«ΒΕΛΟΣ»

ΤΑ ΠΑΡΑΛΕΙΠΟΜΕΝΑ ΑΠΟ ΤΙΣ ΣΕΛΙΔΕΣ ΤΟΥ «ΒΕΛΟΣ» – ΜΕΡΟΣ ΠΡΩΤΟ 14/11/2011

Συντάκτης corto

Στην πρώτη περίοδο έκδοσης του «Βέλος» από τον κ. Τερζόπουλο(μεγάλο σχήμα – 1968, δείτε την παρουσίαση του τίτλου στην υπό – κατηγορία «ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΕΙΣ ΚΟΜΙΚΣ», αλλά και παλαιότερα άρθρα στην υπό – κατηγορία «ΕΡΕΥΝΑ & ΚΑΤΑΓΡΑΦΗ»), παρατηρούμε κάτι στο οποίο έχουμε αναφερθεί πολλές φορές στο Comics Trades. Πρόκειται για την ύπαρξη σελίδων με εγκυκλοπαιδικές γνώσεις, διηγήματα και αρκετά ακόμη ποικίλης ύλης θέματα. Πολλοί Έλληνες εκδότες έπραξαν κατά τον ίδιο τρόπο στα περιοδικά τους, μέχρι και τις αρχές της δεκαετίας του`80, οπότε και αντικαταστάθηκαν αυτές οι σελίδες από αφίσες, αφιερώματα σε ηθοποιούς και τραγουδιστές, σε αθλητικές και καλλιτεχνικές ειδήσεις και διάφορα σχετικά θέματα. Αυτή εδώ όμως, η πρώτη συνύπαρξη όλων αυτών των πληροφοριών με τα εικονογραφημένα, είναι μια πιο αγνή και με περισσότερες μνήμες εικόνα, που συμπλήρωνε με τον καλύτερο τρόπο την κυκλοφορία ενός μηνιαίου ή εβδομαδιαίου τεύχους(ή δεκαπενθήμερου). Είχε ας πούμε την δική της μαγεία. Αντανακλούσε στην ουσία σε μια ολόκληρη εποχή, πολιτιστικά και κοινωνικά, βγάζοντας στην επιφάνεια άλλες αξίες. Σ` αυτή την σειρά άρθρων, θα επιχειρήσουμε να σας φέρουμε στο νου τις εικόνες εκείνες, όπως βρίσκονταν στις σελίδες του «Βέλος», ανασύροντας κατ` αυτό τον τρόπο μια φευγαλέα ματιά στην γενιά των πιτσιρικάδων εκείνων, στα μάτια των οποίων έμοιαζαν όλα τούτα τόσο προκλητικά. Σήμερα ξεκινάμε με την σελίδα που ονομάστηκε από την έκδοση «ΝΕΑ ΚΑΙ ΠΑΡΑΞΕΝΑ ΑΠ` ΟΛΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ».

——————————————————————————————————————————————————————-

 ΤΑ ΠΑΡΑΛΕΙΠΟΜΕΝΑ ΑΠΟ ΤΙΣ ΣΕΛΙΔΕΣ ΤΟΥ «ΒΕΛΟΣ» – ΜΕΡΟΣ ΔΕΥΤΕΡΟ 18/11/2011

Συντάκτης corto

Στο κλίμα της προηγούμενης μας αναφοράς, στις ποικίλης ύλης σελίδες που φιλοξένησε η έκδοση του «Βέλος», βαδίζουμε και σήμερα με ακόμη κάτι από εκείνες τις μέρες του 1968 – 1969. Νοσταλγικό και ενδεικτικό συνάμα, των ενδιαφερόντων που κέντριζαν ένα παιδί εκείνης της εποχής και του πόσο διαφορετικές μπορούσαν να είναι ακόμη και οι εκδόσεις κόμικς, από τις σημερινές, με την διαπαιδαγώγηση να είναι στην ίδια γραμμή με την ψυχαγωγία… Αυτή την φορά, σας φέρνουμε κοντά στα αυτοτελή διηγήματα του περιοδικού, με ορισμένα χαρακτηριστικά αποσπάσματα.

———————————————————————————————————————————————————————

ΤΑ ΠΑΡΑΛΕΙΠΟΜΕΝΑ ΑΠΟ ΤΙΣ ΣΕΛΙΔΕΣ ΤΟΥ «ΒΕΛΟΣ» – ΜΕΡΟΣ ΤΡΙΤΟ 21/11/2011

Συντάκτης corto

 

Τρίτο και τελευταίο μέρος της παρουσίασης μας στα παραλειπόμενα των σελίδων του «Βέλος», με αποσπασματικές σελίδες από αυτές που φιλοξένησαν διαφόρων τύπων εγκυκλοπαιδικές γνώσεις και πληροφορίες. Θα βρείτε τις αποσπασματικές αυτές σελίδες(συν μια δισέλιδη διαφημιστική καταχώρηση που αφορά το Μίκυ Μάους).

Σχολιάστε

Συνδεθείτε για να δημοσιεύσετε το σχόλιο σας:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για την εξάλειψη των ανεπιθύμητων σχολίων. Μάθετε πως επεξεργάζονται τα δεδομένα των σχολίων σας.

Αρέσει σε %d bloggers: