Ο «ΜΠΛΕΚ» ΣΤΟΝ «ΕΛΕΥΘΕΡΟ ΤΥΠΟ» ΤΗΣ ΚΥΡΙΑΚΗΣ

 Μια ανέλπιστη και ευχάριστη έκπληξη ήταν η επανέκδοση ενός θρυλικού περιοδικού, που άφησε εποχή στα κόμικς χρονικά της χώρας μας. Ο «ξανθός γίγαντας» Μπλέκ επέστρεψε στην εφημερίδα «Ελεύθερος Τύπος της Κυριακής», για 4 τόμους των 164 σελίδων ο καθένας. Εδώ λοιπόν θα βρίσκετε συγκεντρωμένες τις παρουσιάσεις αυτών των 4 τευχών, τις οποίες μπορείτε να διαβάζετε και σε ξεχωριστά άρθρα, που θα αναρτώνται κάθε Κυριακή. Ευχόμαστε, αμέσως μετά το πέρας των 4 αυτών εβδομάδων, να συνεχίσουμε να βλέπουμε το περιοδικό που τόσο αγαπήσαμε, ξανά στα περίπτερα σε αυτόνομη έκδοση από τον εγγονό του αείμνηστου κ. Στυλιανού Ανεμοδουρά, τον κ. Λεωκράτη Ανεμοδουρά.

Τεύχος 1 – Κυριακή 27 Απριλίου 2014

Χθες βράδυ ξάπλωσα με την έγνοια – για πρώτη φορά μετά από κι εγώ δε θυμάμαι πόσα χρόνια – να σηκωθώ το πρωί της Κυριακής και με λαχτάρα να κρατήσω στα χέρια μου ένα κόμικς. Όχι οποιοδήποτε. Το Μπλεκ. Το περιοδικό που αγάπησαν εκατοντάδες χιλιάδες Έλληνες αναγνώστες. Ένα από τα πιο επιτυχημένα όλων των εποχών και, σίγουρα, το δημοφιλέστερο εικονογραφημένο. Η προσμονή ήταν μεγάλη, όπως και η συγκίνηση, όταν το απέσπασα από την ζελατίνα της εφημερίδας «Ελεύθερος Τύπος της Κυριακής». Τη στιγμή που γράφω αυτές τις γραμμές, το έχω ήδη διαβάσει 2 φορές και θα ακολουθήσουν κι άλλες μέχρι την επόμενη Κυριακή. Δεν θυμάμαι να έχω ξυπνήσει άλλη φορά από τις 6 το πρωί της Κυριακής, ανυπομονώντας να αγοράσω εφημερίδα…

NEW BLEK 1 COVERCT

Πριν διαβάσετε την πιο κάτω κριτική – παρουσίαση του τεύχους, θα ήθελα να αναφέρω και να ξεκαθαρίσω ορισμένα πράγματα. Είναι απαραίτητα, για να κατανοήσετε το πρίσμα κάτω από το οποίο γίνεται η παρουσίαση και η κριτική του τεύχους, όπως και των όσων ακολουθήσουν, που εύχομαι να είναι πολλά. Κατ’ αρχάς, λοιπόν, να πω ότι νιώθω κάπως περίεργα, γράφοντας για ένα καινούργιο τεύχος Μπλεκ. Και μόνον η λέξη «καινούργιο» σημαίνει πολλά για μένα και για εσάς, νομίζω. Η λέξη αυτή συνοδεύεται από μια άλλη κατ’ εμέ: «προσπάθεια». Καινούργια προσπάθεια. Ένας νέος εκδότης, με μια τεράστια κληρονομιά στις πλάτες του, εγγονός του αείμνηστου Στυλιανού Ανεμοδουρά, του ανθρώπου που όχι μόνον μας προσέφερε τον Μικρό Ήρωα, αλλά ψυχαγώγησε γενιές αναγνωστών με τα εικονογραφημένα του. Ο κ. Λεωκράτης Ανεμοδουράς ξεκινάει ένα δύσκολο εγχείρημα. Αυτό της αναβίωσης και συνέχισης, ως έκδοση, ηρώων που άφησαν εποχή και αγαπήθηκαν πολύ. Έτσι, σε αυτή του την προσπάθεια, την τόσο σημαντική για όλους μας, θα είμαστε αρωγοί και όχι επικριτές. Θα είμαστε σύμμαχοι και όχι αντίπαλοι. Θα σταθούμε πλάι του και θα τον στηρίξουμε. Γιατί το οφείλουμε σε όσα ζήσαμε χάρη σε αυτούς τους ήρωες, σε όσα ταξίδια μας χάρισαν με το νου. Το οφείλουμε στις στιγμές που το μυαλό μας ξεχύθηκε πάνω από τις αλάνες και μπήκε μέσα στα καρέ αυτών των εικονογραφημένων.

NEW BLEK 1 BACK COVERCT

Δεν είναι επιείκεια. Δεν μου αρέσει αυτή η λέξη και δεν την χρησιμοποιώ συχνά. Είναι σεβασμός και ευγνωμοσύνη για όλα τα πιο πάνω. Έπειτα, θεωρώ προσωπικά πολύ σημαντικό το γεγονός ότι οι νέοι αναγνώστες μπορούν να γνωρίσουν πλέον αυτούς τους εικονογραφημένους χαρακτήρες, που διέπλασαν και τον δικό μας, εν μέρει. Όπως, επίσης σημαντικό, είναι και για τους «κόμικς – δεινόσαυρους», εμάς δηλαδή, που πλέον μπορούμε να διαβάσουμε ξανά τέτοιες ιστορίες, να γυρίσουμε πίσω τον χρόνο στα χρόνια της αθωότητας και να νιώσουμε, για 164 σελίδες, όπως τότε, που ο χρόνος δεν είχε κανένα νόημα και μετρούσαν μόνον οι εμπειρίες και ο αυθορμητισμός. Ψεγάδια, είπατε; Έχουν αλήθεια σημασία τα «ψεγάδια» και η εύρεσή τους, για κανέναν μας; Εξυπηρετεί κάτι η ύπαρξη ή η παράθεσή τους; Προσθέτει κάτι στην «αρτιότητα» μιας παρουσίασης, που ουσιαστικά δεν είναι τίποτα παραπάνω από μια παλινδρόμηση συναισθημάτων και ευκαιρία για αναπόληση; Θα ήταν καλύτερα αν σήμερα δεν υπήρχε τίποτα για να παρουσιαστεί, τίποτα για να κάνει να θυμηθούμε; Όχι, δεν θα σταθώ σε ψεγάδια, ούτε θα τα μνημονεύσω. Θα σταθώ μόνον στην καινούργια αυτή προσπάθεια, που έρχεται για να γυρίσει πίσω την σελίδα στις μνήμες μας, που έρχεται για να συμπληρώσει το κενό που αισθανόμαστε πολλοί από εμάς, από την παύση κυκλοφορίας αυτών των περιοδικών.

Γυρίζω λίγα χρόνια πίσω, 4 αν δεν κάνω λάθος, για να θυμηθούμε τι νιώσαμε όλοι στην ανάγνωση του πιο κάτω κειμένου…

BIG BLEK JUNE 1972 COVERCTBIG BLEK NOVEMBER 1971 COVERCT

27 Απριλίου 2014. Σημαδιακή μέρα για τους φίλους των κόμικς στη χώρα μας. Η εφημερίδα «Ελεύθερος Τύπος της Κυριακής» κυκλοφορεί τον πρώτο από τους 4 τόμους του περιοδικού «Μπλεκ». Μια Κυριακή που έρχεται για να φέρει ξανά αισιοδοξία και να συνεχίσει κάτι που έμεινε ημιτελές. Την δημοσίευση ιστοριών από τους αγαπημένους ήρωες πολλών σημερινών 30άρηδων, 40άρηδων, 50άρηδων. Ας δούμε τι περιέχει αυτός ο πρώτος τόμος και πόσο είναι ικανός να σταματήσει ξανά τον χρόνο και να κάνει τα βλέμματα των αναγνωστών να μείνουν μετέωρα πάνω απ’ τις σελίδες του.

NEW BLEK 1 INSIDE 4CTBIG BLEK NOVEMBER 1971 INSIDE 2CTBIG BLEK JUNE 1972 INSIDE 1CT BIG BLEK JUNE 1972 INSIDE 2CT

Πέντε ιστορίες – τέσσερις ήρωες με τους οποίους ταυτιστήκαμε, γελάσαμε με τα καμώματά τους, περάσαμε καλοκαίρια και χειμώνες, ψυχαγωγηθήκαμε, μάθαμε από την εφευρετικότητά τους. Πρώτος ξεκινάει ο «ξανθός γίγαντας», ο αρχηγός των κυνηγών Μπλεκ, με την παρέα του. Τον σκανδαλιάρη Ρόντι και τον τετραπέρατο Καθηγητή Μυστήριο. Δύο ιστορίες του φιλοξενεί ο πρώτος τόμος. Είναι «Η γροθιά του Μπλεκ», αυτοτελής ιστορία, που έκανε την πρώτη της εμφάνιση στον Μεγάλο Μπλεκ Νοεμβρίου 1971 και «Ο σκύλος τους ινδιάνου», που δημοσιεύτηκε στον Μεγάλο Μπλεκ Ιουνίου 1972. Πολύ αγαπημένες και οι δύο, που ξαναζούν μαζί με τα συναισθήματα που μας γέννησαν, όταν τις πρωτοδιαβάσαμε.

BIG BLEK 17 (APRIL 1972) COVERCT BIG BLEK JULY 1971 INSIDE 1CTNEW BLEK 1 INSIDE 7CTBIG BLEK 17 (APRIL 1972) INSIDE 1CT

Ακολουθεί ο Ζαγκόρ, ο δίκαιος υπερασπιστής των αδύναμων, το «πνεύμα με το τσεκούρι». Μαζί του ο αδηφάγος και μονίμως πεινασμένος Μεξικανός Τσίκο, με τα ατελείωτα ευτράπελά του. Η ιστορία, που επιλέχθηκε από τους συντελεστές της έκδοσης, μας πάει πίσω στον Απρίλιο του 1972 και στον Μεγάλο Μπλέκ υπ’ αριθμόν 17. Τίτλος της, τόσο τότε, όσο και τώρα, «Το μυστικό του μύλου». Μια περιπέτεια με δουλεμπόρους, που θα ήταν πολύ δύσκολο να την διαβάσει κανείς στις μέρες μας, καθώς τα τεύχη του Μεγάλου Μπλεκ είναι πλέον δυσεύρετα.

ZAGOR 53 COVERCTZAGOR 53 INSIDE 1CTNEW BLEK 1 INSIDE 11CT ZAGOR 53 INSIDE 2CT

Ακολουθεί ο κορυφαίος ποδοσφαιριστής που πέρασε ποτέ από χάρτινα γήπεδα, ο Άγγλος Ρόυ Ρέης. Ήταν Πέμπτη 23 Δεκεμβρίου, δύο μόλις μέρες πριν τα Χριστούγεννα του 1971, όταν έκανε για πρώτη φορά την εμφάνισή του στο «Ζαγκόρ» (τεύχος 53). Κέρδισε, με την ζωντάνια του σκίτσου του και τα έξυπνα σενάρια, από την αρχή τους Έλληνες αναγνώστες και αποτέλεσε μεγάλο κίνητρο για την αγορά του εβδομαδιαίου περιοδικού. Τίτλος της ιστορίας, «Δαυίδ και Γολιάθ».

BLEK 290 COVERCT BLEK 290 INSIDE 1CTNEW BLEK 1 INSIDE 14CTBLEK 290 INSIDE 2CT

Ο πρώτος σημερινός τόμος κλείνει με την πρώτη ιστορία που δημοσιεύτηκε στην χώρα μας, του «Τομ Κάρτερ», με τις περιπέτειες του παιδιού που άφησε το εικονογραφημένο του στίγμα στο Φαρ Ουέστ. Και αυτός πολύ αγαπημένος χαρακτήρας, με πρωτότυπα σενάρια και πολλή δράση. Η ιστορία, που συναντάμε στον τόμο, είναι το «Ένα παιδί στο Φαρ Ουέστ», που είχε δημοσιευτεί στο τεύχος 290 του εβδομαδιαίου Μπλεκ, στις 8 Ιανουαρίου του 1975, την τελευταία χρονιά κυκλοφορίας του περιοδικού σε σχήμα τσέπης.

Βρήκα το εξώφυλλο εξαιρετικό, το ίδιο και το εισαγωγικό σημείωμα του εκδότη, που αν μη τι άλλο δείχνει σεβασμό στην κληρονομιά που παρέλαβε και διάθεση να συνεχίσει το εκδοτικό έργο του Στυλιανού Ανεμοδουρά. Ωραία και η ιδέα της ύπαρξης μιας μονοσέλιδης μακέτας πριν την κάθε ιστορία, με πορτρέτο του ήρωα, αλλά και το σύντομο βιογραφικό του στην επόμενη. Συγκινητική χαρακτηρίζω την στιχομυθία που έφτιαξε ο Νίκος Νικολαΐδης και νοσταλγικό το σταυρόλεξο της προτελευταίας σελίδας. Με βρήκε σύμφωνο και η ιδέα του χρωματισμού των σελίδων κοντά κάπως στο κεραμιδί εκείνο των χρόνων της δεκαετίας του ’70, όσον αφορά στα κόμικς πάντα, αλλά και το γεγονός ότι το περιοδικό στην νέα του αυτή μορφή δημοσιεύει παλιές ιστορίες. Εκείνες που σήμερα, όπως είπα και πιο πάνω, είναι δύσκολο να βρει και να διαβάσει κανείς. Άλλωστε, κατ’ αυτόν τον τρόπο δημιουργείται ένας συνδετικός κρίκος με το χθες, που εύχομαι ολόψυχα να ικανοποιήσει τους νέους σε ηλικία αναγνώστες και να τους δώσει κίνητρα για να αγκαλιάσουν την έκδοση. Να έρθουν κοντά στα δικά μας εικονογραφημένα πρότυπα, να τα γνωρίσουν και να βρουν ιδανικά και αξίες μέσα τους. Γιατί, αν κάτι ξεχώριζε σε κείνες τις εκδόσεις και τους χαρακτήρες αυτών των περιοδικών, ήταν το ήθος και η αξιοπρέπεια, και έχουμε μεγάλη ανάγκη ως κοινωνία να μείνουν ζωντανά αυτά. Μπράβο ξανά στους συντελεστές και καλή δύναμη για την συνέχεια. Θα είμαστε δίπλα σας για να σας στηρίξουμε!

——————————

Για το Comics Trades 2013–2014

Γιώργος Σ. Κοσκινάς

Άδεια Creative Commons
Αυτή η εργασία χορηγείται με άδεια Creative Commons Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση-Όχι Παράγωγα Έργα 3.0 Μη εισαγόμενο .

————————————————————————————————————————————————————–

Τεύχος 2 – Κυριακή 4 Μαΐου 2014

NEW BLEK 2 COVER CT

Δεύτερος τόμος Μπλεκ από την εφημερίδα «Ελεύθερος Τύπος της Κυριακής» και την Comics & Crosswords, στα περίπτερα σήμερα. Θα ακολουθήσουν δύο ακόμη και ευχή όλων μας είναι από εκεί κι έπειτα η έκδοση να συνεχίσει αυτόνομα στα περίπτερα. Ήδη, όπως θα παρατηρήσετε και πιο κάτω, διορθώθηκαν αρκετά από όσα και εσείς είχατε παρατηρήσει στον πρώτο τόμο. Προσωπικά δεν κατονόμασα τα ψεγάδια στην προηγούμενή μου παρουσίαση. Ο λόγος, για όσους δεν την είχαν διαβάσει, είναι καθαρά και μόνον γιατί βλέπω την προσπάθεια και δεν την κρίνω. Αναγνωρίζω το ρίσκο και τις προθέσεις του εκδότη, όπως και όλα αυτά τα όμορφα συναισθήματα που μας γεμίζει αυτό το περιοδικό. Είναι πολλά αυτά που μας έδωσε, οπότε δεν θα σταθώ σε τυχόν αισθητικά αρνητικά σημεία. Να πω ακόμη ότι η δημοσίευση των ιστοριών ή, καλύτερα η επιλογή τους, έχει να κάνει με μόνον ένα κριτήριο: να δοθεί η ευκαιρία στους αναγνώστες να διαβάσουν αυτά που δημοσιεύτηκαν μόνον μια φορά. Έτσι, όσον αφορά στον Μπλεκ και τον Ζαγκόρ, έχουμε ιστορίες που μπήκαν στον Μεγάλο Μπλεκ. Και αυτό θα το καταχωρίσω στα θετικά, ως πρωτοβουλία.

NEW BLEK 2 BACK COVER CT

Από σήμερα επιστρέφει το γνώριμο σε όλους κεραμιδί εκείνο χρώμα των σελίδων του Μπλεκ, του Ζαγκόρ, του Όμπραξ και του Μεγάλου Μπλεκ. Κι αυτό προσδίδει ακόμη μεγαλύτερη δόση νοσταλγίας, αλλά δείχνει ταυτόχρονα και κάτι ακόμη. Την θέληση του εκδότη κ. Λεωκράτη Ανεμοδουρά να δώσει κάτι άρτιο, αλλά κοντά στο ύφος εκείνων των εικονογραφημένων, αναπλάθοντας τα χάρτινα πρότυπα μιας ολόκληρης γενιάς. Επίσης, όταν βλέπει κανείς να γίνονται βελτιώσεις σε αυτούς τους τόμους, καταλαβαίνει πως δεν υπάρχει εφησυχασμός, ούτε διάθεση για κάτι πρόχειρο. Αντίθετα, διακρίνονται όλα όσα προανέφερα. Είμαι σε θέση να γνωρίζω, μάλιστα, πως το πρόβλημα με το χρώμα των σελίδων την περασμένη εβδομάδα έγκειται σε τυπογραφικό λάθος και όχι σε επιλογή της έκδοσης. Γι’ αυτό, θα συνιστούσα ψυχραιμία σε όλους, που γνωρίζω την ανυπομονησία με την οποία περιμένουν το περιοδικό. Ας το κρίνουμε συμπερασματικά, μετά το πέρας των πρώτων 4 τόμων και όχι βιαστικά.

BIG BLEK 9 (AUGUST 1971) COVER CT NEW BLEK 2 INSIDE 1 CT

Τι θα διαβάσουμε σε αυτό τον τόμο; Ας τα δούμε πιο κάτω. Αρχή με την ιστορία «Ο μάγειρος του στρατηγού», έτσι όπως την διαβάσαμε για πρώτη φορά στον Μεγάλο Μπλεκ του Αυγούστου 1971 (τεύχος 9). Το σενάριο έχει πολλή δράση, αλλά και φοβερό χιούμορ από τις γκάφες του καθηγητή Μυστήριου! Απολαυστική! Πολύ καλή και η ιδέα της προσθήκης ποικίλης ύλης, σε μονοσέλιδα πριν την κάθε μια από τις ιστορίες. Έτσι, μαζί με τα πληροφοριακά στοιχεία των περιοδικών που εξέδιδε παλαιότερα ο οίκος των κ.κ. Στυλιανού και Γεωργίου Ανεμοδουρά, το σταυρόλεξο, αλλά και την ολοσέλιδη μακέτα με τον τίτλο της κάθε ιστορίας δείχνουν ότι το περιοδικό αρχίζει να αποκτά χαρακτήρα και προσωπικότητα, και αυτό είναι ένα πολύ δυνατό στοιχείο, που θα βοηθήσει στην συνέχεια.

BIG BLEK 18 (MAY 1972) COVER CT NEW BLEK 2 INSIDE 2 CT

Ακολουθεί το δεύτερο μέρος της περιπέτειας του Ζαγκόρ με τους δουλεμπόρους, που δημοσιεύτηκε μόνον στον Μεγάλο Μπλεκ Μαΐου 1972 (τεύχος 18) πριν από 42 χρόνια… Πολύ σασπένς, αλλά και έντονη δράση έχουμε σε αυτό το δεύτερο μέρος, με τίτλο «Το κρυφτούλι που τρελαίνει».

ZAGOR 54 COVER CT NEW BLEK 2 INSIDE 3 CT

Ο Ρόυ Ρέης και η Ρόβερς, το καμάρι του Μέλτσεστερ, συνεχίζει να συναρπάζει με τις περίτεχνές του ενέργειες στα γήπεδα, σε αυτό το δεύτερο επεισόδιο, έτσι όπως το διαβάσαμε για πρώτη φορά στο τεύχος 54 του Ζαγκόρ. Τίτλος του «Η μεγάλη εκδίκηση».

BLEK 291 COVER CT NEW BLEK 2 INSIDE 4 CT

Επίλογος με το δεύτερο επεισόδιο και του Τομ, με τίτλο «Μόνος στον κόσμο». Αρχική του δημοσίευση ήταν στο τεύχος 292 του εβδομαδιαίου Μπλεκ, τον Γενάρη του 1975.

Αναμένουμε τον τρίτο τόμο στα περίπτερα, την επόμενη Κυριακή. Μέχρι τότε, διαβάστε τον δεύτερο, κάντε και μια επανάληψη στον πρώτο, πάρτε ανά χείρας και μερικά παλιά τεύχη αυτών των υπέροχων περιοδικών και διαβάστε τα ξανά και περιγράψτε μας πως νιώσατε, σε μια έκθεση αναμνήσεων από την οποία δεν μας πειράζει αν θα βγείτε εκτός θέματος! Καλό υπόλοιπο Κυριακής σε όλους!

——————————————-

Για το Comics Trades 2013–2014

Γιώργος Σ. Κοσκινάς

Άδεια Creative Commons
Αυτή η εργασία χορηγείται με άδεια Creative Commons Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση-Όχι Παράγωγα Έργα 3.0 Μη εισαγόμενο .

———————————————————————————————————————————————————

Τεύχος 3 – Κυριακή 11 Μαΐου 2014

NEW BLEK 3 COVER CT

Αν μας έλεγε κανείς ότι ο Μπλεκ, ο Ζαγκόρ, ο Ρόυ Ρέης και ο Τομ, ήρωες εικονογραφημένων που αγαπήσαμε σε εκείνες τις αξέχαστες εκδόσεις της δεκαετίας του ’70, θα επέστρεφαν σχεδόν 30 χρόνια μετά στα περίπτερα, έχω την αίσθηση ότι θα τον κατηγορούσαμε για υπερβολική φαντασία, αισιοδοξία και συντήρηση ευσεβών πόθων. Κι αυτό γιατί στις μέρες μας, στην εποχή της ταχύτητας και των εξωφρενικών ρυθμών ανάπτυξης της τεχνολογίας, που έχει αφήσει πίσω της κάθε συνδετικό κρίκο με το παρελθόν, όλα αυτά φαντάζουν σαν μια μικρή όαση απλότητας.

Ο Νέος Μπλεκ, όπως ονομάστηκε το εγχείρημα αυτό του κ. Λεωκράτη Ανεμοδουρά και των ανθρώπων που συμβάλουν στην έκδοση του, έχει αυτή την δύναμη. Να γυρίσει το νου μας πίσω και να αναπολήσουμε καταστάσεις και έναν τρόπο ζωής που χάθηκε πλέον. Τότε που τα εικονογραφημένα αυτά σενάρια, που ξετυλίγονταν στα περιοδικά εκείνα, ήταν άρρηκτα δεμένα με όσα ζούσαμε. Εφάπτονταν στην πραγματικότητα και αποτελούσαν συγχρόνως μια γέφυρα με την φαντασία. Ξυπνούσαν μια διάθεση παλιμπαιδισμού σε κάθε αναγνώστη και έβγαζαν εκείνη την ανεμελιά, που τόσο μας λείπει. Συμβολίζουν πολλά.

Τα λέμε αυτά κάθε Κυριακή, με αφορμή τους τόμους που κυκλοφορούν στα περίπτερα με τον Ελεύθερο Τύπο. Μετά από πολλά χρόνια, στην διάρκεια των οποίων διακόπηκε απότομα η συνέχεια αυτού του τρόπου ψυχαγωγίας στην χώρα μας, έρχεται ένα περιοδικό 164 σελίδων, για να συμφιλιώσει το χθες με το σήμερα, να μικρύνει χάσματα αναγνωστών και να παραμερίσει την απαξίωση που γνώρισε αυτή η αγαπημένη συνήθεια.

NEW BLEK 3 BACK COVER CT

Είναι σημαντικό συνεπώς για όλους εμάς, που βίωσαν και ταυτίστηκαν με εκείνες τις χάρτινες περιπέτειες, να μείνει ζωντανή αυτή η σπίθα που ξεπετάγεται μέσα από τις σελίδες του Νέου Μπλεκ. Κάτι που, για να συμβεί, για να δούμε το περιοδικό στα περίπτερα αυτόνομα και μετά το πέρας αυτών των 4 τόμων που περιέχει η εφημερίδα την Κυριακή, θα πρέπει να το στηρίξουμε. Το θεωρώ αυτονόητο για τους σημερινούς γκριζομάλληδες κόμικς δεινόσαυρους, όπως εγώ. Η αναβίωση αυτή των συναισθημάτων, που προσφέρει, είναι ικανή να μας δώσει δύναμη σε αυτές τις δύσκολες εποχές και να φέρει μικρά χαμόγελα αισιοδοξίας στα χείλη μας.

Τρίτος λοιπόν τόμος, με τρείς ολοκληρωμένες ιστορίες και δύο επεισόδια. Μπλεκ(με δύο ιστορίες) και Ζαγκόρ από την μια και Ρόυ Ρέης, Τομ από την άλλη. Πλέον αρχίζουμε να συνηθίζουμε αυτή την μορφή του περιοδικού, που προσθέτει και τις γελοιογραφίες εκείνες τις αγνές, που συναντούσαμε κάποτε στα κόμικς, ενώ συνεχίζεται και η παράθεση πληροφοριακών στοιχείων για τα περιοδικά και τους ήρωές τους. Ένα ταξίδι στην δεκαετία του ’70 μας περιμένει και σήμερα. Ας δούμε πιο κάτω το περιεχόμενο αυτού του τόμου.

NEW BLEK 3 INSIDE 1 CTNEW BLEK 3 INSIDE 5 CTBIG BLEK 7 (JUNE 1971) COVER CTBIG BLEK 31 (JUNE 1973) COVER CT

Η αρχή γίνεται με τον «Μικρό κατάσκοπο», μια ιστορία που είχε φιλοξενηθεί στο 7ο τεύχος του Μεγάλου Μπλεκ, τον Ιούνιο του 1971. Τότε, το περιοδικό ήταν ακόμη σε σχήμα μικρού τόμου και περιλάμβανε ακόμη 4 επεισόδια του εβδομαδιαίου Μπλεκ. Στο τεύχος Ιουνίου του ’71 υπήρχαν ακόμη και τα επεισόδια των τευχών 29–32. Η δεύτερη ιστορία που περιέχει ο τρίτος τόμος, είναι το «Πάλη ζωής ή θανάτου», που είχαμε διαβάσει για πρώτη φορά στον Μεγάλο Μπλέκ 31(Ιούνιος 1973).

NEW BLEK 3 INSIDE 2 CTBIG BLEK 10 (SEPTEMBER 1971) COVER CT

Πάμε στην ιστορία του Ζαγκόρ, που αυτή την εβδομάδα είναι αυτοτελής. Πρόκειται για «Τα κατορθώματα του Τσίκο», μια πολύ κεφάτη ιστορία, όπως λέει και ο τίτλος της, με πρωταγωνιστή τον αδηφάγο Μεξικανό. Είχε δημοσιευτεί για πρώτη φορά στο τεύχος 10 του Μεγάλου Μπλεκ, τον Σεπτέμβριο του 1971. Ένα σημαντικό τεύχος, καθώς από αυτό ξεκίνησε και η παρουσία του «πνεύματος με το τσεκούρι» στο περιοδικό. Αυτή εδώ ήταν η πρώτη ιστορία που συμπεριλήφθηκε στην ύλη του. Να πούμε, τέλος, ότι ήταν το δεύτερο τεύχος σε μεγάλο σχήμα και επίσης το δεύτερο στο οποίο δημοσιευόταν πρωτότυπη ιστορία του ήρωα των κυνηγών.

NEW BLEK 3 INSIDE 3 CTZAGOR 55 COVER CT

Ακολουθεί το τρίτο κατά σειρά επεισόδιο του Ρόυ Ρέης, έτσι όπως περιεχόταν στο τεύχος 55 του εβδομαδιαίου Ζαγκόρ. Τίτλος του «Μια υπόθεση κατασκοπείας». Προσωπικά μου αρέσει που ακολουθείται μια σειρά στην δημοσίευση των ιστοριών τόσο του Ρόυ Ρέης, όσο και του Τομ.

NEW BLEK 3 INSIDE 4 CTBLEK 292 COVER CT

Ο Τομ, ένας έφηβος κοντά στο ύφος του δικού μας Τζιμ Άνταμς, που απονέμει δικαιοσύνη στην Άγρια Δύση, αποτελεί και εδώ τον επίλογο ενός ακόμη τόμου Νέου Μπλεκ, με το τρίτο κατά σειρά επεισόδιο που δημοσιεύεται, όπως είχαμε διαβάσει και το 1975, στο τεύχος 293 του εβδομαδιαίου Μπλεκ.

Την επόμενη Κυριακή ο τέταρτος και τελευταίος τόμος του Νέου Μπλεκ στα περίπτερα, πάντα από τον Ελεύθερο Τύπο. Ας του δώσουμε την ώθηση που χρειάζεται, ώστε να υπάρξει και πέμπτο και έκτο και πολλά ακόμη.

 

——————————————

Για το Comics Trades 2013–2014

Γιώργος Σ. Κοσκινάς

Άδεια Creative Commons
Αυτή η εργασία χορηγείται με άδεια Creative Commons Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση-Όχι Παράγωγα Έργα 3.0 Μη εισαγόμενο .

———————————————————————————————————————————————————–

Τεύχος 4 – Σάββατο 17 Μαΐου 2014

NEW BLEK 4 COVER ct

Μια ευχάριστη έκπληξη περιμένει τους φίλους του Νέου Μπλεκ σε αυτόν τον 4ο τόμο, με την μορφή μιας διαφημιστικής καταχώρισης στην εφημερίδα. Πρόκειται για την μακέτα του 5ου τόμου, που από ό,τι πληροφορούμαστε θα κυκλοφορήσει με το φύλλο του επόμενου Σαββάτου! Κάτι που σημαίνει ότι το εγχείρημα πηγαίνει καλά και ο Ελεύθερος Τύπος συνεχίζει να επενδύει σε αυτό το όμορφο, παλιομοδίτικο περιοδικό, που ήρθε για να συμπληρώσει κενά δεκαετιών και να αναστήσει τους ήρωες των παιδικών μας χρόνων.

NEW BLEK 4 BACK COVER ct

Το σίγουρο, σύμφωνα με πληροφορίες, είναι ότι θα πάει τουλάχιστον μέχρι και τον 6ο τόμο ένθετο στην εφημερίδα. Από εκεί κι έπειτα κάποιοι μιλούν για 8, κάποιοι ακόμη και για παραπάνω. Προσωπικά θα προτιμούσα, από τον 6ο, ή 8ο τόμο και έπειτα, να βγει αυτόνομο στα περίπτερα, σε μηνιαία βάση. Έχει τις δυνατότητες να συνεχίσει, καθώς οι αναγνώστες αγκάλιασαν την προσπάθεια αυτή από την πρώτη στιγμή. Όπως επίσης πιστεύω ότι έχει πλέον και την δυναμική, βάσει των πωλήσεων της εφημερίδας, ειδικά στην επαρχία. Να πούμε, τέλος, ότι και την επόμενη εβδομάδα θα βγει στα περίπτερα Σάββατο και όχι Κυριακή, λόγω των εκλογών.

Ο τέταρτος αυτός τόμος είναι στα επίπεδα των δύο προηγούμενων εβδομάδων και δείχνει να σταθεροποιείται όσον αφορά στην ύλη του. Δύο ιστορίες του Μπλeκ (και οι δύο εξαιρετικές και συναρπαστικές!) μια του Ζαγκόρ και ένα επεισόδιο από τους Ρόυ Ρέης και Τομ, με την ίδια ακριβώς σειρά όπως είχαν αρχικά δημοσιευτεί στην χώρα μας. Για να τα δούμε πιο κάτω.

BIG BLEK 15 (FEBRUARY 1972) COVER ctNEW BLEK 4 INSIDE 1.2BIG BLEK 16 (MARCH 1972) COVER ctNEW BLEK 4 INSIDE 2 ct

Οι δύο ιστορίες του Μπλεκ, που συναντάμε στον τόμο, είναι «Η τρομερή σύγκρουση» και το «Παιγνίδι θανάτου». Κυκλοφόρησαν για πρώτη φορά στα τεύχη του Μεγάλου Μπλεκ Φεβρουαρίου και Μαρτίου του 1972, αντίστοιχα. Μεγάλο τους ατού τα πολύ δυνατά σενάρια και το πανέμορφο σκίτσο! Αγαπημένες ιστορίες και οι δύο.

BIG BLEK 11 (OCTOBER 1971) COVER ct NEW BLEK 4 INSIDE 3 ct

Ο Ζαγκόρ έρχεται με την αυτοτελή κωμική περιπέτεια «Ο θρυλικός… Ήρως». Όπως καταλαβαίνετε, πρώτο βιολί είναι και εδώ ο Τσίκο! Ο χοντρούλης Μεξικανός δίνει ένα ρεσιτάλ κεφιού και γκάφας! Απολαυστική. Είχε δημοσιευτεί στο τεύχος 11 του μεγάλου Μπλεκ (ήταν η δεύτερη ιστορία του Ζαγκόρ που δημοσιεύτηκε σε αυτή την έκδοση) τον Οκτώβριο του 1971.

ZAGOR 56 COVER ctNEW BLEK 4 INSIDE 4 ct

Το τέταρτο κατά σειρά επεισόδιο του Ρόυ Ρέης είναι το «Μικροφίλμ», που είχε αρχικά δημοσιευτεί στο τεύχος 56 του εβδομαδιαίου Ζαγκόρ.

BLEK 293 COVER ct NEW BLEK 4 INSIDE 5 ct

Ο τόμος κλείνει με το τέταρτο επεισόδιο του Τομ, που είχαμε αρχικά διαβάσει στο τεύχος 293 του εβδομαδιαίου Μπλεκ.

Ραντεβού το επόμενο Σάββατο, με την παρουσίαση του 5ου τόμου του Νέου Μπλεκ.

——————

Για το Comics Trades 2013–2014

Γιώργος Σ. Κοσκινάς

Άδεια Creative Commons
Αυτή η εργασία χορηγείται με άδεια Creative Commons Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση-Όχι Παράγωγα Έργα 3.0 Μη εισαγόμενο .

———————————————————————————————————————————————————

Τεύχος 5 – Σάββατο 24 Μαΐου 2014

NEW BLEK 5 COVER CT

Ο Νέος Μπλεκ συνεχίζει να κυκλοφορεί σαν ένθετο με το Κυριακάτικο φύλλο του Ελεύθερου Τύπου, που λόγω εκλογών βγήκε σήμερα στα περίπτερα. Ο σημερινός τόμος είναι ο 5ος, ενώ διαφημίζεται από την εφημερίδα και ο 6ος. Συνεπώς βγήκαν αληθινές οι πληροφορίες μας, όταν σας τα αναφέραμε αυτά το περασμένο Σάββατο. Μένει να δούμε σε ποια αρίθμηση θα σταματήσει η προσφορά αυτή της εφημερίδας, κάτι που θα σημάνει λογικά και την αυτόνομη έκδοση του περιοδικού (μάλλον σε μηνιαία βάση). Να πούμε ότι η βελτίωση στο χρώμα των σελίδων είναι κάτι παραπάνω από εμφανής.

NEW BLEK 5 BACK COVER CT

Ο συγκεκριμένος τόμος μοιάζει στο εσωτερικό πάνελ των καρέ περισσότερο από τους προηγούμενους 4, στο αρχικό χρώμα των κόμικς εκείνης της δεκαετίας! Αξίζει λοιπόν να απονεμηθούν τα εύσημα σε όσους δούλεψαν στην ψηφιακή επεξεργασία του υλικού, γιατί είναι πάρα πολύ δύσκολο να εξομοιώσεις 40 και πλέον χρόνια πριν, τεχνολογικά, με το σήμερα! Σας τα αναφέρω αυτά από προσωπική πείρα. Στις μέρες μας δεν είναι καθόλου εύκολο να «πιάσεις» όπως λέμε, το χρώμα αυτό και σίγουρα έχουν χρησιμοποιηθεί φίλτρα (όπως αυτό της «όξυνσης»), ώστε να υπάρξει και ευκρίνεια. Έπεσε πολλή δουλειά για το σημερινό αποτέλεσμα.

BIG BLEK 18 (MAY 1972) COVER CT NEW BLEK 5 INSIDE 0.1CT NEW BLEK 5 INSIDE 1.1 CT

Η εικονογραφημένη, αυτοτελής ιστορία, που περιέχει ο σημερινός τόμος, είναι «Η ιστορία ενός νέγρου», που δημοσιεύτηκε αρχικά στο τεύχος 18 του Μεγάλου Μπλεκ, τον Μάιο του 1972, πριν 42 χρόνια. Ακολουθεί ένα μεγάλο κίνητρο για τους αναγνώστες και τους φίλους του ήρωα, η δημοσίευση του πρώτου μέρους μιας αδημοσίευτης στη χώρα μας ιστορίας. Την επόμενη εβδομάδα θα έχουμε το δεύτερο μέρος. Πρόκειται για τις «Ρίζες του Μπλεκ», όπου ο ξανθός γίγαντας αφηγείται την ιστορία του, ξεκινώντας από τα παιδικά χρόνια. Είναι μια ιστορία κειμένου, με λιτή εικονογράφηση και το βρίσκω πολύ καλή ιδέα.

BIG BLEK 16 (MARCH 1972) COVER ctNEW BLEK 5 INSIDE 2.1 CT

Η ιστορία του Ζαγκόρ, που ακολουθεί, είναι οι «Έμποροι αλκοόλ», που περιέχονταν στον Μεγάλο Μπλεκ Μαρτίου του 1972. Συνεπώς, όσοι απέκτησαν τους τόμους 4 και 5 του Νέου Μπλεκ, έχουν πλέον ολόκληρο το υλικό του τεύχους αυτού, αφού είχαμε και την ιστορία του Μπλεκ την περασμένη εβδομάδα! Η ιστορία του Ζαγκόρ είναι αυτοτελής και χορταστική 100%! Θα αρέσει σε όλους τους φίλους του ήρωα.

ZAGOR 57 COVER CTNEW BLEK 5 INSIDE 3.1 CT

Ακολουθεί το πέμπτο επεισόδιο του Ρόυ Ρέης, με τίτλο «Η μεγάλη νίκη», που δημοσιεύτηκε στον τεύχος 57 του εβδομαδιαίου Ζαγκόρ.

BLEK 294 COVER CTNEW BLEK 5 INSIDE 4.1 CT

Και κλείνουμε με Τομ, από το τεύχος 294 του εβδομαδιαίου Μπλεκ, με το επίσης πέμπτο κατά σειρά επεισόδιο. Το οπισθόφυλλο του πέμπτου τόμου ήταν το εξώφυλλ ο(με διαφορετικό χρωματισμό) του Μεγάλου Μπλεκ Δεκεμβρίου 1973, που ελπίζω να διαβάσουμε και από εκεί ιστορίες, γιατί περιείχε εξαιρετικές! Ραντεβού την επόμενη Κυριακή πλέον (πάπαλα οι εκλογές!) με την παρουσίαση του 6ου τόμου του Νέου Μπλεκ.

Καλό Σαββατοκύριακο, κόμικς σύντροφοι!

————————————————————————–

Για το Comics Trades 2013–2014

Γιώργος Σ. Κοσκινάς

Άδεια Creative Commons
Αυτή η εργασία χορηγείται με άδεια Creative Commons Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση-Όχι Παράγωγα Έργα 3.0 Μη εισαγόμενο .

—————————————————————————————————————————————————————

Τεύχος 6 – Κυριακή 1 Ιουνίου 2014

NEW BLEK 6 COVER CT

Έκτος και τελευταίος τόμος του περιοδικού σήμερα με την εφημερίδα Ελεύθερος Τύπος της Κυριακής. Ο επόμενος, όπως μας ενημερώνει και η έκδοση, θα βρίσκεται στα περίπτερα αυτόνομα πλέον, στις 15 Ιουνίου σε μηνιαία βάση, αν και αυτό θα το διαπιστώσουμε σε λίγες μέρες. Στον σημερινό τόμο υπήρξε ένα μικρό πρόβλημα με την επεξεργασία των σελίδων, ειδικά στην ιστορία του Ζαγκόρ, με αποτέλεσμα να χάνει σε ευκρίνεια. Αυτά όμως είναι πταίσματα ή, αν θέλετε, συνηθισμένα προβλήματα που προκύπτουν από τα εκτυπωτικά μηχανήματα. Σίγουρα θα εκλείψουν σταδιακά, αν μάλιστα σταθούμε και στην φράση «ΝΕΑ βελτιωμένη έκδοση», που διακρίνεται στην πάνω δεξιά γωνία του έβδομου τόμου. Για να δούμε τα περιεχόμενα, όμως, αυτού εδώ.

BIG BLEK 17 (APRIL 1972) COVER.2 CT NEW BLEK 6 INSIDE 1 CT NEW BLEK 6 INSIDE 2 CT

Ο Μπλεκ εκπροσωπείται με την ιστορία «η αδελφή του ξιφομάχου», μια πολύ δυνατή περιπέτεια και αυτοτελή, η οποία δημοσιεύτηκε αρχικά τον Απρίλιο του 1972, στο τεύχος 17 του μηνιαίου Μεγάλου Μπλεκ. Ακολουθεί το δεύτερο μέρος της αφήγησης για την προέλευση και τις ρίζες του «ξανθού γίγαντα». Όπως μάλιστα αναφέρεται στην τελευταία σελίδα της ιστορίας, πρόκειται για το πρώτο επεισόδιο, κάτι που σημαίνει ότι προφανώς θα έχουμε και συνέχεια.

BIG BLEK 30 (MAY 1973) COVER.2 CT BIG BLEK 31 (JUNE 1973) COVER.2 CT NEW BLEK 6 INSIDE 3 CT

Από πλευράς Ζαγκόρ, αυτή τη φορά οι φίλοι του «πνεύματος με το τσεκούρι» θα διαβάσουν για το «λουλούδι που τρελαίνει». Πολύ καλό σενάριο, εξαιρετική επιλογή. Έχει και δράση και σασπένς. Την είχαμε διαβάσει για πρώτη φορά σε συνέχειες, στα τεύχη 30 και 31 του Μεγάλου Μπλεκ, τους μήνες Μάιο και Ιούνιο του 1973. Και σε αυτή την εκδοχή του Μπλεκ θα διαβάσουμε σε δύο μέρη την ιστορία αυτή. Η συνέχεια και το τέλος της στις 15 Ιουνίου. Το αρνητικό, όπως είπαμε και στον πρόλογο, είναι το πρόβλημα που προέκυψε με το τυπογραφείο και δημιουργεί είδωλα σχεδόν σε κάθε καρέ.

NEW BLEK 6 INSIDE 4 CT ZAGOR 58 COVER.2 CT

Ακολουθεί το έκτο κατά σειρά επεισόδιο του Ρόυ Ρέης, με τίτλο «η σκληρή δοκιμασία». Το επεισόδιο είχε δημοσιευτεί στο 58ο τεύχος του εβδομαδιαίου Ζαγκόρ.

NEW BLEK 6 INSIDE 5 CTBLEK 295 COVER.2 CT

Κλείνουμε με Τομ και Ντάστι, στο 6ο επεισόδιο και εδώ, από τις σελίδες του εβδομαδιαίου Μπλεκ και του τεύχους 295.

NEW BLEK 6 BACK COVER CTNEW BLEK 6 INSIDE 6 CT

Εκπλήξεις μας περιμένουν στον τόμο 7, στις 15 Ιουνίου, στα περίπτερα πλέον. Μαζί με τον Μπλεκ θα έχουμε την δυνατότητα να διαβάσουμε και τις περιπέτειες (κάποιες από αυτές) του Λοχαγού Μαρκ, που αγάπησαν οι Έλληνες αναγνώστες τόσο μέσα από την έκδοση του εβδομαδιαίου Όμπραξ, όσο και από το περιοδικό Περιπέτεια. Δύο θα είναι οι ιστορίες που θα διαβάσουμε σε συνέχειες. Η μια είναι οι ρίζες του Ρόντι (φαντάζομαι σε κείμενο, όπως και με τον Μπλεκ) αλλά και η ιστορία του Θλιμμένου Μπούφου, για την οποία δεν γνωρίζουμε σε τι μορφή θα είναι (εικονογραφημένη ή όχι). Εν αναμονή λοιπόν και ένα μεγάλο μπράβο σε όλους όσοι στήριξαν αυτήν την προσπάθεια, για να σταθεί στα πόδια της και να βρίσκεται κοντά μας αυτόνομα πλέον!

————————————————————

Για το Comics Trades 2013–2014

Γιώργος Σ. Κοσκινάς

Άδεια Creative Commons
Αυτή η εργασία χορηγείται με άδεια Creative Commons Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση-Όχι Παράγωγα Έργα 3.0 Μη εισαγόμενο .

Σχολιάστε

Συνδεθείτε για να δημοσιεύσετε το σχόλιο σας:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Αρέσει σε %d bloggers: