ΙΟΥΛΙΟΣ ΒΕΡΝ – Ο ΣΥΓΓΡΑΦΕΑΣ ΤΩΝ ΠΑΙΔΙΚΩΝ ΜΑΣ ΧΡΟΝΩΝ

Μια από τις μορφές εκείνες της λογοτεχνίας που συνέβαλε τα μέγιστα, στην δημιουργία εικόνων και έπλασε τοπία στην φαντασία μας, ήταν ο Ιούλιος Βέρν. Μια φωτισμένη περίπτωση πνεύματος, ένας οραματιστής, ένας συγγραφέας με προφητικές ματιές στο μέλλον. Μέσα από τα βιβλία του πέρασαν διαστημικά ταξίδια, υποβρύχιες εξερευνήσεις, κι ένας κόσμος όπως δεν τον είχαμε φανταστεί. Ζωντάνεψε κείμενα και έδωσε τροφή στη σκέψη όλων μας. Πολύ μπροστά από την εποχή του, αποτελεί ίσως τον κορυφαίο αφηγητή του μέλλοντος, αιώνες πριν εκείνο πάρει σάρκα και οστά.

Είναι ελάχιστοι πιστεύω, από τα παιδιά εκείνα των δεκαετιών του`60, του`70 αλλά και του`80, που δεν ξεφύλλισαν έστω, ή απλά δεν στάθηκαν μπροστά από μια βιτρίνα βιβλιοπωλείου, χαζεύοντας αυτά τα πανέμορφα πραγματικά εξώφυλλα! Ήταν οι εκδόσεις Αστέρος, αυτές που έκαναν πιο δημοφιλή από οποιονδήποτε άλλο εκδοτικό οίκο στη χώρα μας, τον Ιούλιο Βέρν και το έργο του. Ήταν ο εκδοτικός οίκος που τον καθιέρωσε και έδωσε άλλες διαστάσεις σε όσα περιέγραψε με τόσο γλαφυρό τρόπο. Σε όσα προσπάθησε να ερμηνεύσει, πολύ πριν συμβούν. Θυμάμαι στα χρόνια των δικών μου παιδικών χρόνων, τις ατελείωτες ώρες που με ένα τέτοιο βιβλίο βυθιζόμουν στις δικές του αλήθειες, τις τόσο μακρινές από την εποχή που το έγραψε, αλλά συνάμα και τις τόσο γοητευτικές στις δικές μου καθημερινές εικόνες. Είχε αυτό το μαγικό στοιχείο, να μπορεί να σε ταξιδεύει και να σε συναρπάζει, να εξάπτει την φαντασία. Ήταν και υπεράνω αντιρρήσεων, εκ μέρους των γονιών μας. Αντίθετα, με μεγάλη τους χαρά θα μας αγόραζαν ένα βιβλίο του και με ακόμη μεγαλύτερη θα μας έβλεπαν να το διαβάζαμε! Ένα είδος εξωσχολικών αριστουργημάτων, με την κοινή αποδοχή όλων. Ήταν συγχρόνως και ο συνδετικός κρίκος με τα Κλασσικά Εικονογραφημένα, στα οποία ανατρέχαμε για δούμε περισσότερες εικόνες από εκείνα τα ταξίδια.

Όχι ότι έλειπε η εικονογράφηση στα δικά του βιβλία. Το κάθε άλλο μάλιστα. Ήταν λιτή, αλλά υπέροχη κι εκείνη. Κουβαλούσε κάτι από περασμένους αιώνες και έδειχνε …αυθεντική. Σαν αναπόσπαστο τμήμα της αφήγησης. Από τη Γη στη Σελήνη, Τα τέκνα του πλοίαρχου Γκράν, Ο γύρος του κόσμου σε 80 ημέρες, 20000 λεύγες κάτω απ` τη θάλασσα, ένας διαχρονικός θησαυρός απόδρασης! Τα δε εξώφυλλα, ο καθρέφτης κάθε βιβλίου, ήταν απλά σαγηνευτικά! Σε προκαλούσαν μόνο και μόνο στη θέα τους! Το Comics Trades, ετοιμάζει και θα σας παρουσιάσει μια σειρά άρθρων, αφιερωμένων στο έργο του μεγάλου αυτού λογοτέχνη και σε όσα σήμαινε και σημαίνει ακόμη και σήμερα, για τις αναμνήσεις όλων μας. Είναι και αυτό απόσπασμα από το βιβλίο που γράφουμε με τον Λάζαρο και που φυσικά θα σας ενημερώσουμε για τις λεπτομέρειες που αφορούν στην κυκλοφορία του. Να αναφέρω σε αυτό το σημείο, ότι το αφιέρωμα στον συγγραφέα ξεκίνησε από μια ιδέα του Λάζαρου(και οι δύο μας λατρεύουμε τα βιβλία του), ο οποίος και θα σας μεταφέρει μές από τα κείμενα του σε αυτό τον κόσμο που δημιούργησε ο Βέρν, ενώ εγώ με τη σειρά μου θα συμπληρώσω μνήμες και παραλειπόμενα, όπως και την παρουσία των βιβλίων του στην έκδοση των Κλασσικών Εικονογραφημένων.Τέλος, τα αφιερώματα αυτά θα ενταχθούν στην υπό δημιουργία, νέα μας κατηγορία, με τίτλο «ΒΙΒΛΙΟ». Μείνετε συντονισμένοι στη σελίδα που ζει μέσα από τις μνήμες!

 

About Corto

Ασχολούμαι με το σκίτσο και τα κόμικς. Και στις δύο περιπτώσεις ακολουθώ το συναίσθημα. Θα προτιμούσα να μείνουν όλα αυτά στη σφαίρα του ερασιτεχνισμού, αλλά ...καμιά φορά η ζωή έχει άλλη γνώμη. Μισώ την υποκρισία και την αχαριστία και αρκούμαι στις μικρές στιγμές, που μπορούν να είναι παντού. Στη θέα ενός δέντρου, στον ήχο του κύματος...

Posted on 2 Μαρτίου 2011, in Arts, Blog Members, Books, Comics Trades, CT Exclusive, Culture, Άρθρα Μελών, Άνθρωπος, Έρευνα, Αποσπάσματα, Αποκλειστικότητες, Αρχείο, Αφιερώματα, Αναμνήσεις, Βιβλίο, Γιώργος Κοσκινάς, Δημιουργοί, Διαφήμιση, Εκτός Κόμικς, Εκδόσεις Αστέρος, Εκδόσεις Αιγόκερως, Η Ιστορία της Λογοτεχνίας, Ιούλιος Βέρν, Κάπτεν Μίκυ, Καθημερινότητα, Κοινωνία, Λάζαρος Αλεξάκης, Λογοτεχνία, Μελέτες, Νέες Προσθήκες Κατηγοριών, Παραλειπόμενα, Πολιτισμός, Συγγραφείς, Συνεργασίες Μελών, Τέχνες, Jules Vern, Memories and tagged , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , . Bookmark the permalink. Σχολιάστε.

Σχολιάστε

Συνδεθείτε για να δημοσιεύσετε το σχόλιο σας:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Αρέσει σε %d bloggers: