«ΤΙΜΟ»

Έχουμε αναρτήσει και παλιότερα, παρόμοια θέματα (Μπλεκ, Αγόρι, Μπαγκς Μπάννυ). Άρεσαν αρκετά, έως πολύ στους αναγνώστες, ή απλά ήταν επιλογές των εκδοτών; Η γνώμη μου είναι ότι συνέβαινε το πρώτο. Θυμάμαι ότι στο διάστημα μεταξύ 1972–1976,  πολλοί συνομήλικοί μου ασχολούνταν με την κατασκευή αυτών των φιγουρών. Μάλιστα, υπήρχε και μια έκδοση δεκαπενθήμερη, αλλά δεν θυμάμαι ποιας εκδοτικής, που ήταν αφιερωμένη στον Καραγκιόζη και που εκτός από τις φιγούρες που είχε σε κάθε τεύχος, φιλοξενούσε και χρήσιμες συμβουλές – στοιχεία, τόσο για την προσωπικότητα κάθε ήρωα, όσο και για τους καλλιτέχνες που ασχολούνταν με το θέατρο σκιών στην χώρα μας. Επίσης, την ίδια χρονική περίοδο, στα βιβλιοπωλεία είχαμε και χαρτοκοπτικές, ξυλοκοπτικές, αλλά και άλμπουμ ακουαρέλας, όπου εικονίζονταν αυτές οι φιγούρες, τις οποίες κατασκευάζαμε. Έτσι, προσωπικά το βλέπω σαν μια πολύ λογική κίνηση, οι Έλληνες εκδότες εικονογραφημένων, να εντάξουν ένα τέτοιο θέμα, κυρίως στα οπισθόφυλλα των περιοδικών τους.

Το 1976 λοιπόν, ο ζωγράφος κ. Καστρινάκης, προχωράει στην έκδοση ενός εκ των ελάχιστων 100% Ελληνικών κόμικς, του «Τίμο». Το περιοδικό φιλοξενούσε αυτοτελείς ιστορίες, σε σενάρια και εικονογράφηση του κ. Καστρινάκη, σ’ αυτήν την αξιοπρεπέστατη και φιλότιμη προσπάθεια, που θεωρώ ότι είναι αξιέπαινη. Θα μιλήσουμε με περισσότερα στοιχεία και λεπτομέρειες, όταν έρθει η στιγμή της παρουσίασης του περιοδικού, σε ξεχωριστό άρθρο. Σήμερα, θα σας θυμίσουμε τις φιγούρες του Καραγκιόζη που φιλοξενούσε στα οπισθόφυλλα. Όπως βλέπετε και στις αποσπασματικές εικόνες, είναι πολύ όμορφες και μάλλον έργο του κ. Καστρινάκη (με κάθε επιφύλαξη, αφού δεν αναφέρονται στοιχεία για τον δημιουργό). Κρίνοντας από την αρίθμηση στα οπισθόφυλλα, θα πρέπει να δημοσιεύτηκαν πάνω από 15 φιγούρες. Δυστυχώς, υπάρχουν μόλις 4 από αυτές τις φιγούρες, οπότε η ανάρτηση θα συμπληρώνεται διαρκώς, όσο προστίθενται φιγούρες. Όποιος επιθυμεί να συνεισφέρει, είναι ευπρόσδεκτος.

Σχολιάστε

Συνδεθείτε για να δημοσιεύσετε το σχόλιο σας:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για την εξάλειψη των ανεπιθύμητων σχολίων. Μάθετε πως επεξεργάζονται τα δεδομένα των σχολίων σας.

Αρέσει σε %d bloggers: