ΕΝΑ ΣΠΑΝΙΟ ΒΡΕΤΑΝΙΚΟ ΚΟΜΙΚΣ – ΣΤΟΝ ΕΙΚΟΝΟΓΡΑΦΗΜΕΝΟ ΜΙΚΡΟ ΗΡΩΑ ΤΟΥ 1968

Συντάκτης corto

Ιδιαίτερη περίπτωση και αυτή, αφού αφορά σε ένα σπάνιο εικονογραφημένο της δεκαετίας του 1950, από την Βρετανική σχολή κόμικς της εποχής. Είναι αρκετά μπερδεμένη η ιστορία εδώ, με Βρετανούς εκδότες, Ιταλό σχεδιαστή, Αργεντινούς συντελεστές και συνεργάτες, αλλά και Αμερικάνικη σχεδιαστική γραμμή του δημιουργού! Όλα αυτά θα προσπαθήσουμε να τα ξεμπερδέψουμε όσο το δυνατόν καλύτερα και αναλυτικά πιο κάτω.

Να πάμε πρώτα στα Ελληνικά εκδοτικά χρονικά και να γυρίσουμε το βιβλίο της ιστορίας των εικονογραφημένων μας στο 1968. Ο κ. Στυλιανός Ανεμοδουράς εκδίδει τον Μικρό Ήρωα στην εικονογραφημένη του εκδοχή, με την πρώτη εμφάνιση του Κάπτεν Μίκυ των Esse Gesse και σκίτσα του Βύρωνα Απτόσογλου στον Γιώργο Θαλάσση. Είναι ένα project υπέροχο και πολύ σπάνιο πια, για να βρει κανείς τεύχη σε άρτια κατάσταση. Στο τεύχος 31 λοιπόν αυτής της έκδοσης, εμφανίζεται σαν επιπρόσθετος ήρωας με αυτοτελείς ιστορίες, ο καπετάνιος Στόρμ. Το σκίτσο παραπέμπει κατευθείαν σε Αμερικάνικου τύπου κόμικ, μάλιστα της δεκαετίας του`50, αλλά η γνώση μας περιορίζεται μέχρι εκεί, αφού ο Έλληνας εκδότης δεν μας παρέχει επιπλέον στοιχεία για την προέλευση του ήρωα αυτού. Έπειτα από αρκετά κοπιαστική έρευνα, βρήκαμε αρκετά στοιχεία, που αποκρυπτογραφούν την ιστορία αυτού του εικονογραφημένου. Πρόκειται για δουλειά του Ιταλού σχεδιαστή Giorgio Bellavitis. Ο δημιουργός είχε ξεκινήσει την καριέρα του στην χώρα καταγωγής του το 1943, με μια συνεργασία με τον μεγάλο Alberto Ongaro. Για τις αντιδραστικές του απόψεις και την δημοσίευση σχεδίων του στο εβδομαδιαίο ανατρεπτικό Vento di Montagna, καταδικάστηκε σε αρκετές εβδομάδες φυλάκισης, σε μια σκοτεινή περίοδο για την Ιταλία του Β παγκοσμίου πολέμου. Αμέσως μετά την λήξη του πολέμου, μαζί με τον Ongaro και τον Hugo Pratt δημιουργούν το γκρούπ καλλιτεχνών με το όνομα Group of Venice. Ο Bellavitis σχεδιάζει την εκδοχή του στον Ρομπέν των δασών και ο Pratt αφήνει εποχή με το υπέροχο Asso di Picche.

Στα τέλη της δεκαετίας του 1940, ο Bellavitis θα γίνει ο πρώτος Ιταλός σχεδιαστής κόμικς, που θα δουλέψει για τους Αγγλικούς εκδοτικούς οίκους, υπογράφοντας συμβόλαιο με την εταιρεία εκχώρησης και διαχείρισης πνευματικών δικαιωμάτων, Cosmopolitan Artists. Στην Αγγλία θα αφήσει εποχή πραγματικά, με υπέροχες δουλειές και πολύ επιτυχημένες. Μια από αυτές, ήταν και το Storm Nelson – Sea Adventurer, που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό – θρύλος της εποχής, Eagle. Αυτός, είναι και ο ήρωας που διαβάσαμε στην Ελλάδα, μέσα από την έκδοση του Μικρού Ήρωα του 1968, από τον κ. Ανεμοδουρά. Στα αξιοσημείωτα της εδώ δημοσίευσης των ιστοριών του καπετάνιου Στόρμ, η περίπτωση των τευχών 34 και 36, όπου οι ιστορίες του ήρωα δημοσιεύτηκαν σε οριζόντια τοποθέτηση στις σελίδες, με τους αναγνώστες να έπρεπε να γυρίσουν κάθετα το περιοδικό, προκειμένου να το διαβάσουν!

Γιώργος Κοσκινάς

Οι βινιέτες της Ελληνικής έκδοσης, ανήκουν στο προσωπικό αρχείο του συντάκτη. Οι βινιέτες της Αγγλικής έκδοσης είναι από το www.lambiek.net

Όλα τα άρθρα αυτού του τύπου θα τα βρίσκετε στην κατηγορία Ήρωες & Δημιουργοί.

About Corto

Ασχολούμαι με το σκίτσο και τα κόμικς. Και στις δύο περιπτώσεις ακολουθώ το συναίσθημα. Θα προτιμούσα να μείνουν όλα αυτά στη σφαίρα του ερασιτεχνισμού, αλλά ...καμιά φορά η ζωή έχει άλλη γνώμη. Μισώ την υποκρισία και την αχαριστία και αρκούμαι στις μικρές στιγμές, που μπορούν να είναι παντού. Στη θέα ενός δέντρου, στον ήχο του κύματος...

Posted on 8 Φεβρουαρίου 2011, in Arts, British Comics, Captain Storm Nelson, Comics, Comics Archive, Comics Characters, Comics Creators, Comics History, Comics Legends, Comics Stories, Comics Trades, Comics Treasures!, Comics Tributes, Comics Wanted, CT Exclusive, Eagle Magazine, Giorgio Bellavitis, Greek Comics, Έρευνα, Ήρωες & Δημιουργοί, Αποσπάσματα, Αποκλειστικότητες, Αρχείο, Αφιερώματα, Αγγλικά Κόμικς, Αναμνήσεις, Ανεμοδουράς, Βινιέτες, Δημιουργοί, Εσωτερικές Σελίδες, Ελληνικά Κόμικς, Η Ιστορία των Κόμικς, Ιταλικά Κόμικς, Κόμικς, Κόμικς Έρευνα, Κόμικς Αναζητήσεις, Κόμικς Αναμνήσεις, Κόμικς Θρύλοι, Κόμικς Θησαυροί!, Κόμικς Ιστορίες, Κόμικς Καταγραφή, Κόμικς Παρουσιάσεις, Κόμικς Χαρακτήρες, Μελέτες, Μικρός Ήρως, Παραλειπόμενα, Σπάνια Κόμικς and tagged , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , . Bookmark the permalink. Σχολιάστε.

Σχολιάστε

Συνδεθείτε για να δημοσιεύσετε το σχόλιο σας:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Αρέσει σε %d bloggers: