Advertisements

ΚΑΡΕ & ΑΦΙΕΡΩΜΑΤΑ

Μια κατηγορία με αποσπασματικά καρέ, από τα αγαπημένα μας εικονογραφημένα, που μπορείτε να συμμετέχετε με δικές σας προτάσεις και αποστολές στο email της σελίδας, αλλά και αφιερώματα σε ήρωες, περιοδικά, εκδότες και δημιουργούς. Μια ευκαιρία να θυμηθούμε όλοι και να μάθουμε συγχρόνως, ο ένας από τα κόμικς και τις αναμνήσεις του άλλου.

—————————————————————————————————————————————————————————————————————————————————————————-

Η ΓΥΝΑΙΚΕΙΑ ΠΑΡΟΥΣΙΑ – ΣΤΙΣ ΠΕΡΙΠΕΤΕΙΕΣ ΤΟΥ «ΦΑΝΤΟΜ» 2/11/2011

Συντάκτης corto

Όπως σχεδόν σε όλα τα κόμικς έτσι και στον «Φάντομ», η γυναικεία παρουσία στις περιπέτειες του «φαντάσματος που περπατά», είχε την δική της θέση. Σε πρώτο ή σε δεύτερο πλάνο, ήταν παρών στις χάρτινες ζούγκλες και τους ωκεανούς, στις ανεξερεύνητες περιοχές και στα μυθικά βασίλεια. Άλλοτε με τον αστικό τρόπο ζωής, κι άλλοτε στολισμένες με πολύτιμα πετράδια, σε ρόλο ηγεμόνα στις χαμένες φυλές, είχαν πάντα τον τρόπο να σαγηνεύουν και να στρέφουν το βλέμμα του αναγνώστη πάνω τους.

Μάγισσες, βασίλισσες, σύντροφοι παρανόμων, σε κανονικά ή μικροσκοπικά μεγέθη, προκλητικές ή συντηρητικές, μοντέρνες ή κλασσικές, περίεργες ή αδιάφορες, αθώες και ένοχες, εχθρικές ή φιλικές, με μαγιό ή νυχτερινές τουαλέτες, με μέικαπ ή χωρίς, μοιραίες ή ωραίες, έγχρωμες ή ασπρόμαυρες, περισσότερο ή λιγότερο ρομαντικές, στριμμένες ή καλοκάγαθες, περίεργες ή ματαιόδοξες, η μόνιμη αρραβωνιαστικιά ή οι «έκτακτοι» πειρασμοί, άφηναν τα αισθησιακά τους αχνάρια πολύ συχνά. Μην ξεχνάτε ότι ήταν τα early sixties εκείνα στα οποία πρωταγωνιστούσαν, έστω και στα εικονογραφημένα της εποχής, κάτι που είναι ευδιάκριτο κυρίως στιλιστικά. Χτενίσματα, ντυσίματα, όλα παραπέμπουν σε δεκαετίες πίσω, αλλά δεν δείχνουν καθόλου μα καθόλου παρωχημένα, ακόμη και στις μέρες μας.

Ο Sy Barry(του οποίου απομονώσαμε τα περισσότερα από τα αποσπασματικά καρέ που βλέπετε), σκιτσάρισε καθημερινές και εξωτικές γυναίκες, τις έβαλε στο δρόμο του «Φάντομ» και εκείνες επηρέασαν αρκετά την εξέλιξη των σεναρίων, όχι όμως και τον πιστό και ακλόνητο τιμωρό του εγκλήματος! Δεν υπέκυψε σε καμία …πρόταση και απτόητος συνέχισε μέχρι τέλους των καρέ, δείχνοντας αν μη τι άλλο, χαρακτήρα και εκ πεποιθήσεως μονογαμικός!

—————————————————————————————————————————————————————————————————————————————————————————

 ΕΠΙΣΤΟΛΕΣ – ΜΗΝΥΜΑΤΑ & ΣΗΜΕΙΩΣΕΙΣ 18/10/2011

Συντάκτης corto

Εδώ κυριολεκτικά μπορούμε να μιλάμε με τις μέρες! Όλοι σας έχετε διαβάσει ιστορίες στα κόμικς, όπου ένα σημείωμα, ένα γράμμα, ένα σύντομο μήνυμα με ένα σύνθημα μέσα, έπαιξε τον ρόλο του.

Σημαντικό ρόλο για την εξέλιξη του σεναρίου, αφού μέσα στις λίγες του λέξεις βρίσκονταν συνήθως οι απαντήσεις για όλα όσα διαδραματίζονταν. Τους χάρτες δεν τους βάζω στο ίδιο καζάνι, γιατί είναι μια άλλη κατηγορία από μόνοι τους. Θα τους εξετάσω σε ξεχωριστό κείμενο και θα μιλήσουμε και για κείνους. Τα κομμάτια χαρτί λοιπόν αυτά, που με τον ένα ή τον άλλο τρόπο έπεφταν στα χέρια των πρωταγωνιστών, είχαν μια τεράστια ποικιλία περιεχόμενου!

Από ένα κωδικοποιημένο μήνυμα μέσα σε μια φράση με συνταγή μαγειρικής, ή μια προειδοποίηση απειλητικού τύπου , μέχρι μηνύματα εκβιαστών, αλλά και πιο επίσημες περιπτώσεις, όπως γράμματα από πολιτικούς ηγέτες!

Όπως είπα και πιο πάνω, είναι τεράστιο το θέμα και για να σταθεί με σκοπό να το αναλύσει κανείς, χρειάζεται να αναφερθεί σε πολλά κείμενα διαφωτιστικά. Γι` αυτό και θα κάνω μια εισαγωγή με αυτό εδώ και τις συνοδευτικές του φωτογραφίες, με σκοπό να επανέλθω και να πάρουμε τα πράγματα με μια σειρά. Τώρα ποια θα είναι αυτή, ακόμη δεν έχω καταλήξει σαν ιδέα, για να είμαι ειλικρινής.

Θα μπορούσε να είναι ανάλογα την χρονιά, το είδος, τον εκδότη και ούτω καθεξής. Θα μπορούσαμε να βάλουμε κι ένα κουίζ. Να σας παραθέτω τέτοια χαρακτηριστικά καρέ και να ψάχνετε την ιστορία. Θα δούμε. Μείνετε συντονισμένοι και θα μάθετε περισσότερα.

————————————————————————————————————————————————————————————————————-

—————————————————————————————————————————————————————————————————————

Ο ‘κακός’ Εμίλ. 17/5/2011

Συντάκτης wulf67

Mε τους ‘κακούς’ του Disney είχα πάντα ένα κόλλημα. Μόνο για τη ναπολιτάνα Μάτζικα θα μπορούσα να γεμίσω σελίδες – σιγά μην περίμενε εμένα η Μάτζικα.

Από τους πιο αγαπημένους μου πάντα, ήταν ο Εμίλ Κόρακας, αυτή η απίστευτη φάτσα που στοίχειωνε το Σούπερ Γκούφυ. Με το κλασσικό πουλοβεράκι συνήθως και με σύμμαχο το Ζουμπά μαγείρευε τα καταχθόνια σχέδια του.

Τον ξαναθυμήθηκα σήμερα, ας είναι καλά ο Κοσκινάς και οι σκαναρισμένες του ονειρώξεις, που είναι τόσο ζωντανές που βλέπεις ανάγλυφη την υφή του χαρτιού. Κι όπως κοιτάω το φίλο μου τον Εμίλ που έχω καιρό να τον δω, για μια στιγμή, για μια μικρούλα στιγμή, σε μια χαραμάδα χωράω του χρόνου και γίνομαι πάλι εκείνος ο πιτσιρικάς που νόμιζε ότι οι κακοί είναι σαν τον Εμίλ Κόρακα. Κουτοπόνηροι μπαγαπόντηδες που σκαρφίζονται τα χίλια κόλπα, που γλυστράνε και πέφτουνε, που όσο και να προσπαθούν το καλό πάντα θα θριαμβεύει.


Είτε σε λένε Εμίλ, είτε Βαρέλη και Λουκάνικο, είτε Μαύρο Πητ, είτε Συμμορία των Λύκων, είσαι καταδικασμένος υποχθόνιε φίλε μου να χάνεις πάντα, και ποτέ να μην το βάζεις κάτω, χαρίζοντάς μας ιστορίες ατελείωτες.

Κι εκεί, στη χαραμάδα που γλιστράω του χρόνου, νοσταλγώ την εποχή που πίστευα ότι οι κακοί είναι χάρτινοι κι αστείοι σαν τον Εμίλ Κόρακα. Και που νόμιζα ότι χάνουν πάντα.

Τουλάχιστον, τώρα που ξέρω την αλήθεια, και που είμαι ώριμος και σοφός, φροντίζω να είμαι πάντα αρκετά πιτσιρίκος ώστε να φυλάω τα σούπερ φυστίκια μου σαν τα μάτια μου.

Καληνύχτα φίλε μου Εμίλ κι ελπίζω να τα ξαναπούμε.

Λάζαρος Αλεξάκης

———————————————————————————————————————————————————————————————————————————————————————————-

ΔΙΑΠΛΑΝΗΤΙΚΑ – MYSTERY IN SPACE 8/5/2011

Συντάκτης gkosk

Κι εδώ μιλάει η εικόνα, όπως και στα υπόλοιπα σημερινά άρθρα! Μια απλή αντιπαράθεση εξωφύλλων, από τα Mystery in Space κόμικς, που στην χώρα μας μετονομάστηκαν σε «Διαπλανητικά» και άφησαν εποχή! Τέσσερα εξώφυλλα κοινά αυτής της πανέμορφης έκδοσης. Εκεί που μεταξύ άλλων γνωρίσαμε και τον «Παράξενο Αδάμ».

————————————————————————————————————————————————————————————————————–

Ο ΝΤΟΝΑΛΝΤ ΕΡΩΤΕΥΜΕΝΟΣ! 14/2/2011

Συντάκτης gkosk

Με την ευκαιρία που μας δίνει η σημερινή ημέρα(Αγ. Βαλεντίνος), είπαμε να σας θυμίσουμε μερικά χαρακτηριστικά καρέ, όπου ο Ντόναλντ εκδηλώνει την αγάπη του για την Νταίζη, σε διάφορες περιπέτειες που πρωταγωνίστησε μαζί της. Μια καρδιά βέβαια, που ενώ υπάρχουν στιγμές που δείχνει να χτυπάει για κείνον, διεκδικείται(και πολιορκείται!) διαρκώς από τον άσπονδο – ξάδελφο Γκαστόνε!  Είναι όλα απολαυστικά αυτά τα καρέ και σίγουρα θα θυμάστε τις περισσότερες από αυτές τις ιστορίες. Τρείς από αυτές άλλωστε, συγκαταλέγονται μεταξύ των κορυφαίων στις προτιμήσεις των Ελλήνων αναγνωστών, απ` όσες δημοσιεύτηκαν ως σήμερα.

————————————————————————————————————————————————————————————————————–

ΥΠΕΡΑΝΘΡΩΠΟΣ – Ο ΔΙΚΟΣ ΜΑΣ ΣΟΥΠΕΡΜΑΝ(ΣΤΙΣ ΣΕΛΙΔΕΣ ΤΟΥ ΟΜΠΡΑΞ) – ΔΙΑ ΧΕΙΡΟΣ ΑΠΤΟΣΟΓΛΟΥ 6/1/2011

Συντάκτης gkosk

Όταν το 1951 ο Θάνος Αστρίτης(ή κατά κόσμο Στυλιανός Ανεμοδουράς), επιχειρούσε να δώσει κάτι τελείως διαφορετικό από τον Μικρό Ήρωα, στους Έλληνες αναγνώστες, ο Σούπερμαν δεν είχε κάνει ακόμη την εμφάνιση του στον χάρτινο ουρανό μας. Έτσι, ο «Υπεράνθρωπος» ανέλαβε να σώσει την γη από τις απειλές άλλων κακόβουλων πλανητών, να υπερασπίσει τα ανθρώπινα συμφέροντα και η μορφή του να γίνει η διαγαλαξιακή φοβέρα, για κάθε επίδοξο αμφισβητία! Οι αφιλόξενοι κόσμοι και οι σατανικοί εφευρέτες που πολέμησε, δεν θα μπορούσαν να διεγείρουν την φαντασία των αναγνωστών όμως, δίχως την εικονογράφηση του Βύρωνα Απτόσογλου.

Ο μόνιμος συνεργάτης του δημοσιογράφου – συγγραφέα – εκδότη, ήταν αυτός που απεικόνισε με την χαρακτηριστική του γραφή, όλα όσα η φαντασία μας ανέλαβε να ολοκληρώσει, μέσα από τις σελίδες και τις περιπέτειες του «Υπεράνθρωπου». Εκδότες εκείνου του αναγνώσματος, ήταν οι Γεωργιάδης και Ανεμοδουράς, για τα 96 συνολικά τεύχη του αδιαφιλονίκητου κυρίαρχου, στο διαστημικό κόμικς γίγνεσθαι της χώρας μας. Κανείς εκ των συντελεστών της έκδοσης, δεν είχε καν φανταστεί την συλλεκτικότητα, αλλά και την σπανιότητα που θα αποκτούσε αυτό το περιοδικό, 5 δεκαετίες μετά, όταν θα χαρακτηρίζονταν σαν ένα από τα πλέον σπάνια για να βρεθούν πια. Παιγνίδια του εκδοτικού πεπρωμένου, φυγείν αδύνατον!

Αν γυρίσουμε πίσω τον χρόνο στο μακρινό 1951, θα δούμε ότι την πορεία προς την καθιέρωση στους αναγνώστες του «Υπεράνθρωπου», ζήλεψαν κι άλλοι επίδοξοι σωτήρες της ανθρωπότητας. Κάποια στιγμή το διάστημα το λαϊκών αναγνωσμάτων της εποχής, είχε μια πολύ έντονη Ελληνική παρουσία! «Γεράκι», «Κεραυνός», «Ταν ο υπερκόσμιος», «Ιπτάμενο Βέλος», «Πλανητάνθρωπος», ήταν κάποιοι από τους ήρωες των περιοδικών εκείνων, που ανέλαβαν των επιστημονική μας φαντασία και τις έδωσαν φτερά να πετάξει!

Επιστρέφοντας στον «Υπεράνθρωπο», είναι απαραίτητο να σταθούμε στην εικονογράφηση του μεγάλου δάσκαλου Byron, όπως του άρεσε να τον αποκαλούν χαϊδευτικά οι συνάδελφοι του, του πιονέρου αυτού της εικονογράφησης, Βύρωνα Απτόσογλου. Οι χαρακτηριστικές βινιέτες που βρίσκονται σε αυτό το άρθρο – αφιέρωμα, είναι όλες τους παρμένες από την έκδοση του Όμπραξ και το 1971. Εκείνη την περίοδο, ο Στυλιανός Ανεμοδουράς έδινε στους αναγνώστες την ευκαιρία να διαβάσουν ιστορίες που δεν είχαν προλάβει χρονικά και θύμιζε πως κυλούσαν τα νιάτα στους γονείς τους, όταν εκείνοι κρυφοκοίταζαν τις τελευταίες σελίδες των Μπλέκ, Ζαγκόρ και Όμπραξ! Σήμερα σταθήκαμε στον Όμπραξ και τον «Υπεράνθρωπο». Την επόμενη φορά θα μιλήσουμε και για τον «Γκρέκο» τον Έλληνα κανονιέρη των ποδοσφαιρικών γηπέδων, αλλά και τον αγαπημένο όλων Γιώργο Θαλάσση. Όλα αυτά τα μίνι – πορτρέτα, μπορείτε να τα βρίσκετε σ` αυτήν την κατηγορία μας, με τίτλο  ΚΑΡΕ & ΑΦΙΕΡΩΜΑΤΑ.

——————————————————————————————————————————————————————–

ΤΑ ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΑ – ΣΤΑ ΕΞΩΦΥΛΛΑ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΙΚΩΝ ΚΟΜΙΚΣ 5/12/2010

Τα Χριστούγεννα δεν έλλειψαν από τα εξώφυλλα των Ελληνικών εκδόσεων κόμικς. Βρήκαν τρόπο να μας ευχηθούν καλές γιορτές, άλλοτε με έναν απλό, λιτό τρόπο και μια εορταστική γραμματοσειρά, άλλοτε με πανέμορφο στολισμό, που εξ` όλοκλήρου κάλυψε το εξώφυλλο. Άσκησαν την δική τους μαγεία, έκαναν πολλά παιδικά μάτια να λάμψουν. Έδωσαν τον δικό τους τόνο προσμονής και χαράς, εικονίζοντας τους ήρωες των περιοδικών πλήρως εναρμονισμένους με το κλίμα των ημερών. Δείτε πιο κάτω, μερικά από αυτά τα Χριστουγεννιάτικα εξώφυλλα, που σίγουρα κάποια από αυτά διαβάσατε κάποτε και εσείς…

————————————————————————————————————————————

«ΓΙΕ – ΓΙΕ» – Ο ΜΠΟΜΠΙΡΑΣ ΤΗΣ ΖΟΥΓΚΛΑΣ! 18/11/2010

Με το ξυπνητήρι κρεμασμένο στο λαιμό, να δείχνει μάλλον δυσανάλογο με το μπόι του, το κράνος της Αμερικάνικης στρατιωτικής αστυνομίας κεφάλι και με ατάκες που δεν μπορούσες να σταματήσεις να διαβάζεις ξανά και ξανά, ο ιθαγενής μπόμπιρας έγινε ένα με την παρέα του Γάλλου Ταρζάν(Ζέμπλα), κι από τις περιπέτειες του δεν έλλειψε λεπτό, ή καλύτερα σελίδα! Το όνομα του και μόνο, ήταν μια απευθείας αναφορά στο «καλοκαίρι της αγάπης» και τα «παιδιά των λουλουδιών».

Ήταν η φράση, λέξη, σύνθημα, προσωνύμιο, αυτό που τέλος πάντων συνόψιζε σε μια κουβέντα όσους πίστεψαν στην όλη φιλοσοφία εκείνη. Ένα χαρούμενο παρατσούκλι, γελαστό σαν κι αυτόν, αθώο λιγάκι, πονηρό εκεί που χρειάζονταν, με τα σπαστά Ελληνικά του και τους ατελείωτους καυγάδες με τον «Ράσμους». Αταίριαστοι κι οι δύο τους, άσπονδοι φίλοι μάλλον, σαν την άλλη περίεργη συνύπαρξη, αυτήν του ταχυδακτυλουργού με την λεοπάρδαλη ονόματι «Σατανά». Αυτή η αντίθεση στους χαρακτήρες, τις πιο πολλές φορές αποφόρτιζε το κλίμα μιας επικίνδυνης περιπέτειας, με τα χωρατά και τις γκάφες, τις φάρσες και τις γκριμάτσες των πρωταγωνιστών, που δεν δίστασαν να στρέψουν την προσοχή των αναγνωστών στα δικά τους κατορθώματα, κλέβοντας λίγη απ` την λάμψη του «άρχοντα της ζούγκλας».

Ήταν το πιπέρι και το αλάτι, σ` αυτή την τροπική …σαλάτα των `60ς, όπως την είδαμε να στρογγυλοκάθεται στο τραπέζι μας, σερβιρισμένη δια χειρός Πηδάλιο Πρες, για 250 και πλέον μεσημέρια, μεταξύ 1969 και 1974. Ο γεμάτος απορίες και «γιατί μπαμπά» μπόμπιρας, δεν φοβήθηκε ποτέ κανένα δόρυ ή εχθρικό βέλος, ακόμη και από τις αιμοχαρείς ιαχές των δολοφονικών φυλών. Στη χειρότερη, έπαιρνε το ξυπνητήρι στο χέρι και το κοπανούσε στα κεφάλια των αντιπάλων του, με μια χαλαρότητα στο πρόσωπο, που σου έδινε την εντύπωση ότι η καρτουνόφατσα αυτή μάλλον δεν είχε την παραμικρή αίσθηση του φόβου και του κινδύνου, ή επαφίονταν στις μεγαλοπρεπείς και ξεγυρισμένες σφαλιάρες του Ταρζάν, που γενναιόδωρα φιλοφρονούσε τριγύρω. Είχε γερές πλάτες, πώς να το κάνουμε; Πάντως και με τον γκρινιάρη μάγο της παρέας, είχαν τις στιγμές τους.

Πότε γκρίνιες, πότε αγκαλιές. Μαζί δε κάνανε και χώρια δε μπορούσαν!  Ένα ζιζάνιο το δίχως άλλο, με εκρηκτικό ταπεραμέντο, αρκετό θράσος και μια πρησμένη κοιλιά, που ποτέ δεν καταλάβαμε γιατί ο δημιουργός του την επινόησε, για να ολοκληρώσει αυτή την φιγούρα. Σαν παρέα, του ταίριαζε περισσότερο ο άλλος παράταιρος σύντροφος της κομπανίας, το ομιλών καγκουρό «Πετούλε». Μαζί σκαρφίζονταν διαρκώς σκανδαλιές, που τις πλήρωνε σχεδόν πάντα στο τέλος το φιλαράκι του «Γιέ – Γιέ». Αν καθίσω να αραδιάσω τις ατάκες του πιτσιρικά, αυτό το κείμενο δεν θα έχει τέλος. Το ίδιο κι αν μπω στην διαδικασία να σκιαγραφήσω επί μακρόν, τα στοιχεία του χαρακτήρα του. Οπότε, πιστεύω ότι οι πιο κάτω βινιέτες θα παίξουν καλύτερα αυτό τον ρόλο και θα σας δώσουν φανερές και κρυφές πτυχές αυτού του αυθεντικού ταλέντου! Του γεμάτου ενέργεια και άσβεστη δίψα για γνώση μικρούλη αυτού, που τα κατάφερε μια χαρά να αποκτήσει αναίμακτα εμπειρίες, μέσα σε ένα εχθρικό περιβάλλον και κόντρα σε δύσκολες συνθήκες επιβίωσης, και που εμφανίστηκε στο Ελληνικό κοινό για πρώτη φορά στο τεύχος 17, του μικρού σχήματος εικονογραφημένου του κ. Δραγούνη.

——————————————————————————————————————————————————————–

ΟΙ ΠΕΙΡΑΤΕΣ ΣΤΑ ΚΟΜΙΚΣ 10/11/2010

Αναπόσπαστο στοιχείο των εικονογραφημένων περιπετειών, οι πειρατές έδωσαν την δική τους προσέγγιση στα χάρτινα σενάρια και τις αφετηρίες στην φαντασία εκατομμυρίων αναγνωστών. Άλλοτε με χιούμορ, άλλοτε με σκληρότητα, πάντα όμως με την χαρακτηριστική μαύρη σημαία με την νεκροκεφαλή στο κατάρτι, με κίνητρο το χρυσάφι και την λεηλασία, συνάρπαζαν ανέκαθεν μικρούς και μεγάλους.

Ιστορίες κοντά στη φωτιά, πολύ κοντά στην αλήθεια, όσο και στην υπερβολή ή το ψέμα, για ναυτικά κατορθώματα, ναυμαχίες, μονομαχίες με γιαταγάνια, ξύλινα πόδια και ριγέ γιλέκα, πίπες και μαύρο πανί στο ένα μάτι, ονόματα που προκαλούσαν φόβο. Μαυρογένης, Σιδερογένης, Κάπτεν Φίδι, Γάντζος και τόσοι άλλοι, πρότειναν τα ξίφη τους και έδωσαν διαταγές για να πάρουν φωτιά τα κανόνια, είτε στο πλευρό του κυβερνήτη κάποιας αποικίας, είτε για δικό τους λογαριασμό, με σκοπό πάντα το κέρδος.  Εκτός από την χαρακτηριστική σημαία, κάθε τέτοια ιστορία είχε και ένα απαραίτητο καρέ όπου το κιάλι αιχμαλώτιζε έναν στόχο. Ένας παπαγάλος, έβρισκε στα περισσότερα πλοία μια γωνιά να σκαρφαλώσει, ή έναν ώμο! Συστατικά απλά και αναγνωρίσιμα, που έγιναν σήματα – κατατεθέντα κάθε πειρατικής εξιστόρησης. Μια μπαντάνα, ένας γάντζος στο χέρι, μια παρέα μεθυσμένοι με ρούμι, βρώμικοι και αξύριστοι, γεμάτοι τατουάζ και σκουλαρίκια, με μόνο φόβο τον καπετάνιο και μόνη επιδίωξη τους θησαυρούς που κρύβονταν απ` τα μάτια τους, αλλά που σίγουρα υπήρχαν κάπου εκεί έξω και με έναν καλό άνεμο, το σκαρί θα τους πήγαινε για να τα κάνουν δικά τους. Οι πλέον κλασσικές ατάκες «Στεριά», «πλοίο», «πυρ!» και μια σειρά ακόμη, δεν έλειψαν σχεδόν ποτέ από τις περιπέτειες τους, όπως σχεδιάστηκαν στα κόμικς κάθε γενιάς. Μια διαχρονική αντίληψη της περιπέτειας, με πλοκή και μπόλικη δράση. Υπήρξαν στιγμές που οι σεναριογράφοι τους έφεραν ξανά στο προσκήνιο, σε άλλες από τις δικές τους εποχές, σαν μια ξεχασμένη στο χρόνο φωτογραφία. Όπως και να έχει, τον ίδιο ρόλο διαδραμάτισαν. Δεν παρέκλιναν στο ελάχιστο από τις αρχές και τις συνήθειες τους. Στις πιο κάτω βινιέτες θα πάρετε μια γεύση για όλα αυτά και σίγουρα θα θυμηθείτε τις στιγμές που διαβάσατε τα τεύχη. Για να ξανανιώσετε τα ίδια συναισθήματα, είναι αρκετά δύσκολο πια, αλλά αυτό που έχει σημασία είναι το ταξίδι και όχι ο σκοπός, σε αντίθεση με όσα πρέσβευαν οι αιμοχαρείς καπετάνιοι και τα άπληστα πληρώματα τους.

Θα υπάρχει εκτενής αναφορά στις μέρες της πειρατείας, στα νησιά της Καραϊβικής ή αλλού, με πολύ περισσότερες εικόνες και αναλυτική παρουσίαση των ιστοριών τους, έτσι όπως τις διαβάσαμε στις Ελληνικές εκδόσεις κόμικς, στο επόμενο μου πόνημα. Αυτό το τμήμα λοιπόν, είναι μια πρώτη παρουσίαση, περιληπτική, που μπορεί να σας βάλει στο νόημα μερικώς, καθώς αυτό το βιβλίο θα είναι μια μεγάλη έκπληξη για όλους τους φίλους των κόμικς, με μια τεράστια γκάμα πληροφοριών και αναμνήσεων, μονταρισμένη και τεκμηριωμένη με εικόνα. Κατά καιρούς έχουν δημοσιευτεί στην σελίδα αρκετά αποσπάσματα από αυτή την δουλειά, που δεν θα περικλείεται σε ένα στενό πλαίσιο, όπως για παράδειγμα ένα είδος κόμικς, ή η ιστορία ενός εκδοτικού οίκου, ή ακόμη ένα συγκεκριμένο εικονογραφημένο. Η γνώση θα απλώνεται και θα χωρίζεται σε ξεχωριστά κεφάλαια. Περισσότερα προσεχώς…

Γιώργος Κοσκινάς

ΥΓ

Οι βινιέτες και το αφιέρωμα αυτό, θα βρίσκεται και στην κατηγορία ΚΑΡΕ & ΑΦΙΕΡΩΜΑΤΑ.

———————————————————————————————————————————————————————

ΘΛΙΜΜΕΝΟΣ ΜΠΟΥΦΟΣ ΣΠΕΣΙΑΛ!

ΠΡΩΤΗ ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ ΚΑΤ` ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΟΤΗΤΑ COMICS TRADES 10/9/2010

Ίσως η πιο cult ινδιάνικη φιγούρα, στην ιστορία των Ελληνικών εκδόσεων κόμικς! Οι ατάκες και οι παροιμίες του(του τρισπάππου του συγκεκριμένα!), άφησαν εποχή, όπως και η φοβερή κόντρα του με τον Φλόκ, στις σελίδες του Όμπραξ και μετέπειτα της Περιπέτειας, αμφότερες εκδόσεις του κ. Ανεμοδουρά! Έχουν γραφτεί πάρα πολλά για τον χαρακτήρα του, οπότε εμείς προτιμήσαμε αυτή τη φορά να σας δώσουμε την ευκαιρία να τον απολαύσετε, σε 20 χαρακτηριστικές βινιέτες, γεμάτες από απαύγασμα ινδιάνικης σοφίας και προλήψεων! Αν θέλετε να συμμετέχετε σε αυτό το αφιέρωμα, στείλτε μας και τα δικά σας αποσπασματικά καρέ, στο email της σελίδας. Το ίδιο και αν έχετε να μας προτείνετε κάποιο άλλο, μελλοντικό αφιέρωμα.

————————————————————————————————————————————————————————

ΟΙ ΚΑΚΟΙ ΣΤΑ ΚΟΜΙΚΣ – 1. ΖΑΓΚΟΡ

ΠΡΩΤΗ ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ ΚΑΤ` ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΟΤΗΤΑ COMICS TRADES 5/9/2010

Ήταν αιμοδιψείς, άπληστοι, κακόβουλοι, επιβουλεύονταν την ειρήνη, προδότες, ψεύτες, κλέφτες, δολοφόνοι, δολοπλόκοι, παρανοϊκοί, αξύριστοι συνήθως, ασχημόφατσες και  με σημάδια στα πρόσωπα, αγενείς φυσικά, βλάσφημοι, υπερόπτες, είρωνες, αλαζόνες, αλλά σας ρωτάω τι θα ήταν οι περιπέτειες των αγαπημένων μας κόμικς – ηρώων, χωρίς αυτούς; Μάλλον σαν άνοστο φαγητό! Απαραίτητη κρίνεται η ύπαρξη τους προκειμένου να ξετυλιχθεί η ιστορία, να βρεθεί το κίνητρο για τους ήρωες μας, αλλά και το δικό μας για να διαβάσουμε το τεύχος(ή τα τεύχη)! Δημιουργούν χίλια μύρια προβλήματα, αναγκάζουν τους πρωταγωνιστές να επιστρατεύσουν δυνάμεις και υπομονή, να μηχανευτούν αντίδοτα και να τραβήξουν τα πάνδεινα, για να μπορέσουμε να δούμε ένα αίσιο τέλος στην τελευταία σελίδα! Σ` αυτή τη σειρά αφιερωμάτων, αρχειακού υλικού, θα έχουμε την δυνατότητα να πούμε περισσότερα και να αναλύσουμε την ψυχοσύνθεση τους, οπότε εδώ βάζουμε μια άνω τελεία και προχωράμε στο περιεχόμενο του σημερινού πρώτου άρθρου.

Ο Ζαγκόρ ανοίγει αυτό τον κύκλο λοιπόν, με μια σειρά δυνατών περιπετειών, στην διάρκεια των οποίων αντιμετώπισε αυτούς(και όχι μόνο),  που θα δείτε να εικονίζονται πιο κάτω.  Δεν θα σας παραθέσουμε ούτε τους τίτλους των περιπετειών, ούτε τα ονόματα τους, τσεκάροντας έτσι την …μνήμη σας! Ένα κουίζ δηλαδή, όπου όσοι διαβάσατε και θυμάστε αυτές τις ιστορίες, μπορείτε να προσθέσετε τις γνώσεις σας, με μια …αμοιβή! Για όσους γνωρίζουν όλα τα ονόματα των παρακάτω κακών, θα υπάρχει ένα δωράκι έκπληξη!

——————————————————————————————————————————————————————–

ΜΠΛΕΚ μέρος πρώτο.

Χαρακτηριστικές βινιέτες από έναν εκ των αγαπημένων ηρώων μιας ολόκληρης γενιάς. Ο Μπλέκ και οι κυνηγοί, ο Ρόντυ, ο Καθηγητής Μυστήριος, ο δικηγόρος Κόνολυ, δολοκπλοκίες, προδοσίες, απάτες, μάχες μέχρι τελικής πτώσης, ένας αγώνας για την ελευθερία κόντρα στον Άγγλο κατακτητή, ινδιάνοι, Γ’άλλοι, πειρατές, το μυστήριο και η αγωνία συνυπάρχουν στα σενάρια με το χιούμορ και τις ατάκες που έμειναν αξέχαστες στο νου μας. Πρώτο μέρος λοιπόν σήμερα, μιας σειράς καρέ που θα σας φέρουν πολλές  εικόνες του χθες στα μάτια…

———————————————————————————————————————————————————————–

ΡΑΚΑΡ – ΕΝΑΣ ΙΝΔΙΑΝΟΣ ΥΠΕΡΗΡΩΑΣ ΣΤΟ ΦΑΡ ΟΥΣΕΤ!

Η περίπτωση του εν λόγω ήρωα, χρίζει ιδιαίτερης αναφοράς , καθώς αποτελεί μια ιδιάζουσα μορφή δημιουργίας στην ιστορία των εικονογραφημένων! Ινδιάνος αρχηγός εν ενεργεία μάλιστα, με μια τάση να σκαρφαλώνει εν είδη Σπάιντερμαν, φορώντας μια φόρμα που παραπέμπει μάλλον σε Μάρβελ κόμικς(και λίγο σε Φάντομ), παρά σε τιμωρό των κακοποιών της Άγριας Δύσης! Τραβάει γρήγορα τα εξάσφαιρα του(όχι πιο γρήγορα από την σκιά του, σίγουρα!), έχει δύο αν μη τι άλλο περίεργους συνεργάτες, ένα πιστό άλογο άρτια εκπαιδευμένο και σκορπίζει σφαλιάρες και χαμόγελα, μαζί με ατάκες! Έπειτα, στο τέλος κάθε περιπέτειας, επιστρέφει αταράξ στη φυλή του, για κήρυγμα και τα συναφή, συνοδεία ηθικών διδαγμάτων! Η κοινωνική αυτή προσφορά, ήταν μια έμπνευση του Ιταλού σχεδιαστή Ivo Pavone, που αφού γύρισε τη μισή υδρόγειο, κατέληξε μεταξύ άλλων και σε αυτή την ιδέα, το 1962 στην πατρίδα του. Στην Ελλάδα, τον έφερε ο κ. Δραγούνης στις αποσκευές του από το ταξίδι στην Γαλλλία το 1971, κατευθείαν από τα γραφεία της Imperia. Δεν έκανε καμιά ιδιαίτερη καριέρα στην αγορά της χώρας μας, σε αντίθεση με τον δημιουργό του, που έφτασε να δουλεύει στο άκρως πρωτοποριακό Sgt Kirk, του μέγιστου Hugo Pratt. Πιο κάτω, θα δείτε μια σειρά από χαρακτηριστικές βινιέτες(εσωτερικά πάνελ στην γλώσσα των κόμικς), προκειμένου να εκτιμήσετε την συνεισφορά τους στην κόμικς – διαπαιδαγώγηση μας!

Advertisements

Σχολιάστε

Συνδεθείτε για να δημοσιεύσετε το σχόλιο σας:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Αρέσει σε %d bloggers: