαίρα του ερασιτεχνισμού, αλλά ...καμιά φορά η ζωή έχει άλλη γνώμη. Μισώ την υποκρισία και την αχαριστία και αρκούμαι στις μικρές στιγμές, που μπορούν να είναι παντού. Στη θέα ενός δέντρου, στον ήχο του κύματος...

Posted on 13 Μαΐου 2011, in Arts, Brik, Comics, Comics Archive, Comics Characters, Comics Covers, Comics Creators, Comics History, Comics Legends, Comics Stories, Comics Trades, Comics Treasures!, Comics Tributes, CT Exclusive, Culture, French Comics, Greek Comics, Άρθρα Μελών, Έρευνα, Ήρωες & Δημιουργοί, Απόψεις, Αποσπάσματα, Αποκλειστικότητες, Αρχείο, Αφιερώματα, Αναμνήσεις, Ανεμοδουράς, Βινιέτες, Δημιουργοί, Εργασίες Κοινότητας, Εργασίες Μελών, Εσωτερικές Σελίδες, Ελληνικά Κόμικς, Η Ιστορία των Κόμικς, Κόμικς, Κόμικς Έρευνα, Κόμικς Αναμνήσεις, Κόμικς Θρύλοι, Κόμικς Θησαυροί!, Κόμικς Καταγραφή, Κόμικς Χαρακτήρες, Κάποτε στην Ελλάδα!, Μπλέκ, Νέες Προσθήκες Κατηγοριών, Παραλειπόμενα, Στυλιανός Ανεμοδουράς, Τέχνες and tagged , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , . Bookmark the permalink. Σχολιάστε.

Σχολιάστε

Συνδεθείτε για να δημοσιεύσετε το σχόλιο σας:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Αρέσει σε %d bloggers: