Advertisements

Ο «ΓΚΡΙΝΓΚΟ» – ΣΤΙΣ ΣΕΛΙΔΕΣ ΤΟΥ ΜΙΣΤΕΡ ΝΟ

Το 1976, ο κ. Ανεμοδουράς στην πρώτη έκδοση των περιπετειών του Ιταλικού κόμικς – χαρακτήρα Μίστερ Νο, εμπλουτίζει την ύλη περιλαμβάνοντας στις σελίδες και τον καουμπόι Γκρίνγκο. Πρόκειται για μια από τις δουλειές του Ισπανού σκιτσογράφου Carlos Gimenez από τις αρχές της δεκαετίας του 1960, με τίτλο Gringo, που δημοσιεύτηκε αρχικά στα έντυπα των εκδόσεων Selecciones Illustradas. Τα σενάρια ήταν του Manuel Medina.

Ο Γκρίνγκο δεν ήταν η μοναδική δουλειά του Gimenez που δημοσιεύτηκε στη χώρα μας. Ένα πολύ επιτυχημένο εικονογραφημένο σε συνέχειες, είχαμε την ευκαιρία να διαβάσουμε στα οπισθόφυλλα και τις εσωτερικές σελίδες των περιοδικών Μικρός Καουμπόι και Μικρός Αρχηγός. Ο λόγος για το επιστημονικής φαντασίας Delta 99(πρώτη δημοσίευση στην Ισπανία το 1968), όπου εδώ έχουμε την συνεργασία του Gimenez με τον εξαιρετικό Flores Thies. Εδώ να προσθέσουμε την καταλυτική παρουσία του Esteban Maroto(κορυφαία του ίσως δουλειά, το υπέροχο Alma), που πραγματικά με τις ιδέες και την φαντασία του απογείωσε την σειρά αυτή. Στον καλλιτέχνη αυτόν θα αναφερθούμε διεξοδικά σε μελλοντικό άρθρο, αφού η συμβολή του στα κόμικς επιστημονικής φαντασίας των δεκαετιών του`60 και του `70, ήταν πολύ σημαντική.

Ο Γκρίνγκο είχε ανακαλυφθεί 4 χρόνια πριν την εμφάνιση του στις σελίδες του Μίστερ Νο, από τους διορατικούς και με πολύ καλές επιλογές εικονογραφημένων, συντελεστές της έκδοσης του Μικρού Καουμπόι, συγκεκριμένα τους Κώστα Ραμπατζή και Θέμο Ανδρεόπουλο. Τότε(1972), είχε συμπεριληφθεί στην ύλη του Υπερτεύχους Μικρού Καουμπόι(μετέπειτα Υπερτεύχους Ντιάνα), με μια αυτοτελή του ιστορία στις κεντρικές σελίδες, αλλά με άλλο όνομα. Για τις ανάγκες του περιοδικού, ο Ισπανικής προέλευσης καουμπόι μετονομάστηκε σε …Τζώνυ Αμαρίλο ο Κούκλος!

Σας παραθέτουμε χαρακτηριστικές εσωτερικές σελίδες, από τα πιο πάνω. Αυτή εδώ ήταν μια πρώτη ματιά στην ιστορία των δημιουργών και των ηρώων που επινόησαν. Θα ακολουθήσει τόσο η καταγραφή των ιστοριών που διαβάσαμε στη χώρα μας, αλλά ακόμη περισσότερα στοιχεία, μαζί με εικόνες. Το κείμενο αυτό, εντάσσεται στην κατηγορία μας ΕΡΕΥΝΑ & ΚΑΤΑΓΡΑΦΗ, όπου μπορείτε να βρίσκετε συγκεντρωμένα όλα τα παρόμοια άρθρα.


Όλα τα άρθρα αυτού του τύπου θα τα βρείτε στην κατηγορία Ήρωες & Δημιουργοί.

Advertisements

About Corto

Ασχολούμαι με το σκίτσο και τα κόμικς. Και στις δύο περιπτώσεις ακολουθώ το συναίσθημα. Θα προτιμούσα να μείνουν όλα αυτά στη σφαίρα του ερασιτεχνισμού, αλλά ...καμιά φορά η ζωή έχει άλλη γνώμη. Μισώ την υποκρισία και την αχαριστία και αρκούμαι στις μικρές στιγμές, που μπορούν να είναι παντού. Στη θέα ενός δέντρου, στον ήχο του κύματος...

Posted on 24 Νοεμβρίου 2010, in Carlos Gimenez, Comics Archive, Comics Characters, Comics Creators, Comics History, Comics Legends, Comics Trades, Delta 99, Greek Comics, Gringo, Έρευνα, Ήρωες & Δημιουργοί, Αποσπάσματα, Αρχείο, Αφιερώματα, Αναμνήσεις, Ανδρεόπουλος, Ανεμοδουράς, Βινιέτες, Γουέστερν Κόμικς, Εσωτερικές Σελίδες, Ελληνικά Κόμικς, Η Ιστορία των Κόμικς, Κόμικς, Κόμικς Έρευνα, Κόμικς Αναμνήσεις, Κόμικς Θρύλοι, Κόμικς Ιστορίες, Κόμικς Καταγραφή, Κόμικς Παρουσιάσεις, Μίστερ Νο, Μικρός Αρχηγός, Μικρός Καουμπόυ, Παραλειπόμενα, Ραμπατζής, Selecciones Illustradas, Spanish Comics, Western Comics and tagged , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , . Bookmark the permalink. Σχολιάστε.

Σχολιάστε

Συνδεθείτε για να δημοσιεύσετε το σχόλιο σας:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Αρέσει σε %d bloggers: