Advertisements

ΣΤΡΑΤΙΚΗΣ

ΜΙΚΡΟΣ ΣΕΡΙΦΗΣ – ΣΤΡΑΤΙΚΗΣ(1963)

Συντάκτης  corto

Το μακροβιότερο περιοδικό ιστοριών γουέστερν στην Ελλάδα, ο Μικρός Σερίφης, ήταν συγχρόνως και το πιο επιτυχημένο εκδοτικό βήμα του συγγραφέα Πότη Στρατίκη. Ένα περιοδικό – θρύλος πραγματικά, με δεκάδες χιλιάδες αναγνώστες, που χωρίς υπερβολή, ήταν αυτό που έδωσε ώθηση στην κυκλοφορία παρόμοιων εκδόσεων και αυτό που χαρακτηρίστηκε σαν το κορυφαίο όλων. Ήταν συνεπώς αδύνατον, να λείψει από αυτή την σειρά πορτρέτων, που επιχειρούμε στα ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΚΑΟΥΜΠΟΙΚΑ ΠΕΡΙΟΔΙΚΑ, μέσα από μια σειρά άρθρων – παρουσιάσεων.

Εδώ να σας πω ότι προβληματίστηκα αρκετά, σχετικά με την παρουσίαση, κι αυτό είχε να κάνει με τον όγκο των πληροφοριών, αλλά και των εξωφύλλων που έπρεπε να παρατεθούν. Είναι αδιανόητο, να υπάρχουν για παράδειγμα, λιγότερο από 30 εξώφυλλα χαρακτηριστικά, που να καλύπτουν τις δύο περιόδους έκδοσης. Έπειτα, οι πληροφορίες για όσα περιείχε, από μόνες τους προσπαθούν να χωρέσουν σε ένα λεύκωμα, που δούλεψε για σειρά ετών ο πολύ καλός φίλος Παναγιώτης Πλαφουτζής, διαχειριστής της σελίδας http://mikrosserifis.blogspot.com/ και επίσης εκδότης του συνδρομητικού περιοδικού Club Φίλων Μικρού Σερίφη. Ένα λεύκωμα που όλοι μας περιμένουμε με ανυπομονησία, να δούμε στα βιβλιοπωλεία! Θα είναι λοιπόν, μια παρουσίαση λιτή και περιληπτική, η σημερινή, στο κλίμα όλων όσων προηγήθηκαν. Τέλος, να σας αναφέρω ότι ένοιωσα …κάπως, όταν άρχισα να πληκτρολογώ το κείμενο αυτό, καθώς ο Μικρός Σερίφης ήταν ανέκαθεν ένα από τα αγαπημένα μου αναγνώσματα, ένα περιοδικό που μεγάλωσα μαζί του και μου κράτησε συντροφιά νύχτες και μέρες των παιδικών και εφηβικών μου χρόνων. Είναι λιγάκι διαφορετικά βλέπετε, όταν περιγράφεις κάτι τόσο …δικό σου.

Το 1963, ο συγγραφέας – εκδότης Πότης Στρατίκης, συνεπικουρούμενος των Κώστα Ραμπατζή στην καλλιτεχνική επιμέλεια και Θέμου Ανδρεόπουλου στα σκίτσα, κυκλοφορεί τον Μικρό Σερίφη. Οι τρεις τους, είχαν συνεργαστεί(και προφανώς γνωριστεί), την δεκαετία του`50, στην έκδοση του ιστορικού πια Τάμ – Τάμ, στο οποίο συμμετείχαν σαν συντελεστές.  Τα κείμενα υπογράφονται από τον Κώστα Φωτεινό, ψευδώνυμο του Στρατίκη. Το σχήμα του περιοδικού είναι μεγάλο, με 20 μόλις σελίδες και δύο δραχμές αρχικό κόστος. Εκτός της κεντρικής ιστορίας, φιλοξενούσε και μια δεύτερη σε συνέχειες, που βρίσκονταν στις σελίδες 2 & 19. Η πρώτη, ήταν το Έλ Σίντ και ανήκε (λογικά πάντα), στον κ. Στρατίκη. Σε αυτό το νοσταλγικό μεγάλο σχήμα, κυκλοφόρησε συνολικά 400 τεύχη. Παράλληλα με την έκδοση του κάθε εβδομάδα(οι ιστορίες ήταν σε 2 συνέχειες η κάθε μια), κυκλοφόρησε το 1968 και η επανέκδοση των τευχών του, κάτι που αναγράφονταν με κεφαλαία γράμματα, είτε στην κορυφή του εξωφύλλου, είτε στο κάτω μέρος. Να μην ξεχάσουμε να αναφέρουμε κάποια από τα οπισθόφυλλα του περιοδικού, όπου συναντούσαμε ηθοποιούς ή εικονογραφημένα σε συνέχειες, όπως Κόνγκα, Πομπιντού & Κασκαντόρ, Γκάνσμοουκ, Κένταλ, Λοχίας Γκάρυ(κομάντος στον Ειρηνικό), και πολλά ακόμη. Όλα τους δημοσιευμένα σε συνέχειες. Στα αναγνώσματα που συμπληρωματικά δημοσιεύονταν σε συνέχειες, διαβάσαμε εκτός του Έλ Σίντ και τα Λώρενς της Αραβίας, ο Μάγκας, Κάπτεν Μπλούντ, Ο άνθρωπος που ήξερε πολλά, κ. α.

Μετά το τεύχος 400 και μέχρι το τελευταίο(1468!), το σχήμα μίκρυνε και σαν τσέπης πλέον, βόλευε περισσότερο τους αναγνώστες, σαν μεταφορά και όχι μόνον. Μπορούσε ας πούμε, να κρυφτεί ευκολότερα σε ένα βιβλίο του σχολίου! Και κάτι για τις φιγούρες των τεσσάρων ηρώων, που ήταν πολύ διαφορετικές από ότι στην συνέχεια, όταν ξεκίνησε η έκδοση του Μικρού Καουμπόυ. Αυτό οφείλεται στις επιρροές του σχεδιαστή Θέμου Ανδρεόπουλου, που να αναφέρουμε ακόμη, ότι επιμελήθηκε και τα εξώφυλλα, στην μεγάλου σχήματος έκδοση.

Ήταν το μοναδικό περιοδικό στην κατηγορία του(λαϊκό ανάγνωσμα), που μπόρεσε να κοιτάξει στα μάτια το άλλο πολύ επιτυχημένο της εποχής, Μικρό Ήρωα, του Στέλιου Ανεμοδουρά. Κοινό σημείο και των δύο, το Ελληνικό στοιχείο και η ύπαρξη της παρέας, που συντρόφευε τον βασικό ήρωα στις περιπέτειες του. Βέβαια στην περίπτωση του Μικρού Ήρωα, ο Γιώργος Θαλάσσης πολεμούσε για την ελευθερία της χώρας του, από τον Γερμανικό ζυγό. Ο Δημήτρης Αδαμόπουλος απ` την άλλη, ή Τζίμ Άνταμς, ήταν ένα Ελληνόπουλο που φρόντιζε να τηρείται ο νόμος στην Άγρια Δύση. Μαζί του η Ντιάνα Μόρισον, ο Πεπίτο Γκονζάλες και ο ινδιάνος Τσιπιρίπο. Έχουν ειπωθεί πάρα πολλά για την «θρυλική τετράδα» αυτή και όλοι λίγο έως πολύ τα γνωρίζετε, οπότε και δεν θα παραθέσω επιπλέον στοιχεία των χαρακτήρων τους, κάτι που έκανα εκτενώς στο βιβλίο μου για την έκδοση του Μικρού Καουμπόυ(Αιγόκερως 2008). Τα υπόλοιπα από το λεύκωμα του Παναγιώτη, που περιμένουμε όλοι με ανυπομονησία! Πολλά περισσότερα, για τον Μικρό Σερίφη και όχι μόνον, μπορείτε να μάθετε με μια επίσκεψη σας στο http://mikrosserifis.blogspot.com/ Ένα από τα ποιοτικότερα Ελληνικά blogs, που πιστέψτε με θα σας κερδίσει αμέσως! Για εγγραφή στο Club Φίλων Μικρού Σερίφη, pplaf@vodafone.net,gr Πολλά εξώφυλλα του Μικρού σερίφη, σας περιμένουν στο www.greekcomics.gr

Θα προστεθεί προσεχώς, ακόμη ένα άρθρο για το περιοδικό, με διάφορα παραλειπόμενα και λεπτομέρειες.

—————————————————————————————————————————————————————-

ΟΙ ΑΣΣΟΙ ΤΟΥ ΦΑΡ ΟΥΕΣΤ – ΣΤΡΑΤΙΚΗΣ(1968)

Συντάκτης corto

Πρώτη μας παρουσίαση γουέστερν τίτλου κόμικς, ή παραλογοτεχνικού(λαικού) αναγνώσματος του είδους, με τους «Άσσουςτου Φάρ Ουέστ». Το κείμενο και οι φωτογραφίες που ακολουθούν, είναι από την παρουσίαση που είχα κάνει παλαιότερα στο Comics & More. Ο λόγος που η συγκεκριμένη παρουσίαση φιγουράρει στην κορυφή της σελίδας σήμερα και που τελικά επιλέχθηκε για πρώτη μιας σειράς άρθρων, είναι σαν το ελάχιστο που θα μπορούσαμε να κάνουμε, δίνοντας τον λόγο σε μια κυκλοφορία του Πότη Στρατίκη, που αποτέλεσε τον ακρογωνιαίο λίθο αυτής της εκδοτικής σελίδας μας, αναφερόμενης στα καουμπόικα αναγνώσματα και εικονογραφημένα. Οι νεότεροι αναγνώστες, ηλικιακά πάντα, θα έχετε την ευκαιρία σύντομα, να διαπιστώσετε ότι μόνον υπερβολή δεν είναι όσα διαβάσατε πριν, για ένα άνθρωπο που πραγματικά το όνομα του κινείται στα όρια του μύθου! Ένας φόρος τιμής λοιπόν, στον εκδότη που ανέδειξε τα γουέστερν κόμικς και τις συναφείς εκδόσεις, αλλά και έναν εξαιρετικό συγγραφέα, ανήσυχο πνεύμα και πρωτοπόρο στον χώρο του.

Μια πολύ σπάνια πια έκδοση και πραγματικά όμορφη όσο και ημιτελής προσπάθεια, είναι αυτή για την οποία θα διαβάσετε πιο κάτω.  Το 1968 λοιπόν, ο εκδότης και συγγραφέας Πότης  Στρατίκης, ενημερώνει τους φίλους αναγνώστες στο οπισθόφυλλο του Λούκυ Λούκ, για τα περιοδικά που εκδίδει ο οίκος. Επάνω δεξιά, μπορείτε να διακρίνετε ένα μικρού σχήματος τόμο, με τον τίτλο «Οι Άσσοι του Φάρ Ουέστ».

Το νέο αυτό εγχείρημα του Έλληνα εκδότη, είναι αυτοτελείς καουμπόικες ιστορίες, σε μεταφράσεις. 130 σελίδες, 12 δραχμές κόστος, όμορφα εξώφυλλα σε φόντο κόκκινο,  συγγραφέων όπως οι Έλμερ Σάντριου, Άλμπερ Χέντον, Ντάνυ Κέρπερ, Μάρτιν Πάτερσον και Λούις Γκρόσμαν. Τις μεταφράσεις επιμελούνται οι Βασίλης Κοχλατζής, Γιώργος Σάμιος και ένας μελλοντικός θρύλος των ιστοριών γουέστερν στην χώρα μας, ο Γιώργος Μαρμαρίδης! Κανείς δεν μπορεί να πει με βεβαιότητα αν ήταν πράγματι μεταφράσεις, ή γραμμένα από τους ίδιους… Σημασία δεν έχει αυτό, παρά οι πανέμορφες ιστορίες που φιλοξένησαν.

υνολικά κυκλοφόρησαν 8 τέτοια μηνιαία τομάκια.

  1. Ο Νόμος φθάνει πρώτος
  2. Εκείνος που δεν φοβόταν
  3. Οι Ρέηντζερς συνωμοτούν
  4. ;
  5. Κάτω από τον ήσκιο του τρόμου
  6. Ένας σκληρός καουμπόι
  7. Οι λύκοι ουρλιάζουν τη νύχτα
  8. Η κοιλάδα των κολασμένων

Βρέθηκαν και οι τόμοι 2 και 8. Ο δεύτερος μάλιστα, είναι ίσως η πιο σπάνια έκδοση βιβλίου στην Ελλάδα, του Γερμανού συγγραφέα Καρλ Μαι, του οποίου το έργο σας παρουσιάσαμε σε ξεχωριστό άρθρο, από τον συντάκτη μας fascko.

——————————————————————————————————————————————————————————————————————————————————————————-

ΑΜΑΖΟΝΙΟΣ – ΣΤΡΑΤΙΚΗΣ(1971)

Συντάκτης corto

Δεύτερο εβδομαδιαίο περιοδικό των αδελφών Στρατίκη, που παρουσιάζουμε σε αυτή την σειρά πορτρέτων που εντάξαμε κάτω από τον γενικό τίτλο, ΤΑ ΚΑΟΥΜΠΟΙΚΑ ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΠΕΡΙΟΔΙΚΑ.

Αν κοιτάξει κανείς την διαφήμιση στα οπισθόφυλλα του Λούκυ Λούκ, εκείνης της περιόδου, θα το αντικρύσει μαζί με τον Μικρό Σερίφη, τους Άσσους του Φάρ Ουέστ, τον Μικρό Καουμπόυ και τον Κένταλ.

Ήταν 1971, όταν έκανε για πρώτη φορά την εμφάνιση του. Στο οπισθόφυλλο είχε εικονογραφημένες περιπέτειες του Τσίκο σε συνέχειες και στις 10 τελευταίες του σελίδες, το επίσης εικονογραφημένο «Ο γιός του Ντέηβιντ Κρόκετ», σε συνέχειες. Κυκλοφόρησε 20 μόνον τεύχη, που περιείχαν αυτοτελείς ιστορίες σε εξωτικά μέρη, με την μορφή κειμένου που έγραφε ο ίδιος ο Πότης Στρατίκης(με το ψευδώνυμο Κώστας Φωτεινός), σε 68 ασπρόμαυρες σελίδες, με κόστος 3 δραχμές ! Ήταν αξιόλογες οι ιστορίες και πολύ καλά τα εξώφυλλα(του Μάκη Γιακουμάτου), αλλά δυστυχώς δεν έπιασε η έκδοση.

Δεν θα χαρακτηρίζαμε τον Αμαζόνιο σαν ένα αμιγώς γουέστερν περιοδικό, καθώς οι ιστορίες που περιείχε κινούνταν περισσότερο σε έναν χώρο τροπικών σκηνικών και σεναρίων. Όμως η παρουσία του εδώ, θεωρείται επιτακτική, μιας και ανήκει από την μια στην γενιά εκείνη των αναγνωσμάτων που καθιέρωσαν τον εκδότη – συγγραφέα, ενώ απ` την άλλη φιλοξένησε ιστορίες που θα μπορούσαμε υπό συνθήκες να ονομάσουμε και καουμπόικες.

Εν κατακλείδι, τα είκοσι αυτά τεύχη βοήθησαν στο να χτιστεί ο μύθος των εκδόσεων Στρατίκη, ενώ τα όσα μας αφηγήθηκαν ήταν μια εξαιρετική δουλειά, που αν και έμεινε στον μικρό αυτό αριθμό τευχών, είχε μια φρεσκάδα και μια λάμψη πειραματισμού, που χαρακτηρίζει όλους όσους βλέπουν μπροστά απ` την εποχή τους και δεν αρκούνται στα κεκτημένα και τα στερεότυπα. Τέτοιος ήταν και ο Πότης.

Ακολουθεί η καταγραφή των τίτλων του περιοδικού.

Το Μαύρο Χέρι

Μάνια, Η Κόρη της Ζούγκλας

Στην Κόλαση του Αμαζονίου

Το Καταραμένο Τοτέμ

Οι Κεφαλοκυνηγοί

Η Μούμια

Μυστικό της Ζούγκλας

Καράμπα εναντίον Ταρζάν

Μπλάνκα Μπαντέιρα

Νύχτα Κολάσεως

Αντίο Μάνια

Λούμπα

Λος Γκαριμπέιρος

Καράμπα Μουέρτο

Μονομαχία χωρίς Οίκτο

Ο Ποταμός των Νεκρών

Η Πράσινη Κόλαση

Η Πιρόγα Αίνιγμα

Το Μαύρο Φάντασμα

Κραυγές στη Νύχτα

———————————————————————————————————————————————————————————————————————————————————————————–

ΓΙΓΑΣ ΤΟΥ ΦΑΡ ΟΥΕΣΤ – ΣΤΡΑΤΙΚΗΣ(1974)

Συντάκτης corto

Τρίτο καουμπόικο περιοδικό που σας παρουσιάζουμε σήμερα, στην σειρά αυτή των Ελληνικών εκδόσεων του είδους. Κι αυτό είναι των εκδόσεων του κ. Πότη Στρατίκη. Το εν λόγω περιοδικό, έχει άμεση σχέση με την έκδοση του Μικρού Σερίφη, αφού στα 9 από τα 16 συνολικά περιοδικά που κυκλοφόρησε, αφηγούνταν τις περιπέτειες της Θρυλικής Τετράδας. Συγκεκριμένα, αναφέρονταν στην κατά τον Κ. Φωτεινό(Στρατίκη), εκδοχή της συνάντησης των τεσσάρων μελών, φιλοξένησε όμως και ιστορίες του Ζορρό, από το έβδομο τεύχος και μετά. Μάλιστα ο «Μασκοφόρος Εκδικητής» είχε δύο ιστορίες σε κάθε τεύχος. Οι σελίδες του περιοδικού ήταν 68 και το κόστος 4 δραχμές. Η κυκλοφορία ήταν σε εβδομαδιαία βάση και το πρώτο τεύχος κυκλοφόρησε στις 19 Ιανουαρίου του 1974. Ακολουθούν τα 12 από τα 16 εξώφυλλα των τευχών. Η πρώτη παρουσίαση του τίτλου αυτού, έγινε από τον γράφοντα, στο www.greekcomics.gr το 2008. Το εξώφυλλο του 4ου τεύχους, παρουσιάζεται σε αποκλειστικότητα.

ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ 8/12/2010 ΣΕ ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΟΤΗΤΑ

—————————————————————————————————————————————————————————————————————————————————————————————–

ΓΕΡΑΚΙ ΤΟΥ ΤΕΞΑΣ – ΣΤΡΑΤΙΚΗΣ(1972)

Συντάκτης corto

Τέταρτο κατά σειρά περιοδικό των εκδόσεων των αδελφών. Στρατίκη. Αναφερόμαστε πάντα σε όσα δημοσίευαν καουμπόικες ιστορίες, είτε με την μορφή κειμένου, είτε με την μορφή εικονογραφημένων. Εδώ εντοπίζονται οι οκτώ μοναδικές ιστορίες(όσες και τα αντίστοιχα τεύχη), που αφηγούνται τις περιπέτειες του πατέρα του Τζίμ Άνταμς(ή Δημήτρη Αδαμόπουλου, αν προτιμάτε), του σερίφη Τζώρτζ Άνταμς, στην πόλη Έλτζιν του Τέξας. Δηλαδή, πηγαίνουμε πίσω στον χρόνο, για να δούμε τα έργα και ημέρες(ή έστω κάποια από αυτά), του πατέρα του Τζίμ, για να γνωρίσουμε το οικογενειακό ιστορικό, που οδήγησε τον Τζίμ στην απόφαση να φορέσει το άστρο του σερίφη και να περάσει στην συνέχεια στην κόμικς – ιστορία μας, σαν ο πλέον επιτυχημένος Έλλην της Άγριας Δύσης. Ο Τζώρτς Άνταμς συνοδεύεται από τον Φερνάντο Γκονζάλες(πατέρα του έτερου θρυλικού της τετράδας, του γκαφατζή Πεπίτο!), ενώ την παρέα συμπληρώνει ο ινδιάνος Ρόντο(καμία σχέση με τον Τσιπιρίπο). Όπως αναφέραμε και πιο πάνω, το περιοδικό δεν έκανε πολλά τεύχη, παρά μονάχα 8. Κυκλοφορούσε σε δεκαπενθήμερη βάση, με αφετηρία τις 20 Ιανουαρίου του 1972. Οι σελίδες του ήταν 68 και το κόστος 3 δραχμές. Όλες οι ιστορίες υπογράφονταν από τον Κώστα Φωτεινό(Πότης. Στρατίκης). Δυστυχώς δεν γνωρίζουμε ποιος επιμελήθηκε τα πολύ όμορφα εξώφυλλα, αφού δεν αναφέρεται στα στοιχεία έκδοσης. Οι εσωτερικές εικονογραφήσεις πάντως, είναι από γουέστερν κόμικς της εποχής, όπως ο Κένταλ. Εικονογραφημένα αναγνώσματα σε συνέχειες δεν είχαμε εδώ, ενώ στα οπισθόφυλλα φιγουράρουν διαφημιστικές καταχωρήσεις του εβδομαδιαίου Μικρού Σερίφη. Ακολουθούν οι τίτλοι των 7 από τα 8 τεύχη της έκδοσης, καθώς και όσα εξώφυλλα έχουμε στην κατοχή μας. Λείπουν 2. Αυτά των τευχών 7 και 8.

Οι τυχεροί πεθαίνουν πρώτοι

Ο κλέφτης του ήλιου

Λός Ίντιος

Εκδικήσου τον θάνατο μου

Γκρίνγκος θα πεθάνετε!

Η κατάρα της ερήμου

Γεράκι εναντίον αετού

Ο ξένος

ΠΡΟΣΘΗΚΕΣ 2/10/2010 από το μέλος filip58

——————————————————————————————————————————————————————-

ΚΕΝΤΑΛ – ΣΤΡΑΤΙΚΗΣ(1968)

Συντάκτης corto

Ένα από τα δημιουργήματα της πλούσιας φαντασίας του Χιλιανού Arturo de Castillo, σε σενάριο του βραβευμένου για τον Eternauta, Αργεντινού Hector Oesterheld, δημοσιεύτηκε στην χώρα μας από τις εκδόσεις των Στρατίκη – Ανδρεόπουλου, δηλαδή του Αιγόκερου. Ήταν η εκδοτική εταιρεία που σφράγιζε εκείνη την εποχή, με το χαρακτηριστικό της λογότυπο και με περιοδικά όπως ο Μικρός Σερίφης, ο Μικρός Κουμπόυ και ο Λούκυ Λουκ. Μαζί στο …team και οι Ραμπατζής– Μαρμαρίδης. Το περιοδικό σαν τίτλος απείχε από τον αρχικό τίτλο. Αυτόν δηλαδή που του έδωσαν οι δημιουργοί του. Αντί για Randal the Killer, ονομάστηκε εδώ Κένταλ – Ο Χρυσός Αετός! Αντί για 1956, είχαμε 1968 και αντί για το πρωτοποριακό περιοδικό Hora Cero, το δικό μας δεύτερο του σπίτι ήταν το …Κένταλ! Αργότερα τον είδαμε και στις σελίδες του Μικρού Καουμπόυ και μάλιστα σε συνέχειες, αλλά αυτά θα έρθουν προσεχώς σε ξεχωριστό βιβλίο, από τις εκδόσεις Αιγόκερως! Τι Μονόκερος τι Αιγόκερως! Πάμε στα στοιχεία της έκδοσης του Κένταλ λοιπόν. Σχήμα 17,5 Χ 25, δηλαδή στυλ Μικρού Σερίφη πρώτης περιόδου. Λίγο μικρότερο βέβαια. Αν δεν κάνω λάθος, πρέπει να είχε τις ίδιες διαστάσεις με τους Αριστοκράτες, επίσης των ίδιων εκδόσεων. Πέρα από σπανιότητες και αξιολογήσεις τύπου Κάσση, θεωρείται αρκετά δύσκολο να βρεθεί στις μέρες μας. Θυμηθείτε πότε το είδατε για τελευταία φορά, στα ράφια κάποιου παλαιοβιβλιοπωλείου και θα καταλάβετε τι λέω. Κυκλοφόρησε 12 τεύχη με αυτοτελείς ιστορίες. Το κόστος ήταν 4 δραχμές, είχε 30 σελίδες και σκίτσα ασπρόμαυρα. Τα κείμενα των αυτοτελών διηγημάτων που συναντούσε κανείς σε κάποιες από τις σελίδες του, επιμελούνταν ο Μαρμαρίδης, γνωστός μετέπειτα για τις πολύ καλές ιστορίες που έγραψε για τον Μικρό Καουμπόυ. Κυκλοφορούσε σε μηνιαία μορφή, με αφετηρία το Σάββατο 13 Απριλίου του 1968.

Πρώτο τεύχος, δώδεκα μέρες μετά την Πρωταπριλιά δηλαδή! Ο Μαρμαρίδης έγραφε ακόμη τα πορτρέτα των διάσημων ηθοποιών, που επίσης περιέχονταν στις σελίδες του περιοδικού, το οποίο είχε κάτι ακόμη πρωτοποριακό. Την κριτική και παρουσίαση, σε τρείς παρακαλώ σελίδες, της ταινίας ουέστερν του μήνα! Μαζί με φωτογραφίες, συντελεστές και περίληψη της υπόθεσης.

Παραθέτω δυστυχώς, την εικόνα μόνον του δεύτερου τεύχους! Μαζί και κάποιες εσωτερικές σελίδες, αλλά και τον τρόπο με τον οποίο διαφημίστηκε η έκδοση του περιοδικού, στις σελίδες του Μικρού Καουμπόυ. Το εξώφυλλο του τεύχους, είναι αναπαραγωγή ενός καρέ από το εσωτερικό πάνελ.

Η παρουσίαση έγινε από τον γράφοντα για πρώτη φορά στο http://gkosk.wordpress.com/ πέρσι. Παρουσίαση και εξώφυλλα επιπλέον, θα βρείτε στο www.greekcomics.gr Η δική μας συλλογή εξωφύλλων, θα εμπλουτιστεί σταδιακά, με τεύχη που θα προστεθούν στην κατηγορία ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΕΙΣ ΚΟΜΙΚΣ. Κλικάροντας τα link στα ονόματα που σας προτείνουμε, μέσ στο άρθρο, μαθαίνετε επιπλέον στοιχεία για τους δημιουργούς.Στην κατηγορία μας ΤΑ COMICS SCANS ΜΑΣ, μπορείτε να βρείτε το link για να κατεβάσετε ελέυθερα το συγκεκριμένο τεύχος του Κένταλ.

ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ 27-6-2011

——————————————————————————————————————————————————————————————————————————————————————-

ΛΑΚΥ ΛΑΝΑΓΚΑΝ – ΣΤΡΑΤΙΚΗΣ(1984;)

Συντάκτης corto

Το καλοκαίρι του 1984(με ίσως απόκλιση 1-2 ετών, ενωρίτερα πάντα, κι αυτό γιατί στοιχεία έκδοσης δεν υπάρχουν ουσιαστικά στα βιβλία!), οι αδελφοί Στρατίκη, ¨βετεράνοι» των καουμπόικων εκδόσεων, προχωρούν στην κυκλοφορία παραπάνω από 7 συνολικά τόμων, με αυτοτελείς ιστορίες που έγραψε κάποιος κ. John Hunter(?), και που μετέφρασε κάποιος κ. Φ. Πρ., αγνώστων λοιπών στοιχείων! Μια μυστηριώδης ομίχλη καλύπει την έκδοση! Πάντως η απόδοση είναι αρκετά καλή, λίγο βίαιη αλλά ρεαλιστική. Μάλλον μακριά από το ύφος του Πότη Στρατίκη, οπότε μάλλον έχουμε να κάνουμε με άλλον συγγραφέα. Το κόστος ήταν 100 δραχμές και οι σελίδες 226. Η φράση «αυτό είναι ουέστερν!», στο κάτω μέρος του εξωφύλλου, μάλλον δεν βοήθησε την έκδοση του τίτλου και σίγουρα δεν σιγκύνησε τους αναγνώστες ιδιαίτερα! Παραθέτω το εξώφυλλο του τεύχους 2, οπισθόφυλλο και εσωτερικές σελίδες, μαζί με την ράχη του τόμου, αλλά και εξώφυλλα των 5, 6 και 7(αποκλειστικά για το Comics Trades!). Όταν βρεθούν και τα υπόλοιπα, θα συμπληρώσουν την παρουσίαση μας.

Πρώτη Πανελλαδική παρουσίαση από τον γράφοντα, στο www.greekcomics.gr.

ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ 6/4/2011

——————————————————————————————————————————————————————

ΦΑΡ ΟΥΕΣΤ ΓΙΓΑΣ – ΣΤΡΑΤΙΚΗΣ(1983)

Συντάκτης corto

Παρουσίαση ενός ακόμη τίτλου με θέμα την Άγρια Δύση! Το 1983, ο εκδότης Στρατίκης κυκλοφορεί την σειρά αυτοτελών γουέστερν ιστοριών, με γενικό τίτλο Φάρ Ουέστ Γίγας. 154 σελίδες, 200 δραχμές και μετάφραση στις περισσότερες περιπτώσεις, του Β. Κοχλατζή. Οι ιστορίες ήταν Αμερικανών συγγραφέων και η σειρά έκανε πολλά τομάκια. Το τελευταίο που εντόπισα είναι το 123, οπότε φτάνουμε στο 1985, με δεδομένο το ότι η έκδοση ήταν μηνιαία. Αν και αρκετά καλές οι ιστορίες που φυλοξένησαν, είχαν ένα μάλλον περιορισμένο αναγνωστικό κοινό και δεν γνώρισαν ανατύπωση. Τώρα, μετά από σχεδόν 3 δεκαετίες, οι φίλοι των γουέστερν ιστοριών τα ψάχνουν εναγωνίως, αλλά… έτσι συμβαίνει σε πράγματα που εκτιμάμε, όταν μας λείψουν… Παραθέτω ορισμένα από τα εξώφυλλα της σειράς. Πρώτη παρουσίαση, στο http://gkosk.wordpress.com/ πέρσι. Συμπληρωματικά εξώφυλλα σε αποκλειστικότητα, σε αυτό το άρθρο.

Προσθήκες μέλους gkosk 14/10/2010

ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ 7/4/2011

——————————————————————————————————————————————————————————————————————————————————————-

ΑΥΤΟΤΕΛΕΙΣ ΠΕΡΙΠΕΤΕΙΩΔΕΙΣ ΙΣΤΟΡΙΕΣ(Αδελφοί Στρατίκη – 1972) 27/6/2011

Συντάκτης corto

Σαν «σφήνα» στις παρουσιάσεις των τίτλων του κ. Ανεμοδουρά, έρχεται η σημερινή παρουσίαση μιας ξεχασμένης έκδοσης γουέστερν κόμικς, από τις εκδόσεις των αδελφών Στρατίκη. Η αλήθεια είναι ότι τίτλος σε αυτή την σειρά δεν υπάρχει, γι` αυτό και την τιτλοφόρησα σαν «Αυτοτελείς περιπετειώδεις ιστορίες», μιας και αυτό ακριβώς είναι το περιεχόμενο των τόμων 138 σελίδων, που κατά προσέγγιση(και το τονίζω αυτό!), την τοποθετώ στο 1972, από το κόστος των 12 δραχμών που αναφέρεται στο οπισθόφυλλο, αλλά και από τις δύο χαρακτηριστικές διαφημιστικές καταχωρήσεις τόμων, που βρίσκονται στα τεύχη 514 και 524 του «Μικρού Σερίφη» και τα οποία κυκλοφόρησαν εκείνη την περίοδο. Αν κάποιος γνωρίζει επιπλέον στοιχεία, που μας διαφωτίζουν σχετικά με αυτή την έκδοση, δεν χρειάζεται ούτε να το σκεφτεί καν! Μπορεί να επικοινωνήσει μαζί μας στο gkoscomicsandmore@gmail.com , να τα παραθέσει και εμείς θα τα προσθέσουμε στο όνομα του, για να απονέμονται και τα εύσημα σε αυτόν που τα αξίζει! Το έχουμε ξαναπεί, ότι σε αυτή την τόσο δύσκολη υπόθεση που λέγεται Ελληνικές εκδόσεις κόμικς, δεν υπάρχει κανείς που να μπορεί να ισχυριστεί ότι τα γνωρίζει όλα! Ούτε αρχεία υπάρχουν, ούτε πολλοί εν ζωή συντελεστές, ούτε βιβλιογραφία που να καλύπτει τα πάντα, οπότε απλά μαθαίνουμε καθώς ψάχνουμε και καθώς περνούν τα χρόνια. Ας δούμε κάποια από τα λίγα στοιχεία που προκύπτουν από την σημερινή παρουσίαση, η οποία πραγματοποιείται μόνον από την εύρεση ενός τέτοιου τόμου και συγκεκριμένα του 15(Τα πιστόλια του Λόγκαν). Σαν συγγραφέας αναγράφεται ο Λόγκαν Στιούαρτ, ενώ την μετάφραση υπογράφει η Κάτε Παπανικολάου. Ενδιαφέρον στοιχείο είναι και η παρουσίαση των πρωταγωνιστών της νουβέλας, που θυμίζει θεατρικό έργο! Τα αναγνώσματα που περιείχε αυτή η έκδοση, ήταν αστυνομικά, γουέστερν και πολεμικά! Σε μια από τις εσωτερικές σελίδες του τόμου, βρίσκουμε και τους μέχρι τότε εκδοθέντες τόμους. Η σειρά λοιπόν είχε ήδη κυκλοφορήσει και τα παρακάτω.

Η πόλις των παρανόμων – Μπρέτ Φάρελ(γουέστερν)

Έγκλημα στο Μόντε Κάρλο – Τζ. Φλόγκ(αστυνομικό)

Ένας εναντίον όλων – Στήβ Ρίζ(γουέστερν)

Ο θάνατος ενός ταχυδρόμου – Τζ. Γκρήζ(αστυνομικό)

Τρόμος στο Φαρ Ουέστ – Τζέημς Χάμιλτον(γουέστερν)

Στη ζούγκλα του Χόλυγουντ – Κάρτερ Μπράουν(αστυνομικό)

Η ώρα της εκδικήσεως – Μπέν Γκάρφηλντ(γουέστερν)

Εκείνος που δεν ήξερε να σκοτώνει – Έλις Πήτερς(αστυνομικό)

Πανικός στην Πάιρατ – Μπράντφορντ Σκώτ(γουέστερν) με το «Γεράκι»

Ανοιχτοί λογαριασμοί – Φίλιπ Κέτσαμ(γουέστερν) προσωπικά το θυμάμαι να διαφημίζεται σε οπισθόφυλλο του «Λούκυ Λούκ», της περιόδου 1972 – 1974, κάτι που μερικώς τεκμηριώνει την άποψη μου για την χρονιά κυκλοφορίας των τόμων αυτών.

Σφαίρα στη σφαίρα – Τζάκσον Κόουλ(γουέστερν) με τον «Γερόλυκο»

Ο εκδικητής – Λούι Τρίμπλ(γουέστερν)

Θύελλα στη Σαν Χουάν – Γουώκερ Τόμκινς(γουέστερν) με τον «Ρίο Κίντ»

Ο κληρονόμος του κολτ – Τζόσεφ Τσάνγουικ(γουέστερν)

Τα πιστόλια του Τέξας – Λόγκαν Στιούαρτ(γουέστερν)

Και υπό έκδοση το

Ο δρόμος περνάει από την κόλαση – Έλινορ Ντόυλ(πολεμικό)

 

Γιώργος Κοσκινάς

—————————————————————————————————————————————————————–

ΛΟΥΚΥ ΛΟΥΚ – ΣΤΡΑΤΙΚΗΣ(1968)

Συντάκτης corto

Από τις περιπτώσεις κόμικς – τίτλων, που δεν γίνεται να κάνεις περιληπτική παρουσίαση, όσο κι αν προσπαθήσεις! Μια εκ των κορυφαίων φυσιογνωμιών σε κόμικς επίπεδο πάντα, ο καουμπόι που τραβούσε το πιστόλι πιο γρήγορα από την σκιά του, αγαπήθηκε όσο καμίας έμπνευσης  παρόμοια γουέστερν φιγούρα, ενώ η ψυχαγωγία που προσέφερε και εξακολουθεί να προσφέρει σε γενεές αναγνωστών, είναι από τις ποιοτικότερες που μπορείς να συναντήσεις σε ένα κόμικς! Η πιο λαμπρή σελίδα ίσως(μαζί με τα Αστερίξ και Τέν – Τέν φυσικά), την ιστορίας των Γαλλο – Βελγικών κόμικς, γνωστών σαν BD(Bande Dessinee), γράφτηκε το 1948 και κυκλοφόρησε για πρώτη φορά στο 47ο επετειακό τεύχος του περιοδικού Spirou, τον Δεκέμβριο εκείνης της χρονιάς.Τα πρώτα άλμπουμ, με ολοκληρωμένες αυτοτελείς ιστορίες, κυκλοφόρησαν κάτω από την εκδοτική σφραγίδα της Dupuis, ενώ την σκυτάλη από το 1980 και έπειτα, πήρε η Dargaud. Δημιουργοί του, ο σχεδιαστής Morris De Bevere και ο σεναριογράφος Rene Goscinny. Η αφιερωμένη στους θρύλους της Άγριας Δύσης αυτή ματιά, διανθισμένη από τις υπέροχες πινελιές χιούμορ των δημιουργών, η φρεσκάδα και η διαχρονικότητα του, το ανακηρύξαν σαν μια από τις πιο φωτισμένες στιγμές της ένατης τέχνης παγκοσμίως. Μεταφράστηκε και εξακολουθεί να κυκλοφορεί, στις περισσότερες χώρες του πλανήτη, αποδεικνύοντας ότι καμίας μορφής τέχνη δεν χρειάστηκε ποτέ διαβατήριο! Το δε τελευταίο καρέ κάθε άλμπουμ, με την ατάκα του Λούκυ «…είμαι ένας φτωχός και μόνος καουμπόι…», έγινε σήμα κατατεθέν αυτής της αριστουργηματικής καλλιτεχνικής σύλληψης.

Ο Λούκυ Λούκ, η Ντόλυ(ίσως το πιο σοφιστικέ άλογο του Φάρ Ουέστ!), οι Ντάλτον(περίεργο αλλά γεγονός. Απ` τους τέσσερεις αυτούς παρανόμους, στο νου όλων μένουν μόνον δύο! Οι Τζόε, για την αδυναμία του ηρεμήσει και Άβερελ, για την αδυναμία του να αντισταθεί στο φαγητό! Οι δε μεταξύ τους κόντρες, είναι απίστευτου σχεδιαστικού κάλους!),  η Καλάμιτυ Τζέην(της φέρνει πολύ η Άννα η Τετραπίστολη από το Ρίνγκο), ο Μπίλυ ο Τρομερός(με τις κόκκινες καραμελίτσες!), ο Ρανταπλάν (με διαφορά ο χαμηλότερης νοημοσύνης σκύλος της Άγριας Δύσης και των κόμικς γενικότερα!), οι διάφοροι ηθοποιοί που πέρασαν από τα καρέ και τις ιστορίες του περιοδικού, όπως ο Ντέηβιντ Νίβεν, ο Τσάκ Πάλανς, Λή Βαν Κλίφ και τόσοι άλλοι, αλλά πάνω απ` όλα οι κωμικές περιπέτειες όλων αυτών, ήρθαν και στην χώρα μας το 1968, σε ένα περιοδικό των εκδόσεων Στρατίκη.

Στην καλλιτεχνική επιμέλεια και το στήσιμο, ανέλαβε ο συνεργάτης του εκδότη – συγγραφέα, ο Θέμος Ανδρεόπουλος, γνωστοί και φίλοι από την δεκαετία του`50 και την έκδοση του θρυλικού Τάμ – Τάμ(στα οπισθόφυλλα του οποίου, εμφανίζεται για πρώτη φορά ο Ντόναλντ!). Σε 52 έγχρωμες σελίδες, με κόστος 10 δραχμές(το ακριβότερο εικονογραφημένο της πιάτσας, εκείνα τα χρόνια!), κάθε μήνα μπορούσες να μπεις σε αυτό τον φανταστικό κόσμο, να διασκεδάζεις και να ξεχαστείς γενικότερα… Σε αυτή την πρώτη της έκδοση, η περίπτωση του Λούκυ Λούκ μας απασχόλησε για 41 τεύχη.

Ακολούθησε μια ακόμη το 1971, με τους ίδιους συντελεστές και με τον ίδιο αριθμό τευχών, πάντα μεγάλου σχήματος, ενώ ακόμη μια προστέθηκε 1973. Το 1975, μετά τις πρώτες τρείς αυτές εκδόσεις και έχοντας αποκτήσει φανατικούς θαυμαστές στην Ελλάδα, το περιοδικό αλλάζει σε όσων αφορά τους συντελεστές της έκδοσης του, αφού ο Ανδρεόπουλος αποχωρεί και στην θέση του έρχεται ο Ψαρόπουλος. Τα εξώφυλλα διαφοροποιούνται αισθητά, το κόστος φυσικά και προσαρμόζεται, αλλά τα υπόλοιπα στις εσωτερικές σελίδες, δεν παρουσιάζουν καμία ουσιαστική αλλαγή, εκτός ίσως της απουσίας των γουέστερν αναγνωσμάτων του κ. Στρατίκη, που περιλάμβαναν οι πρώτες εκδόσεις, αλλά και εκείνη η μυρωδιά που σου έρχονταν στα ρουθούνια από τον τύπο του χαρτιού…

Μ` αυτά και μ` αυτά(να μην ξεχάσουμε να αναφέρουμε δύο ακόμη στοιχεία. Το γεγονός του ότι ο Λούκυ Λούκ πέρασε και από τις σελίδες του Μικρού Σερίφη και επίσης την σαφέστατη επιρροή που άφησε στο Λάκυ, του οποίου ένας βασικός χαρακτήρας, φέρνει υπερβολικά του Πεπίτο Γκονζάλες…), το περιοδικό συνέχισε μια πέραν κάθε αμφισβήτησης επιτυχημένη πορεία, αποδείχτηκε «σίγουρο χαρτί», ελαχιστοποίησε το εκδοτικό ρίσκο και κατέληξε στην Μαμούθ Κόμικς στην δεκαετία του`80, στην οποία ακόμη και σήμερα ανήκουν τα δικαιώματα και εξακολουθεί να επανεκδίδει με επιτυχία τις ιστορίες του(νομίζω ότι με την τελευταία συνεργασία της εταιρείας, με την εφημερίδα Καθημερινή και την πολυτελή αυτή έκδοση, φθάσαμε στις 6 εκδόσεις μόνον από την Μαμούθ! Προσθέστε και τις υπόλοιπες και έχετε ένα καταπληκτικό ρεκόρ για τα δεδομένα της Ελλάδα!), κερδίζοντας νέους αναγνώστες διαρκώς και συντηρώντας τον μύθο του μοναχικού καουμπόι, ακόμη κι αν πλέον δεν απολαμβάνει ένα τσιγάρο πια, αλλά προτιμάει το στάχυ…

Advertisements

Σχολιάστε

Συνδεθείτε για να δημοσιεύσετε το σχόλιο σας:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Αρέσει σε %d bloggers: