ΑΝΔΡΕΟΠΟΥΛΟΣ
ΜΙΚΡΟΣ ΚΑΟΥΜΠΟΥ – ΣΤΡΑΤΙΚΗΣ / ΑΝΔΡΕΟΠΟΥΛΟΣ / ΡΑΜΠΑΤΖΗΣ (1963)
Συντάκτης corto
Περνάμε σε μια παρουσίαση σήμερα, που έρχεται να προστεθεί κι αυτή στην σειρά των περιοδικών με καουμπόικες ιστορίες και εικονογραφημένα, που άφησε πράγματι εποχή και εν μέρει συναγωνίστηκε την έκδοση του Μικρού Σερίφη. Υπάρχουν πολλά ενδιαφέροντα που μπορούμε να αναφέρουμε για αυτό το εγχείρημα, τα οποία και θα διαβάσετε περιληπτικά πιο κάτω. Άλλωστε για το συγκεκριμένο περιοδικό, κυκλοφόρησε από τις εκδόσεις Αιγόκερως το 2008 σχετικό βιβλίο, αφιερωμένο σε όσα περιείχε, με πολλές πληροφορίες, επιμελημένο από τον γράφοντα το κείμενο αυτό. Τώρα, όσων αφορά στην επιλογή των εξωφύλλων, που συνοδεύουν την παρουσίαση σήμερα, κι εδώ πάλι πονοκέφαλος και μάλιστα μεγάλος! Προσπάθησα να επιλέξω χαρακτηριστικά εξώφυλλα, με πανηγυρικά τεύχη και με ορισμένες από τις περιπέτειες που δημοσιεύτηκαν σε συνέχειες. Σε όλους σας θα θυμίζουν κάτι…
Περιοδικό – θρύλος κι αυτό, το δίχως άλλο, ο Μικρός Κάουμπου έκανε την πρώτη του εμφάνιση στα περίπτερα το 1963. Οι ιστορίες που δημοσίευε, είχαν σαν κεντρικούς χαρακτήρες αυτούς του Μικρού Σερίφη, δηλαδή την γνωστή μα τετράδα που αποκαλέστηκε θρυλική, με επικεφαλής τον Τζίμ Άνταμς. Η έκδοση του ήταν σε μηνιαία βάση, κάτι που άλλαξε σχετικά γρήγορα, για να προσαρμοστεί στην πλέον του εβδομαδιαία αναγνωρίσιμη μορφή, πάντα σε μικρό σχήμα.
Ήταν ένα project τριών συντελεστών, των Στρατίκη – Ανρεόπουλου & Ραμπατζή, που από το 1971 και έπειτα, πέρασε σαν αποκλειστική διαχείριση στους δύο τελευταίους, μετά από διαφωνία μεταξύ συνεργατών. Η εκδοτική που στήθηκε και φιλοξένησε στην συνέχεια την έκδοση του περιοδικού, ονομάστηκε Μονόκερως και εκεί κυκλοφόρησαν όλα τα υπόλοιπα τεύχη, μέχρι του τελευταίου, υπ` αριθμόν 1218. Το κόστος των 68 σελίδων πέρασε από πολλές διακυμάνσεις, με αφετηρία τις 3 δραχμές. Οι ιστορίες υπογράφονταν από τον Πότη Στρατίκη, με το γνωστό πια ψευδώνυμο, ενώ από την στιγμή που αποχώρησε ανέλαβαν διάφοροι συγγραφείς, με κορυφαίο όλων και μακροβιότερο σε αριθμό τευχών, τον Γιώργο Μαρμαρίδη, που μπορούμε να πούμε ότι συνέβαλε τα μέγιστα στην διάδοση του περιοδικού, με τις ιστορίες του να διαφέρουν κατά πολύ σε σχέση με τον προκάτοχο του. Έγιναν πιο μυστηριώδεις, λιγότερο απλοϊκές, με μεγάλη έμφαση στις περιγραφές καταστάσεων και τοπίων, αλλά πάνω απ` όλα ίσως, στον Μαρμαρίδη πιστώνεται η ύπαρξη των «κακών» που ταλαιπώρησαν τους πρωταγωνιστές, προς μεγάλη αγωνία των αναγνωστών, όπως οι Έλ Καπιτάν & Έλ Ατατούρκ.
Να μην παραλείψουμε σε αυτό το σημείο, να μνημονεύσουμε την δουλειά του Θέμου Ανδρεόπουλου, ο οποίος με τις νέες του ιδέες, όσων αφορά στην απεικόνιση με σκίτσα των 4 ηρώων, υποβοήθησε και σε κάποιες περιπτώσεις καθοδήγησε, τις ιστορίες του Μαρμαρίδη, με μεγάλη μαεστρία. Τι ακριβώς είχαμε εδώ; Απλά, με την συνταγή του δανεισμού από ήδη υπάρχοντες κόμικς – χαρακτήρες του εξωτερικού, καθιέρωσε μορφές όπως του γιατρού Δίκαιου σαν Τζίμ Άνταμς, της …Βαμπιρέλας σαν Ντιάνα Μόρισον, του κεντρικού χαρακτήρα του περιοδικού – θρύλος της Αμερικής του`50 Red Ryder σαν Τσιπιρίπο και …του Πεπίτο Γκονζάλες, σαν …Πεπίτο Γκονζάλες, τον οποίο ψάχνουμε όλοι να βρούμε από πού εμπνεύστηκε, αλλά εις μάτην, καθώς ο Θέμος πλέον συγχωρέθηκε. Αν σε αυτά προσθέσετε και τις βινιέτες από διάφορα θρίλερ και καουμπόικα κόμικς, οι οποίες)όπως και οι ήρωες), πέρασαν από την διαδικασία του απαραίτητου μοντάζ, από τον εξπέρ του είδους Κώστα Ραμπατζή, έχετε το πλήρες πορτρέτο των εικονογραφήσεων.
Στα οπισθόφυλλα είχαμε καταπληκτικές σειρές, όπως την ΜΕΓΑΛΗ ΠΑΡΕΛΑΣΗ ΤΩΝ ΗΡΩΩΝ ΤΗΣ ΑΓΡΙΑΣ ΔΥΣΗΣ, τον ΑΤΛΑ ΤΟΥ ΦΑΡ ΟΥΕΣΤ, το WILD WEST SHOW, κ.α., ενώ στα εικονογραφημένα σε συνέχειες που συμπλήρωναν την έκδοση, στις τελευταίες σελίδες, οι επιλογές των συντελεστών ήταν καταπληκτικές για τα δεδομένα της εποχής. Με ελάχιστο μπάτζετ, ακολουθώντας απλά την διαίσθηση τους, έφεραν στην χώρα μας κόμικς που δεν σκέφτηκε κανένα αμιγώς εικονογραφημένο περιοδικό να εντάξει στις σελίδες του. Μάτ Ντίλον, Δέλτα 99, Σφήκες, Σάντευ, κ.α. Την ύλη του περιοδικού συμπλήρωναν και μόνιμες στήλες, όπως αυτή των αναγνωστών, ή ο Μπάρμπα Σαμ. Ακόμη, στις γελοιογραφίες ξεχώρισαν ο Στίμ και ο Μπάνγκ Μπάνγκ. Τέλος, χαρακτηριστικές είναι και οι γελοιογραφίες του Έλληνα σκιτσογράφου Μάκη Σαίτη, που διακωμωδούσαν τον Πεπίτο στην Τρίτη σελίδα του περιοδικού.
Και σε αυτή την περίπτωση, θα ακολουθήσει ακόμη ένα άρθρο με παραλειπόμενα – εικονογραφημένα – καταχωρήσεις και οπισθόφυλλα, μόλις ολοκληρωθεί η παρουσίαση όλων των γουέστερν περιοδικών.Όλα σχεδόν τα εξώφυλλα του Μικρού Καουμπόυ, μπορείτε να τα δείτε συγκεντρωμένα στο www.greekcomics.gr Για επίλογο, επέλεξα κάποιες από τις τελευταίες σελίδες του βιβλίου μου για τον Μικρό Καουμπόυ.
Αυτό που στην ουσία έγινε στην περίπτωση του Μικρού Καουμπόυ, ήταν να δημιουργηθεί ένα Ελληνικό πρότυπο για τους νεαρούς αναγνώστες, τη στιγμή που οι περιπέτειες και η όλη δομή των σεναρίων, μετέφεραν την φαντασία στην Άγρια Δύση, δίνοντας το εξωτικό της υποθέσεως και το οποίο λειτούργησε σαν background.
Αν το περιοδικό είχε φροντίσει να εξελιχθεί στο πέρασμα του στον χρόνο, τροποποιώντας τις ιστορίες του έτσι ούτως ώστε να μπορεί να συνεχίσει να είναι ελκυστικό, στην εντελώς διαφορετική γενιά αναγνωστών της δεκαετίας του 1980, τότε θα είχε κερδίσει ένα πολύ σημαντικό στοίχημα παραμένοντας στα περίπτερα για πολύ μεγαλύτερο αριθμό τευχών.
Όμως αντίθετα, επέμεινε στην αναδημοσίευση ιστοριών από την δεκαετία του 1970, τις οποίες είχαν γράψει κυρίως οι Πότης Στρατίκης και Γιώργος Μαρμαρίδης. Αυτό κούρασε τους παλιούς αναγνώστες, ενώ σίγουρα δεν έκανε…κλικ στους νεότερους.
Η άποψη μου είναι ότι, θα μπορούσε να είχε δώσει την ευκαιρία σε νεότερους συγγραφείς, για να γράψουν κι εκείνοι την δική τους πιο μοντέρνα εκδοχή της θρυλικής τετράδας, προσελκύοντας με αυτό τον άμεσο τρόπο την νέα φουρνιά αναγνωστών.
Όπως και αν έχουν πράγματα, σε καμία περίπτωση δεν γίνεται να μην τονιστεί και με το παραπάνω η μεγάλη επιτυχία μιας έκδοσης, που σαν συνταγή είχε τα πιο απλά συστατικά και ταυτόχρονα τα πιο νόστιμα!
Ο Μικρός Καουμπόυ πέρασε στην ιστορία των Ελληνικών παραλογοτεχνικών περιοδικών( προσωπικά προτιμώ τον όρο “Λαϊκά Αναγνώσματα”), κάνοντας μια σειρά ρεκόρ που δεν είναι εύκολο να καταρριφθούν στις μέρες μας. Κι όλα αυτά με μια απλότητα, αλλά και μια σειρά έξυπνων τρυκ, που θεωρούνται σαν σημείο αναφοράς στις εκδόσεις των δεκαετιών τόσο του 1960, όσο και του 1970.
Τα φωτομοντάζ στις ολοσέλιδες εικόνες και στα εξώφυλλα, ήταν τόσο πολύ καλά δουλεμένα, που ακόμη και σήμερα δεν είναι εύκολο να εντοπιστούν!
Σε αυτό το στοιχείο, προσθέστε και το γεγονός ότι η βοήθεια της τότε τεχνολογίας ήταν σχεδόν ανύπαρκτη! Συνεπώς το μεράκι των συντελεστών και η φαντασία τους, ήταν αυτά που έστεψαν το όλο εγχείρημα με επιτυχία.
Μέσα σε όλα αυτά και η πολύ καλή επιλογή των εικονογραφημένων που δημοσιεύτηκαν σε συνέχειες. Τα περισσότερα δεν είχαν εμφανιστεί ως τότε στη χώρα μας από κανέναν εκδοτικό οίκο, ακόμη και από αυτούς που ασχολούνταν αποκλειστικά με αυτό το χώρο!
Οπότε και εδώ έχουμε να κάνουμε με μια ακόμη περίπτωση καινοτομίας, από τις πολλές που πιστώνονται στην έκδοση του περιοδικού.
Ποιος είχε την έμπνευση να δημοσιεύσει τον Δέλτα 99, τον Τζεφ, τον Σάντευ, τις Σφήκες, τον Ματ Ντίλον, τους Ναυαγούς μέσα στον χρόνο και τα υπόλοιπα χάρτινα σήριαλ εκείνων των ετών;
Ένα περιοδικό που φιλοξενούσε ιστορίες με καουμπόηδες και ινδιάνους, γραμμένες από Έλληνες συγγραφείς! Ο Μικρός Καουμπόυ!
Αξίζει το δίχως άλλο, να απονεμηθούν τα εύσημα στους κ. κ. Ανδρεόπουλο, Ραμπατζή, Στρατίκη και σε όλους όσους συμμετείχαν σε αυτή την εκδοτική προσπάθεια.
Να είστε καλά για όσα μας προσφέρατε!
—————————————————————————————————————————————————————-
ΜΙΚΡΟΣ ΑΡΧΗΓΟΣ – ΑΝΔΡΕΟΠΟΥΛΟΣ / ΡΑΜΠΑΤΖΗΣ(1973)
Συντάκτης corto
Πρώτο γουέστερν περιοδικό που παρουσιάζουμε σε αυτό το αφιέρωμα, χωρίς την υπογραφή του Πότη Στρατίκη στην έκδοση! Ο τρίτος «μικρός» της παρέας, ο Μικρός Αρχηγός, ήταν μια κίνηση των Κώστα Ραμπατζή και Θέμου Ανδρεόπουλου, που εμφανίστηκε για πρώτη φορά στα περίπτερα το 1973. Είναι η δεύτερη μόλις εκδοτική απόπειρα, που σφραγίζεται από το λογότυπο «Μονόκερως» στο εξώφυλλο. 68 σελίδες, την εποχή που ο Μικρός Καουμπόυ είχε ρίξει των δικό του αριθμό σελίδων, 4 δραχμές, μικρό πάντα σχήμα και εβδομαδιαία κυκλοφορία.
Αυτό που διαφημίστηκε αρκετά από τους συντελεστές, ήταν και το δικό του στοιχείο μοναδικότητας, δηλαδή οι δύο αυτοτελείς κυρίως, ιστορίες που περιείχε κάθε τεύχος. Ήταν γραμμένες από τον Γιώργο Μαρμαρίση(έγραψε και ο Χ. Κυριακού κάποιες) και στις περισσότερες περιπτώσεις είχαν ηδη δημοσιευτεί στον Μικρό Αρχηγό. Ακόμη ένα πολύ θετικό στοιχείο που κέρδισε τους αναγνώστες, ήταν τα πανέμορφα διπλά εξώφυλλα του Θέμου, τα οποία μαζί με το λογότυπο και την γραμματοσειρά του τίτλου, θα θεωρούσαμε σαν κάτι πολύ έξυπνο σαν ιδέα και στήσιμο. Βέβαια τα εξώφυλλα, από ένα σημείο και έπειτα, ήταν μια αναπαραγωγή των εσωτερικών καρέ και θα λέγαμε ότι εκείνη η χρονική περίοδος, συμβάδιζε αισθητικά με τα όσα συνέβαιναν στην έκδοση του έταιρου καουμπόικου περιοδικού, των εκδόσεων Μονόκερως. Συνολικά κυκλοφόρησε 838 τεύχη, στα οπισθόφυλλα των οποίων είδαμε σειρές θεματικές σε επανάληψη(από τον Μικρό Καουμπόυ), όπως η ΜΕΓΑΛΗ ΠΑΡΕΛΑΣΗ ΤΩΝ ΗΡΩΩΝ ΤΗΣ ΑΓΡΙΑΣ ΔΥΣΗΣ, αλλά και εικονογραφημένα σε συνέχειες. Εδώ, κυρίως τον πρώτο λόγο είχε η σειρά επιστημονικής φαντασίας του Esteban Marotto, Δέλτα 99, αλλά και ο Ντίκ Τάρπιν, που μάλιστα κάποια στιγμή πέρασε και σε 8 σελίδες στη μέση του περιοδικού. Ένα άλλο στοιχείο της έκδοσης, ήταν και η δημοσίετση της ΑΡΧΗΣ ΤΟΥ ΘΡΥΛΟΥ ΤΩΝ ΤΕΣΣΑΡΩΝ, σε ξεχωριστό ένθετο βιβλιαράκι, στις κεντρικές σελίδες του περιοδικού. Τα ΜΑΘΗΜΑΤΑ ΚΑΡΑΤΕ, δημοσιεύονταν εναλλάξ με τον Μικρό Καουμπόυ και ο Δίκαιος ή Τζίμ Άνταμς, μοιραζόνταν μαζί μας τις γνώσεις στις πολεμικές τέχνες και ειδικά στο τζούντο, μέσα από μονοσέλιδα, είτε στις πρώτελευταία σελίδα, είτε στο οπισθόφυλλο. Στην ουσία επρόκειτο περί αποσπασματικών σελίδων, από τις περιπέτειες του γνωστού γαλλικής προέλευσης γιατρού, γνωστού σαν Dr Justice, που εξέδωσε και ο κ. Ανεμοδουράς με τον τίτλο Δίκαιος. Οι πινελιές χιούμορ με …θύμα τον Πεπίτο, χρεώνονται και εδώ στον Μάκη Σαίτη, που σημειωτέων, ξεκίνησε σαν αναγνώστης του περιοδικού και στην συνέχεια κατέλληξε σκιτσογράφος του και συνεργάτης!
Για τα εξώφυλλα προτιμήθηκαν αυτά της περιόδου με τις διπλές απεικονίσεις και το λογότυπο με τον καουμπόι, ενώ αρκετά απ` αυτά είναι σε αποκλειστικότητα σαν δημοσίευση. Πολλά περισσότερα, μπορείτε να βρείτε στο www.greekcomics.gr Πιο λιτή παρουσίαση, αλλά που προηγήθηκε χρονικά αυτής, μπορείτε να βρείτε στο http://gkosk.wordpress.com/ Θα κλείσω και αυτή την παρουσίαση, δύο αποσπάσματα του βιβλίου μου «Μικρός Καουμπόυ – Έτσι Κτακατήσαμε τη Δύση».
Είχε αναφερθεί και πιο πάνω, η έκδοση του περιοδικού Μικρός Αρχηγός.
Σε αυτό το σημείο λοιπόν, θεωρώ απαραίτητο να ειπωθούν ορισμένα πράγματα σχετικά με την διαφοροποίηση του, σε σχέση πάντα με τον Μικρό Καουμπόυ και τις ιστορίες που δημοσίευε. Όπως οι ίδιοι οι συντελεστές και των δυο περιοδικών είχαν αναφέρει, στον Μικρό Αρχηγό δημοσιεύονταν κυρίως οι παλιότερες ιστορίες του Μικρού Καουμπόυ. Όχι πάντα βέβαια. Πιο κάτω θα βρείτε έναν πίνακα με τους αριθμούς των τευχών και τους τίτλους των ιστοριών που κυκλοφόρησαν στον Μικρό Καουμπόυ( τεύχη 1 έως 396) και ΔΕΝ επαναλήφθηκαν στον Μικρό Αρχηγό.
Τεύχος 5 Η Νυχτερίδα
Τεύχος 7 Κόκκινο Χρυσάφι
Τεύχος 12 Εκείνος που Μαρτύρησε
Τεύχος 14 Το Διπλό Ζ
Τεύχος 20 Το Χαμένο Ράντς
Τεύχος 25 Χαβασού
Τεύχος 27 Ο Λύκος του Χιντάλγκο
Τεύχος 42 Μαρινίτα
Τεύχος 48 Ο Θάνατος Επιστρέφει
Τεύχος 89 Ενέδρα στο Μεταλλείο
Τεύχος 99 Ο Λευκός Ινδιάνος
Τεύχος 109 Θύελλα στο Ποτάμι
Τεύχος 113 Η Παράξενη Διαθήκη
Τεύχος 117 Ο Πεπίτο στήνει Παγίδα
Τεύχος 292 Καταραμένο Ουέστ
Τεύχος 293 Ο Δραπέτης του Λάραμι
Τεύχος 295 Ο Περιπλανώμενος Σερίφης
Η δεύτερη λίστα είναι ακόμη μεγαλύτερη! Περιλαμβάνει τις ιστορίες που δημοσιεύθηκαν στον Μικρό Αρχηγό και ΔΕΝ είχαν δημοσιευτεί ποτέ στον Μικρό Καουμπόυ! Αναφέρονται τα τεύχη της πρώτης περιόδου του περιοδικού(1 – 332), γιατί στις επανεκδόσεις δεν δημοσιεύθηκαν όλες οι ιστορίες της πρώτης περιόδου.
Τεύχος 41 Την Τελευταία Στιγμή
Τεύχος 42 Ο Σερίφης του Τραίνου
Τεύχος 43 Ο Εφιάλτης
Τεύχος 44 Το Χρυσάφι της Σάντα Μάρτα
Τεύχος 45 Ο Διπλοπρόσωπος
Τεύχος 46 Οι Αδίστακτοι
Τεύχος 47 Ο Αριστοκράτης
Τεύχος 48 Ο Γελαστός Σράκ
Τεύχος 49 Μονόφθαλμοι Νεκροί
Τεύχος 50 Το Φαράγγι του Ανέμου
Τεύχος 51 Ένα Άσχημο Παιγνίδι
Τεύχος 52 Η Πόλη των Νεκρών
Τεύχος 53 Στα Νύχια των Πούμα
Τεύχος 54 Η Συμμορία της Αράχνης
Τεύχος 55 Η Τιμωρία του Θεού
Τεύχος 56 Ένα Δράμα στο Μανκάτα
Τεύχος 73 1. α. Η Ώρα του Έλ Καπιτάν
β. Νύχτα Τρόμου
2. Ο ινδιάνος με το φέρετρο
Τεύχος 75 Όταν μιλούν τα πιστόλια
Τεύχος 76 Πεπίτο Γκονζάλες και ΣΙΑ
Τεύχος 77 Η Ώρα της Δικαιοσύνης
Τεύχος 78 Κίνδυνος Θάνατος
Τεύχος 79 Αγωνία
Τεύχος 80 Ο Τζίμ σε Κίνδυνο
Τεύχος 81 Τρομερός σαν τον Άνεμο
Τεύχος 82 Ο Εκτελεστής του Νόμου
Τεύχος 83 Ο Αιφνιδιασμός
Τεύχος 84 Ο Κύκλος του Τρόμου
Τεύχος 85 Ο Αμείλικτος
Τεύχος 86 Ένας Ήρωας με Σομπρέρο
Τεύχος 87 Θανάσιμος Κίνδυνος
Τεύχος 88 Πελεγκρίνο Είσαι Προδότης
Τεύχος 89 1. Τρόμος σκεπάζει το Κεντάκι
2. Η Ρομφαία του Νόμου
Τεύχος 90 Το Τραγούδι των Σκλάβων
Τεύχος 91 Η Ώρα του Θανάτου
Τεύχος 92 Μια Παράξενη Γυναίκα
Τεύχος 93 Η Φιέστα της Κόρντοβα
Τεύχος 94 Καραβάνι Χωρίς Πάστορα
Τεύχος 95 Η Μυστηριώδης Περγαμηνή
Τεύχος 96 Το Κοράλ του Θανάτου
Τεύχος 97 Ατελείωτη Νύχτα
Τεύχος 98 Ο Όρκος του Τσερόκυ
Τεύχος 99 Ένας Τάφος για δυο Λύκους
Τεύχος 100 Το κρασί της Γκαλεάνα
Τεύχος 101 Ραντεβού μετά Θάνατον
Τεύχος 102 Οι Φυλακές του Ρίο Γκράντε
Τεύχος 103 Το Τοτέμ που Σκοτώνει
Τεύχος 104 Ανήκω στο Νόμο
Τεύχος 106 Η Χρυσή Ινδιάνα
Τεύχος 107 Ο Τελευταίος Κογιοτέρο
Τεύχος 108 Ο Προδότης
Τεύχος 109 Δυο Σταγόνες Αίμα
Τεύχος 110 Ο Ξένος
Τεύχος 111 Το Καΐκι Φάντασμα
Τεύχος 112 Αίμα στο Ποτάμι
Τεύχος 113 Δυο Νεκροί σε έναν Τάφο
Τεύχος 114 Το Μυστικό των Κάκτων
Τεύχος 115 Με την Θηλιά στο Λαιμό
Τεύχος 116 Ίχνη στον Βάλτο
Τεύχος 117 Φριχτές Ώρες
Τεύχος 118 Μονομαχία Θανάτου
Τεύχος 119 Το Κοπάδι θα φτάσει
Τεύχος 120 Η Μάσκα του Τρόμου
Τεύχος 121 Μια σφαίρα για σένα
Τεύχος 122 Βρώμικη Λίμνη
Τεύχος 123 Η Κόκκινη Άμαξα
Τεύχος 124 Κινέζικο Μίσος
Τεύχος 125 Ένας Υπέροχος Φίλος
Τεύχος 126 Θανάσιμο Βήμα
Τεύχος 127 Ο Νόμος είναι Χρυσάφι
Τεύχος 128 Η Κόλαση της Σαβάνας
Τεύχος 129 Ο Ινδιάνος με τα 100 Πρόσωπα Α Μέρος
Τεύχος 130 Ο Ινδιάνος με τα 100 Πρόσωπα Β Μέρος
Τεύχος 132 Πεινασμένα Τσακάλια
Τεύχος 133 Παράξενη Περιπέτεια
Τεύχος 134 Ο Πεπίτο Γκονζάλες Τρελάθηκε
Τεύχος 135 Ο Πεπίτο Ένοχος Ληστείας
Τεύχος 136 Ο Περίεργος Ινδιάνος
Τεύχος 137 Η Ζωή σου Κινδυνεύει
Τεύχος 139 Σφραγίδα του Θανάτου
Τεύχος 141 Πετάει…Πετάει ο Πεπίτο
Τεύχος 142 Οι Νεκροί του Σαλούν
Τεύχος 143 Νύχτα Αγωνίας
Τεύχος 149 Νύχτα Αγωνίας ( λάθος τίτλος στο κείμενο! Ο σωστός είναι Η Ύποπτη Σφαίρα)
Έτσι, μοιραία παρέμεινε στη σκιά του Μικρού Καουμπόυ, ενώ στη συνείδηση των αναγνωστών θεωρήθηκε σαν συμπληρωματική έκδοση, όσων δεν είχαν αποκτήσει τα πρώτα τεύχη του Μικρού Καουμπόυ.
Το αποτέλεσμα οδήγησε σε πολύ μικρότερες πωλήσεις, από ότι είχε σχεδιαστεί από τους εκδότες, πράγμα που ήταν απόλυτα λογικό, σύμφωνα πάντα με την κατά την γνώμη μου, λανθασμένη προώθηση του.
Βέβαια πέραν της προώθησης, οι πωλήσεις του Μικρού Αρχηγού είχαν από κάποιο σημείο και έπειτα, πτωτική πορεία, λόγω και της συνεχιζόμενης επανάληψης ιστοριών, την περίοδο μάλιστα που και ο Μικρός Καουμπόυ έκανε ακριβώς το ίδιο! Όποιο περιοδικό από τα δυο και αν αγόραζε τότε κανείς, επανάληψη συναντούσε!
Αντιλαμβάνεστε τέλος, ότι προκειμένου να έχει κανείς όλες τις ιστορίες που συνολικά δημοσιεύτηκαν εκείνη την περίοδο, θα πρέπει να μην αρκεστεί στην εύρεση των τευχών του Μικρού Καουμπόυ, αλλά να αναζητήσει και τα τεύχη του Μικρού Αρχηγού που διαβάσατε πιο πάνω! Υπό αυτό το πρίσμα, η σχετική λίστα θα φανεί σίγουρα αρκετά χρήσιμη σε κάποιους από εσάς!
—————————————————————————————————————————————————————
ΥΠΕΡΤΕΥΧΟΣ ΜΙΚΡΟΣ ΚΑΟΥΜΠΟΥ & ΥΠΕΡΤΕΥΧΟΣ ΝΤΙΑΝΑ – ΑΝΔΡΕΟΠΟΥΛΟΣ / ΡΑΜΠΑΤΖΗΣ(1972)
Συντάκτης corto
Η σημερινή παρουσίαση Ελληνικής έκδοσης γουέστερν τίτλου, δηοσιεύτηκε για πρώτη φορά το 2007, στο www.greekcomics.gr, από τον γράφοντα, ενώ επιπλέον στοιχεία προστέθηκαν στην περσινή της δημοσίευση, στο http://gkosk.wordpress.com/
Το 1972 κυκλοφορεί από τις εκδόσεις «Μονόκερος» των Ραμπατζή – Ανδρεόπουλου, το μηνιαίο «Υπερτεύχος Μικρός Καουμπόι». Πρόκειται για μια ταυτόχρονη κυκλοφορία, με το εβδομαδιαίο διάσημο καουμπόικο περιοδικό. Δημοσίευε ακυκλοφόρητες ιστορίες, που γράφονταν από τον Γ. Μαρμαρίδη αποκλειστικά για αυτή την έκδοση. Το σχήμα του ήταν μεσαίο, ενώ ο αριθμός των συνολικών του τευχών, ήταν 40. Ο εκδοτικός οίκος που ανέλαβε την κυκλοφορία, ήταν αυτός του κ. Στρατίκη, δηλαδή οι εκδόσεις Μονόκερως. Εκτός των ιστοριών του Τζίμ Άνταμς, φιλοξενούσε ακόμη δυο αυτοτελείς εικονογραφημένες ιστορίες, που εναλλάσσονταν ανά τεύχος.
Πρόκειται για το γουέστερν κόμικς Santey, με προέλευση την Αργεντινή, το οποίο έρχονταν εδώ μέσω των δικαιωμάτων της Ισπανικής Selestiones Ilustradas και το «Ράιαν ο Ιρλανδός» των Γάλλων Jean Olivier, De Andre Joy, που μας μετέφερε στην Τζαμάικα των πειρατών. Πολύ καλές δουλειές και οι δύο. Το Santey, το είδαμε και στην εβδομαδιαία έκδοση του «Μικρού Κάουμποι» στην δεκαετία του `70, σε συνέχειες. Γενικά το «Υπερτεύχος» πιστεύω ότι άξιζε καλύτερης τύχης και μεγαλύτερης διάρκειας. Ήταν μια ελκυστική έκδοση και αρκετά καλά δουλεμένη. Από το 29ο μέχρι το 40ο τεύχος, το περιοδικό ονομάζεται Υπερτεύχος Ντιάνα. Στα εικονογραφημένα του περιοδικού προστίθενται οι «Ιστορίες για Τηνέητζερ»(και μάλιστα 8 από αυτές σε κάθε τεύχος!) και διηγήματα όπως «Οι Άθλιοι», σε συνέχειες. Κάποια στιγμή, ενσωματώθηκε στην ύλη του και η σειρά των πορτρέτων ξένων ηθοποιών και τραγουδιστών της εποχής.
Ήταν η εποχή των κοινωνικών αλλαγών, που μαζί τους έφερναν νέους ήχους, μόδες και φυσικά ινδάλματα, οπότε οι υπεύθυνοι της έκδοσης εναρμονίστηκαν στα νέα δεδομένα. Τέλος, ένα ακόμη ενδιαφέρον στοιχείο του περιοδικού, έχει να κάνει με τα πορτρέτα που φιλοτέχνησε ο κ. Θέμος Ανδρεόπουλος, με τους ήρωες των ιστοριών, τα οποία διέφεραν από αυτά της σειράς «Η Μεγάλη Παρέλαση των Ηρώων του Φαρ Ουέστ»(που παρουσιάσαμε σε συνέχειες). Ήταν μεγαλύτερα, διαφορετικά και έγχρωμα! Ακόμη ένας λόγος, για να γίνουν δυσεύρετα τα τεύχη που έχουν το δισέλιδο πόστερ στο μέσο του περιοδικού!
Η διακύμανση στο κόστος του περιοδικού έχει ως εξής: Μέχρι το 9ο τεύχος 5 δραχμές, μέχρι το 28ο τεύχος 6 δραχμές και από εκεί μέχρι το τελευταίο τεύχος 10 δραχμές. Περισσότερα στοιχεία, μπορείτε να βρείτε στο βιβλίο «Μικρός Καουμπόι – Έτσι κατακτήσαμε τη Δύση», των εκδόσεων Αιγόκερως.
—————————————————————————————————————————————————————
ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΟΤΗΤΑ – ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ / «ΤΟ ΜΥΣΤΙΚΟ ΤΟΥ ΜΑΥΡΟΥ ΒΡΑΧΟΥ» – ΑΝΔΡΕΟΠΟΥΛΟΣ(1964) 3/1/2012
Συντάκτης corto
Ή ίσως «ψάχνοντας στο σκοτάδι», αφού ταιριάζει καλύτερα σαν τίτλος και είναι και πιο αντιπροσωπευτικός, των όσων θα διαβάσατε πιο κάτω! Η δυσκολία εύρεσης στοιχείων είναι πολύ μεγάλη, όταν έχεις να κάνεις με τίτλους που κυκλοφόρησαν στην χώρα μας στην δεκαετία του`50, αλλά και του`60, ελλείψει στοιχείων και πηγών πληροφοριών. Ειδικά στις περιπτώσεις βραχύβιων εκδόσεων(1 έως 4 τεύχη), εκεί είναι που χρειάζεσαι φράσεις, σαν κι αυτή που χρησιμοποίησα στην αρχή του κειμένου! Για έναν τέτοιο τίτλο θα μιλήσουμε σήμερα και θα σας τον παρουσιάσουμε, προσπαθώντας να ρίξουμε όσο περισσότερο φως γίνεται, γύρω από τα παραλειπόμενα που συνόδεψαν την κυκλοφορία του. Πρόκειται για ένα σπάνιο γουέστερν – ανάγνωσμα, από τα τέλη της δεκαετίας του`60, που σίγουρα οι φίλοι του είδους θα έχουν την ευκαιρία να εκτιμήσουν, αλλά και να μάθουν σημαντικά στοιχεία γι` αυτό. Η παρουσίαση αυτή είναι σε αποκλειστικότητα στο Comics Trades και δεν θα την βρείτε σε κάποια άλλη σελίδα. Για όσους θελήσετε μάλιστα να διαβάσετε το τεύχος αυτό της παρουσίασης, θα σας δώσουμε και αυτή την δυνατότητα, μέσα από το Time Bandits! Για την επερχόμενη αυτή ανάρτηση, θα σας ενημερώσουμε με σχετικό άρθρο.
Θα αναρωτηθείτε ίσως, γιατί μας δυσκόλεψε τόσο η εύρεση στοιχείων αυτού του τεύχους. Ουσιαστικά, μας δυσκόλεψε η τελειομανία και όχι το ίδιο το τεύχος! Για την κυκλοφορία αυτού του περιοδικού των εκδόσεων «Αιγόκερως» του Θέμου Ανδρεόπουλου, κάποιες πληροφορίες αντλούνται από το ίδιο το ένα και μοναδικό τεύχος που κυκλοφόρησε. Όμως υπάρχει πλούσιο παρασκήνιο και εξαιρετικού ενδιαφέροντος παράπλευρες πληροφορίες, που αν δεν τις παραθέταμε θεωρώ ότι η παρουσίαση θα ήταν ημιτελής.
Όλα ξεκινούν από την δεύτερη σελίδα, του τεύχους της σειράς «Αυτοτελές»(μια σειρά περιοδικών που κυκλοφόρησε ο Ανδρεόπουλος, με αυτοτελείς ιστορίες), με τίτλο «Το Μυστικό του Μαύρου Βράχου», που ελλείψει αρκετών στοιχείων και παίρνοντας υπ` όψιν τις καταχωρήσεις και το στήσιμο του περιοδικού, οριοθετούμε μεταξύ 1964 – 1965. Σ` αυτήν λοιπόν την σελίδα, εικονίζονται τρείς Αμερικανοί πρωταγωνιστές western ταινιών, από τις δεκαετίες του `40 και του`50(έκαναν και κάποια πράγματα αργότερα). Συγκεκριμένα οι Kirby Grant, Charles Starrett και φυσικά ο μεγάλος τραγουδιστής της κάντρι Tex Ritter(θα τον βρείτε να στρογγυλοκάθεται αναπαυτικά στο country hall of fame!).
Στις εικονογραφήσεις που συνοδεύουν το μόλις 20 σελίδων αυτό περιοδικό, οι τρείς προαναφερθέντες πρωταγωνιστούν σε όλες και φυσικά πρόκειται περί λιθογραφιών από φωτογραφίες που παραπέμπουν σε ταινίες τους. Ας πούμε ότι από εκεί …ξεκινήσαμε το ψάξιμο! Που μπορεί να είχαν παίξει μαζί και οι τρείς; Εύλογο το ερώτημα – δύσκολη η απάντηση! Γράψαμε αρχικά στις μηχανές αναζήτησης The Secret of Black Rock, μεταφράζοντας στα Αγγλικά τον τίτλο του περιοδικού, θεωρώντας ότι με αυτό τον τίτλο βγήκε στις αίθουσες στο εξωτερικό. Μέγα σφάλμα! Στην συνέχεια, με τον ίδιο τρόπο προσπαθήσαμε να βρούμε στοιχεία για την ταινία, όπου πρωταγωνιστούσαν οι τρεις ηθοποιοί. Κι εδώ … μάθαμε αρκετά! Μπήκαμε λοιπόν στην πιο κάτω διεύθυνση για αρχή και διαπιστώσαμε ότι ο κ. Woodward Maurice Ritter θα μας δυσκόλευε αφάνταστα, με την ατελείωτη φιλμογραφία του, κι ακόμη περισσότερο με τον «Μαύρο Βράχο» και το μυστικό του!
http://en.wikipedia.org/wiki/Tex_Ritter
Διαβαίνοντας τα σκονισμένα, τραχιά μονοπάτια, της φιλμαρισμένης Άγριας Δύσης, μεταξύ άλλων βρέθηκε στο δρόμο μας και η παρακάτω σελίδα, στην οποία υπήρξαν κάποια ψήγματα πληροφοριών, αλλά ήταν σε μια μορφή πρωτόλεια και έδειχναν περισσότερο σαν κομματάκια χρυσού αναμεμειγμένα με άλλα μέταλλα! Συνεπώς, η επεξεργασία του κοσκινίσματος, ήταν το επόμενο μας μέλημα!
http://www.cowboypal.com/bmovbio.html
Να μνημονεύσουμε και την συνεισφορά στην έρευνα, ενός αρκετά χρήσιμου άρθρου του scribd, όπως και ενός αντίστοιχου του imdb.
http://www.imdb.com/name/nm0728811/
Ένας εξαιρετικός ντετέκτιβ γουέστερν ταινιών, σας περιμένει πιο κάτω!
http://www.b-westerns.com/lost.htm
Κι αν νομίζατε ότι ξέρετε ή έχετε δει τα περισσότερα γουέστερν, ή πάλι ότι δεν βρίσκονται όλα, τότε δεν έχετε παρά να δοκιμάσετε πιο κάτω την τύχη σας… θα εκπλαγείτε!
http://sepnet.com/rcramer/westerns.htm
Πριν σας εξιστορήσουμε λοιπόν την πηγή έμπνευσης του Έλληνα συγγραφέα και εκδότη, ας μιλήσουμε για το εγχείρημα του. Όπως αναφέραμε και πιο πάνω, φέρει την υπογραφή του Θέμου Ανδρεόπουλου, ο οποίος συνεργάστηκε με τον κ. Πότη Στρατίκη για την έκδοση του θρυλικού πια «Μικρού Σερίφη». Ήταν ένα αυτοτελές ανάγνωσμα, με είκοσι σελίδες και κόστος 2 δραχμές. Κατά προσέγγιση, πρέπει να κυκλοφόρησε μεταξύ 1964 και 1965. Αυτό προκύπτει κυρίως από την σελίδα στην οποία αναφέρεται στον «Μικρό Σερίφη», ενημερώνοντας τους αναγνώστες για τους τόμους που μέχρι τότε είχαν κυκλοφορήσει. Στην σελίδα 18 λοιπόν, διαβάζουμε ότι οι τόμοι ήταν 7 και το τελευταίο τεύχος που περιείχε ο έβδομος, το 84(«Ζητούνται ήρωες»). Αν υποθέσουμε λοιπόν, ότι το «Μυστικό του Μαύρου Βράχου» κυκλοφόρησε την ίδια χρονικά στιγμή με το τεύχος 85, τότε έχουμε σαν έτος κυκλοφορίας του το 1964. Αυτό προκύπτει και από την χρήση λιθογραφίας στις σελίδες του περιοδικού. Μια τεχνική που αντικαταστάθηκε το 1964 με `65. Στην μοναδική σελίδα με στοιχεία της έκδοσης, αναφέρονται τα ονόματα των Πότη Στρατίκη σαν απόδοση και Ι. Φλέσσα σαν επιμέλεια. Εκδότης ο Θέμος Ανδρεόπουλος και για να κλείσει η all star western τριάδα μας, ο Κώστας Ραμπατζής είναι στην καλλιτεχνική επιμέλεια! Η ιστορία είναι πολύ καλή, χαρακτηριστική του έργου του κ. Στρατίκη και διαβάζεται άνετα ακόμη και στις μέρες μας. Όμως, παρά το γεγονός της παρουσίας στις σελίδες του περιοδικού, των φωτογραφιών των τριών b – western πρωταγωνιστών, η ιδέα θα πρέπει να ανήκε εξ ολοκλήρου στον ίδιο και απλά προστέθηκαν οι φιγούρες των Αμερικανών ηθοποιών! Ο λόγος είναι απλός. Μετά από εξονυχιστική έρευνα στο διαδίκτυο, δεν υπήρξε καμία συνάντηση σε ταινία των Kirby Grant, Charles Starrett και Tex Ritter! Εκτός από μια περίπτωση, αυτήν του φιλμ “COWBOY CANTEEN” (1944), όπου παίζουν οι Tex Ritter και Charles Starrett μαζί! Ο Kirby Grant θα μπήκε «σφήνα» στον «Μαύρο Βράχο»!
Τώρα, όπως είστε έτσι αραχτοί και διαβάζετε τούτες τις γραμμές, κάντε ένα κλικ πιο κάτω και δείτε τι μπορεί να κάνει το μεράκι σε έναν άνθρωπο και αυτός με τη σειρά του τι μπορεί να προσφέρει… Δεν υπάρχουν λόγια για περιγραφή… Από εδώ αντλήσαμε την πληροφορία για τις ταινίες των τριών ηθοποιών.
http://www.mikeclinesthenplaying.com/p/august-1946-movie-listings.html
Φυσικά, αυτό δεν μειώνει σε καμία περίπτωση την δουλειά των Ελλήνων δημιουργών! Άψογο από κάθε άποψη το εγχείρημα τους, το οποίο απλά άντλησε έμπνευση από την παρουσία σε γουέστερν ταινίες, των τριών αυτών πρωταγωνιστών. Εννοείται ότι δεν αποτελεί σε καμία περίπτωση κάτι μεμπτό! Το αντίθετο μάλιστα! Το αποτέλεσμα είναι γοητευτικό, μοναδικό και υπέροχο! Όσο για το «απόδοση» στην τελευταία σελίδα της ιστορίας(το οποίο πιστώνεται στον κ. Στρατίκη θυμίζω), είναι κάτι που συναντήσαμε και σε άλλες περιπτώσεις, ακόμη και σε αυτήν του «Μικρού Καουμπόι», αν θυμάστε. Ήταν ένα είδος τρικ θα λέγαμε, που προδιέθετε τους αναγνώστες ότι έχουν να κάνουν με μια μετάφραση κειμένου στα Ελληνικά.
Επειδή θα σας άνοιξε η όρεξη με όλα αυτά τα γουέστερν παραλειπόμενα, ετοιμάζονται αφιερώματα στους Tex Ritter, Tom Tyler, Gene Autry, Roy Rodgers, John Wayne, Errol Flynn, Dale Evans, Joel Mc Rea, Ronald Reagan, Alan Ladd, και Richard Greene, για να γνωρίσουμε τους πρώτους θρύλους της Άγριας Δύσης στην μεγάλη οθόνη! Ενός κινηματογραφικού είδους με πολλούς φίλους και στη χώρα μας.
Δείτε και δύο όμορφα βίντεο, με αποσπάσματα από την ταινία “Cowboy Canteen”, από το site του turner classic movies(που έχει και την αποκλειστική εκμετάλλευση των δικαιωμάτων της ταινίας). Είναι μόνον για on line παρακολούθηση και είναι τα μοναδικά που θα βρείτε στο διαδίκτυο! Στην Αγγλία η ταινία βγήκε στις αίθουσες με τον τίτλο “Close Harmony”.
http://www.tcm.com/mediaroom/video/431345/Cowboy-Canteen-Movie-Clip-Ridin-Herd-On-A-Cloud.html
—————————————————————————————————————————————————————–
ΣΟΥΠΕΡ ΛΑΚΥ – ΑΝΔΡΕΟΠΟΥΛΟΣ & ΡΑΜΠΑΤΖΗΣ(1988)
Συντάκτης corto
Συνέχεια στις παρουσιάσεις γουέστερν τίτλων κόμικς, με μια έκδοση της δεκαετίας του 1980, που αν και κυκλοφόρησε το 1988, θεωρείται ωστόσο αρκετά δύσκολο να βρεθεί στις μέρες μας, ίσως λόγω του μικρού τιράζ. Πρόκειται για ακόμη μια εκδοτική απόπειρα των Θέμου Ανδρεόπουλου και Κώστα Ραμπατζή, του δίδυμου δηλαδή των εκδόσεων Μονόκερως(Μικρός Καουμπόυ, Μικρός Αρχηγός, Υπερτεύχος Μικρός Καουμπόυ & Ντιάνα, Τόμπυ, Κοκορίκο, κλπ). Επρόκειτο για μια μηνιαία κυκλοφορία, που ξεκίνησε τον Ιούνιο του 1988, σε μικρό σχήμα τόμου, 100 ασπρόμαυρες σελίδες και κόστος ανάλογο. 1 δραχμή η σελίδα! Το λογότυπο κάτω δεξιά στο εξώφυλλο, μέσα σε ένα τύμπανο(…;), «και άλλα νέα κόμικς», δεν στάθηκε καθόλου πειστικό για τους νέους της εποχής, προκειμένου να υποστηρίξουν το εγχείρημα. Άλλωστε, όπως κατ` επαναάληψη έχουμε τονίσει, η εκδοτική Μονόκερως έχασε ένα παιγνίδι διαχρονικότητας, που θα της επέτρεπε να ζει και να βασιλεύει ακόμη και σήμερα, καθώς δεν εναρμονίστηκε στα δεδομένα της δεκαετίας του`80, με νέα ύλη, σχήμα περιοδικών, προχωρημένες επιλογές σε εικονογραφημένα, νέο στυλ αφήγησης ιστοιρών κλπ, οπότε μοιραία οι αναγνώστες έχασαν το ενδιαφέρον τους και οι παλιαότεροι είχαν ήδη μεγαλώσει…Ίσως αν είχε κυκλοφορήσει το Σούπερ Λάκυ, όπως ονομάστηε, μια δεκαετία πίσω(μιας και σε όλα του παρέπεμπε στα `70ς), να είχε αφήσει εποχή και σίγουρα περισσότερα τεύχη πίσω του…Πάμε στο περιεχόμενο. Σε τρείς άξονες κινούνταν η ύλη, που συμπλήρωναν οι γελοιογραφίες του Μπάνγκ – Μπάνγκ και του Στίμ. Μια περιπέτεια του Λάκυ, δια χειρός Μάκη Σαίτη, μια περιπέτεια της θρυλικής τετράδας(από τον Γιώργο Μαρμαρίδη) και στην μέση ένα εικονογραφημένο, σχετικό με το θέμα. Με άλλα λόγια ο Μάτ Ντίλον, γνωστός από τον εβδομαδιαίο Μικρό Καουμπόυ(όπου οι περιπέτειες του δημοσιεύονταν σε συνέχειες, με γενικό τίτλο «Γκάνσμοουκ»), περίμενε τους αναγνώστες με μια αυτοτελή ιστορία. Κάποτε, αν θυμάστε οι παλιότεροι, επειδή το συγκεκριμένο εικονογραφημένο άρεσε πολύ στο αναγνωστικό κοινό, οι εκδότες είχαν την έμπνευση(ίσως και παγκόσμια πρωτοτυπία!), να ενσωματώσουν στον Μικρό Καουμπόυ με την μορφή ένθετου σε συνέχειες, την περίφημη «Τηλεκασσέτα», που σας έχουμε παρουσιάσει σε παλαιότερο άρθρο. Συμπερασματικά, να πούμε ότι αν και δεν είχε κάποια ιδιαίτερη φρεσκάδα σαν έκδοση(μάλλον έδειχνε αναχρονιστικό σαν project), το Σούπερ Λάκυ ήταν καλοδουλεμένο και θα μπορούσε να έχει καλύτερη τύχη, αν το συγκρίνει κανείς με τα …σκουπίδια που κυκλοφορούσαν τότε στα περίπτερα. Κάτι πρέπει να έφταιξε, αλλά ποιός θα μας λύσει την απορία…
—————————————————————————————————————————————————————
ΤΟΜΠΥ – ΑΝΔΡΕΟΠΟΥΛΟΣ & ΡΑΜΠΑΤΖΗΣ(1975)
Συντάκτης corto
Το «αδελφάκι» του Κοκορίκο, κυκλοφορεί για πρώτη φορά στις 25 Ιουνίου του 1975, από τις εκδόσεις Μονόκερως, των Ανδρεόπουλου & Ραμπατζή. Πιστεύω ότι πλέον είστε εξοικειωμένοι με τα δύο αυτά ονόματα! Το Τόμπυ, ήταν το δεύτερο καθαρά παιδικό εικονογραφημένο του οίκου. Το σχήμα του, όπως και του Κοκορίκο, ήταν τσέπης, δηλαδή το κλασσικό μικρό σχήμα που καθιέρωσε ο κ. Στυλιανός Ανεμοδουράς. Κυκλοφορούσε σε εβδομαδιαία βάση, με 48 σελίδες, οι οποίες μοιράζονταν σε σχέση με το χρώμα. Το δε κόστος του ήταν 5 δραχμές. Στα 24 συνολικά, όλα κι όλα εξώφυλλα του, ξεχωρίζουμε στην κορυφή το λογότυπο Rolf Kauka. Τα δικαιώματα έρχονταν από τον εκδοτικό οίκο που είχε λανσάρει και το Κοκορίκο(Fix & Foxy).
Οι ιστορίες που περιείχε ήταν χιουμοριστικές, καουμπόικου τύπου, με ενδιαφέροντα σενάρια και πολύ καλό σχέδιο. Συγκριτικά με κάποια εικονογραφημένα της περιόδου 1972-1977 στη χώρα μας, ήταν ανώτερο σε όλους τους τομείς και γεννάει πολλά ερωτηματικά το γεγονός ότι δεν έπιασε. Μια από τις φιγούρες που διακρίνουμε, είναι και αυτή του Μπάρμπα – Σάμ, που πέρασε και από τον Μικρό Καουμπόυ, με την δική του ομώνυμη στήλη, πολύ επιτυχημένα μάλιστα. Μια άλλη, είναι ο Μίνι Ρίνγκο, που πέρασε κι αυτός με μονοσέλιδες, αυτοτελείς, κωμικές περιπέτειες, από το ίδιο περιοδικό. Στα οπισθόφυλλα, οι εκδότες επαναλαμβάνουν την σειρά Η ΜΕΓΑΛΗ ΠΑΡΕΛΑΣΗ ΤΩΝ ΗΡΩΩΝ ΤΟΥ ΦΑΡ ΟΥΕΣΤ, που είχαμε δει για πρώτη φορά στον Μικρό Καουμπόυ. Συνοπτικά θα το χαρακτηρίζαμε σαν μια πιο παιδική, σε σχέση με την ηλικία, προέκταση του Μικρού Καουμπόυ. Ιστορίες του Τόμπυ, μπορείτε να βρείτε και στο Μάιτυ Μάους, του ίδιου εκδοτικού οίκου, από το 35 τεύχος της έκδοσης κι έπειτα.
Πολλά πςερισσότερα εξώφυλλα στο www.greekcomics.gr, παρουσίαση του τίτλου από τον γράφοντα και στο http://gkosk.wordpress.com/ Θα προστεθούν πολλά ακόμη εξώφυλλα(και με την δική σας βοήθεια βέβαια), τα οποία θα μπορείτε να δείτε στην κατηγορία μας ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΕΙΣ ΚΟΜΙΚΣ, όπου βρίσκετε συγκεντρωμένες όλες τις παρουσιάσεις που γίνονται από μέλη και συντάκτες της σελίδας.
Σχολιάστε
Comments 0