Ο «ΜΙΣΕΛ ΒΑΛΙΑΝ» ΚΑΙ ΟΙ ΙΛΙΓΓΙΩΔΕΙΣ ΚΟΥΡΣΕΣ ΤΟΥ – ΣΤΟ «ΜΙΚΡΟ ΤΕΝ – ΤΕΝ»

Ένα από τα είδη που επίσης(όπως και το γουέστερν), κέντριζε το ενδιαφέρον των αναγνωστών, στα τέλη της δεκαετίας του `50, αλλά και στα χρόνια των επόμενων δύο δεκαετιών, ήταν οι αγώνες ταχύτητας. Αυτοκίνητα και μοτοσυκλέτες, ριψοκίνδυνοι οδηγοί, ένταση και αγωνία, ατυχήματα και δολοπλοκίες, ήταν τα κυρίαρχα στοιχεία των σεναρίων, αυτών των ιστοριών που δημιουργήθηκαν εκείνη την περίοδο. Θα έλεγε κανείς ότι η Ευρωπαϊκή σχολή κόμικς είχε τη μερίδα του λέοντος σε αυτές τις χάρτινες κούρσες. Πολλοί οι δημιουργοί που καταπιάστηκαν με το θέμα αυτό και αρκετοί μας ήρθαν από την Γάλλο – Βελγική σκηνή, ή για τους πιο «διαβασμένους» BD(Band Dessinee).

Ο Michel Vailant, ήταν από εκείνους τους πιλότους αγωνιστικών αυτοκινήτων, που ενσωμάτωνε όλα τα χαρακτηριστικά της κουλτούρας των δημιουργών του, όπως την δυναμικότητα και την γοητεία, την εφευρετικότητα και το κομψό ντύσιμο, την ευγένεια και το αστυνομικό δαιμόνιο. Ένας ήρωας clean cut, ή ατσαλάκωτος αν προτιμάτε, καλοντυμένος, με μαλλιά κουρεμένα κοντά και ανδροπρεπή, κατά τα πρότυπα της εποχής του, φρεσκοξυρισμένος, με συμπεριφορά που δεν ξέφευγε από τα σχεδιαστικά όρια, ή τα σεναριακά, ο οποίος αντιμετώπιζε τις δολιοφθορές και τις αντιαθλητικές προκλήσεις των κακών συναδέλφων του, με μάλλον ψύχραιμο και συνειδητοποιημένα ανεκτικό τρόπο.  Αυτό που επίσης μπορεί να αντιληφθεί με την πρώτη κιόλας ανάγνωση κάποιος, είναι το καθαρό σχέδιο, με ρεαλιστικές γραμμές και πολύ κοντά στην συνολική εικόνα των εκφραστών της σχολής που υπηρετούσε ο δημιουργός του. Κάποιος που ίσως δεν έχει εντρυφήσει στα ενδότερα των τάσεων στην σχεδίαση κόμικς, θα μπορούσε άνετα να δεχτεί ότι πρόκειται για μια δουλειά του σχεδιαστή του Τέν Τέν, για παράδειγμα! Οι ομοιότητες, είναι αρκετά έντονες, πιο πολύ όμως στο στήσιμο του background, παρά στις φιγούρες καθαυτές.

Η πρώτη του εμφάνιση στην κόμικς – πασαρέλα της Γαλλίας ήρθε το 1957, σε ένα άλμπουμ με τον τίτλο Le Grand Defi(Η Μεγάλη Πρόκληση), της εκδοτικής εταιρείας Le Lombard. Εμπνευστής του, ήταν ο καρτουνίστας Jean Craton, από τους πιονέρους των κόμικς στη χώρα του, χωρίς όμως ιδιαίτερα μεγάλη καριέρα, τουλάχιστον όχι τόσο πολύ στρωμένη με δάφνες, σαν αυτές των Morris, Goscini, Herge και των υπολοίπων αστέρων της σχολής αυτής. Ο Vailant μπήκε και στις σελίδες του φοβερού και τρομερού Tin Tin, το 1959. Εκεί το αποδέχτηκαν οι αναγνώστες και ξεκίνησε η πορεία προς την καταξίωση, που μεταξύ άλλων κάποια στιγμή πέρασε τα σύνορα καταγωγής του, για να μεταφραστεί σε πολλές γλώσσες, μέσα σ` αυτές και την Ελληνική, από τις εκδόσεις του κ. Χάρη Πάτση, το 1968. Μια εκδοτική προσπάθεια, που εισήγαγε πανέμορφα ψήγματα BD αριστουργημάτων στην Ελλάδα, την εποχή που κυριαρχούσαν τα Ιταλικά fumetti. Την αρχή βέβαια είχε κάνει ο Άλκης Τροπεάτης, όταν το 1964 είχε καταφέρει να περάσει σε ένα ξεχωριστό περιοδικό, από πολλές απόψεις, την Γάλλο – Βελγική αυτή πρόταση. Όλα αυτά θα τα αναλύσουμε σε ξεχωριστά άρθρα, αναφερόμενα περισσότερο στην ίδια την σχολή αυτών των δημιουργών, αλλά και στην εδώ εμφάνιση τους, μέσα από εικονογραφημένα που κυκλοφόρησαν στην χώρα μας. Να μην ξεχάσουμε και την περίπτωση του Μπλέκ(του κ. Ανεμοδουρά), όταν στην δεκαετία του`80, στην νέα περίοδο έκδοσης του περιοδικού – θρύλος, για τα Ελληνικά χρονικά, είχε συμπεριλάβει στην ύλη και τον Michel Valiant.


Όλα τα άρθρα αυτού του τύπου θα τα βρείτε στην κατηγορία Ήρωες & Δημιουργοί.

About Corto

Ασχολούμαι με το σκίτσο και τα κόμικς. Και στις δύο περιπτώσεις ακολουθώ το συναίσθημα. Θα προτιμούσα να μείνουν όλα αυτά στη σφαίρα του ερασιτεχνισμού, αλλά ...καμιά φορά η ζωή έχει άλλη γνώμη. Μισώ την υποκρισία και την αχαριστία και αρκούμαι στις μικρές στιγμές, που μπορούν να είναι παντού. Στη θέα ενός δέντρου, στον ήχο του κύματος...

Posted on 22 Δεκεμβρίου 2010, in BD, Belgian Comics, Comics, Comics & Christmas, Comics Characters, Comics Covers, Comics Creators, Comics History, Comics Legends, Comics Trades, Comics Treasures!, Comics Tributes, Comics Wanted, French Comics, Greek Comics, Έρευνα, Ήρωες & Δημιουργοί, Αποσπάσματα, Αποκλειστικότητες, Αφιερώματα, Αναμνήσεις, Γαλλικά Κόμικς, Δημιουργοί, Εκδόσεις Χάρη Πάτση, Ελληνικά Κόμικς, Εξώφυλλα Κόμικς, Η Ιστορία των Κόμικς, Κόμικς, Κόμικς & Χριστούγεννα, Κόμικς Έρευνα, Κόμικς Αναζητήσεις, Κόμικς Αναμνήσεις, Κόμικς Θρύλοι, Κόμικς Θησαυροί!, Κόμικς Ιστορίες, Κόμικς Καταγραφή, Κόμικς Παρουσιάσεις, Κόμικς Χαρακτήρες, Παραλειπόμενα, Σπάνια Κόμικς, Τεν Τεν, Χάρη Πάτση, Jean Carte, Le Lombard, Michel Vailant, Rare Comics and tagged , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , . Bookmark the permalink. 2 Σχόλια.

 1. Να συμπληρώσουμε πως και το περιοδικό Super Μπόϋ φιλοξενούσε τον Μισέλ Βαγιάν σχεδόν σε όλη τη διάρκεια των 90 εβδομάδων κυκλοφορίας του.

  Μου αρέσει!

  • Καλημέρα Δημήτρη!

   Πολύ σωστή η παρατήρηση – συμπλήρωση! Αν κάποια στιγμή μπορέσεις, θα ήταν πολύ όμορφο να έστελνες έστω μια χαρακτηριστική εικόνα, αυτής της περιόδου δημοσίευσης ιστοριών του Μισέλ Βαγιάν! Σε ευχαριστώ πολύ εκ μέρους όλων μας! Αυτό θα πει ομαδική δουλειά, ή απλά συμμετοχή!

   Μου αρέσει!

Σχολιάστε

Συνδεθείτε για να δημοσιεύσετε το σχόλιο σας:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Αρέσει σε %d bloggers: